Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  248 członków

Cyrus Klub
IGNORED

Wzmacniacz Mission Cyrus Two i inne...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych Cyruso-forumowiczów.

Od niespełna miesiąca szczęsliwym jestem posiadaczem zestawu Cyrus 8vs2 + 8CD. Glosniki to Revolver Music 1. Króciutko tylko opiszę jak doszedłem do tego zestawu. Mieszkam obecnie w Szkocji, w Aberdeen. Przejeżdżając kilka miesięcy temu przez maleńką mieścinkę Montrose, zauważyłem sklep ze sprzętem audi, do któego postanowiłem zajrzeć. bardzo miły sprzedawca i jak się później okazało własciciel tegoż sklepu pokazał mi jak może brzmieć muzyka no i nie było wyjścia, musiałem coś kupić. Oczywiście nie od razu. Po odsłuchaniu dwóch drogich ( jak mi się wtedy wydawało:) zestawów, zapytałem o jakąś najtańszą, podstawową wersję. Stanęło na Marantz'ie 6002 i głośnikach B&W 685 okazało się, że np wzmacniacz ktory w sklepie kosztuje 320 funtów, nowy, z neta, można juz dostać za 200 a używany za 120-140 funtów. W Polsce kosztowały w tamtym okresie 2300-2700 zł! No cóż..Kupiłęm wzmaciacz, odtwarzacz i po odsłuchaniu B&W stwierdziłem, ze mają zdecydowanie za dużo basu jak dla mnie i dla mojego małego szkockiego pokoiku odpowiedniejsze będą Revolvery ( mieszkania nawiasem mówiąc mają tu na prawdę małe, te w polskich blokowiskach w którym się zresztą wychowałem, są zdecydowanie większe a co i w sumie również ważne, dużo lepiej akustycznie odizolowane od sąsiadów) . Kable zakupiłem przez Allegro, firmy Klotz, od pana z Katowic. Jednak po jakimś czasie stwierdziłem, że nie jest to do końca to o co mi chodziło i daleko do jakości dźwięku jaką słyszałem w sklepie. Poszedłem tym razem do sklepu w Aberdeen, gdzie przesłuchałęm zestawu firmy Rotel, który grał lepiej, ale w sumie nie na tyle aby wymieniać cały sprzęt. Były akurat w wyprzedaży Cyrusy, więc poprosiłem o odsłuch serii 6 i 8. Po wahaniach związanych ze stroną finansową zdecydowałem się na jednak na ósemkę (wzmacniacz akurat był w sklepie oddany do komisu, więc też cena nie była zbyt wygórowana). Niedawno pożyczyłem kable ( głośnikowe i interconnect, firmy Atlas, które zmiotły Klotze i wg mojej oceny nie nadają się już do tej klasy zestawów, wbrew zapewnieniom sprzedawcy.Wymiana samych kabli głośnikowych lub samego interconnecta spowodowała ujawnienie bardzo wielu detali, czystości, w koncu mogłem zrozumieć co to znaczy scena, gdzie wcześniej wogóle tego nie miałem itd itd. Kable jakie kupilem kilk dni temu to Atlas Hyper BiWire. I tu miałbym pytanie- ponieważ do biwireingu we wmacniaczu są 4 gniazda na każdy głośnik, to czy ma to znaczenie, że w kablach od strony wzmacniacza mam tylko 2 wtyki? Z tego co wyczytałem gdzieś na necie, to są one połączone wewnątrz więc nie powinno to robić żadnej różnicy a tylko zaoszczędza się na kupnie dodatkowych wtyków. Po drugie, nie wiem czego to wina ale niskie tony są jakby lekko rozmyte. Czy zasilacz psx-r w tym przypadku, podnosi ich kontrolę i uczynie je trochę, że tak powiem, bardziej zwartymi? Psx'a i tak kupię w bliższej lub dalszej przyszłości zachęcony wieloma bardzo pozytywnymi opiniami.I na tym mam nadzieję zakończę kompletowanie sprzętu co jest tyleż przyjemne i wciągające ile kosztowne. Z mojego zestawu jestem natomiast jak najbardziej zadowolony, no może nie do końca tylko z tymi niskimi tonami, ale myślę, ze psx załatwi problem. Sam sprzęt sprawuje się dobrze, aczkolwiek trzeba powiedzieć, że na ok 100 płyt, które tu wcześniej zakupiłem 2 nie chce odtwarzać, czasami zdarza mu się nie odczytać płyty za pierwszym razem, no i wyciąanie płyty ze szczeliny gdzie wystaje mniej niż połowa płyty nie jest najlepszym rozwiązaniem.Za plus poza samym dźwiekiem biorę to, że można ( w przeciwieństwie np do Marantza) precyzyjnie i stopniowo operować głośnością oraz można wyłączyć podświetlenie panela. Nie wspomnę ( a może wspomnę:) o tym, ze w Marantzu, przy cichym odtwarzaniu lub w przerwach między utorami można było z 2 metrów słyszeć pracę napędu...

