Skocz do zawartości
IGNORED

Kable sieciowe, a sprawa audiofilska

Ururam Tururam

Rekomendowane odpowiedzi

Mój ostatani wpis był oczywiście do Zyzia.

Porównywałem u siebie Isoteka z Hotline i wygrał Fadel. Niestety nie jest tani. Natomiast o listwie zasilającej Ansae słyszałem dużo pozytywnych opinii i stąd moje pytanie.

W Warszawie obie listwy są dostępne, więc chyba bedę musiłą sam sprawdzić.:)

stachu7012, 2 Cze 2007, 13:07

>korzystając z regulacji kolców pochyliłem kolumny odrobinę do przodu.

Poza wcześniejszą odpowiedzią o zmianie relacji czasowych w pozycji siedzącej - stojącej, zmieniając wysokość odsłuchu będziesz inaczej słyszeć w zależności od równomierności promieniowania głośników w płaszczyźnie pionowej. To oczywiście będzie wpływać na odbiór pozornej sceny. Pochylając kolumnę do przodu zwiększasz ilość odbitych dźwięków od podłogi (mimo dywanu) co samo w sobie jest niedobre, ale może pomóc w ukształtowaniu sceny. Może też zmniejszyć ilość i kierunek odbitych dźwięków z wysokotonówki od innych przedmiotów w pobliżu głośników. Kiedyś przez chwilę słuchałem w takim ustawieniu, ale nie pasowało mi obcięcie wysokich tonów. Na scenę nie zwróciłem uwagi.

Grzesz dobrze uzupełnił moją wypowiedź. Czynników jest sporo, cokolwiek w tym wypadku zrobisz zmieniasz naraz kilka z nich. Ale na Twoje pytanie czy innym też się tak zmienia odpowiedzią jest: tak, zmienia się, niekoniecznie tak jak Tobie i niekoniecznie w takim zakresie. Ale się zmienia.

>stachu7012

Nie mam po prostu Twojej cierpliwości.

Ktoś nie zada sobie trudu, aby wypożyczyć jakiś produkt, ponieważ z góry zakłada brak jego wpływu na brzmienie zestawu, to nie widzę sensu prowadzenia dyskusji, zjeżdżającej na poziom bluzgatora. Poza tym mało wylewny jestem. Ale jeżeli widzę, że ktoś czyta z zainteresowaniem, to nie ma powodu abym nie podzielił się swoimi doświadczeniami.

Np. zyzio czepialskim, wkurzającym nerwusem bywa :), ale przyznać trzeba, że jak coś wie to powie. Takoż zeznania w sprawie moich elektrycznych perwersji złożył obszerne i prawdziwe :)

Jako uzupełnienie dodam:

-dwie niezależne linie zasilające,

-dwie listwy Power Tower SE.

-z jednej listwy transport i przetwornik,

-z drugiej pre i końcówki.

Wszystkie sieciówki MULUC.

Historycznie: w różnych systemach miałem wersję podstawową listwy ansae zasiloną Lamatem, potem same Lamaty ze ściany, następnie Power Tower SE i w końcu 2xPower Tower SE.

Miałem okazję porównania z listwą Fadela. Już standardowa listwa ansae zasilona lamatem był lepsza a Power Tower SE zasilony MULUKIEM to zupełnie inna bajka.

Ma niestety wadę podstawową - należy wypożyczać dopiero po realnej ocenie własnych możliwosci finansowych. Po wypięciu tej cholery, nie da się słuchać.

Szok jest tak duży, że człowiek zaczyna zastanawiać się, dlaczego kupując znakomite sieciówki - poprawiające wszystkie aspekty brzmienia, doświadczał proporcjonalnego przyrostu jakości przekazu a teraz po wypięciu listwy, nie ma odwrotu i trzeba wygrzebać zaskórniaki :).

Zjawisko jest tak niezwykłe, że mnie sprowokowało do przerwania słuchania na kilka dni a następnie odtworzenia całej drogi: zwykłe sieciówki, potem jeden MULUC, następnie dwa MULUKI, długie słuchanie z przyjemnością, potem droga w dół (żeby zaobserwować jak dźwięk ulega degradacji) i wreszcie z powrotem w górę i ostatecznie dodanie Power Tower SE.

>wojtek/zyzio

Przyznać muszę, że istotnie wypożyczenie Hot Line graniczy z cudem. Na szczęście mój znajomy jest bardzo dobrym kientem tych wszystkich dystrybutorów i przymierzając się do zakupu listwy/kondycjonera sprowadził wszelkie rarytasy a ja podpiąłem się do testów :).

