Skocz do zawartości
IGNORED

Korek na scianie co sadzicie ?

pawelpi

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry nie znalazlem na ten temat zbyt wiele chce dwie przylegajace do siebie sciany wylozyc korkiem pokoj mam raczej pusty i z tad moje pytanie co sie zmieni czy zniknie echo ? i czy zlagodzi troche buczacy bas ?

https://www.audiostereo.pl/topic/18500-korek-na-scianie-co-sadzicie/

dodam tylko ze narazie nie mam pomyslu i mozliwosci meblowania pokoju orazna jakies regaly obrazy i podobne przydatne ustroje a potem zobaczymy ale korek zawsze moze zostac a jeszcze jedno pytanko bo on troche kosztuje czy gra jest warta swieczki ?

• Redaktorzy

Korek to paręset złotych i maksimum dwie godziny roboty. Trochę pomaga, więc warto, zwłaszcza jeśli na razie i tak nie masz innych pomysłów typu meble i rośliny. Nie oczekuj jednak cudu.

Może zamiast korka, coś takiego? :-)

Trochę o interesujących Cię sprawach, znajdziesz tutaj:

Temat nr 14225 - Dedicated listening room

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

post-151-100006691 1170269626_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Magazyn Hi-Fi - artykuły:

Przegląd głównych koncepcji wystroju akustycznego pomieszczeń odsłuchowych

Ukryta Zawartość

Niski bas w pomieszczeniach odsłuchowych

Ukryta Zawartość

ABC izolacji akustycznej

Ukryta Zawartość

Ocena pokoju odsłuchowego

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

koteczek

Nigdy nie byłem w komorze bezechowej.

Do najbliższej - Września ("paździerze"), mam blisko.

Może, gdybym myślał o "wyjściu z ciała" (nie tylko słuchając muzyki).............:-)

Zbyt duże wytłumienie, w warunkach domowych, moze "zjadać" część dźwięku (sprawdziłem) :-)

Pozdrawiam

pawelpi -> Lepiej powies jakies dywany, kilimy czy temu podobe sprawy "artystyczne" wykonane z welny czy innego wlokna i to najlepiej niezbyt gladkie. Korek pozostaw tam gdzie sprawdza sie najlepiej czyli w butelkach z winem (to znaczy warto je odkorkowac od czasu do czasu).

Jóźwa układałeś kiedyś korek na ścianach? Jak zrobisz pokój w dwie godziny to jesteś mistrz (stawiam piwo, jeśli szpary pomiedzy arkuszami nie przekroczą milimetra). Jak masz równiutkie sciany i żadnych rogów, załamań, okien, drzwi itp. to jakoś idzie, ale w praktyce komuś kto nie zajmuje się tym zawodowo to tak szybko się nie uda. Ja przedpokój i kuchnię (małe pomieszczenia) robiłem ok 40 godzin. Oczywiście nie mam doświadczenia i robiłem to pierwszy raz.

Nie słucham w tych pomieszczeniach muzyki, ale o ile mogę to ocenić to wpływ korka na akustykę jest niezauważalny.

Jeśli dobrze pamietam to parę lat temu w magazynie Hi-fi czytałem, że korek jako materiał tłumiący nie spełnia swojej roli. Poza tym arkusz korka ma ok 3mm grubości więc na pewno basu nie poprawi, może co najwyżej wytłumić nieco drgania ścianki kartonowo-gipsowej.

W moim starym pokoju u rodziców mam wykładzinę na ścianie, ale miałem za słaby sprzęt aby powiedzieć jak wpływa to na pasmo, jedno jest pewne; pokój został wytłumiony i rodzice oraz sąsiedzi nie pukali w ścianę gdy było głośniej. Estetycznie chyba lepiej niż korek.

ta komora też jest fajna...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

R.u.s.t., wytlumianie dzwieku w pokojach odsluchowych to super skomplikowana sprawa. Absorbcja jest zalezna od czestotliwosci, materialu i kilku innych parametrow. Dzwiek w pokoju by byl "zywy", naturalny i mily musi odbijac sie od podlogi, scian, sufitu, mebli, etc. Kunszt dobrego dzwieku to odpowiednia proporcja odbitych i wytlumionych dzwiekow. Za duzo wytlumienia, dzwiek staje sie tepy i gluchy, za duzo odbitych dzwiekow, staje sie za jasny, krzykliwy, krwawi uszy.

