Skocz do zawartości
IGNORED

półki i marmur

karpusx

Rekomendowane odpowiedzi

Teoretycznie najlepiej jakby CD stał na górze, ale jest kilka powodów, nie tylko estetycznych aby na górze stał Amplifon. Np. tenże pracuje w kalsie A i oddaje olbrzymie ilości ciepła - nie chcę go dodatkowo podgrzewać, poza tym po remoncie dźwiek jest nieco zmasakrowany - zmieniła sie akustyka, a sam stolik dodatkowo wyostrza i utwardza dźwięk, co akurat tu nie wychodzi jemu na dobrze. Będę zmienial nieco wystrój akustyczny i kable. Poza tym lampy są również jak zauważyłem wrażliwe na drgania, kto wie czy nie wiecej jak sam CD. Co do konstrukcji stolika to służę chętnie pomocą.

Taką pustą przestrzeń za kolumnami można wypełnić całkiem estetycznie. W moim pokoju stoją tam trójkątne stoliki z Ikea (jest spory wybór kolorów, można dobrać nierzucające się w oczy), a na nich wysokie kwiaty (szeflera i zamioculcas). To umożliwia wysunięcie głośnikówi do przodu, bez tworzenia martwej przestrzeni za nimi. Kwiatki nieźle rozpraszają. Na zdjęciu nie widać dalszej części pokoju (odległości od miejsca odsłuchowego), więc nie wiem, czy masz pole do takiego manewru.

Z czego sa zrobione polki w stoliku? Mam tez pytanie, poniewaz albo zgubilem, ale najprowdopodobniej wyrzucilem katalog. Otoz w 2000 roku na Audio Show otarlem sie o jakas polska firme robaca stliki granitowe z metalowym stelazem. Czy moglbly mi ktos pomoc w uzyskaniu informacji? W/w firma miala nawet spory wachlarz stolikow, byly to systemy modularne, systemy o standartowych wymiarach oraz wykonywane na specjalne zamowienia...

P.S. Moja sugestia byloby wyrzucenie tych okropnych firanek. Jedwabny welwet. A gdzie jest u ciebie kolekcja wina?

ta firma robi mniej i bardziej fikuśne stoliki z kamienia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>AdamL

Stlik wygląda bardzo ładnie. Podoba mi się.

Ciekawy jestem szczegółów konstrukcyjnych, związanych z połączeniem półek za pomocą rurek - na ile jest to konstrukcja stabilna i jednocześnie nie naruszająca struktury kamienia?

>Jazz

Odnośnie stolików o których piszesz, być może chodzi Ci o modułowe produkty firmy Plast-form - dobra estetyka (poza kiepskim wykończeniem spawów w stelażu), a i strona praktyczna również prezentowała się ciekawie. To było jednak 2 lata temu i nie wiem, czy się coś nie pozmieniało.

Z pewnością warto też zainteresować się produktami firmy JTL

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Panowie, przepraszam, że ja trochę od czapy, ale skoro jesteśmy przy ustrojstwach to zapytam o dociążenie standów. Kupiłem niedawno firmowe standy Danish Physics, które choć ciężkie same w sobie, mają możliwość dociążenia (w środku cokołów spoczywają nawet plastikowe woreczki na takowe). Pytanie co lepsze: piach, czy śrut ołowiany? Czy materiał obciążający przekłada się jakoś na właściwości soniczne, czy jest to wyłącznie kwestia dobrania odpowiedniej wagi balastu?

Pzdr.

ja bym zalal masa bitumiczna.

swoja droga ciekawia mnie standy z metalowymi nogami (albo jedna noga). toz stal i aluminium strasznie przenosi drgania. moze to i ladnie wyglada ale moim zdaniem sie nie nadaje.

osobiscie przymierzam sie podejsc do zagadnienia bardziej od strony technicznej - znaczy sie wykonac pare pomiarow. ciekaw jestem wynikow. ale to za jakis czas.

Drgania można częściowo odsprzęgnąć podkładając półelastyczne krążki pod kolce standu i takież pod samą kolumnę, ewentualnie jakiś inny wynalazek. Z moich obserwacji wynika, że największe znaczenie ma wysokość, ciężar podstawki i możliwość precyzyjnej regulacji. Parę dni temu zamieniłem moje stare Plastformy na Danish Physics i aż mnie wcięło: bas zrobił się twardszy i bardziej precyzyjny (to jeszcze zrozumiałe), pogłębiła się przestrzeń za kolumnami i znikło ocieplenie średnicy, na które wcześniej narzekałem. Co do tego ostatniego, to naprawdę nie wiem jakim cudem. Nie przypuszczałem, że standy mogą mieć wpływ na barwę konkretnego podzakresu.

