Skocz do zawartości
IGNORED

półki i marmur

karpusx

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwa pytania

1. Jaka jest różnica w brzmieniu pomiędzy zwykłym ustawieniu sprzętu np. na dywanie lub drewnianej półce a półką marmurową? Mam transport CD i chciałbym go jakoś w miarę sensownie ustawić.

2. Czy ktoś wie gdzie najtaniej można kupić marmur lub inny kamień?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/1818-p%C3%B3%C5%82ki-i-marmur/

Czytałem kiedyś w soundstage.com w jakiejś kolumnie (chyba max dB), ze generalnie bardzo duże znaczenie na dźwięk ma na czym sprzęt stoi. Facet upierał się, że wszystko co szklane dodaje szklistego i twardego zabarwienia dźwiękowi. Generalnie polecał drewno czy coś w tym stylu. Dla równowagi dodam, ze twierdził on także, że słyszy zmianę w dzwięku jak na CDeka położy kilka pudełek na CD. Także sam nie wiem....Ale jakoś podświadomie na mój przyszły stolik audio wybieram drewno albo podwójny mdf.

Jak bardzo Ci zależy na szczegółach tego artykułu to mogę poszperać i powiem dokładniej.

A wiecie że jak śpiewak stoim solidnie na dwóch nogach i się nie denerwuje to ma trzykrotnie większą emisję?

To tyle co do pomysłów wieszania śpiewaków na linach i konstrukcjach z cienkiej blachy w niektórych przedstawieniach operowych. Szkodniki precz! jak powiedział towarzysz Tomasz

• Redaktorzy

Satwianie elektroniki na dywanie to proszenie sie o klopoty. Postawilem tak kiedys sprzet i o malo pozaru nie wywolalem. Niskie nozki, slaba wentylacja pod spodem, i temperatura wewnatrz zaraz o 50 stopni skacze. Natomiast co do materialu polek, ogolnie uwaza sie ze roznice sa podobne do wplywu materialu nozek. Twarde - twardo i szczegolowo, miekkie - miekkcej i cieplej. Na ogol. Aplikacja - zaleznie od dzwieku systemu, oczywiscie. Na szklo zwykle sie wybrzydza, ale sadze ze np. dwucentymetrowa szyba to juz nie byloby takie zle.

Właśnie konstrukcja mojego audiofilskiego stolika weszła w decydującą fazę - montaż. Mam już wszystkie elementy. Cztery granitowe plyty (Szwedzka Wanga) - ok 100kg, metalowe rurki, 8 stalowych kolców a'la Audio Forte, no i korek który pójdzie pomiędzy elementy kamienne i stalowe. Sam jestem ciekaw jak to będzie wyglądało po montażu - na razie cały projekt znajduje sie w mojej głowie. Ciekawy też jestem czy zmiana stolika będzie miała jakiś wpływ na brzmienie. niestety budowa stolika zbiegła się w czasie z remontem w pokoju odsłuchowym, ale chyba z ciekawości po remoncie potawię jeszcze na kilka dni stary stolik, tak aby mieć bezpośrednie porównanie.

Ja też jestem ciekawy jak mi to wyjdzie. Na razie mam remont i nie za bardzo mogę ten stolik złożyć w jeden kawałek. Może jutro go złożę na próbę (na balkonie :) ). Płyty mają wymiary 48x58x3cm, a rurki ok.45mm średnicy. Konstrukcja jest prosta i przypomina stoliki Atacama serii Europa, tyle że dodałem kolce - na samym dole i pod górną płytą, która jest oddzielona od niższej tylko tymi kolcami. Jak stolik będzie gotowy to postaram się pożyczyć jakąś cyfrówkę i zrobić fotki - może jak dobrze wyjdzie to możnaby to zamieścić w dziale DIY?

Mój adres - [email protected]

Podobnie: 26x30x7cm- granit- 200zł za dwa cokoły i z nawierconymi 5 otworami od spodu każdy. ( Otwory na kolce: 3 lub 4 na cokół - mam więc możliwość wyboru , co sielepiej sprawdzi :-).