Poszukując listwy ansae, próbował wypożyczyć ze sklepu, ale ponoć nie mieli. To w sumie dość dziwne, że zacny produkt nie jest dostępny od ręki w stolicy. Po doświadczeniach z Fadelem gul mu trochę skoczył i zadzwonił do ansae, żeby wypłacić parę jobów. Dowiedział się jednak, że mogą zarówno dostarczyć towar do sklepu, jak i zrobić prezentację u niego. Wybrał wariant "na leniwca" i do dziś jest zadowolony. Oprócz klasowego produktu, podoba mu się ich podejście - nic na siłę, klient wydaje swoje pieniądze i musi być z zakupu zadowolony. Nie było reklamy, sugestii, stwierdzenia o wyższości nad resztą świata. Pan posłucha i wyrobi sobie zdanie.

Tak być powinno.

>abudzik

napisz o systemie, ktory zasilaja te kable u Ciebie, wydaje mi sie, ze jest to wazne w sensie pogladu i spojrzenia na temat, w przypadku kiedy czytamy i slyszymy tylko o kablach moze byc z tym roznie...

abudzik - ale z Ciebie kryjak. Tyle ciekawych informacji i dusiłes to w sobie..:)

Trochę zmartwiłeś mnie ,że Hotline wypadła gorzej - prawdę powiedziawszy jest to w tej chwili mój faworyt w cenie do 4kzł. W Hi-Fi i Muzyka 6/2005 w teście porównawczym produkt Fadela wypadł w sumie lepiej ( Ansae zdobyła punkty za szybkość i analityczność, Fadel za plastyczność i muzykalność). Mam pytanie : Czy hotline , którą testowałeś była dostarczona razem z PowerFlexem czy wpinałeś Muluca?

I jeszcze w temacie wpływu zasilania na jakość dźwięku. Poniżej link do filmiku , który zapodał kiedyś Lacrimosa o audiofilach w Grecji. Jest tam również mowa o zasilaniu (i nie tylko). Niezależnie od wszystkiego fim bardzo ciekawy i pouczajcy.

To nie jest ważne.

W każdym systemie: budżetowym, nieco droższym, czy też hajendowym, należy zapewnić dobre zasilanie.

Czy mój sonic, czy też linn stacha7012, potrzebują starannego doboru okablowania, ale prostej recepty i ściągaczki do powielenia przez nas wszystkich, nie ma - trzeba samemu drążyć temat i nie wierzyć ślepo, że fadel lub ansae rzucą nas wszystkich na kolana.

Przyjmując, że stach posiada system budżetowy a ja nieco droższy, to u mnie procentowy udział okablowania w całości systemu, jest jeszcze do przyjęcia, podczas gdy stach pojechał grubo po bandzie a opisywany efekt brzmieniowy jest równie porażający.

Bądź tu mądry i pisz wiersze - trzeba by postawić obok siebie, w tym samym pomieszczeniu oba systemy i zrobić ślepy test.

Tylko czy potencjalne zwycięstwo stacha, spowodowałoby większe zainteresowanie odpowiednim doborem zasilania do systemu? Szczerze mówiąc wątpię :) Zawsze znajdzie się jakieś inne wytłumaczenie.

Sam żałuję np., że nie mogłem na AS06 posłuchać wynalazków senicza. Tak bardzo się z jego opiniami nie zgadzam, że aż korci by nausznie skonfrontować :)

>abudzik jezeli podstawowe elementy systemu nie sa dla Ciebie wazne to ja nie rozumie dlaczego tak jest? o kablach mozna sobie mimo wszystko pogadac potem... ja nie wiem jak mam sie odniesc do twoich wypowiedzi...

Hotline była z sieciówką na stałe.

Dla każdej listwy niezmiernia ważna jest jakość przewodu zasilającego.

Przypuszczam, że aspekty, które w teście HFM przeważyły na korzyść fadela, spowodowała właśnie dobrej klasy sieciówka, na stałe podłączona do hotlina, podczas gdy listwa ansae była zasilana standardowym kablem za kilkaset złotych. Prawdopodobnie chodziło o to, żeby wszystkim tanim i droższym listwom dać porównywalne warunki. Kto kupi listwę np. PALA za 800 zł zasilaną kablem za 2-3 tysiące ?

Zrobili więc odwrotnie - dali tani kabel do wszystkich listew a ponieważ fadel miał swoją sieciówkę na stałe i nie mogli/nie chcieli jej wyrwać ;), to był nieco lepszy.

>Abs

Tylko proszę nie odbieraj moich słów jako reklamy megakonstruktorów i megakonstrukcji :)))

Albo, żeby nie wyszło, że zaraz boomboxa podłączę kablem za kilka tysięcy.

Chciałem po prostu dobitnie powiedzieć w wątku o kablach sieciowych, że są one podstawowym elementem toru i bez poświęcenia im duzej uwagi ograniczamy sobie możliwość stwierdzenia jakie mozliwości drzemią w naszym systemie.

