Skocz do zawartości
IGNORED

Obudowa pod wzmacniacz (i nie tylko)

Kane66

Rekomendowane odpowiedzi

Moją Armelowską obudpwę skręcaliśmy po raz pierwszy we trójkę. Dwóch przyciskało kolanami jeden kręcił. Nie dawało się jej zamknąć. Wyprężyła się jak balon. Teraz po rozwierceniu otworów jest już OK.

>Qubrick

Alu jest OK, bo przy odpowiedniej grubości zapewni sztywność odprowadzając przy okazji ciepło i nie waży wtedy 30kg ale najwyżej 3-4.

Warsztaty ślusarskie owszem są - ale jakość wykonania pozostawia sporo do życzenia, a obrabiarka numeryczna już kosztuje. 2 lata toczyłem różne wałeczki i frezowałem otworki. Robiłem nawet partię kamertonów (z Alu) w pewnym warsztacie. Niestety te czasy to było 13lat temu i to se na vrati.

Teraz jesteśmy zdani na umijętności różnych "fachowców".

A zdziwienie, kiedy odbieraliśmy z warsztatu wykonane przez faceta akwarium zamiast obudowy i uśmiech Krystiana w tym momencie będę długo wspominał. Następną, którą gość zrobił, gdy tej nie przyjeliśmy - to też było kuriozum.

Gdy chce się ją otworzyć trzeba rozkręcić te same śruby, które mocują zarówno pokrywę jak i panel czołowy :)

Sorry za przekręty literowe. Dostosowałem się podświadomie do armelowskiego poziomu.

W standardzie dostaniemy w Armelu jeszcze niedomalowane obudowy, pordzewiałe elementy, a przy próbach kontaktu - również kompetentną osobę do dyskusji:/

Pewnie zdarzają się wyjątki ale mi się jeszcze nie zdarzyło trafić na takowy.

Doświadczenia z Armelem mam akurat ok - bralem od nich posrednio lub bezposrednio pare skrzynek (tylko jedna dla mnie byla) i byly zawsze o zadowalajacej jakosci.

Jesli chodzi o zaklady slusarskie to hehe i tak macie lepsze doswiadczenia niz ja - u mnie wszystkie po prostu nawet sie nie zainteresowaly robieniem budy na wzmacniacz wg specyfikacji klienta. Po prostu dno - najwyrazniej mają zbyt duzo pracy by przyjmowac ekstra zlecenie (albo obawialy sie ze nie sprostają jakosciowo)

w kazdym razie: są chetni na obudowy z Tajlandii ?

Kane

Mam nadzieję niedługo zamawiać obudowę pod preamp stylisrycznie zbliżoną do tej ABOXowej w tej samej firmie co poprzednio (ŻARNA) firma produkuje generatory energetyczne i prowadzi usługi, a że posiada b.dobry park maszynowy to i jakość jest ok. .Ja coprawda zamawiam ze stali lecz mogą zrobić i z aluminium .Nie są tani ale sumienni bynajmniej było tak poprzednim razem.

Zakładam, że to jedyny jak do tej pory sposob na zdobycie porzadnej obudowy, chociaż Peter Daniel ma pewnie odmienne zdanie w tej kwestii:) Jego obudowy składane w garażu podobają mi się dużo bardziej, chociaż tym nic nie brakuje wyglądają na bardzo solidne i uniwersalne. Jak najbardziej jestem zainteresowany 2 szt.(jedną dużą i jedną małą) Ma ktoś jakieś informacje dotyczące kosztów presyłki z Tajlandii? Ktoś pisał, że oplaca się przesyłka gotowego wzmaka, albo cedeka, ale tu koszty towaru są inne, a koszty przesyłki moga być podobne.