To może tyle jak na pierwszy wpis...

Koledzy,

czy korzystacie z wyjścia słuchawkowego wbudowanego w naszych wzmacniaczach?

Na wyjściu pracuje TPA152, porządny dedykowany wzmacniacz słuchawkowy. Wg mnie z beyerdynamicami DT531 gra ostrzej/bardziej analitycznie niż z dynaudio x16. Jakie są Wasze doświadczenia?

wymieniłem interconnect na Atlasa Hyper, i dodałem PSX-a i w końcu zrozumiałem o czym mówicie..Gra to to przepięknie. Sama zmiana interconecta wniosła bardzo dużo, jeśli chodzi o detale i ogólnie jakość, ale PSX-r na wzmacniaczu dodał ostatni szlif do zestawu. Uśmiech nie schodzi z mojej buzi i w końcu wiem za co tyle zapłaciłem:) Złapałem króliczka i jest pyszny.

Z przymrużeniem oka czytałem te wymysły o wtykach i gołych kablach, ale dzisiaj z lenistwa nie miałem czasu założyć bananów i wetknąłem do cyrusa 1 gołe kable i wepchnąłem wykałaczki żeby nie wypadły. Zdziwiło mnie że jest głębszy i czystszy bas, bez tego całego syfu. Mam takie wtyki jak na foto poniżej. A może je lepiej zalutować zamiast wkręcać te dwie marne śrubki? Z dyskusji nie wynika które wtyki są dobre. Które?

post-17391-100002755 1265759426_thumb.jpg

Witam

Czy wzmacniacz Cyrus ONE, edycja z balansem, to fajna maszyna?

Pomieszczenie mam okolo 15m2, monitory Epos M5, zrodlo - cd NAD,

docelowo pewnie jakis Cyrus. Ile max mozna dac za idealny stan

techniczny i wizualny?

Czy ma sens przerzutka z NADa Monitor Series 3400 na Cyrusa?

Nad to szajs. Pewnie że ma sens. Cyrus 1 i 2 mają trafo 100VA, więc i tak z obu da się pociągnąć max 2x25W. Ale jest to pełna skala w tej mocy. Cyrus 1 to idealny wzmacniacz, jedynie nie będzie można głośno słuchać. Ale przy cichym i średnim słuchaniu są w stanie dostarczyć lepszy prąd bez zniekształceń niż niejeden wzmacniacz z zasilaczem 500VA, czy nawet 1000VA w wypadku wzmacniaczy japońskich ;). Taką ma budowę. Jedyne co tracisz mając Cyrusa 1 to właśnie brak możliwości głośnego słuchania oraz brak wybitnej rozdzieczości konstrukcji high end. Reszta jest na wysokim poziomie. Ale wiedz że pokój 15m2 to górna granica. Warto mieć gdzieś schowany na czarną godzinę mocniejszy wzmacniacz, na czas gdy najdzie cię ochota mocnego głośnego grania.

