Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowa pod wzmacniacz (i nie tylko)

Kane66

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy znacie jakies konkretne miejsca w ktorych (przez net) mozna zamowic obudowę na np wzmacniacz ?

Znalazlem np Armela tyle ze obudowy o wymiarach jak potrzebuję nie maja i mila Pani zakomunikowala ze najwczesniej pytac za miesiąc, dwa. (chodzi o np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Reasumujac: szukam dostawcy obudow typu jak w linku, a jesli na miejscu u niego mogą mi powycinac conieco (otwory montazowe) czy wrzucic płytę przednią z szczotkowanego aluminium albo z radiatora to juz wogole bedzie cacy ;)

Moze zle szukalem ale google.pl nie zwrocilo nic ciekawego nt tego. Kiedys (dawno dawno) o to pytalem chyba na grupach ale wtedy skierowano mnie do Armelu gdzie akurat mieli obudowę z linku.

Słowem drodzy DIYowcy...gdzie zamawiacie swoje obudowy ? (pomijam tych ktorzy sami je robią - ja nie mam umiejetnosci - ale jesli ktos robi takie obudowy to smialo niech sie odezwie - faktury mi nie trzeba :) ).

Pozdrawiam serdecznie i gratuluje swietnego forum

Kane

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/18517-obudowa-pod-wzmacniacz-i-nie-tylko/

Ukryta Zawartość

ja kupowałem do GainClona

Ukryta Zawartość

Nawet przyzwoite

Pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

własnie Armela znam :) i maja tylko jedną o odpowiednich wymiarach dla mnie - tzn mają w teori bo w praktyce to nie mają. Obudowy OUP są zbyt male, nie mają plyty czołowej, obudowy OUR ktore mają takze są zbyt małe (zbyt mała głębokość).

w obudowie ma sie zmiescic dual mono koncowka mocy na rosyjskich kondensatorach papierowo-olejowych - kiedys jedna taka zlozylem z znajomym ale ją sprzedalismy (potrzebna byla kasa a kupujący sowicie nas oplacil) - a teraz wpadly mi w rece znow takie kondensatory, jedno trafo mialem, drugie dokupilem..i znow potrzebuje obudowę.

zobacz tutaj. może cię natchnie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wlasnie otrzymalem cennik z obudowami.

Ta obudowa to koszt ok 500zl + przesylka. Tylko tyle ze przesylka z Tajlandi.

Ukryta Zawartość

post-66-100006647 1170269690_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-66-100006647 1170269690_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ta kosztuje ok 307zl+przesylka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ta kosztuje 254zl

Moze jak sie zbierze wiecej chetnych bedzie mozna zrobic grupowe zamowienie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak mają stronę. Jest tam dużo fajnych części pod DIY. Jak będzie więcej chętnych, to można pomyśleć. Sam jestem chętny na 2 obudowy i kilka duperelków.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przegapiliście najładniejsze :)

Ukryta Zawartość

post-29-100006643 1170269694_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-29-100006643 1170269694_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ile kosztuje ta?

Masz ja w cenniku?

DAC-AA DAC Chassis case

Panel size: 15cm x 6cm(3mm thickness),

Pre-drilled hole at panel; led indicator hole(4mm dia.)/toggle switch hole(10mm)

Pre-drilled hole at back panel; Power(11x27mm),RCAx2(10mm), OPT/COA(5mm), square hole(10 x 9mm), round hole (8mm dia)

Chassis dimension: 14.8cm(W) x 21.5cm(D) x 6cm(H)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przebudzony rannym słoncem dokopałem sie jeszcze takiego oto linku - ceny w euro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam !

Ogólnie świrują z cenami, może u nich to tanio, dla nas kosmos. Jakość taka sobie: przednia płyta tylko 5 mm,

mało, ja do swojego GC robię minimum 10 mm, boki u mnie 5 mm, u nich 1,5 do 2 itd. Jednym słowem za drogo.

Jedno , co mi się naprawdę podobało to jakość szczotkowania (jeszcze tak nie potrafię, ale to chyba kwestia materiału ściernego) oraz ładna eloksalacja na szampan - u nas w RP tak nie wychodzi, albo nie znam właściwego zakładu; jak zrobią to przypomina to biżuterię czeską Jablonex, starsi wiedzą o co chodzi, młodszym trzeba by pokazać, a akurat nie mam. Jednym słowem tandeta. Tak samo , jak z radiatorami. Dlaczego huta Kęty produkuje byle jak (krzywe, już na pierwszy rzut oka syficzne, w ogóle nie obrobione, takie jak wychodzą z walcowni, czy odlewni , a najprawdopodobniej są one z OLEWNI KLIENTA ).