Moze okazać się, że żadne, albo, że też ogromne.

Przecież Muluka do ucha sobie nie wepnę ;)

> Grzesz i Edward,

Dziękuję za bardzo przydatne informacje. Teraz już wiem, że sprawa nachylenia kolumn jest warta poświęcenia jej chwili uwagi. Zacząłem troszkę kombinować i ma to - w moim odczuciu - sens. U mnie poprzez pochylenie kolumn nie zauważyłem jakichś większych zmian w basie i sopranie. Głównie są przemiany w przestrzeni a to lubię, tego mam dużo i jest w czym poszukiwać nowych wrażeń i lepszego ustawienia kolumn.

> Abudzik,

Przyznaję, że cierpliwość mi się kończy. Chyba coraz bardziej będę się stawał "pasywnym czytaczem" forum, z tego powodu, że niektóre wpisy są po prostu dobijające.

Twój system - wraz z zasilaniem zrobionym na maxa - na pewno gra niesamowicie. Wiem, co w moim - budżetowym zestawie - zrobiło zasilanie: to u Ciebie ze znacznie lepszych elementów musi być dopiero granie.

Tak jak piszesz, nie wypożyczyłem na razie Power Towera, gdyż mam przeczucie, że musiałby zostać, a na to muszę jeszcze trochę poczekać. Zdarzyło mi się jednak słuchać systemu opartego na Coplandzie (odtwarzacz, preamp i końcówka) do tego Muluci i Power Towery oraz interkonekt i kable głośnikowe Nordost Red Dawn. Przestrzenność efektów dźwiękowych, lokalizacja, naturalność itp. niesamowite.

Piszesz: "po wypięciu tej cholery, nie da się słuchać" - u mnie to jest z Mulucami i dlatego właściwie wiem, że listwa to będzie kolejny zakup.

W kwestii podejścia Ansae do klientów, chyba klienci są zadowoleni. Próbowałem znaleźć kable Ansae na wtórnym rynku. No nie dało się. Czyżby nie było rynku wtórnego?

> Abudzik,

100% zgody z Tobą w kwestii, że nie ma uniwersalnych, danych prawd w doborze klocków i elementów. Mam z tym doświadczenia na przykładzie kombinowania z interkonektem. To inny wątek, ale w skrócie: zaczynałem od interkonektu kupionego za 250zł w QBA. Był to kabel Intertechnika. Porównywany w moim systemie np. z jakimś Fadelem za 1100 był znaczie lepszy od tegoż właśnie Fadela. Potem za 350 kupiłem na wtórnym rynku interkonekt Sonus Olivę. No i długo musiałem szukać jego następcy. Po prostu ten kabel lubił się z moim wzmacniaczem. Próbowałem po drodze Albedo Flat One, Stereovoxa Vespę, Albedo Gold i cos tam jeszcze. W końcu został Albedo Monolith. I bądź tu mądry dlaczego akurat ten się sprawdził w moim systemie? Monolith dał szczegółowość Sonusa Olivy i "mięsko" oraz ciepełko Albedo Golda, no i oczywiście kilka innych rzeczy. Z pewnością można by poszukiwać dalej, i dalej i dalej ....

Z sieciówkami z kolei u mnie Imix grał lepiej niż Lamat (pierwszy za 1000 zł, drugi chyba za coś około 2500 zł), Imix grał lepiej niż Nordost Shiva za 1350. Nordost Shiva się kompletnie nie nadawł do odtwarzacza, natomiast do wzmacniacza jak najbardziej. Vincent - w ogóle nie nadawał sie do niczego itd. I bądź tu mądry.

Aż strach mnie bierze, jak przymierzam się do wymiany moich bi-wiringowych kabli głośnikowych Sonus Oliva na coś innego. No bo pzecież na rynku jest xxx kabli głośnikowych. Dzisiaj przyszły Albedo Monolithy, wepnę je wieczorkiem i , zobaczę co się będzie działo.

,,,a ja sobie założyłem gniazdko Ansae - mocowanie kabelków jest faktycznie lepiej dopracowane niż w innych...

Teraz słucham na sieciówkach - tych najtańszych Ansae - czyli cos koło 1000 PLN za sztukę, potem posłucham tych "muluków" za 3,5 tys. PLN, potem znowu posłucham moich - tj. sonusoliva i artecha thundera,

i potem zastanowię się: co i czy w ogóle coś w zamian otrzymuję w dźwięku w miejsce wydanych 7 tys. PLN za kable zasilające do cedeka i wzmaka.