AdamL,

stolik wyglada bardzo estetycznie i solidnie. napisz kilka zdań nt konstrukcji - czy wewnatrz tych solidnych stalowych rur jest np "nosny" pret metalowy, a rury pełnia funkcje "dystansów" między pólkami, czy też może całośc jest skrecana?? jakie podkładki uzyłes między rury/pólki?? czy górna pólka z Amplifonem jest nałozona na kolce bez dodatkowego mocowania (co sugeruje zdjęcie) ??

Gość Arek -> Zbig

(Konto usunięte)

ponieważ pare tygodni nie zagldałem bna forum (urlop), pozwól ze najpierw zacytuje obszerny fragment jednego z twoich wpisów

"Przyznam, że nie jestem przekonany co do kolców. Postawienie kolumny lub standu na kolcach w 3 lub 4 punktach sztywno opierających się o podłogę daje układ pozbawiony elementu tłumiącego drgania - chyba że pomiędzy kolumnami a cokołami lub standami są jakieś elastyczne podkładki. U mnie głośniki są przykręcone do standów i całość (26,5 kg sztuka) stoi na wykładzinie opierając się całą podstawą standu."

trudno odmówić Ci logiki. Tylko wbrew pozorom - tłumienie drgań zachodzi WŁAŚNIE na styku kolec/podłoże. Wg "madrej" literarury, własnie tu zachodzi zamiona enegrii drgan na ciepło. Oczywiście najlepiej spróbowac różnych wariantów. Jeśli teraz masz cokoły ustawione na dywanie "na miekko" :-) - na Twoim miejscu spróbowałbym jak dzwiek zmieni sie po dołozeniu kolców.

W moim przypadku zmiana na lepsze była zdecydowana w kazdym aspekcie (stabilnośc sceny, szerokość, lokalizacja, kontrola basu, wyrównanie i wygladzenie brzmienia)

tak to wyglada u mnie (idąc od dołu: podłoga, podkładki, kolce, marmur, bluetak, kolumna)

kolce (podstawy kolców, w które są wkrecane kolce) -sa przyklejone do marmuru cienka tasma dwustronnie przylepna

[obrazekLUKASZ-25474_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Arek

Kilkaset cm kw styku stopy standu z podłożem daje chyba lepsze tłumienie niż kilka mm kw kolców. Pod warunkiem, że wykorzystujemy całą powierzchnię styku. I tu jest chyba pies pogrzebany. Jeżeli kolumny z cokołami lub monitory ze standami stoją na twardej podłodze, tak jak na Twoim zdjęciu, to trudno jest zachować idealną płaskość i co za tym idzie wzajemne przyleganie obu powierzchni. Kolce są tu lepszym rozwiązaniem, tym bardziej, że dodatkowo pozwalają idealnie wypoziomować głośnik.

Ja mam dość specyficzną sytuację, bo cała podłoga jest wyłożona płytkami podłogowymi Millikena, które mają krótkie sztywne włosie zatopione w tworzywie nieco podobnym do maty bitumicznej. Monitory zwraz z obciążonymi standami lekko wciskają się we włosie, całość jest moim zdaniem bardzo stabilna i nie ma mowy o przenoszeniu drgań pierwotnych ani wtórnych. Oczywiście najlepiej byłoby zmierzyć widmo drgań przy użyciu czujnika przytkniętego do obudowy głośników i porównać rozwiązanie z kolcami i bez. Próby odsłuchowe zrobię jak skończę z doborem kabli.

->Jazz

Półki są z szwedzkiego granitu zwanego Wangą. Więcej informacji kilkadziesiąt wpisów wcześniej.

PS. Okolice mojego systemu audio to ciepłe i mocno nasłonecznione miejsce. W takim nie trzymam wina i nikomu nie polecam.

-> marcino, arek

Trzy dolne półki są przewiercone na rogach, a rurki są skręcone ze sobą lub z podstawami kolców za pomocą śrub-szpilek M8. Zastosowalem fabrycznie gotowe rurki stosowane w stolikach firmy Wilking, mające wspawane w środku blaszki równoległe do płaszczyzn półek i posiadajace w tychże gwintowane otwory na osi rurki. Podkladki pomiędzy rurki a pólki także należą do kompletu z rurkami. Są z tworzywa sztucznego, mają średnicę równą średnicy rurki i wchodzą swym kołnierzem nieco do wnętrza rurki, oczywisćie posiadają otwór na śrubę.

Górna półka spoczywa swobodnie podparta na kolcach. Przed zsunięciem jest zabezpieczona poprzez zagłębiony na ok 3 mm kolec w metalowej podkładce która ma być docelowo przyklejona do półki (poprzez korkową podkłądkę), w praktyce nawet to klejenie nie jest potrzebne (górną półkę jest niezwykle trudno przesunąć po korkowych podkładkach)

Całośc jest niezwykle stabilna i np. próba szarpania stolika daje taki sam efekt jak szarpanie stojacego czołgu

Dziekuję wszystkim za rady dotyczące akustyki.

