Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  248 członków

Cyrus Klub
IGNORED

Wzmacniacz Mission Cyrus Two i inne...

Rekomendowane odpowiedzi

Po wymianie kabla zasilającego oprócz zdecydowanej poprawy walorów muzycznych zauważyłem gdy wyłączałem go wyłącznikiem z tyłu że wzmacniacz znacznie mniej się nagrzewa. Zawsze po odsłuchu wzmacniacz był dość ciepły a teraz jest letni . Słucham z reguły na godzinie 8 lub 9. Sprawdzałem to wczoraj i dziś od rana i różnica w temperaturze pracy jest ewidentna.Myślę że przełoży się to na niezawodność i trwałość wzmacniacza.Z elektrycznego punktu widzenia sugerowałoby to zbyt niski przekrój kabla zasilającego do zapotrzebowania wzmacniacza.

Czy wasze Cyrusy też się grzeją na tych kabelkach które otrzymaliśmy w kartonie. Wziąłem inny kabel o przekroju 0.75mm i wzmacniacz też się robi nieźle ciepły po 30 minutach odsłuchu.. Na tym zrobionym o przekroju żyły 3mm jest delikatnie letni mimo kilkugodzinnego odsłuchu.

Edytowane przez dzeus67

Przetestowałem dwa kable zasilające na Cyrusie 8vs GigaWatt LC-1 i Enerr Blue.Zdecydowanie lepiej w moim systemie zabrzmiał kabel Enerra.Dołożenie dobrej sieciówki do wzmacniacza Cyrusa moim zdaniem dało więcej niż dołożenie psx-r i nadal zasilanie obydwu urządzeń na standardowych kablach zasilających,ale to moje subiektywne odczucie.W innych konfiguracjach sprzętowych może być inaczej.Polecam jednak wypróbowanie jakiegoś lepszego od standardowych kabla zasilającego.

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś słuchał Cyrusa 8 vs2 z kolumnami Dynaudio Focus 220 II? Słuchałem bez PSX-R i wydawało mi się, że dźwięk był nieco wątły i mały, wokal zbyt mocno wycofany i jakby za innymi instrumentami, bas nie do końca zwarty i kontrolowany. Czyżby te kolumny były zbyt trudne obciążeniowo dla tego wzmacniacza? Czy dodanie zasilacza PSX-R coś może zmienić?

Czy ktoś słuchał Cyrusa 8 vs2 z kolumnami Dynaudio Focus 220 II? Słuchałem bez PSX-R i wydawało mi się, że dźwięk był nieco wątły i mały, wokal zbyt mocno wycofany i jakby za innymi instrumentami, bas nie do końca zwarty i kontrolowany. Czyżby te kolumny były zbyt trudne obciążeniowo dla tego wzmacniacza? Czy dodanie zasilacza PSX-R coś może zmienić?

Dynaudio potrzebują więcej prądu, niż może zapewnić 8vs2. Cyrus świetnie napędza głośniki o wysokiej efektywności a tę Dynki mają niską. Żeby je popchnąć musiałbyś dołożyć końcówkę mocy. Ale czy warto?

Jeśli masz integrę Cyrusa, to lepiej poszukaj głośników z efektywnością min. 89dB.

Dynaudio potrzebują więcej prądu, niż może zapewnić 8vs2. Cyrus świetnie napędza głośniki o wysokiej efektywności a tę Dynki mają niską. Żeby je popchnąć musiałbyś dołożyć końcówkę mocy. Ale czy warto?

Jeśli masz integrę Cyrusa, to lepiej poszukaj głośników z efektywnością min. 89dB.

Cyrus spokojnie wystruje monitory Dynaudio. Natomiast te dwie 18 stki w Focusach 220, przy 84dB to widocznie za duze obciazenie dla niego.

Choc nie mial problemow z RLS TritonII na weglowym Scanspeaku 85 dB z tym, ze przy wysokich poziomach glosnosci na dluzsza mete wlaczalo sie zabezpieczenie wzmaka i on poprostu sie wylaczal.

Edytowane przez kichanadeta

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

PSX nie ma tu nic do rzeczy, służy do zasilania preampu i wydajności prądowej nie zwiększy.

Kolega broy z powodzeniem napędzał za pomocą 8vs focusy 140 i bardzo to połączenie chwalił. Najwyraźniej dwa woofery do za dużo dla małego cyrusa...

8 vs2 z x16 radzi sobie doskonale, ale to klasyczne woofery i inne (niższe) strojenie BR.

• 2 tygodnie później...

PSX nie ma tu nic do rzeczy, służy do zasilania preampu i wydajności prądowej nie zwiększy.