Taka polska specyfika, nauczyli się za komuny, że wszystko schodziło w okamgnieniu (głównie wasalny eksport),

i tak trzymają ten znak jakości Q (rwa).

Jak skończę wecować to nieszczęsne Al, to pokażę.

pzdr apasio

P.S.

Ma być sztywny... (GC), bo tak nakazał guru PD.

Witam raz jeszcze !

W swej zaawansowanej sklerozie zapomniałem, że bardzo podoba mi się tytuł tego wątku: "Obudowa pod wzmacniacz i nie tylko".

Taka obudowa, szczególnie za 500 Euro idealnie się nadaje pod wzmacniacz (i nie tylko). Wzmacniacz stojący na niej stoi stabilnie, odtwarza dużo lepiej wszelkie transjenty (piękne polskie słowo, prawda) i w ogóle lepiej się prezentuje niż ten sam egzemplarz bez takiej podstawki.

Każden jeden audiofil zaproszony na odsłuch (też piękne słowo, chyba nie-polskie, bo nie ma takiego w słowniku języka polskiego) zesra się na widok i dlatego nie będzie już słuchania, tylko pranie gaci, spodni, mycie podłogi itp.

Pod egzotyczne kwiatki też niezła...

pzdr apasio

Luuuuudzie... to zróbcie w duraluminium sobie wzmaka...

>nasz krajowy dural [ PA 6,8,10]to glina! Ruski dural jest znacznie lepszy ale unikalny...

>do otworowania trza miec specjalne narzędzia... wiertła,pogłębiacze,frezy i wykrojniki...

>maszyny do obróbki ... i bynajmniej nie gówna z luzami tylko takie które sa zadbane i dobrych firm.

Zakładając że ktoś juz wypocił obudowę dochodzi meka z gałkami [ ich galwaniczna obróbka... cha,cha...]

Dochodzi nam galwaniczna obróbka powierzchni .... anodowanie,trawienie,piaskowanie...

===========

U nas wyjdzie znacznie drożej![ co najmniej dwa razy tyle i mało powtarzalnie!].

===========

Juz niemoge czytać pierdolenia że zadrogo chca..... oni chca śmieszne pieniądze....

U nas obróbka skrawaniem zdechła... fachóry poszły na bezrobocie i do piachu... farciarze są na zajebistych wypasionych emeryturach... i zwiedzaja... Włochy pod stolycą!

Niestety darkul ma rację. Nasze próby znalezienia kogoś, kto zrobi to porządnie spełzły na niczym. Był zakład, gdzie byłaby szansa na zrobienie tego porzadnie, ale facet chciał chyba 540PLN za robociznę i mielismy mu dostarczyć własny materiał.

Biorąc to pod uwagę uważam, że 300PLN to śmiesznie niska cena, natomiast za dobrze wykonaną obudowę z wyszczotkowanym panelem i odpowiednią wentylacją 500PLN to wcale nie jest dużo.

Te tajwańskie obudowy to prawdziwa okazja - biorąc pod uwagę, że mają już zaanodowane radiatory. Gdyby cena transportu okazała się interesująca, to naprawdę warto.

Nasze aluminium jest niestety jak plastelina, a z twardszych stopów nie wszystkie profile są dostępne. Blachy w hurtowniach albo są już porysowane, albo porysują je nam nasi rodzimi spece od obróbki (przy okazji zaginając blachę - ta oczywiście popęka). Maszyny również pozostawiają sporo do życzenia. Jakikolwiek luz przy rozwiercaniu i mamy spartoloną robotę. Jak nie mają maszyny z płynem odtłuszczająco - chłodzącym, to aluminium pięknie zalepi nam narzędzie i znów robota spartolona - dlatego część zakładów nawet nie podejmuje się obróbki aluminium.

Temat wykończenia powierzchni, to jeszcze inna bajka. Jak nie zdecydujemy się na malowanie proszkowe(najprościej), to mamy kolejne dylematy.

>apasio

Jeśli jesteś gotów wykonać mi tak ładną obudowę jak te prezentowane na tajwańskich stronach w cenie w okolicach 300PLN, to biorę od Ciebie 2szt. (być może 4).