Jedno jest pewne Armel wpienia, kupilem raz, bo nie chciałem wierzyć w to co pisali koledzy.

bodo_z ->

A wg jakiej specyfikacji robią obudowę w tej firmie ŻARNA ? Rysunek autocad ? projekt odreczny + opis materiałowy ? Mają własne materiały - jakiej jakości ? (stal, alu) no i sumarycznie - jaki jest koszt robocizny u nich ? (jesli juz cos robiles tam to moze wspomnij o cenach)

To ja chyba całkiem nieżle trafiłem. Jak czytam te Wsze potyczki, to rzeczywiście tragedia.

Jeszcze raz moge polecić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zamawialiśmy tam ostatnio obudowy do preampa z Adrainem i wszystko pasuje. Robiłem przedtem obudowe do Alepha i tez nie mam dużo zastrzeżeń. Jak sie zrobi dobry rysunek i dobrze zwymiaruje to nie ma problemu. Robią na obrabiarkach numerycznych (chyba) łącznie z dokładnym otworowaniem. Czarny lakier proszkowy położony bez zastrzeżeń. Nawet miałem ceowniki stalowe ocynkowywane po obróbce. Zapakowane bardzo dobrze.

Warto zrobic dobry projekt obudowy, takiej uniwersalnej do wzmacniacza i zamówić większą ilość. Może bysmy tak zrobili?

Ukryta Zawartość

Sory klikło mnie się nie tu .Kane66 < jak zajżałeś do wądku o numerze który podałem to fotki widaiałeś. obudowa stalowa dno grubość 2mm ,wieszch 1 mm czołówka 8 mm alu, stal cynkowana galwanicznie cięta laserem i gięta na krawędziówce wszystko malowane proszkowo na czarno . 1 obudowa kosztowała mnie na począdku 2004r 4 stówki.

płyta czolowa obrobiona na frezarce cyrowej. Oczywiście projekt trzeba zrobić jak naj dokładniej z otworowaniem, itp

można odręcznie lub w autokadzde. Zapytanie można przesłać na meyla wraz z rysunkiem i opisem.

Dzieki - napisze maila do tej firmy, sproboje tez w Mechanice.pl

Co do projektu uniwersanlej obudowy i zamowienia paru sztuk to nie wiem czy to wypali - jak znam zycie kazdy bedzie chcial inną - jeden otworki na dual mono koncowke mocy, drugi na przedwzmacniacz, trzeci radiatory z boku itp ;)

>Kane66

Te gałki spod adresu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie są warte nawet 5 euro, a co dopiero 25 euro. Przecież widać na nich ślady od noża tokarskiego....

Oraz p.s. do ninijszego wątku. Nie obraź się, ale mnie też na forach zwracali uwagę :)

Używaj wyszukiwarki, wpadasz na forum i powielasz istniejące wątki na forum ( 'Obudowy metalowe - producenci, dystr.' ). Czytaj raporty elektroniki, przeglądaj sieć i wysyłaj zapytania do firm i będziesz sporo wiedział na temat obudów. Później możesz swoje spostrzeżenia umieścić na forum.

Ukryta Zawartość

Jako, że firma w której pracuje korzysta z usług Mechaniki precyzyjnej mogę potwierdzić że są to profesjonaliści. Właściciel p. Paluch trochę marudny i robi czasem niekóre rzeczy po swojemu ale i z nim się da dogadać. Natomiast nie są niestety za tani.

Wedlug starego przysłowia za darmo to i w "RYJ" nikt nieda. A wykonanie prototypu (1szt) zawsze kosztóje więcej bo wszstko robi się 1 raz . Przy serji powiela się opracowany cykl technilogiczny, każda kolejna sztuka jest szypciej i taniej robiona. A i firma w która realizuje zamówienie patrzy poważniej na klijęta któru zamawia większą ilość.

Bardini to jest chyba Tajlandia. Link do strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Posiadaja bardzo duzo ciekawych rzeczy DIY kondensatory rezystory, lampy i wiele innych.

Ukryta Zawartość

Aha, to w sumie dobrze, bo kontakt z nimi jest OK.

