Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto tanie stereo :o

jovono

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem obecnie posiadaczem taniej popularnej wieży Technicsa SA EH 550 ale nie trawie już jej dzwieku i zacząłem rozglądać sie za czymś innym jednakże nie dysponuje wielkimi pieniędzmi a zależy mi na nowym sprzecie. Mam pytanie czy warto ładowaćsie w jakiś tani wzmacniacz stereo denona marantza czy yamahy za 1600-1800 zł dotego najtańsze cd i tuner - czy gra nie jest warta świeczki i lepiej pomyśleć może o jakichś lepszych głośnikach do tego technicsa np duet tonsila

pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/18476-czy-warto-tanie-stereo-o/

Witaj,

myślałem podobnie jak Ty, w dodatku miałem szalone pomysły zakupu sprzętu na raty itp. Z własnego doświadczenia radzę pobawić się w poszukiwanie okazji tańszego zakupu sprzętu. Ja akurat skorzystałem z Allegro i kupiłem:

- nowe kolumny Mission m33i w cenie 920 zł (sklep: 1500 zł)

- stareńki wzmacniacz Cyrus Two za 690 zł (dla mnie brzmi o klasę lepiej niż 4-5 razy droższe od niego NADy i inne Rotele)

- Thule Audio Spirit CD100 na gwarancji za 1500 zł (sklep ok. 3000 zł)

Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania - jest po prostu bajecznie. Dodam tylko, że chcąc kupić nowy sprzęt, celowałem w przedział cenowy powyżej 10 000 zł i nawet w porównaniu do tej klasy klocków nie mam powodu do wstydu. Trzeba wiedzieć czego się chce i mieć cierpliwość, a można zdziałać cuda ;-)

Witam,

to mój pierwszy post na forum, które czytuję regularnie od kilku miesięcy. Ale pozwolę się podzielić refleksją.

Jeżeli zależy Ci na nowym sprzęcie, to raczej powinieneś pogodzić się z nieco większymi wydatkami.

W każdym razie nie oszczędzaj zbytnio na kolumnach... Czy nie lepiej kupić kolumny za 1800 zł a resztę tańszą?

Ja mimo wszystko kupiłbym coś używanego - sam skompletowałem tak mój pierwszy zestaw który grał lepiej od tego typu wież - wzmacniacz harman hardon 610; kolumny tannoy mx2 (choć lepiej znaleźć m2 lub nawet m1) a cd został od midi-wieży sony. (cdp-m43). Do tego kupiłem używane kable audioquest type 2+ i interkonekt real cable za 50 zł. Potem wymieniłem kondensatory i kable w kolumnach.

Jeżeli zależy Ci jeszcze na tunerze, to albo będziesz musiał poczekać na przypływ gotówki, albo kupić słabsze komponenty. W każdym razie nie oszczędzaj na kolumnach!

No i pamiętaj, że nawet świetne kolumny postawione byle gdzie na półkach raczej nie zagrają :)

Pozdrawiam,

Michał

Olo 78 >> Dobrze gadasz.

Nie upieralbym sie przy nowym sprzecie na poczatku drogi ,,AUDIOFILSKIEJ,, poniewaz jak znam zycie stwierdzisz ze cos jest nie tak i odsprzedasz z dosc duza strata !

Zaczac nalezy od kolumn i to jak najlepszych nastepnie wzmak i cd (i tu nieglupim pomyslem bylby wlasnie Cyrus)

Za 1800 -2000zl klocki nowe beda nieadekwatne brzmieniowo do uzywek to sa fakty! :)

hehe wariant z kolumnami za 3 stówy to wariant ładnych atrap ;-) żeby były duże i udawały sprzecior :D bo wiem że grać to i tak by to nie grało

a co do sprzętu używanego to co byście polecali czego szukać i naco zwracać uwage

pzdr

ja polecam lepsze głośniki, mam też wieże technicsa sa-eh 500(gorszy model) i kupuje go tego głośniki DIY będą takie jak ze sklepu za około 2000- 2500 zł. mam nadzieje że to dobrze zagra, na altusach grało spoko ale szukam fajniejszego dzwięku. A czy nie możesz złożyć głośników??ja też zaczynam dopiero zabawę w zmiany sprzętu!! sorry ale czy możesz wkleić fotkę tej wieży bo nie wiem czy dobrze myśle--czy to ta wieża!! jak nie będzie się chciało zmieścić to na email [email protected] -- napisz mi jeszcze moc tej wieży

Fademan- z tym poważnym forum to trochę przesadziłeś. Jest paru gosci którzy coś na allegro sprzedają, paru reklamujących swoje tuningowanie od siedmiu boleści starych yamah czy Technicsów, paru takich jak na innych forach którzy tylko czekaja żeby jakiś nowy sie pojawił..............................

Normalka w naszych warunkach i w naszej kulturze

A co do Technicsa to cos w tzm jest. wspomniane wieże do dzisiaj są wychwalane w HiFi jako jedyny konkurent dla PianoCrafta w niskiej cenie. Jeśli chłopaki od tego zaczęli to nosa maja i teraz tylko tak trzymac.

a ja popieram fademana...

nie lepiej byłoby żeby amatorzy technicsów, wieżyczek, altusów i tym podobnego gówna założyli sobie swoje forum i nie truli tyłka a na dolepkę mogliby zrobić zakładkę: fura, skóra i komóra...

Wg mnie dyskusje o Altusach, technicsach zaśmiecają tylko nasze poważne poniekąd forum...

Więcej takich dyskusji a niedługo nie obruszymy się od wątków typu: Altus v Diora które lepiej buzują?

Pozdrawiam ( amatorów ww. pierdziawek też ale najpierw czytajcie a potem piszcie!!!)

he he panowie ale dyskusja sie zaczeła

a na poważnie to posiadam tego technicsa nie z miłości do małych przedmiotów tylko z ograniczoności budżetu ale już najwyższy czas zrobić następny krok

ostatnio troche słyszałem o budżetowym ale zdaje sie wmiare solidnym wzmacniaczu marantz PM 7200 tylko ta cena ale moze cudem pojawiło by sie toto na allegro :-) jakie kolumienki widzielibyście do wzmacniacza tej klasy?

Mi sie zawsze wydawalo, ze to forum o szeroko pojetym audio jest, a nie tylko super wypasione zestawy za Bog wie ile pieniedzy... ;) a i wspomniane wyzej discmany ;)

jovono>>

Chyba kiedys widzialem ten wzmacniacz na allegro, ale glowy nie dam.

Mi sie zawsze wydawalo, ze to forum o szeroko pojetym audio jest, a nie tylko super wypasione

>zestawy za Bog wie ile pieniedzy... ;) a i wspomniane wyzej discmany ;)

mnie też się wydawało że nie jest to forum tylko hi-endowe ale bez przesady, ile można rozwodzić się nad budżetówką Technicsa czy jeszcze gorzej Tonsila?

Do diabła z epoką Gierka i tanią japońszczyzną z początku lat 90!!!!!

Na Wolumenie takie rozmowy to sprawa powszednia a i jakie wzdychania w kierunku Unitry!!:DDDDD

Pozdrawiam discomaniaków i mp3 maniaków:)))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.