Skocz do zawartości
IGNORED

subwoofwr jbl xti 300, jbl 250 e, infini

shrek

Rekomendowane odpowiedzi

chyba XTi 300 będzie zbyti estradowy jak chcesz suba do KD( w 70%), JBL E250 jest niezłym kompromisem a jak chcesz mieć niski i kinowy bas to może Paradigm PS 1200?:) Do muzyki też ujdzie ale tylko gdy jest odpowiednio odcięty. Tylko czy ten E250 da radę w pokoju 40m2? XTi 300 i PS 1200 na pewno...

rzeczywiście "subiektywna":) ( zgadnijcie jakie mamy w domu suby:) ale nie zmienia to faktu że PS1200 daje radę łoić nawet w 50m2 i nie ma zadyszki:)

Są jeszcze inne na rynku takie jak B&W które mają lepszy jakościowo bas ale do 40m2 to tylko mogą się nadać wysokie modele a przy tym drogie:(

shrek

jeśli chodzi ci o szybki i dobrze kontrolowany bas to PS1200 nie jest messerszmitem więc nie można go mocno eksponować w stereo bo się lubi rozlać po podłodze. Atutem jest jednak to że nie buczy i nie dudni a w kinie pokazuje na co go stać w kategoriach wielkiego ciśnienia...

Słuchałem Beta 12, ma znakomity przetwornik a dzwiek wzorcowo kontrolowany ale to tylko dzieki obudowie zamknietej. Wydaje mi sie ze mimo ogromnej mocy gra nie duzo slabiej niz jego kolega z tej samej fabryki czyli JBL E250. JBL ma dobrze zestrojony otwor bas refleks i osiąga bardzo duże natezenia. Jak dla mnie lepsza opcja i to za duzo mniejszą kase. Poradzi sobie smiało w duzych pomieszczeniach.

JBL XTI jest moim zdaniem świetny i w odróznieniu od większości budżetowych subów nadaje się do KD i do muzyki, ma twardy i swietnie kontrolowany bas a w kinie z amplem HK potrafił zrobić małe trzęsienie ziemi. Słyszalem go i wybaczcie ale porównywanie go do E250 (z którym go zresztą porównywałem w sklepie) jest nie na miejscu bo to sprzet o klase lepszy. jak ktoś nie ma doświadczenia to może wybrać E250 bo ma bas bardziej efekciarski (bardziej miekki i dudniący) co kojarzy się niektórym błędnie z głębią i potęgą basu (jak tuby w dresiarskich BMW). Tego infinity nie znam ale chętnie bym posłuchał szczególnie jeżeli można go kupic za 1750 zł. Nie chcę powiedzieć że E250 jest zły w kinie sprawdzi się świetnie (szczególnie w kinie akcji) ale do muzy to bym go wyłaczał.

KLEMENS

A jak zestawiłbyś JBL E250 z Paradigm PS 1200?

Dziwaczne jest że ten E250 w teście "Audio" uzyskał przy 50hz 124spl a Paradigm Servo 15 tylko 117, a jak testowali Paradigm PS 1000 to nic nie podali w tym parametrze? Domyślam się że niski wynik Serva to efekt obudowy zamkniętej i specyficzne infra-dostrojenie...Ale czy ten E-250 nie jest przereklamowany( albo co najmniej przychylniej potraktowany przez recenzentów w Audio)?

Przyłączam się do opinii że XTi 300 to świetny sub, ale Servo chyba jeszcze lepsze, co?

Pozdrawiam

kiedyś chciałem kupić suba i troche ich posłuchałem a skończylo się to tym że nadal nie mam żadnego. Po prostu to co mi sie podobało (servo, XTi) przekraczało założony budżet a później miałem inne wydatki i jakoś tak zeszło. Trudno mi porownywać XTi z servo bo słuchałem ich w innych sklepach i nz inną elektroniką ale tak jak serwo zdeklasował ps1000 albo 1200 (teraz juz nie pamiętam który to był model) tak XTi rozwalił moim zdaniem pod każdym względem E250. Sądze że servo jest obiektywnie lepszy (na pewno w kinie) od XTi, choc obydwa nadaja się do muzyki i mają świetna kontrole to wydaje mi się że servo schodzi niżej i ta potęga... ale jednak jak dla mnie nie usprawiedliwia to drastycznej róznicy w cenie. Dlatego dla mnie docelowym subem który wezmę jak bedę mial wolną kasę jest XTi.

JBL E250 w stosunku do reszty to inna klasa cenowa

nie ma co porównywać E250 do XTI 300 bo ten drugi jest prawie dwa razy droższy

infinity beta sw12 też jest znacznie droższy

nie ma co go brać pod uwagę mając 2500zl na sub

jak ja wybierałem sub, a dysponowałem ~1500zl, to nie znalazłem nic lepszego od JBL E250

na czym polegają główne słabości JBL E250?

Ktoś porównywał z Paradigmem PS 1200?

Ja niestety nie miałem nigdy możliwości w podobnych warunkach ich porównać...

A wie ktoś z Was coś o Mirage FRX-S 12?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szkoda ze ten SONY u nas jest taki drogi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ja potwierdzam że pojawił się kiedyś na allegro za 2300zł ale to było krótko i nie wiadomo czy była tylko 1 sztuka czy to stała oferta...

Ja widziałem ostatnio w Saturnie w Wawie akuat Infinity 12 za 2690z co jest i tak taniej niż obecna aukcja na allegro za 3500 i bezczelnie napisane że super czy dobra cena.

Do tego znam sklep który go tam wystawił i tak jak Media Centrum to rzadko mnie firmy denerwują...

