Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo 601 czy 602

darus118

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam kupić amplituner Onkyo, tylko zastanawiam się jeszcze nad modelem. 602 jest droższy od 601 o jakieś 800 zł, ale czy on naprawdę gra lepiej o te 8 stów. Może gra zupełnie tak samo jak 601 tylko ma więcej bajerów.

Nie miałem okazji bezpośrednio porównać tych klocków, bo ciężko jest trafić do sklepu który będzie miał je obydwa i jeszcze jakieś rozsądne kolumny do posłuchania.

Wiem, że zwolenników Onkyo w tym kraju nie jest za dużo (sądząc po opiniach na temat sprzętu), ale może ktoś się zetkną z tymi modelami i może coś o nich więcej powiedzieć, może ktoś ich słuchał.

Z góry dziękuję za wszystkie opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/18293-onkyo-601-czy-602/

ja Ci odpowiem tak:

jeżeli masz zamiar kupić 602 i podłaczyć je do jakiegoś zestawu za 1000zl to lepiej kup 601 i kup zestaw za 1800zl

napewno bedzie znacznie lepiej

lepiej wiecej w głośniki zainwestować

aż tak dużej róznicy miedzy 601 a 602 to pewnie nie ma (też nie miałem okazji posłuchać obu modeli na tych samych głośnikach) ale technicznie 602 ma sporo więcej możliwości

https://www.audiostereo.pl/topic/18293-onkyo-601-czy-602/#findComment-311858

Dzięki z odpowiedź.

Jak na razie to kupiłem DVD Onkyo 502. Teraz przyszedł czas na amplituner, kolumny będą później. Wolę poświęcić na zebranie zestawu więcej czasu, ale w konsekwencji być z zakupów zadowolonym niż kupować szybko i byle co. Stąd też moje pytanie, czy zakup 602 nie będzie przepłaceniem w stosunku do 601 i czy warto wydać te parę stów więcej.

Ostatnio słuchałem Onkyo 602, ale z kolumnami M-Audio i wypadło beznadziejnie. Bas jest tak męczący, że po 2 minutach przestałem lubić muzykę. Na kolumnach Grand High wypadło znacznie lepiej, ale to chyba też nie jest to.

Ponoć Onkyo ładnie chodzi na Kefach, ale nie sprawdzałem, zamierzam zrobić to w najbliższym czasie. Być może masz większe doświadczenie i doradzisz mi na jakie kolumny jeszcze warto zwrócić uwagę i które przesłuchać. Będę wdzięczny.

https://www.audiostereo.pl/topic/18293-onkyo-601-czy-602/#findComment-313371

Treść Twojej wypowiedzi wskazuje na dezaprobatę mojego wyboru. Czy uważasz, że Onkyo to sprzęt gorszej kategorii? Jeżeli tak to, dlaczego?

Dużo osób radzi kupowanie sprzętu innych producentów, ale nikt nie jest w stanie rozsądnie tego uzasadnić. Może jest to spowodowane małą popularnością tego sprzętu w tym kraju, a może ci, którzy go kupili są tak bardzo zadowoleni ze sprzętu, że zaprzestali dyskusji na forach, ponieważ zajęci są słuchaniem?

https://www.audiostereo.pl/topic/18293-onkyo-601-czy-602/#findComment-313666

Witam

Jestem posiadaczem zestawu Onkyo (A 602, DVD 502) z kolumnami Tannoy Fusion.

Moje poszukiwania, odsłuchy, etc trwały blisko pół roku nim ostatecznie zakupiłem zestaw.

Mogę więc, do pewnego stopnia oczywiście, stwierdzić, że opinie, testy, itp. to tylko pewne wskazówki, którymi ewentualnie należy się kierować.

W polskiej prasie opinii nie uświadczysz - poza Kinem Domowym wydawnictwa IDG. Wydawcy gniewają się z dystrybutorem Onkyo - firmą EIC.

Stąd wynika m.in. brak popularności Onkyo w porównaniu np. z Denonem czy Yamahą. Na tym sporze tracą m.in. konsumenci, którzy mimo wszystko trochę kierują się opiniami (testami) w czasopismach.

Całkiem możliwe, że w brytyjskiej czy niemieckiej prasie znalazłbyś jakieś artykuły nt. Onkyo. Pamiętam, że coś tam znalazłem.

Wracając do podstawowego pytania - różnica między 601 a 602 - to przede wszystkim dodatkowy kanał mocy w 602 (7.1) - pytanie, czy wykorzystasz, jak duży masz pokój, może warto zainwestować?

Co do innego wyposażenia - wydaje się być podobne. 601 nie odsłuchiwałem. Tak więc trudno mi opisać ewentualne różnice w brzmieniu. Cena za zestaw z 602 była dla mnie na tyle atrakcyjna, że 601 w ogóle nie rozpatrywałem.