Kolega broy z powodzeniem napędzał za pomocą 8vs focusy 140 i bardzo to połączenie chwalił. Najwyraźniej dwa woofery do za dużo dla małego cyrusa...

8 vs2 z x16 radzi sobie doskonale, ale to klasyczne woofery i inne (niższe) strojenie BR.

Focusy 220 II słuchałem już z Cyrus 8 vs2 + PSX-R + Cyrus 8 SE. I przyznaję, że jestem pod wrażeniem. Są niezwykle rozdzielcze i szczegółowe, odzwierciedlają dokładne rozmieszczenie instrumentów na scenie(nawet zmieniające się pozycje muzyków), przestrzeń sięga za ścianę do sąsiadów, a kiedy wynika to z nagrań tworzą akustykę kościoła. Potrafią przywalić basem kiedy trzeba, kontrolowanym i mocnym. Fantastycznie różnicują brzmienie instrumentów - bębny perkusji mają różne faktury dźwięku, stopa ma inną plastykę niż werbel. Dźwięk gitary jest niemalże namacalny. To piękne kolumny. PSX-R oczywiście nie dodał mocy, ale dodał coś, czego brakowało - porządek. Bas z PSX-Rem jest zwarty, mocny i krótki. Przyznam, że byłem zaskoczony, że taki mały wzmacniacz(z PSX-R) dał radę, tak trudnym prawdopodobnie do wysterowania, kolumnom. Focusy 220 II z Cyrusem brzmią naprawdę pięknie. Myślę, że to jest koniec moich poszukiwań.

Kochani, niespecjalnie użyteczne są dla mnie dywagacje, czy Cyrus da radę Fokusom 220 II czy nie da rady. Miałem nadzieję, że podzieli się ze mną spostrzeżeniami ktoś, kto słuchał Cyrusa 8 vs2(+PSX-R)z Dynaudio Focus 220 II. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Focusy 220 II słuchałem już z Cyrus 8 vs2 + PSX-R + Cyrus 8 SE. I przyznaję, że jestem pod wrażeniem. Są niezwykle rozdzielcze i szczegółowe, odzwierciedlają dokładne rozmieszczenie instrumentów na scenie(nawet zmieniające się pozycje muzyków), przestrzeń sięga za ścianę do sąsiadów, a kiedy wynika to z nagrań tworzą akustykę kościoła. Potrafią przywalić basem kiedy trzeba, kontrolowanym i mocnym. Fantastycznie różnicują brzmienie instrumentów - bębny perkusji mają różne faktury dźwięku, stopa ma inną plastykę niż werbel. Dźwięk gitary jest niemalże namacalny. To piękne kolumny. PSX-R oczywiście nie dodał mocy, ale dodał coś, czego brakowało - porządek. Bas z PSX-Rem jest zwarty, mocny i krótki. Przyznam, że byłem zaskoczony, że taki mały wzmacniacz(z PSX-R) dał radę, tak trudnym prawdopodobnie do wysterowania, kolumnom. Focusy 220 II z Cyrusem brzmią naprawdę pięknie. Myślę, że to jest koniec moich poszukiwań.

No więc w czym problem kolego, sam już sobie pięknie odpowiedziałeś ;-)

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

http://allegro.pl/cyrus-8vs2-cd6s-i1375277993.html

Warto coś takiego za tą cenę? Z tego co przeczytałem w tym wątku, to Cyrus bez psx-ra nie gra. Dokładając koszt zakupu psx-r (z 1,5 tyś) to wychodzi już spora kwota jak za używany sprzęt.

Wyzromek .Na pewno to nie zagra z Tonsilami które masz w zakładce o mnie. Podłączyłem takie u siebie dla sprawdzenia jak gra Cyrus z czymś takim i szybko odłączyłem bo była tragedia.Jak się przekonałeś nawet tania Yamaha z tymi kolumnami nie gra.

http://allegro.pl/cyrus-8vs2-cd6s-i1375277993.html

Warto coś takiego za tą cenę? Z tego co przeczytałem w tym wątku, to Cyrus bez psx-ra nie gra. Dokładając koszt zakupu psx-r (z 1,5 tyś) to wychodzi już spora kwota jak za używany sprzęt.

Oczywiście, że warto!

Zasilaczem się nie przejmuj, może go dokupisz a może brzmienie będzie Ci tak pasowało, że nie będziesz o tym myślał.

PS. 1,5k zamiast na marketingowe rozwiązania typu zasilacz lepiej przeznaczyć na lepsze kolumny:)

Wyzromek .Na pewno to nie zagra z Tonsilami które masz w zakładce o mnie.

Nie no, kolumny są do wymiany! Chcę kupić używany wzmacniacz, potem pod pachę i posłuchać kolumn. Przy czym wszyscy w tym wątku podkreślają, że z psx-r dźwięk o klasę lepszy. A jak dodamy cenę 8vs2 i psxr to używanego caspiana MKI czy MKII kupię dużo taniej.