Sprzedawcy tam są strasznie bezczelni a wmawiają że ceny mają super kiedy wszędzie jest taniej. Jak się im coś powie to całą konkurencję mają za złodzieji i przemytników-niesmacznie się robi-. Olać klienta to potrafią jak żaden inny sklep w Warszawie- nie chodzi nawet o mnie bo ja potrafie się o swoje domagać:), ale mój znajomy który tam chciał subwoofer kupić to z dala ich omija bo impertynencja i chamstwo aż razi...Szczerze NIE polecam...jeśli Infinity 12 miałby gdzieś kosztować 1750zł to jest to podejrzane...

jakie to cudowne źródło?

dzięki wielkie za info drogi szreku:) dobrze że dopiero teraz odpisałeś bo bym kupił pewnie to Infinity za te 1750zł a tak pochwale się że wykonałem pewien krok w kwestii zakupu subwoofera. Więc sprzedałem swojego Paradigma PS 1200 i kupiłem subwoofer Mirage FRx-S12( używany) choć miałem zakusy na Servo ale wakacje się zbliżają i ekonomia zadecydowała. Jestem jeszcze nie specjalnie z nim osłuchany ale jak na razie zrobił na mnie piorunujące wrażenie. Aż dziwne że na tym forum o nim cisza bo jest to prawdziwy władca odchłani...Ma zupełnie inny charakter niż Paradigm bo ten drugi gra ogromnym ciśnieniem w zakresie basu 35-60hz i jest ciągle obecny nawet jak odcięcie jest ustawione na 50hz. W kinie jest to bardzo przyjemne gdy lubimy ciągłe odczucie miękkiej poduchy basowej, jednym słowem pierwsze wrażenie jest przejmujące ale przy dłuższym odsłuchu okazuje się że ten bas nie jest wcale aż tak głęboki choć jest go bardzo dużo to staje się trochę monotonny i wszędobylski...do tego w odsłuchach muzycznych lepiej go zbytnio nie eksponować bo potrafi się wcinać w zakres kolumn i wtedy nic z tego nie wychodzi zwłaszcza przy muzyce wymagającej trochę zwinności:( Jakie są różnice w brzmieniu Mirage? Więc po pierwsze gra on tylko basem z zakresu okolic 20hz serio, to czuć, właściwie żadko ten bas słychać ( w teście Audio wyszło że przenosi efektywnie od 18!!) wg mnie przy najniższym odcięciu jest to baardzo prawdopodobne a w górnym zakresie nie wchodzi nawet wiele powyżej 30hz. Jak dla mnie jest to raczej pewne gdyż Paradigm był ustawiony w tym samym miejscu a jego bas zalewał kolumny i robiła się magma gdzie jedno zakłócało drugie, brak synergii. Obecnie efekt ten nie występuje a mnie to się podoba bo kolumny mam podłogowe Tannoy M5 na 2x20cm basowcach i zbliżają się swoim pasmem do górnej granicy Mirage więc nic się tu nie zakłóca a wręcz wspomaga. Do tego Mirage gra bardzo ale to bardzo szybko, nie ma mowy o spowolnieniu, rozłażeniu się basu i dudnieniu. Wzmacniacz trzyma głośnik niemal żelazną ręką. Dla mnie jest to referencyjny produkt nawet w swojej katalogowej cenie 2800zł.( nie wiem czy jeszcze w sprzedaży). Myślałem że Paradigm jest mistrzem w wytwarzaniu ciśnienia i zejść w dół skali...prawda że jest niezły ale ten Mirage nie dość że gra wiele mocniej to na dodatek oferuje większe ciśnienie w paśmie którego Paradigm nawet nie odwiedzał. Możliwe że przy mniejszych kolumnach Paradigm jest bardziej uniwersalny ale do podłogówek Mirage jest stworzony! W muzyce jest teraz bosko, zauważyłem że nawet kolumny mają wolniejszy bas niż subwoofer-żadkość-. A w kinie domowym? Może uznacie że jestem subiektywny( a kto nie jest?) ale teraz grzmot błyskawicy czuć w podłodze. Nie sądzę że Paradigm jest kiepski ale prawdziewie niski bas nie jest jego domeną a tempo grania to już kompletnie. Wcześniej miałem wrażenie że Paradigm deklasuje głębią całą konkurencję a tu? Miałem tylko rację że można grać wiele szybciej, pewnie to konsekwencja typu obudowy( band-pass). Mniejsza z tym-ciesze się mocno bo po odsłuchu JBL E-250 byłem zdołowany tym że nic poniźej Servo 15 nie pobije mojego byłego Paradigma a tu taka miła niespodzianka:)

Na marginesie powiem że JBL E-250 to wielkie nieporozumienie i Paradigm go rozwala w każdym calu. Miałem wcześniej możliwość chwilowego odsłuchu JBL E250 i byłem zachęcony ale jak sobie kilka dni temu go posłuchałem dłużej i troche się nim pobawiłem to jak najszybciej go porzuciłem-coś strasznego ten subwoofer!! Zauważyłem że strasznie dudni i wcześniejsze porównanie do dresiarskiego BMW to obraza BMW:DDDD Wielkie dno-piszę i tak bez emocji i dziwie się że tak jest tu chwalony( sam go chwaliłem-tragedia). Kończę ten mój przydługi wywód ale chciałem wszystkim polecić Mirage jeśli jestesteście posiadaczami dorodnych podłogówek. Jak będziecie pisać że Paradigm gra niskim basem to najpierw porównajcie:) Swoją drogą to jeszcze lepiej od Miraga zagrało Servo 15:) oraz B&W 700 ale to inna półka cenowa.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.