Skocz do zawartości
IGNORED

Metody pomiaru polozenia membrany ??

Cryzuz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pompo

(Konto usunięte)

Nie wiem, czy to realne w Twoim przypadku ale widzialem gdzieś w kolorowym czasopiśmie, że w fabryce B&W mają do tego urządzenie laserowe. Mierzą nie tylko wychylenie ale także odkształcenia membran w głośnikach.

Nie wiem, czy to coś ci pomoże.

Powodzenia w poszukiwaniach,

Piotr

Czy macie na uczelni wydzial mechaniczny z labem mechaniki plynow? Jesli tak, sprawdz, czy posiadaja anemometr laserowy. Jesli tak, zastanow sie, czy nie da sie go wykorzystac do pomiarow.

Jesli jestes z PW to daj jakis namiar, moze cos sie da zrobic.

Pozdr.

A moze znacie jakas literature w ktorej moglbym znalesc cos takiego.

Ma moze ktos z was materialy na temat kolumny niskotonowej ze sprzezeniem zwrotnym, bo nie mialem duzego wybory tematow i za duzo nie wiem o tym.

Już ok. 25 lat temu napotkałem gdzieś w rosyjskim czasopismie (wtórną) wzmiankę nt. sygnału sprzężenia zwrotnego od membrany głośnika, a konkretnie od jej przyspieszenia. W tym celu na membranie był umieszczony akcelerometr, oczywiście możliwie lekki i niezakłócający jej pracy. Dotyczyło to rzeczywiście głośnika niskotonowego. Nie dziwne to, bo przeciez przy wyższych częstotliwościach membrana "dzieli się" t.j. odkształca się w rozmaity sposób, tak iż niektóre jej obszary mają większe, a inne mniejsze wychylenia. Potem gdzieś widziałem amerykańską chyba ofertę katalogową, w której była kolumna z takim sprzężeniem (zapewne do współpracy z wyspecjalizowanym wzmacniaczem, nie pamietam juz dziś szczegółów). Natomiast nie czuje do czego by sie nadał sygnał sprzężenia od wychylenia membrany, chyba trudniejszy zresztą do uzyskania. O ile pamiętam chwilowe ciśnienie powietrza jakie membrana wytwarza jest proporcjonalne nie do wychylenia ale do przyspieszenia membrany i stąd cały pomysł, boć przecież tym co ma mieć taki sam przebieg jak sygnał sterujący ma być przebieg chwilowej wartości cisnienia (fali akustycznej). Z której jestes politechniki, z jakiego wydziału jeśli to nie tajemnica?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.