Skocz do zawartości
IGNORED

MOJE OSTATNIE PYTANIE NA FORUM

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio narobiłem troche zamieszania na forum za co przepraszam, po prostu nie mam stałego dostepu do neta i czasem w pospiechu zadaje nie konkretne pytania, dlatego prostuję....

Mam audigy 2 zs i chciałem do tego podłączyc tani amplituner, wychaczyłem w sklepie denona AVR 2400 i do tego diamondy 8.2 (potem kupię resztę), nie stety ile razy jestem w sklepie to cena jest drozsza ;(

Teraz okazało sie , że za amplituner mam dac 850zł a za diamondy 8.2 600zł. (na cały sprzet jest 1 rok gwarancji, jest to sprzet "nowy" choc tego denona od lat nie produkują) (ceny na allegro są nawet wyzsze i to za uzywany sprzet dlatego mnie to dziwi.)

nie wiem czy sie opłaca, jak dla mnie diamondy są nawet tanie ale o tym amplitunerze nie wiem nic oprócz tego , że nie ma bajerów. (Powtarzam, że za dekoder bedzie robic audigy2zs.)

Po drugie odsłuchiwałem ten zestaw z jakims dvd marantza i nie podobało mi sie, sprzedawca podłączył potem dla porównania amplituner denon 2105 i róznicy nie zauważyłem (tak samo bas mnie męczył), potem był podłączony ale juz cyfrowo denon 1905, tu tez mi sie nie podobało. odsłuchiwałem oryginalną płytke cd.

I teraz juz nic nie rozumiem, kilka dni temu w innym sklepie (równie profesjonalnym, w bardzo podobnych warunkach) słuchałem diamondów 8.2 z denonem 1705 i dzwiek mnie rozwalił (pozytywnie).

(nie sądze aby była to sprawa kabli)

To tak na marginesie, głosniki te same,okablowanie nie najtańsze, specjalne pokoje do odsłuchu, oryginalne płyty cd (choc inne) a róznica kolosalna.

Dlatego nie wiem co o tym wszystkim myslec.

Najwazniejsze jest dla mnie teraz pytanie czy warto abym zakupił tego denona 2400 i diamondy8.2 za 1450 zł, czy moze lepiej zakupic tenszy amplituner ale nowoczesny (i podłączyc go do kompa anologowo"gry" i cyfrowo "filmy")

Diamondy bym wziął za te 600zł ale jak wspomniałem wczesniej jakos dziwnie dla mnie grają i nie jestem ich pewien. Nie moge ich sprawdzic poza sklepem, nie mam przy sobie nawet własnych płytek audio dla porównania, co najgorsze do pózna pracuję i teraz nie bede miał czasu latac po sklepach i odsłuchiwac róznice.

Dlatego radze sie was.

PS.

czy to mozliwe aby głosniki tej samej serii drały inaczej? raczej niemozliwe

https://www.audiostereo.pl/topic/18040-moje-ostatnie-pytanie-na-forum/

Witam

kilka pytań w jednym...

zacznę od początku, w moim mniemaniu.

AMPLITUNER - to dobry sprzęt, choć tylko z prologic, końcówki na pewno są lepsze niż w jakimkolwiek sprzęcie w dwa, trzy razy wyższej cenie. dla porównania powiem, że jest to leciwy poprzednik ampli 2805, więc seria 2105 jest poprostu słabsza. obsługa cyfrowa oczywiście leży i tu pojawia się kwestia dekoderów. ostatnio na allegro można było kupić dekoder DTS za 100 PLN:) i na pewno gra to bardzo poprawnie. zresztą tu za dekodowanie ma odpowiadać audigy (nie wiem jaka jest jej jakośc w tego rodzaju systemach).

KOLUMNY - to już jakby mniejsza okazja. mi ich brzmienie nie odpowiadało ale w tej cenie trudno będzie zastąpić je czymś innym. pamiętaj, że system KD to 5 głośników i ani jednego mniej. inaczej nie ma to sensu. ważne jest też aby przynajmniej centralny był z tej samej serii i możliwie jak najlepszy

RÓŻNE BRZMIENIE - w KD duże znaczenie ma kalibracja systemu. domyślam się, ze poprostu sprzedawca różnie skalibrował sprzęt i to jest powodem tak odmiennych doznań. nie wiem jak działa Twoja kart dzwiękowa i jakie ma możliwości ale generalnie ustawić można dużo, żeby niepowiedzieć wszystko.

Podsumowanie: zestaw wart jest swojej ceny. przy odrobinie uwagi, poświęceniu mu czasu i niestety mozolnej pracy przy kalibracji może zagrać dobrze. jeśli chcesz się przekonać jak grają głośniki i wymienione przez Ciebie amplitunery, staraj się w sklepie słuchać w trybie "direct", bez upiększeń. nie pokazuje to możliwości systemów cyfrowych ale daje obraz możliwości wzmacniaczy. w innych trybach staraj się aby ustawienia (np. poziom basu, wysokich, subwoofera itp) byly zbliżone.

Miłej zabawy, pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.