Początkowo gość chciał 150zł - b. mu na kasie zależało. Inni - 275-300zł za parę. Najdroższy 400zł - przepiękny, rzadki kamień.

Średnio buja się to ok. 200zł za parę, +- 50zł.

Tak jest w Olsztynie.

Podejrzewam, że na fuchę szarpniesz za 150zł.

=> andra

która z opcji jest najlepsza :

kolumna na kolcach i to stoi na cokole, który również jest na kolcach

czy tez

kolumna bez kolców stojaca na cokole z kolcami

lub

kolumna z kolcami na cokole bez kolców

przepraszam, ale "nie od razu kraków zbudowano"

wiedzę zdobywa się powoli - jezeli czegos nie wiem lub nie jestem pewien to chyba mogę o coś zapytać ? no chyba, że forum to miejsce tylko dla wybitnie uzdolnionych i omnibusów ? ...

Coś jest nie tak: wywaliłem elaborat w odpowiedzi na powyższe pytania i się nie dodało !

Lukar - zrób coś z tym, proszę ! /To kolejny raz w tym tygodniu !/

Zowu coś się chrzani :-(((

* * *

Napiszę później, co mam do powiedzenia na powyższe pytania, bo teraz muszę spadać.

Hej !

Gość AdamL->floyd

(Konto usunięte)

Metr kw. tego granitu kosztuje 450-650 zł. Zrobienie promienia na rogu płyty -10 zł (u mnie 16 rogów). Nieco sie targowałem i cene za granit dostałem bliską tej niższej. Rurki kosztowały mnie ok. 100 (chyba wszystkich nawet nie będę montował). Oryginalne kolce są dość drogie, wiec ktoś dostał robotę na fuchę i wyszło mnie wyraźnie taniej, powiem nawet symbolicznie bo ktoś mi oddawał przysługę. Co do cokołów pod kolumny to robilem z czarnego granitu - 37x30x3 cm, po 2 zaokrąglone rogi i zaplaciłem - 80 zł :)

Jestem.

W odpowiedzi na 8 wpisów wyżej.

floyd: nie wiem, czy sobie jaj ze mnie nie robisz, ale odpowiadam:

1. wariant - aktualnie przerabiam. Całość o dziwo nie razi, ale moim zdaniem wyglada to trochę śmiesznie. (kolce na kolcach ;-) Działa ! Żona, dzieci i znajomi przyzwyczaili się do moich ekstrawagancji i nikt nie zaryzykował rzucić mi w twarz jakąś uwagę na t.t. ;-) Całość jest nad wtraz stabilna, czego się obawiałem.

2. wariant przećwiczył Arek z naszego forum i też jest git. Ma przyklejone swoje Tannoy'e M4 w 5 punktach do cokołów - grubych i dużych, słusznej wagi. Chwali to sobie bardzo - patrzta wcześniejsze jego wpisy...

Ja chcę teztak spróbować. Zredukuję ilość kolców do 3 na cokół.

3.wariantu nie polecam, jeśli podłoga akustyczna - np, deski świerkowe - jak u mnie, choć można spróbować podłożyć pod cokoły kawałek wykładziny dywanowej, tak by nie było jej widać.

Ja się nie spieszę - uważnie słucham i po tygodniu słuchania wykonam zmiany.

Mój łebski sąsiad /inż. budownictwa z hiendowymi pomysłami na dzień dobry ;-)/, poradził mi przewiercić na wylot cokoły i do nich przykręcić podstawy standów. Kolce mogą być, ale nie muszą /jak lepiej zagra/.

Ja z kolei myślę, by zasypać standy mieszaniną kulek ołowianych i płukanego, suchego piasku żwirowego od podłogi patrząc, wyżej dać tylko płukany piasek żwirowy. Nie wolno przeginać z ilością - max. ok. 60-70% możliwości zasypywania, a nie "do oporu" ! Można mniej.