Oczywiście, że warto!

Zasilaczem się nie przejmuj, może go dokupisz a może brzmienie będzie Ci tak pasowało, że nie będziesz o tym myślał.

PS. 1,5k zamiast na marketingowe rozwiązania typu zasilacz lepiej przeznaczyć na lepsze kolumny:)

Kolumny będą nowe. A jak ten cd z aukcji w porównaniu z tym co mam? Może szukać wzmacniacza bez CD a na razie moja Yamaszka podoła?

Jednocześnie nadmienię, że nie upieram się przy Cyrusie. Pytałem o wzmacniacz na forum Stereo (Exposure 3010s), gdzie m.in. polecono rzeczonego Cyrusa. Czy ktoś z użytkowników porównywał go np. z Musical Fidelity X-150 i A3 (szkoda, że nie ma z czarnym frontem - żona nalega...ech)?

Po prostu szukam wzmacniacza do repertuaru jak w "O mnie" (+ z mocniejszych brzmień to Genesis - mam sporo ich płyt, Led Zeppelin).

Nie no, kolumny są do wymiany! Chcę kupić używany wzmacniacz, potem pod pachę i posłuchać kolumn. Przy czym wszyscy w tym wątku podkreślają, że z psx-r dźwięk o klasę lepszy. A jak dodamy cenę 8vs2 i psxr to używanego caspiana MKI czy MKII kupię dużo taniej.

Kolumny będą nowe. A jak ten cd z aukcji w porównaniu z tym co mam? Może szukać wzmacniacza bez CD a na razie moja Yamaszka podoła?

Jednocześnie nadmienię, że nie upieram się przy Cyrusie. Pytałem o wzmacniacz na forum Stereo (Exposure 3010s), gdzie m.in. polecono rzeczonego Cyrusa. Czy ktoś z użytkowników porównywał go np. z Musical Fidelity X-150 i A3 (szkoda, że nie ma z czarnym frontem - żona nalega...ech)?

Po prostu szukam wzmacniacza do repertuaru jak w "O mnie" (+ z mocniejszych brzmień to Genesis - mam sporo ich płyt, Led Zeppelin).

Czy roksan będzie lepszy? W niektórych zestawieniach pewnie tak, w innych nie:)

Genesis czy led zeppelin gra świetnie na tym co mam w "o mnie".

Inną opcją byłaby rezygnacja z cd playera na rzecz DAC'a. Jednakże dobre DAC'i są drogie...

[quote name='eMiL'

Inną opcją byłaby rezygnacja z cd playera na rzecz DAC'a. Jednakże dobre DAC'i są drogie...

na ebayu do wzięcia wzmak z dac'iem 8xpdQx w dobrej cenie

http://cgi.ebay.co.uk/Cyrus-8XPd-Qx-integrated-amplifier-/110626426429?pt=UK_AudioTVElectronics_HomeAudioHiFi_Amplifiers&hash=item19c1d94e3d

Mam takiego, gra bez psx-r'a, też fajnie. Może psx-r dałby coś więcej ale nie próbowałem. Dodatkowy klocek, dodatkowe koszty... jak już, to chyba lepiej byłoby dołożyć końcówkę mocy. Ale moje głośniki tego nie potrzebują.

Na poprzedniej stronie napisałem o wymianie kabla sieciowego przy Cyrusie 8vs. Jeśli kupisz Cyrusa to sprawdź działanie takiej sieciówki a być może zakup psx-r będziesz mógł odłożyć na późniejszy czas. Aktualnie szukam sieciówki która wniesie najwięcej pozytywnych zmian . Czy ktoś słuchał Cyrusa z sieciówką furutecha .Jeśli tak to proszę o wpis.

Nałożyłem dwa rdzenie ferrytowe na firmowy kabelek i jest lepiej.

Wzmacniacz nie jest podpięty pod moją listwę - filtercon, tylko bezpośrednio do ściany. Z listwą grał zbyt spokojnie.

na ebayu do wzięcia wzmak z dac'iem 8xpdQx w dobrej cenie

http://cgi.ebay.co.uk/Cyrus-8XPd-Qx-integrated-amplifier-/110626426429?pt=UK_AudioTVElectronics_HomeAudioHiFi_Amplifiers&hash=item19c1d94e3d

Mam takiego, gra bez psx-r'a, też fajnie. Może psx-r dałby coś więcej ale nie próbowałem. Dodatkowy klocek, dodatkowe koszty... jak już, to chyba lepiej byłoby dołożyć końcówkę mocy. Ale moje głośniki tego nie potrzebują.

