Skocz do zawartości
IGNORED

Wlasciwy dobor wzmacniacza i kolumn

robak

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

z zaciekawieniem przeczytalem na pl.rec.audio kilka (czasem sprzecznych) opini na temat

wlasciwego doboru kolumn do wzmacniacza. Nie ukrywam ze jestem laikiem i dopiero zbieram informacje

w tej dziedzinie wiec fachowy dialog nie zawsze i nie od razu rozjasnil

moje watpliwosci. Bylbym wdzieczny gdyby ktos moglby udzielic mi kilku podstawowych

informacji dotyczacych wlasciwej konfiguracji sprzetu audio. Obecnie

nosze sie z zamiarem zakupu zestawu: stereo wzmacniacz HK 3480 moc

wyjsciowa 2 x 120 W (w tym miejscu moze glupie pytanie: czy

calkowita moc tego wzmacniacza bedzie po prostu suma mocy na kazdy

kanal? - w czestych komentarzach spotkalem tylko jedna wartosc np.

wzmacniacz o mocy 100 W; co to znaczy wlasciwie - 100 W na kazda

kolumne?, czy moze 2 x 50 W). Wzmacniacz ma impedancje 8 Ohm tj. tyle samo co podawana

przez producenta impedancja kolumn (JBL 90E Northridge). Dodatkowo

czulosc tych kolumn jest okreslona na 91 dB jesli to ma jakies

znaczenie. Producent podaje takze maksymalna zalecana moc wzmacniacza to

225 W, Maximum Recommended Amplifier Power: 225 Watts(i znow tutaj nie

wiem czy to dotyczy mocy oddawanej na pojedyncza kolumne czy trzeba to

pomnozyc razy dwa). Jak myslicie czy taki zestaw z technicznego punktu

widzenia jest sensowny? Na ile rzeczywiscie istotne sa te wszystkie techniczne sprawy?

Z gory dziekuje za wasze uwagi w tej kwestii.

Pozdrawiam

robak

https://www.audiostereo.pl/topic/18479-wlasciwy-dobor-wzmacniacza-i-kolumn/

Ja też jestem zupełnie a-technicznym typem, ale zdążyłem się zorientować, że jest to prawie zupełnie nieistotne. Inaczej - nie spotkałem się z sytuacją (a słuchałem kilkudziesięciu zestawień wzmacniacz - kolumny), żeby coś nie grało ze sobą ze względu na ograniczenia konstrukcyjne. Chyba spokojnie możesz skupić się na aspektach brzmieniowych ;-)

Pozdrowienia,

Olo

Właściwie to należałoby odesłać do wyszukiwarki, ale może masz rację, że jest wiele sprzecznych wypowiedzi. Nazbierało się trochę w tym śmietniku przez wiele miesięcy.

W odniesieniu do nurtujących Cię wątpliwości:

Moc oddawana przez wzmacniacz jest dość istotnym parametrem, ale nie najważniejszym. Są wzmacniacze o mocy około 30 W na kanał, które z racji poprawnej budowy i dobrego zasilania będą subiektywnie tak samo "mocne" jak wzmacniacze o katalogowej mocy znacznie większej. Popularnym w pewnych kręgach miernikiem jakości wzmacniacza jest sprawdzenie jego masy oraz rozmiarów transformatora. Wybrany przez Ciebie wzmacniacz powinien bez problemu radzić sobie z popularnymi głośnikami choćby takimi jak te JBL.

Tak naprawdę wskazówką co sądzić o zasilaniu wzmacniacza jest to, czy producent podaje moc wzmacniacza dla obciążenia 8 Ohm, 4 Ohm oraz 2 Ohm. Jeśli podaje tylko tę pierwszą wartość, to może to sugerować w klasie popularnej, że przy podłączeniu bardziej wymagających kolumn wzmacniacz się nie będzie wyrabiał "na zakrętach" czyli np. będzie trochę buczał i dzwonił na niskich tonach.

Podawana przez producenta impedancja kolumn 8 Ohm - jeśli jest prawdziwa, to kolumny te powinny być łagodnym obciążeniem dla wzmacniacza. Czulosc tych kolumn okreslona na 91 dB ma znaczenie w tym sensie, że im większa czułość, tym zagrają głośniej przy tej samej dostarczonej mocy. Podana wartość jest wysoka, mieści się w normie jeśli chodzi o budżetówkę. Więcej szczegółów dotyczących impedancji - wyszukiwarka.

Tak na marginesie - JBL E90 to bardzo duże kolumny (do 40m2 pokoju).

Maksymalna moc w kolumnach to moc, którą mogą przyjąć. Tym bym się nie przejmował.

A tak w ogóle, to poruszając się w kręgu wzmacniaczy tranzystorowych z przedziału 1000-3000 zł oraz kolumn podłogowych z tego samego przedziału raczej trudno będzie znaleźć parę, która nie zgra się z technicznego punktu widzenia. Tak więc wątpliwości na bok, przygotować uszy i płyty!

dzieki za konkretne informacje, pomalu zaczyna mi sie rozjasniac w glowe: ))

zastanawia mnie jednak jedna sprawa ktora poruszyles, mianowicie wielkosc kolumn

w odniesieniu do wielkosci pokoju. Co tu ukrywac 40 m2 to juz niezle klepisko ktorym oczywiscie nie dysponuje.

Czego powinieniem oczekiwac wstawiajac takie kolumny do pokoju o polowe mniejszym metrazu?

Zaznaczam tez ze nie chodzi mi o wydobywanie z nich wszystkiego co fabryka dala, a raczej o jakosc dzwieku i zwiazane z tym przyjemnosci z sluchania muzyki.

Czy sugerowalbys jakies mniejsze kolumny? Byc moze masz jakis sprawdzony model ktory moglbys polecic - muzyka generalnie kazda od powaznej przez strawny jazz po heavy and very heavy metal z przewaga tych dwoch ostatnich.

Wiem ze tutaj najwazniejsze sa subiektywne wrazenia z odsluchu, problem jednak w tym, ze nie zawsze mozesz wszystko przetestowac w sklepie ze wzgledu na ograniczony wybor. Z tego wzgledu chetnie poslucham jakichs opini

w tej dziedzinie

pozdrawiam

robak

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.