Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz odcina sygnał

jarek_1987

Rekomendowane odpowiedzi

saczek_XTRM, 3 Sty 2007, 09:45

>oj Panowie, Panowie ;)

>

>Rzecz jest banalnie prosta (sam mam Yamahę, tyle że ampli) i jest dokładnie to samo gdy gałę daje

>sie na godz 4 (max godz 5, tylko po co komu tak głośno tego słuchać?) Jest "pyk" wzmacniacz się

>wyłącza i po sprawie. To zabezpieczenie przeciwzwarciowe. Wszystko jest OK. Ampli mam od nowości i

>sprawdzałem go od kupienia (w salonie). Nigdy nie słucham na tych poziomach głośności (max zdarzyło

>się na godz 12)

Ja mam AX-570 i jeszcze nigdy w życiu mi się nie wyłączyła (nie odcięła sygnału). Czasem gra na granicy mocy kolumn (tak aby nie było słyszalnych zniekształceń) razem z wszystkimi możliwymi podbiciami.

PS

Jak Wy patrzycie na ta godzinę potencjometra? Trochę się pogubiłem... Wydawało mi się, że godzina 12 to tak jakby połowa możliwości potencjometra, no ale jest gdzieś np. godz. 2? Mógłby mi to ktoś tak pokrótce zobrazować?

Pozdrawiam

to tak jak byś miał zegar tylko ze bez wskazówki minutowej. jest tylko główna godzinowa. mysle ze teraz juz wiesz. godzina 12 to połozenie gałki po środku jej całego wychylenia(przynajmniej w tym wzmacniaczu). kreska na gałce wskazuje godzine 12. i to by było na tyle:)pzdr

gałka w tym wzmaku ma jakby zasieg między godzina 7 a 17. ale gdzieś wyczytałem ze wzmacniacz wytwarza moc maksymalna miedzy godzina 11 a 13?? czy to jest prawda?? pewnie zależy to od gatunku słuchanej muzyki....

Czyli jest mniej więcej tak jak myślałem (chyba) U mnie np. jeśli gałka jest w pozycji zero (nie ma jeszcze żadnego wzmocnienia) to mogę przyjąć, ze jest to godzina 7 ale żebym miał godz. 2 to musiałbym przekroczyć 12 :P Chyba, ze ja to dalej zle pojmuję :)

jarek_1987, 3 Sty 2007, 14:18

>gałka w tym wzmaku ma jakby zasieg między godzina 7 a 17. ale gdzieś wyczytałem ze wzmacniacz

>wytwarza moc maksymalna miedzy godzina 11 a 13?? czy to jest prawda?? pewnie zależy to od gatunku

>słuchanej muzyki....

Zależy czy z podbiciami czy na Direct'cie. Jak z podbiciami to do połowy , jak na "czysto" to spokojnie idzie dalej bez słyszalnych zniekształcen ale jest stanowczo za głośno (przynajmniej dla mnie)...

ktos tu rzucił hasło "PRZECIWZWRACIOWE". o jakich 'ZWARCIACH" mowa? bo jakos nie czaje:/

zabezpieczenie antyzwarciow to moim zdaniem takie, kiedy zwerzemy 2 kable głośnikowe i momentalnie wzmak ptyka.

podobnie działa to w głupim SONY TAF410r. tam gdy kable plu i minus sie stykajaprzy kolumnie, wzmak gra, ale sie grzeje, gdy damy głośniej PTYK!. wiec pojęcie ANTYZWARCIOWE to chyab ne na miejscu

• 1 miesiąc później...

Odświeżę wątek.

Włąśnie nabyłem Yamahę A-1000,i niestety mam to samo.W pewnym momencie odcina sygnał.

Nie słucham głośno.Gałka jest poniżej godziny 12.Żadnych podbić,czysty Direct,muzyka spokojna-jazzowa.

Miałem z nią mały problem.Jedna nóżka tranzystora na radiatorze była obluzowana i w efekcie poprawiania ułamała się.Wymieniłem więc oba tranzystroki na nowe.Po wymianie nadal jeden radiator(tylny bardziej się nagrzewa).

I dzieje się to bardzo niereguralnie.Raz jak tylko włączę,to wyłącza na chwilę i załącza,a czasem potrafi rozłączyć na dłużej.Czyli może to wskazywać na zbytnie przegrzanie jakiegoś elementu.Możę.

Może ma ktoś jakieś doświadczenia z A-1000.

Wyjściowo wpis dotyczył AX-900.

Miałem i mam nadal ,ale nigdy z nią (AX-900),mi się to nie przytrafiło.

moja ax-900 tak tez robi, ale przy duzej ilosci watów. całą odkurzyłem ,wyczysciłem radiator, mimo to potem robiła tak nadal. najbardziej prawdopodobne jest przegrzanie ltóregos elementu, ale którego, to jest pytanie do fachowców.

Poczytałem trochę na elektrodzie.pl

i jeden gośc miał taki problem z yamahą ax-500(chyba-nie pamiętam w tej chwili).Był to efekt napraw jakiś"fachowców".Chodziło o kondensatory.Były wymienione nie takie jak być powinny.Chodziło o wartości.

Tak to własnie jest.Coś gdzieś kupią tanio,na sprzedaż,nie sprawdzą,albo coś się popsuje u nich ,to co?No to na Allegro albo ebay,i niech potem jakiś "leszcz" ma problem.Kaska wycofana i to się liczy.

Ech,rzygać się chce.

Jutro uderzam do serwisu.

Zobaczymy co powiedzą a wtedy dam znać.

papaja

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.