Ten wariant może się sprawdzić w przypadku starego typu parkietów z twardego drzewa. /Tam mi się przynajmniej wydaje./

Dla ekscentryków można polecić olej, ale co będzie jak się wyleje ?

Poza tym nie zużyty oczywiście.

* * *

Jak obsłucham wszystkie warianty i dojdę do jakiegoś konkretnego wniosku - dam znać.

* * *

Cokoły to kawałki ciężkiego kamienia, umiejscawiane pod kolumnami /rzadziej standami/ podłogowymi, ale nie tylko. Wyposaża w nie swoje pudła Living Voice, AP, VA i inni. Wystarczy uważnie popatrzeć na zdjęcia. Cokoły towarzyszą zwykle kolumnom z wy/naj/wyższej półki.

A z jakiego powodu właśnie 60-70 %?

Przyznam, że nie jestem przekonany co do kolców. Postawienie kolumny lub standu na kolcach w 3 lub 4 punktach sztywno opierających się o podłogę daje układ pozbawiony elementu tłumiącego drgania – chyba że pomiędzy kolumnami a cokołami lub standami są jakieś elastyczne podkładki. U mnie głośniki są przykręcone do standów i całość (26,5 kg sztuka) stoi na wykładzinie opierając się całą podstawą standu.

Jestem.

W odpowiedzi na 8 wpisów wyżej.

floyd: nie wiem, czy sobie jaj ze mnie nie robisz, ale odpowiadam:

---- dlaczego jaja ??? to chyba normalne pytanie ?

zapytałem o 3 takie wersje poniewaz inne nie przyszły mi do głowy

1. wariant - aktualnie przerabiam. Całość o dziwo nie razi, ale moim zdaniem wyglada to trochę śmiesznie. (kolce na kolcach ;-) Działa ! Żona, dzieci i znajomi przyzwyczaili się do moich ekstrawagancji i nikt nie zaryzykował rzucić mi w twarz jakąś uwagę na t.t. ;-) Całość jest nad wtraz stabilna, czego się obawiałem.

---- jezeli całość nad wyraz stabilna to po co zmieniasz ?

ten wariant jak dla mnie nie jest smieszny - wiem ze kolce na kolcach to wyglada dziwnie, ale ... panowie i panie ... ESTETYKA

tylko jedno pytanie - czy masz jakies podkładki pod kolce które stoja na granicie ? czy tez na zywca ?

2. wariant przećwiczył Arek z naszego forum i też jest git. Ma przyklejone swoje Tannoy'e M4 w 5 punktach do cokołów - grubych i dużych, słusznej wagi. Chwali to sobie bardzo - patrzta wcześniejsze jego wpisy...

Ja chcę teztak spróbować. Zredukuję ilość kolców do 3 na cokół.

--- tego spróbuje na dzień dobry

Mój łebski sąsiad /inż. budownictwa z hiendowymi pomysłami na dzień dobry ;-)/, poradził mi przewiercić na wylot cokoły i do nich przykręcić podstawy standów. Kolce mogą być, ale nie muszą /jak lepiej zagra/.

---- ok, ale to chyba dotyczy osób, które mają paczki na standach ?

---- jezeli mowa o kulkach ołowianych do wypełnienia to gdzie mozna je kupic i w jakich cenach ? - mniej wiecej

Cokoły to kawałki ciężkiego kamienia, umiejscawiane pod kolumnami /rzadziej standami/ podłogowymi, ale nie tylko. Wyposaża w nie swoje pudła Living Voice, AP, VA i inni. Wystarczy uważnie popatrzeć na zdjęcia. Cokoły towarzyszą zwykle kolumnom z wy/naj/wyższej półki.

dlaczego tylko z wyższej ? pzeciez to kwestia także gustu ...

-> Zbig:

60-70% tak napisałem circa about ;-)

Chodziło mi o to,że nasypanie z czubem jest bez sensu, tak jak i nasypanie tyle co nic. Eksperymentujcie i słuchajcie sami.