Pytałem o Alpsa i Noble i facet odpowiedział po 2 dniach z wyczerpującą informacją cenową na temat w/w potków

Mam gdzieś w mailu info na temat cen przesyłki, znajdę i wrzucę na forum.

info na temat kosztów przesyłki z THLAudio - p.s. firma pochodzi z Tajwanu, gdzie walutą jest $ tajwański (TWD - 0.1012 złotego -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

--------

'Shall quote you shipping when we know ordering.

Ship by airmail for 0.5kgs at NT$560/pc(EUR14.36)

To add 2% card fee when pay by card

To enter order,please use our fax order form'

--------

Tutaj ceny gałek w TWD:

KNOBS

R2312 Tuning knob, 23mm dia x 12mm (H),NT$200/pc , green color at NT$220

R3016 Tuning knob, 30mm dia x 16mm (H),NT$300

R4525 Tuning knob, 45mm dia x 25mm(H),NT$500

R5025 Tuning knob, 50mm dia x 25mm(H),NT$600

R2915 Tuning knob, ,NT$250

round type, natural finish, 29mm dia x 15mm H

R2414 Tuning knob ,NT$200

round type, Natural finish, 24mm dia x 14mm H

R1913 Tuning knob, ,NT$180

round type, Natural finish, 19mm dia x 13mm H

----------

Ceny i jakość moim zdaniem w stosunku do strony machamt.com są bez komentarza

Ukryta Zawartość

Gałki z zapytania THLAudio w pigułce (obrazek pogorszony, wiadomo dlaczego ;) )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Nie będę mówił jak to trudno jest zrobić obudowę w Polsce. Faktem jest ze za 400zł nie ma szans zrobić obudowy jak na zdjęciu stronę wcześniej - chyba że ktoś ma mały park maszyn w garażu - w przeciwnym wypadku koszt obróbki bardziej skomplikowanej obudowy wynosi ok 400zł - w zależności kto wykonuje i jak dużo materiału musi obrobić. Dla przykładu obudowa którą zaprezentowałem w jednym z wątków - DAC na PCM1738 kosztowała mnie po końcowym podliczeniu 300zł za obróbkę

- frezowanie panelu 20mm gr z zewnątrz i w środku,

- obróbka nóżek,

- gwintowanie, toczenie, wiercenie.

Materiał to niecałe 160zł.

Obróbka wykańczająca to jest niewątpliwie problem, anodowanie na kolory jasne tzn bez barwnika albo z barwnikiem białym to koszt ok 100zł, ale efekty jakie mi zaprezentowano to delikatnie mówiąc porażka, pozostaje anodowanie na czarno efekty dobre ale kolor mi nie odpowiada - radiatory natomiast wychodzą bez najmniejszych problemów. Zostaje więc malowanie proszkowe to jakieś góra 50zł, zależy gdzie i jakimi lakierami. Powłoka trwała ale nie wyglądająca tak efektownie jak anodowana.

Dla końcowego efektu i funkcjonalności przydały by się napisy to koszt góra 100zł. Ja zamierzam zrobić sitodrukiem, mam własne sito, które czeka do odbioru w zakładzie koszt jednego przejechania raklem to max 10zł a napisy uzyskiwane w ten sposób są bardzo trwałe - czasami nie udaje się uzyskać dobrych napisów na powierzchni pomalowanej proszkowo ale z tym musze poeksperymentować.

Teraz robię obudowę do wzmacniacza mocy wymiary to 100w x 430sz x 430gl radiatory na zewnątrz frezowane i anodowane. Radiatory w miarę dobrej jakości (200 x 440) to 140zł do tego trzeba je koniecznie obrobić - nie zawsze trzymają wymiary ale frezarka czyni cuda :P. Na razie zakupiłem tranzystory Sanken'a mają być jutro. Schemat (projektowany przez kolegę) jest w końcowej fazie testów może na koniec roku uda się skończyć całość.