Mily gosc z Ciebie...

Patrzac na stolik nie moge sie oprzec wrazeniu ze podobnej jakosci w sklepie musialby kosztowac circa 2,5-3 kzl. 1800zl to normalna cena ze kilka polek.

Ile Cie wszystko wynioslo?

A tak na marginesie, fajnie jest patrzec na DIY. I satysfakcja pewnie ogromna.

• Redaktorzy

Co do kontrowersji twardo - miekko, to jak zwykle sa dwie szkoly. Kolce teoretycznie maja za zadanie odprowadzic drgania, ktore sa tlumione, czy zamieniane na inny rodzaj energii (cieplo zapewne) na styku kolec-podloze. Natomiast miekkie podkladki, czy np. stopy sorbotanowe, niczego nie odprowadzaja, tylko tlumia w sobie. Obie metody powinny skutecznie dzialac, a na ile skutecznie, to pewnie zalezy od konkretnych cyrkumstancji. Tak ze trudno mowic o przewadze jednej metody nad druga, mozna natomiast zbadac ktora z nich w danych warunkach zaowocuje zmianami, ktore nam odpowiadaja. Dodam ze wedlug powszechnej opinii miekki zmiekcza i lagodzi dzwiek, a twarde zwieksza kontrole i utwardza.

Gość Arek -> AdamL

(Konto usunięte)

dzieki za szczegóły

czy dla pełnej jasności mozesz pstryknąc i pokazać w zblizeniu mocowanie rurek do siebie - np na tej srodkowej połce na której stoi CD marantza - jak rurki sa skrecone ze soba (dolna pod pólka z górna nad pólka)?? Są tam wyfrezowania, bo srub nie widac na tych zdjeciach które zamieściłeś

-> Hiena-podrobka

Niestety zgadzam się z tymi, którzy twierdzą, że to co widać na rachunku serwowanemu audiofilowi nijak się ma do realnego kosztorysu. Dlatego skłaniam się do pójścia drogą DIY, nie tylko jeśli chodzi o stolik.

Udało mi sie zmieścić w kosztach poniżej 1 kzł, ale oszczędzałem w kilku miejscach, choć nie zawsze oszczędności te były zamierzone lub trafnie wybrane. Np. kolce należalo wykonać z nierdzewnej stali, tak aby nie trzeba było ich niklować/chromować co zapewne czeka mnie jeszcze w przyszłośći.

Jak by nie patrzeć, sporo zaoszczędziłem, a ile przy tym satysfakcji...

-> Arek

Niestety na razie nie mogę nic wiecej pstryknąć bo nie mam aparatu cyfrowego. Prezentowane zdjecia pstryknął specjalnie do tego celu zaproszony do mnie znajomy. Może jednak kiedyś w przyszłości...kto wie.

Konstrukcja mocowania do siebie rurek jest jednak bardzo prosta, nic tam nie było frezowane. Opiszę innymi słowami jeszcze raz jak to wyglada. Są dwie rurki połączone ze sobą śrubą nagwintowaną z obu końców, która jest wkręcana w obie rurki na ich końcach w ich osiach symetrii. Między rurkami znajduje sie półka, przez którą przechodzi wspomniana śruba, w specjalnie do tego celu wywierconym otworze w półce. Oczywiście po położeniu półki na dolnych rurkach (z wystającymi do góry z nich śrubami) i następnie nakręceniu z góry na wystajace z otworów wywierconych w półkach końce śrub górnych rurek śrub już nie widać.

Adam> Sluchasz muzyki w skwarze? Hmmm...bez klimatyzacji, bez wina? To musi byc meczace. Ale chetnie ogladam zdjecia waszych wnetrz, milo byloby zobaczyc wiecej pomieszczen. Zamieszczajcie fotki panowie. Umieram z ciekawosci.

Tyle pisales o tym jak zyjesz.

Nie wymagaj od innych pokazywania skoro sam tego nie zrobiles.

Umieram z ciekawosc. Pokaz nam jak sie zyje w wielkim swiecie i na jakim sprzecie...

No chyba stac Cie na cyfrowke...

W poblizu stolika mam zobaczyc winnice, bo inaczej bedzie ze klamales...

Hiena, dla jasnosc, pisalem jedynie o swoich fantazjach. Jeszcze raz powtarzam, ze jestem ubogi i ze wstydze sie swojego patefonu. Wino lubie jedynie czyjes, poniewaz mnie na nie nie stac. Zapros mnie prosze na lampke i odsluch super systemu w eksluzywnym wnetrzu. Obiecuje, ze bede mily.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.