Do mnie jakoś nie przemawia łączenie DAC'a ze wzmacniaczem.

Część cyfrowa zawsze śmieci a w jednej obudowie nie można temu zapobiec.

Jakie zmiany na plus dało założenie rdzeni ferrytowych na standardową sieciówkę.Może krótko coś napisz . Wypróbuję przy najbliższej okazji.Do tej pory sprawdziłem tylko trzy firmowe sieciówki i kilka własnego montażu i najlepiej wzmacniacz współgrał z Enerr blue.Gdy porównywałem oba kable to wyszło jak dźwięk jest mocno uśredniony i jak wiele muzyki ginie zlewając się na sieciówce za 5 zł.

Nałożyłem dwa rdzenie ferrytowe na firmowy kabelek i jest lepiej.

Wzmacniacz nie jest podpięty pod moją listwę - filtercon, tylko bezpośrednio do ściany. Z listwą grał zbyt spokojnie.

Do mnie jakoś nie przemawia łączenie DAC'a ze wzmacniaczem.

Część cyfrowa zawsze śmieci a w jednej obudowie nie można temu zapobiec.

U mnie śmieci pewnie więcej "brudny" prąd z sieci. Wszystkie odtwarzacze CD mają wbudowane dac'i, więc gdyby miały być tak złe, to cała elektronika hifi byłaby tylko dzielona. Do pewnego poziomu, jak się nie ma ambicji mieć laboratorium hi-end tylko porządny sprzęt do odtwarzania muzyki, a do tego żeby nie zajmował on dużo miejsca, to ta opcja jest bardzo sensowna, także jakościowo/dźwiękowo. Prędzej czepiłbym się sieciówek, kabli i oczywiście samej karty dac niż efektów łączonej obudowy. Nie bez powodu karta Qx jest 400 GBP droższa od standardowej z modelu 8xpd.

Oczywiście następnym krokiem będzie przejście na DAC XP+ z monoblokami, ale to koszt 3x większy i wymagający jeszcze lepszych i większych głośników (extra koszt). Inna liga - inna cena. Tylko, że za taką cenę chyba szukałbym już czegoś w innych markach.

U mnie śmieci pewnie więcej "brudny" prąd z sieci. Wszystkie odtwarzacze CD mają wbudowane dac'i, więc gdyby miały być tak złe, to cała elektronika hifi byłaby tylko dzielona. Do pewnego poziomu, jak się nie ma ambicji mieć laboratorium hi-end tylko porządny sprzęt do odtwarzania muzyki, a do tego żeby nie zajmował on dużo miejsca, to ta opcja jest bardzo sensowna, także jakościowo/dźwiękowo. Prędzej czepiłbym się sieciówek, kabli i oczywiście samej karty dac niż efektów łączonej obudowy. Nie bez powodu karta Qx jest 400 GBP droższa od standardowej z modelu 8xpd.

Oczywiście następnym krokiem będzie przejście na DAC XP+ z monoblokami, ale to koszt 3x większy i wymagający jeszcze lepszych i większych głośników (extra koszt). Inna liga - inna cena. Tylko, że za taką cenę chyba szukałbym już czegoś w innych markach.

Nie chodzi o łączenie obudowy a w każdym bądz razie nie tylko:)

W dobrych odtwarzaczach CD częśc cyfrowa ma dedykowane trafo lub przynajmniej (gorsze rozwiązanie) oddzielne uzwojenia wtórne właśnie po to, aby cyfra nie "śmieciła" na analog. W cyrusie nie widać zbyt wielu uzwojeń wtórnych, cały preamp i DAC zasilany jest pewnie z jednego a takie rozwiązanie trudno pochwalić.

Jakie zmiany na plus dało założenie rdzeni ferrytowych na standardową sieciówkę.Może krótko coś napisz . Wypróbuję przy najbliższej okazji.Do tej pory sprawdziłem tylko trzy firmowe sieciówki i kilka własnego montażu i najlepiej wzmacniacz współgrał z Enerr blue.Gdy porównywałem oba kable to wyszło jak dźwięk jest mocno uśredniony i jak wiele muzyki ginie zlewając się na sieciówce za 5 zł.

Zamontowałem na całej swojej elektronice takie ferryty, trudno więc napisać jak oddziaływują na sam wzmacniacz. Po Nowym Roku zrobię taki test i opieszę wrażenia:)

Edytowane przez eMiL
  • 2 tygodnie później...

Mam pytanie do użytkowników wzmacniacza 8vs2

Czy ten wzmacniacz gra u kogoś w pokoju większym niż 30m2.

jak wygląda możliwość wysterowania kolumn w takim pomieszczeniu, czy cyrus po prostu daje radę.

Pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.