Co do kolców - można mieć wątpliwości. Ale czy to tak trudno samemu sprawdzić ? Ja uważam, że od tłumienia drgań to jest granit i to, co w rurze standu, a to co ujdzie jest zbierane w punkt. Najlepiej jeden, a że się praktycznie tak nie da, no to w 3, a że niektórzy uważaja, że to mało stabilne - można w 4. I nie warto chyba na ten temat tyle pisać, bo to podstawówka i zdrowy rozsądek. I to tyle. Na fizyce się nie znam, staram sie podchodzić do takich rzeczy racjonalnie i brać na chłopski rozum ;-))

Było już o tym na forum, do obrzydzenia -> wyszukiwarka...

Arek ma kolumny przyklejone Blue Tackiem, a ten jest taki gumowaty trochę. Myśle, że to też ma jakieś znaczenie, niż jakby tylko kolumny postawił na cokołach, bez żadnego ich mocowania (sklejania).

Jeśli u Ciebie stoi tak, jak opisałeś i jest dobrze, to dobrze :-)))

A próbowałeś inaczej ?

* * *

-> floyd:

A. zmieniam, bo lubię eksperymentować, a moje kombinowanie nie kosztuje mnie ani złotówki. A może w jakimś wariancie będzie zdecydowanie najlepiej ? To co mi szkodzi popróbować ?

Mam na myśli wyłącznie jakość dźwięku. /Estetyka jest na dalszym miejscu./

B. na granit przewidziałem podkładki metalowe, od spodu podklejone gumą.

Wykonawca nie posłuchal moich uwag i wykonał cokoły inaczej, niż chciałem. Musiałem pójść na kompromis. Obecnie standy stoją kolcami żywcem na cokołach. /Ostatecznie można w punktach styku kolców i cokołów nawiercić mini niecki./

C. Co to są "paczki na standach" ?

Jesli dociążenie od góry - to u mnie to nic nie daje kompletnie - sprawdzałem z płytami chodnikowymi, kładzionymi przez wykładzinę podłogowa na kolumnach. Zero różnicy w dźwięku. No i dobrze, bo głupio to wyglądało z takimi czapami, hehehehehe, ale czego się nie robi w bezkompromisowej walce o uzyskanie jeszcze lepszego dźwięku ?

(Większość wielkich tak zaczynała, hihihihihi)

D. Ołów- np. sklepy wędkarskie, złomownie i samemu przetapianie lub firma TROKS- patrz ogłoszenia w Hi-Fi i M oraz w innych audiopismach. Może masz blisko jakiś z-d metalowy i prasy... ? Nie muszą to być kulki, a np. kółka a grubej blachy. Poszukaj. Będzie tanio lub za darmochę, ew. piwo ;-)

E. Podałem tylko przykład, jaki sam uznałem za stosowny ;-)

Ciekawy tekst, autorstwa samego konstruktora Stand Artu (Witkowski) jest w dziale odpwiedzi na listy w najnowszym HFiM. trochę wiedzy fachowej z pierwszej reki. Niestety nic nie mówi o patencie przykręcania monitorów do standów.

No ale czy poza SF jakiś producent jeszcze oferuje nagwintowane dziury w monitorach? Jakoś nie kojarzę. Za to firma JTL do swoich podstawek oferuje osprzęt, za pomocą którego można przykręcić kolumny do standów, co oczywiscie nie obywa się bez pewnego skancerowania samych monitorów.

• 3 tygodnie później...

Obiecałem tu kiedyś, że się pochwalę moim stolikiem.Słowa dotrzymuję zamieszczając dwie fotki. Na jednej z nich widać stolik na tle całego systemu, a na drugim w zbliżeniu. Ktoś spostrzegawczy dojrzy zapewne na nim też moją zatroskaną facjatę :)

[obrazekLUKASZ-25423_1.jpg] [obrazekLUKASZ-25423_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-266-100007155 1170253665_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.