Cyrus 2 ma większe aspiracje, ale wymaga psx aby się popisać, dlatego brak prądu mu się bardziej objawia niż w cyrus 1 i może uchodzić za mniej wyrównanego tonalnie. Na wbudowanym zasilaczu wykłada się już przy gałce powyżej godziny 9, szczególnie przy trudnych kolumnach 4ohm. Ale poniżej tej głośności jest to mocniejsze granie z potężniejszym basem.

Zdecydowanie z psx-em jest lepiej,ale bez przesady tak cicho to nie gra.

Ja swoja 1 przerobilem na 2 psx-a mam sam zrobionego,czesci z 500pln mnie kosztowaly,ale nigdzie nie moglem kupic orginalnego.

Jeszcze troche pozawracam szanownym klubowiczom glowy. Poza tym Cyrusem ONE mam jeszcze opcje takie jak: wzm 3i z cd DAD7 lub wzm straight line z cd DAD1, ewentualnie moze powalczylbym o wzmak 5.

Ktora opcja bylaby najlepsza. Jeszcze na koniec pytanie, ile warty jest Cyrus5?

Czolem Mariusz!

bierz 3i i później dokup mu psx-r. 3i ma niezły preamp gramofonowy i ogolnie to jest bardzo udany wzmak. Tylko upewnij sie, ze to jest 3i a nie 3, bo to istotna roznica.

Jedynki bym nie bral, straigline tez nie i piatke tez pomin.

Dwojke z PSX - mam do tej pory i uwielbiam (sentyment).

pozdro!

p.s. komentarze w stylu "nad to szajs" pozostawiaja wiele do zyczenia... nawet jezeli sluchamy drozszych klockow to latwo zapominamy jak cieszylismy sie "tym szajsem" kiedys. kazda firma ma swoje gorsze i lepsze tj. udane, wrecz kultowe modele. na pewnym poziomie cenowym 319 czy 3400 nazywac szajsem to dla mnie pieprzenie dla pieprzenia.

bez urazy

Czolem Mariusz!

bierz 3i i później dokup mu psx-r. 3i ma niezły preamp gramofonowy i ogolnie to jest bardzo udany wzmak. Tylko upewnij sie, ze to jest 3i a nie 3, bo to istotna roznica.

Jedynki bym nie bral, straigline tez nie i piatke tez pomin.

Dwojke z PSX - mam do tej pory i uwielbiam (sentyment).

pozdro!

p.s. komentarze w stylu "nad to szajs" pozostawiaja wiele do zyczenia... nawet jezeli sluchamy drozszych klockow to latwo zapominamy jak cieszylismy sie "tym szajsem" kiedys. kazda firma ma swoje gorsze i lepsze tj. udane, wrecz kultowe modele. na pewnym poziomie cenowym 319 czy 3400 nazywac szajsem to dla mnie pieprzenie dla pieprzenia.

bez urazy,

kvist.

AdamWysokinski,

mialem, zarowno transport CD8Xt jak i pelny CD8x, oba z psx-r.

wspanialy, muzykalny player, zaluje ze sprzedalem.

mysle nawet, ze jeszcze sprawie sobie takiego dla wzmaka sluchawkowego do sypialni.

opinii na necie znajdziesz sporo, popytaj google.

pozdrawiam i dobranoc!

kvist.

Wspomnianych komentarzy udaje, ze nie slysze, gdyz znam wartosc soniczna mojego NAD3400, ktory jest

nie do pobicia przez obecne wzmaki tranzystorowe w cenie do okolo 8000zł za nowke. Wlasnie dla niego

alternatywa bylby Cyrus. Musze przemyslec czy coś "ugram" (brzmieniowo)na tej wymianie.

Zerknij w ten link i napisz czy to mialoby sens.