PS

Zastanówcie się 100 razy zanim kupicie tranzystory w Polsce

"Obróbka wykańczająca to jest niewątpliwie problem, anodowanie na kolory jasne tzn bez barwnika albo z barwnikiem białym to koszt ok 100zł, ale efekty jakie mi zaprezentowano to delikatnie mówiąc porażka"

Bo wszystko zależy od aluminium jakiego używasz. W Polsce wszystkie aluminia są dupnej jakości, nawet te gatunkowe, nie trzymaja kompletnie norm zawartości cynku i innych pierwiastków i potem wychodzą cienie, plamy i gówniany kolor. 70% sukcesu to dobre alu. Na dobrym czystym alu czy z barwnikiem czy bez anodowanie wychodzi pięknie. Znaczenie też ma przygotowanie powierzchni no i oczywiście sama procedura i zdolny galwanotechnik o jakich dzisiaj coraz trudniej :)

Aluminium w Polsce faktycznie jest do dupy, ale pomijąc ten fakt chodziło mi o to że ciężko jest znaleść zakład, który obrobi powierzchnię pod anodowanie za rozsądną cenę. Jednak jeśli ktoś zna taki w Krakowie proszę o namiary:P

Szukajac obudowy do mojej karty muzycznej natknalem sie na ten sklepik we włoszech :

Ukryta Zawartość

Jest tu spory wybor obudow i innego sprzetu....

Moze znalezli by sie jacys chetni zeby zrobic wspolne zamowienie?

Ukryta Zawartość

Witam

oto ceny na niektore pozycje z katalogu THLAUDIO.COM

PRAL-1hc Alum chassis case - champagne NT$2200/pc

R3016 Tuning knob, 30mm dia x 16mm (H)Golden or champagne finish NT$300/pc

WGT/320i Economy IEC Plug NT$600/pc

FP-101RG RCA plug set 4pcs NT$2600/4pcs FURUTECH

FP-100R RCA Plug set 4pcs NT$4800/set 4 FURUTECH

neutrik PROFI 9mm RCA phono male plug NT$500/pair

TCP RCA Plug NT$400/pair

TCBP-878 Binding Post NT$660/pair

TCBP-s-sg Binding Post NT$300/pair

TCS RCA Socket NT$240/pair

TOBP-ng Round Banana Plug NT$120/pc

TOBP-rng Banana Plug NT$120/pc

RK27112MA Rotary Motor-driven Potentiometers 2x50K NT$550/pc

Formula f-d,silver contents,0.7mm dia 250g ? NT$1800/250g

Capacitor Black Gate FK series 50/1000 uf NT$850/pc

Capacitor Black Gate FK series 35/2200 uf NT$780

Capacitor Black Gate NX series 6.3/220 uf NT$260/pc

nie chce mi sie wklejac wszystkich fotek do tych zeczy, ale jesli ktos nie znajdze wlasciwtch obrazeczkow i opisow to powklejam , najpier zainteresowani pobuszuja smia po stronce i pewni znajda .

Co z grupowym zamowieniem ?

Bartek1-miałem ten sam problem jak zamawiałem obudowe do DACa ale we Wroclawiu w jednym zakładzie jubilerskim facet ma 3mm płyty anodowane delikatnie szczotkowanei glatkie też a niestety 5mm to juz zamawiac trzeba z Niemiec.Robi również frezy w otworach-no efektu nie gwarantowal choć był bardzo pozytywnyRównież graweruje choć tutaj efekt jest kiepski -zdecydowanie lepszy jest sitodruk.Ze wszystkim zapłaciłem około 2 lata temu 250zł.

pzdr

• 3 tygodnie później...

No właśnie, co z grupowym zamówieniem ? Pewnie paru chętnych by się znalazło na zakup obudów i innych drobiazgów. Może ktoś z forumowiczów podjąłby się zorganizowania wspólnego zamówienia ?

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.