I spokojnie to opiszę, licząć się, iż być może zobaczę kontr-wpis że:

a). mam system zbyt słaby do takich odsłuchów i dlatego nie usłyszalem zmiany in plus,

b). uległem psycho-sugestii bo nie mam prawa nic usłyszeć,

c). ??? - i na to najbardziej liczę...

pzdr Staszek

stachu7012:

"Głównie są przemiany w przestrzeni a to lubię"

W takim razie jeśli masz chęć trochę się pobawić, to gorąco polecam ten eksperyment. Nie zawsze i nie w każdym pomieszczeniu działa, ale czasami efekt bywa bardzo spektakularny. I co ważne, nie wydaje się na to ani złotówki. Polecam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Edward, 3 Cze 2007, 22:46

>stachu7012:

>"Głównie są przemiany w przestrzeni a to lubię"

A ja lubię jak ktoś nie liznął nawet podstaw wpływu akustyki pomieszczenia na brzmienie, nie mówiąc już o ustawieniu w nim kolumn, ale za to przez szesnaście stron z wypiekami na twarzy potrafi nawijać o różnicach brzmieniowych w kabelkach. Nie moja bajka, więc się nie wcinam, ale Wy tu chyba sobie jaja normalnie robicie...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

>parantulla

proszę nie wcinac się w wątek z nad morza ze swoimi wątpliwosciami tu się tylko opisuje pozytywne wrażenia

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Cir,

No tak. Mam po prostu dobre doświadczenia z polskimi produktami.

Podłączyłem głośnikowe Monolithy i pierwsze wrażenia nie są zbyt dobre. Jest problem z basem oraz ze sceną muzyczną/przestrzenią. Nie wiem dlaczego Monolith nie lubi się z moim wzmacniaczem/kolumnami. Może problem jest z tym, że kolumny są w bi-wiringu (i tak właśnie mam kable Sonus Oliva), natomiast Monolith nie jest w biwiringu. No i muszę kombinować, tzn. czy podłączyć go do góry, czy dołu + zworki (Albedo) - to raczej od razu odpadło - mało i w dodatku "kartonowy" bas. Za to jest ciekawie w podłączeniu plus do góry, minus do dołu no i zworki między tym.

Wygląda na to, że trzeba dać sobie troszkę czasu, pokombinować i posłuchać.

Powiedzcie mi, czy takie wątki poboczne, dotyczące "nie sieciówek" wpisuje się na tym forum, czy do innego pt. "kable głośnikowe itp". Nie mam tutaj doświadczenia, w sumie dyskusja rozwinęła się na tym forum w tym gronie itp.

Mnie to nie przeszkadza ale możesz np. o Monolicie pisać w temacie nr 31026.

Resztę znajdziesz w wyszukiwarce wpisując kable.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Właściwie to temat dla mnie jest na razie skończony. Mój lampowiec po prostu nie lubi kabli z większą pojemnością - a taki jest Monolith - trzeba będzie popróbować inne. Zostanę w temacie Albedo i spróbuję ich inne kable. Podobno dopracowują jakiś prototypowy solid core i wówczas zrobię test w postaci solid cora, Air III, i Versusa. Versus to kupa forsy, ale może okazać się OK. Jakby miał być Versus do mojego budżetowego systemu, to dopiero byłby cyrk. Wówczas proporcje cenowe w moim systemie byłyby absurdalne i musiałbym prawdopodobnie zwijać się z forum aby nie zostać oskarżonym o ........ albo kupić lepsze kolumny.

Kończąc wątek i temat kabli kolumnowych - nie przystający do tego forum:

1. Widać, że Monolith nie pasuje do mojego wzmacniacza, który prawdopodobnie nie lubi/nie radzi sobie z kablem o większej pojemności

2. W porównaniu z Sonus Oliva w bi-wiringu wystąpiło ograniczenie basu, pojawiła się "kartonowość basu", lekkie odchudzenie średnicy (to in minus). Ale jednocześnie jest więcej szczegółów, dłuższe wybrzmiewanie (to in plus)

3. Szczegółowe efekty są bardzo zależne od sposobu podłączenia nie-biwiringowego kabla do biwiringowych kolumn (do góry, na dół, dwa sposoby na krzyż - w tym wszystkim zworki Albedo "między")

4. Zatem w konkretnym systemie kabel okazał się per saldo lepszy niż ponad dwukrotnie droższy Monolith. Jednak wyszły też niedostatki Olivy w postaci mniejszej szczegółowości oraz wybrzmiewania. Ciekawe czy bym te różnice w ogóle usłyszał, gdybym miał kiepskie zasilanie. Nie mam jednak ochoty tego sprawdać, gdyż kicha z basem z Monolithem jest na tyle głęboka, że nie mam ochoty już tego słuchać. Jak coś z czymś się nie lubi - to po co się tym męczyć.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.