Jestes juz w kraju?, wrzuc mi swoja komorke na PW, koniecznie musimy pogadac, caly czas czuje sie Twoim dluznikiem za 319.

http://www.allegro.pl/item909561835_wzmacniacz_cyrus_3i_oraz_cd_cyrus_7.html

kvist, 10 Lut 2010, 21:09

>ja sluchalem dluzszy czas na moich senkach z dziury w cyrus7 oraz kilka dni z c8vs2 - oba zasilace z

>psx-r'a

>wrazenia jak najbardziej pozytywne.

Słucham tego gniazdka i jest naprawdę fajnie. Gorzej wychodzą słabo zrealizowane płyty rockowe (ostro), poza tym jest super!:)

Gość AdamWysokinski

(Konto usunięte)

Kvist,

>mialem, zarowno transport CD8Xt jak i pelny CD8x, oba z psx-r.

>wspanialy, muzykalny player, zaluje ze sprzedalem.

Czy miałeś możliwość porównać 8x z 8SE? Zastanawiam się, czy warto inwestować w upgrade, a porównać nie mam jak..

Dodanie zasilacza rzeczywiście wnosi tyle dobrego? I jak oceniasz tego Cyrusa względem posiadanego przez Ciebie źródła?

Jakie są dobre strony odtwarzaczy Cyrusa mniej więcej wiem, ale chciałbym poznać wasze zdanie o ich słabościach :-)

Pozdrawiam,

Adam

Trwa obecnie wyprzedaz klockow Cyrusa ( i nie tylko) w Aberdeen, http://www.holburnhifi.co.uk/ tzn reprocessed czyli sprzetu, ktory po kupieniu mial jakas wade, najczesciej niewielka i zostal zwrocony do wytworcy, ktory wade wykrywa, naprawia i sprzedaje po obnizonej cenie, jakby nie bylo, nadal nowy sprzet. Ja tym sposobem tydzien temu zakupilem PSX-r- jak nowy, tylko naklejka na pudelku, ze reprocessed... 350 dalem, na ebayu uzywane ok 250, plus ok 15 za przesylke...

A owszem, napisałem że NAD to szajs, bo mi kiedyś podpadł. Ale to prywatna opinia. Nigdy więcej nie kupię nic Nada, bo to dla mnie brytyjski "technics". Zbudowany wewnątrz z taką pieczołowitością, że cud iż w ogóle gra

Piotr-1 >>> Lepiej juz nam oszczedz tych wywodow bo kompletnie nie masz pojecia o tym co mowisz a na przyszlosc posluchaj sobie cos z Serii Monitor NADa zeby miec o czym dyskutowac a swoja opinie opierac na faktach a nie jednym urzadzeniu ktore Ci sie zepsulo -litosci.

robix

Witam, wczoraj zakupilem Cyrusa ONE Mk ileśtam. W kazdym badz razie z balansem, logo podswietlane a nie chromowany emblemat. Dziwne, ze staruszek wyglada jak nowka, ale to chyba nienajgorzej:)

Odbieram w piatek lub sobote. W sobote planuje sparing z NADem 3400. Sprzet towarzyszacy: cd NAD 5425, kolumny Epos M5, IC Linn Black, Linn K20. Oczywiscie sparing w kwestii brzmieniowej, bo mocowo,

to NAD zdmuchnie to malenstwo z połki:), oczywiscie zartuje. Wynika to stad, ze nigdy nie mialem stycznosci z Cyrusem i nie wiem czego sie po tym mikrusie spodziewac, najwyzej powedruje na Allegro.

Reasumujac, jesli sobotni test wypadnie pozytywnie dla Cyrusa bede wnioskowal o karte klubową.

Pozdrawiam Klubowiczow.

Tyle, ze jakos sceptycznie podchodze do tego pudełka, ale podobnie podchodzilem do Linna i ...mile zaskoczenie.

Nastawiony bylem na 3i + dad7, ale gosciu podbil cene i skutecznie mnie zniechecil.

Ta "I" przynajmniej jest w swietnym stanie i w dodatku 15km ode mnie, a co potrafi pokaze w sobote,

oby poszla w ślady Linna :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.