Przestrzegam przed oklejaniem scian korkiem. Korek to dwu-sieczna bron: cos daje i cos zabiera. Przed inwestcja w plyty korkowe sugeruje rozwiesic koc czy koldre na scianie ktora planujemy wytlumic by sprawdzic w ktora strone przesunela sie akustyka pomieszczenia. Jak zle-latwo mozna to zmienic. Przylepiony korek to upierdliwy material. Lubi sie kruszyc przy odlepianiu. A jest bardzo prawdopodobne, ze korek nie wypali. Sprawdza sie jako izolator akustyczny, ale robi to kompletnie bez gracji, degraduje dzwiek przy okazji. Nie wiem do konca dlaczego.

koteczek

To jest Wielka Teoria :-)

Mała Teoria czyli praktyka, to dopiero jest Wielka Tajemnica :-)

Słyszałem zestawy, które grały,w prawie pustych pokojach (mała obrzutka z grysikiem), kolumny stojące na ścianach (pustych) z przestronnymi oknami czy szklanymi taflami, .......

Grało to bardzo dobrze (taże z odtwarzaczami ustawionymi na szklanych "ceownikach").

Słyszalem też zestawy w specjalnie adoptowanych akustytycznie pomieszczeniach (kotary, dywany, obniżane sufity - opadające pod katem, płytki z "dziurkami",......)

I nie grały :-(

Dobre rezultay, można uzyskać stosując warianty klasycznego live end/dead end.

Chociaż to też nie jest uniwersalna metoda.

Jeśli mieszkasz w "domku z ogródkiem", możesz zastosować "prawdziwe uziemienie" (bardzo droga przyjemność).

Oprócz adaptacji akustycznej :-)

Pozdrawiam

Kiedys bawilem sie korkiem w tubach tylno-lamanych (GRF) dla Tannoya i podwojnych BR dla Diatona. Kaszana, w obu przypadkach bylo zle. Kilka warstw grubego welnianego filcu, dzwiek byl barwny tak jak powinien. Do tej pory nie rozumiem co sie stalo. Korek byl toksyczny, welniany filc byl OK. Czysty empiryzm. Obawiam sie, ze duzym pudle, pokoju, moze byc podobnie. Czy ktos to rozumie?

PS: Coraz czescej, w sprawach akustyki, przyznaje racje blondynkom: dlaczego? No bo tak.

• Redaktorzy

"Jóźwa układałeś kiedyś korek na ścianach? Jak zrobisz pokój w dwie godziny to jesteś mistrz (stawiam piwo, jeśli szpary pomiedzy arkuszami nie przekroczą milimetra). Jak masz równiutkie sciany i żadnych rogów, załamań, okien, drzwi itp. to jakoś idzie, ale w praktyce komuś kto nie zajmuje się tym zawodowo to tak szybko się nie uda. Ja przedpokój i kuchnię (małe pomieszczenia) robiłem ok 40 godzin. Oczywiście nie mam doświadczenia i robiłem to pierwszy raz."

Pytanie było o dwie ściany. Mi tyle czasu zajęła boczna ściana w dużym pokoju. Wyszło równo jak nigdy w życiu - szczęście początkującego. Oczywiście na początku wyrwałem i zaszpachlowałem dziury po kołkach itp i usunąłem listwę przy podłodze. Użyłem płytek podłogowych plus listwa wykończeniowa. Szło owszem szybko, ale to dlatego, że wpadłem wtedy w berserk.

koteczek

Potwierdzam, w 90% typowych domowych zastosowan, korek jako material akustyczny jest do niczego.

Jesli chcecie tlumic, to nie uzywajcie izolatorow (korek, styropian). Jesli chcecie tlumic - to z umiarem, zbyt krotki czas poglosu (przetlumienie), to kiepskie wybrzmiewanie. Dlugosc poglosu tez mozna "dobierac" pod katem muzyki jakiej sie chce sluchac ;) (to juz wersja hardcore)

>Nijaki nie wprowadzaj w blad, np. welna mineralna tez moze byc tzw. izolatorem, a dzieki swojej strukturze nadaje sie do pewnych akustycznych celow, o ktorych tu mowa. co do materialow, ktore stosowac i jak, to chyba sporo bylo o tym na forum.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.