Ewentualnie co do kolumn: myślę, że Kefy to może być niezła opcja, bo raczej "ciepłe" kolumny.

Generalnie do Onkyo dobór kolumn nie jest taki łatwy. Wbrew pozorom dźwięk Onkyo jest raczej stosnowany, spokojny, bardzo muzykalny. Momentami jednak w wysokich tonach nieco zbyt "szeleszczący. W KD zaś - dla amatorów łomotu i drżenia ścian - Onkyo może wydać się czasami zbyt neutralne, co nie znaczy, że obojętne.

Generalnie - szukałbym kolumn "ciepłych", budujących scenę.

U mnie zestaw gra w 18m2 i jestem bardzo zadowolony.

Wcześniej miałem KD Yamahy i też byłem zadowolony.

Na pewnym poziomie, niezależnie czy zdecydujesz się na Onkyo, Denona, Yamahę czy HK, amplitunery KD oferują zbliżoną jakość.

I brak testów w prasie nie oznacza, że firma jest zła.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/18293-onkyo-601-czy-602/#findComment-313708

adam_m twoje zestawienie jest ok to był dobry wybór

ale najważniejsze jest odsłuchanie wszystkich amplitunerow w danym przedziale cenowym

nie wszystkim moze sie podobac dzwiek z denona ktory jest naprawde swietny inni zachwycaja sie onkyo 501 z głośnikami m-audio bo w zestawie kosztuje niewiele i lubią słuchać łomotu co by to nie znaczyło

inni zachwycają sie jeszcze hk ktory nie jest wart swojej ceny coprawda gra ładnie w stereo ale przeciez kupujemy zestaw kd a nie wzmacniacz stereo

w zasadzie kupno powinno sie zacząć od amplitunera a nie od dvd potem do amplitunera dobieramy głośniczki a dvd można na końcu zobaczysz wtedy jakiej firmy mozesz dobrac lub poprostu kupic kombajn do wszystkiego taki belwood za 320 zł to jest super sprawa odtworzy dosłownie wszystko

no chyba ze sie upierasz i chcesz mic wszystko jednakowej firmy to zapomnij o divixie ale wtedy na plus wyjdzie estetyka i deko lepsza jakosc dvd

kazdy kto chce dokonac zakupu musi z gory załozyc czego oczekuje od swojego wymarzonego sprzetu

a na forum moze sie kierowac jedynie pewnymi wskazowkami

https://www.audiostereo.pl/topic/18293-onkyo-601-czy-602/#findComment-313873

Witam! Należy zgodzić się z opinią iż nasz dystrybutor Onkyo ma na pieńku z prasą. Kinem domowym interesuję się od 1999 roku. Mój pierwszy amplituner to był model 474, który to obecnie używa moj ojciec. A aktualnie posiadam od kilku lat 484, brakuje mi w nim jedynie DPL II, do reszty nie mam żadnych zastrzeżeń. Onkyo wydaje się być firmą nieco konserwatywną ( dla brzmienia to dobrze). Zastosowanie mocnych zasilaczy( więcej z sieci, lepiej w głośnikach), końcówki mocy na tranzystorach. Nie używam żadnych "polepszaczy dźwięku" w stylu różnych sztucznych pól DSP, po co? Reżyser dżwięku napracował się i co trzeba to zepsuć?To samo tyczy się ilości kanałów, proszę mi pokazać film zrealizowany w systemie np. 7.1. Póki co Onkyo zachowuje tu jakieś umiarkowanie(wiadomo marketing robi swoje). To odnośnie obiegowych opinii o Onkyo i rzeczywiście wolałbym spędzać czas na słuchaniu niż pisać lecz nie tylko ze słuchania człowiek "żyje". Kolumny-to jest dłuższa historia. Jest to przedostatni a bardzo ważny element toru. Zaczynałem od Eltax-ów Symphony 8.2, było tak sobie. W kinie Ok, w stereo gorzej (do stereo CD jako źródło). Postanowiłem kolumny sobie zrobić. Ten proces należy nazwać ewolucją i go pominę w tej chwili. Powiem tak Onkyo 601 wystarczy, jest to kawał maszyny, kolumny dwa, trzy razy droższe dopiero pokażą klasę onkyo (oczywiście na wejściu też dobrej klasy źródło).Moje Onkyo 484 ciągnie dwóipółdrożnne zestawy na przetwornikach Vifa z serji XT. Zestawy są 4 om, pomieszczenie ok. 30m2, wspomaganie w niskich tonach można pominąć. Brzmienie w całym pasmie jest bardzo dobre, nawet w stereo. To by było na tyle. Pozdrawiam. Jarek 5.

https://www.audiostereo.pl/topic/18293-onkyo-601-czy-602/#findComment-316426

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.