Może znajdzie się ktoś na forum z odpowiednim warsztatem i zajmie się tym tematem.

Podstawki pod monitory robi już conajmniej kilka osób - może ktoś skleci obudowy?

Same radiatory z tajwańców u nas po sprowadzeniu wychodza minimum 300 ZŁ ze Schroffa czy innej cholery i jeszcze trza czekać!!!

Nasi anoduja..... nawet palanty potrafia stosowac Wimbre!!!Więc o czym my tu k... piszemy...

>Rekin pozdrówka!

Darkul i rekin dobrze piszą. Zrobienie dobrej, precyzjnie obudowy w warunkach domowych jest niemożliwe. Zlecanie wszelkiego typu warsztatom to też jak lotto. Zazwyczaj coś spartolą. O naprawdę dobrego fachowca z odpowiednim parkiem maszynowym nie jest łatwo. Conajmniej 50 zł wydasz na benzynę, jeżdżąc i szukając fachowca. Zrobienie pojedyńczej sztuki takiej jak na rysunkach wyżej w jakiś zakładzie, o ile ktoś się podejmie, z pewnością przekroczy owe 300 zł. Wobec powyższego zakup obudowy przy takiej jakości za ok 300 zł wydaje się być bardzo korzystny.

Pozdrowienia dla wszystkich Dłubaczy.

Typowy asortyment hurtowni metali kolorowych:

Saluto darkul

Ukryta Zawartość

post-2999-100006580 1170269792_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do tego oczywiście rozmaite blachy - także miedziane.

Każdy sobie może sobie wyciągnąć - coby obejrzeć i po kilku tygodniach takich oględzin mamy pięknie "wyszczotkowany" płaskownik ;)

Oczywiście większość to PA06 - pięknie plastyczne - można porysować zapałką.

Dzień dobry !

W Warszawie na ul. Wileńskiej są 3 sklepy z materiałami kolorowymi. W każdym z nich sprzedają złom w cenie nowego. Żłom, dlatego, że podrapane, zwichrowane itp.

Najlepszy ten sklep o madresie 23, tak nawet tną płaskowniki w poprzek (jest piła).

Niestety tamże nie chcą ciąć (rżnąć) płaskowników cięciejszych (cińszych) od 4 mm.

Mają w dupie klienta, a jak kto chce precyzji, to go odsyłają na Wolę, gdzie jedno walnięcie gilotyną czołową

kosztuje podobno 20 zł. (myślę, że całe podejście do tematu tyle kosztuje (dawniej pół litra).

Ogólnie bardzo niska kultura.

Sto lat temu byłem w Belgii w ogromnym supermarkecie dla majterkowiczów. Blachy były wszystkie ochronione przez naklejone folie...

pzdr apasio

P.S. Nie dotykaj niczego twoimi brudnymi palcami.........

Coście się tak uparli na ten "full alloy"?

A z blachy jedynki to nie wystarczy???

Jakie tam te tajwańskie obudowy? Toz to cztery blachy i dwa rzedy radiatorów. Ślusarz z frezarką sobie poradzi z tymi blachami i 20zł. za lakierowanie proszkowe. Z radiatorami to niejaki problem bo rzeczywiście wykończone odpowiednio czernione np. z Fishera to drogie są jakos abstrakcyjnie.

Obudowę Rack do komputera która jest znacznie bardziej skomplikowana od tych wzmacniaczowych można zrobić (?) kupić za 400zł. Więc w czym jest problem? (a że przmysł metalowy w Polsce padł jak pisze Darkul, to jest inna sprawa i wiekszość małych zakładów ma zdezelowane maszyny po tych byłych ślusarniach).

U nas w Polsce to wyglada tak. Daje sie gosciowi w warsztacie rysunek na ktorym wszystko jest rozrysowane. Pozniej omawia sie z nim te wszystkie szczegoly na rysunku, slucha sie jego propozycji. Pozniej przychodze odebrac obudowe. A ta obudowa z kazdej strony zespawane ma boki. Tylko przykrecany panel czolowy, taka skrzynka waska na kwiatki. A gosciu mowi "a tak nie moze byc"......

300zl to grosze za taka obudowe. A jak ktos twierdzi ze duzo to prosze pokazac swoja lepsza i tansza.

Jasne zawsze zostaje Armel tylko trzeba ja wyprostowac i zeskrobac rdze.

... w dodatku na pierwszy rzut oka widać , że armel to rozwiązanie z czasów socjalistycznych :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.