Skocz do zawartości
IGNORED

półki i marmur

karpusx

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Jakiś czas temu w tym wątku zamieścilem zdjecia mojego stolika DIY. Były pytania o szczegóły konstrukcyjne i zdjecia z montażu. Wczoraj kładłem dywanik pod system (ach ta akustyka) i stolik był z tej okazji rozbierany. Na tę okazję pozyczyłem "cyfrówkę" i zrobiłem kilka "rozbieranych zdjęć". To powinno wystarczyć do ruszenia z działem DIY, tylko jeszcze nieco tekstu stworzę. Jedynym problemem, którego raczej nie przeskoczę jest format materiałów - pewnie jakiś HTML, czy coś podobnego jest potrzebny do zamieszczenia w pustym na razie dziale. Gotowca nie urodzę. Mogę udostępnić materialy, które ktoś kto się na tym zna podda odpowiedniej obróbce, co by przeglądarka to widziala i dobrze to wyglądało. Oto kilka fotek (nieco przyciętych na wymiar):

[obrazekLUKASZ-32595_1.jpg] [obrazekLUKASZ-32595_2.jpg] [obrazekLUKASZ-32595_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-266-100007090 1170253753_thumb.jpg

post-266-100007091 1170253752_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co tam... jeszcze trzy (mam nadzieję, że nie zaśmiecam zbytnio forum). W końcu może pusty do tej pory dział ruszy.

PS. Przyznam się, że po głowie chodzi mi już nowy projekt DIY, konstrukcyjnie chyba nieco ambitniejszy od stolika, ale na razie sza. Dodam tylko, że w tej chwili jestem na etapie projektu i zabieram sie za ocenę kosztów.

[obrazekLUKASZ-32597_1.jpg] [obrazekLUKASZ-32597_2.jpg] [obrazekLUKASZ-32597_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-266-100007087 1170253757_thumb.jpg

post-266-100007088 1170253756_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

piękna robota - ale ????????

gdzieś w sieci przeczytałem , że otwarte stoliki nie są dobre dla CD-ków , zwłaszcza w małym pomieszczeniu , gdzie przy odtwarzaniu muzyki panuje dośc duże SPL ( nie mylić z SPL kolumn ) , zwłaszcza fundamenty basowe dają się we znaki.

ogólnie ujmując chodzio to , że ścianki CD zaczynają drgać

- co prawda producenci robią to w ten sposób , że napęd mocują do grubej przedniej ścianki ( gruby kawał blachy ) ale to też do końca nie załatwia problemu , zupełna tragedia jest przy obecnych DVD z plastikowymi obudowami , które są bardzo podatne na drgania

tak więc zdaniem autora tegoż artykułu sprzęt powinien być w zamkniętych szafkach , jednak wówczas pojawia się problem wysokich temperatur pracy wzmaka ( nie daj Boże jeśli pracuje w klasie A )

stoły i inne blaty mają tą wadę , że owszem poprzez ciężar i kolce izolują od drgań podłoża ale nie od bezpośredniego wpływu SPL na ścianki CD

ciekawy jestem co o tym sadzicie ?

=> andrea z 29 sierpnia

Och ,bardzo mi przykro , że przeoczyłem ten watek i Twój wpis. Lepiej odpisać późno niż wcale.

Otóż długo zwlekałem z zamówieniem cokołów pod kolumny , bo niestety cena jaką kamieniarze proponowali za takie dwa kawałki ,była ciągle nie

z tej ziemi, nie do przyjęcia - 280- 300 zł.

Az tu nagle bomba , wybrałem się na wycieczkę rowerkiem za miasto i ...

zajrzałem do pierwszego kamieniarza ,który sie nawinął na mojej wyboistej drodze.

Gadka ,szmatka i po krótkiej rozmowie za 25x30x5cm cokoły z granitu pada cena :))) 100 zł. Myslę sobie ,to ja jestek chyba juz w niebie,

a może snię , ale nie, to prawda !!!

Na drugi ! już dzień cokoliki stały pod kolumienkami.

Spodziewałem się , nie powiem , poprawy pewnych cech dźwięku ,oj spodziewałem.

Ale to co usłyszałem przeszło moje największe przypuszczenia.

1. bas dostaje masy , kontroili, barwy ( najbardziej pasowała mi

masa ) . M. Miller jak pop każdym upgrade, jeszcze bardziej jest wyrazistszy

2. lokalizacja pozornych źródeł uległa na tyle poprawie , że niektóre płyty definiowałem pod tym względem na nowo.

Najgorzej wypadały , te w których dużym składnikiem były instrumenty elektroniczne.

Płytami , które słuchałem całkiem na nowo są :

Vangelis Voices

Jan Anderson Toltec

Szczerze polecam cokoliki .

Dodam ,że żadnych minusów nie stwierdziłem, zresztą nie spotkałem nikogo ,komu taki upgrade by zaszkodził.

Powiedzmy na 6 możliwych punktów przydzielam bez żadnego żadnego wachania 10 !!!

• Redaktorzy

dodo: sadze ze wklejenie do wnetrza obudowy (a jak sie nie da to na zewnatrz) roche matuy bitumicznej mogloby znacznie pomoc z rezonansami obudowy. Moj cd fabrycznie ma przyklejony kawalek czegos takiego na gornej pokrywie, i na transporcie.

-> pawiowy

No racja możnaby piaseczkiem. Z tego co pamiętam to któryś z producentów stosuje szczelne rurki zalane olejem z opiłkami czy coś takiego. Przyznam się, że ja zastanawiałem się nad zalaniem rurek silikonem - takim jakby nieco spienionym, przypominajacym nieco ciężką gąbkę. Hmmm... jakby zastosować inny silikon (np. sanitarny - szczelny) i nim uszczelnić końce rurek, to możnaby je wypełnić w zasadzie dowolną substancją

-> Obelix, Marek

Oczywiście można. Po to zamieszczam w necie zdjęcia. Może ktoś z was udoskonali jeszcze konstrukcje i dzieki temu następni będą mieli jeszcze lepsze i ładniejsze stoliki.

• 2 tygodnie później...

Dział DIY ruszył! Na razie mój projekt jest może nieco w wersji beta. Proszę forumowiczów o uwagi i propozycje co do zamieszczonej wersji projektu. Moze coś dodać lub zmienić? Kornik proponował jakąś nazwę własną dla stolika - może ktoś coś wymyśli? Ja przypuszczam, że umieszczenie pod projektem obok mojego nazwiska także adresu majlowego też byłoby sensowne.

Dzięki ci Łukasz za zamieszczenie projektu.

stolik jest poprostu miodzio - śliczniusi...

zaczynam myśleć o podobnym projekcie. narazie są inne wydatki ale w przyszłości... kto wie? :)

aa... podoba mi się jego waga :) panzer to chyba dobre określenie :D

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.