Skocz do zawartości
IGNORED

Mam coś z uszami? - Panasonic SA-XR30

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze kilka słów odnośnie słabych parametrów takich jak S/N i w związku z tym słabym S/N odbija się to też na dynamice bo to jest ściśle ze sobą powiązane wd pomiaru z "Audio: S/N wynosi 67dB a dynamika 87dB przypadkiem znalazłem czym to jest spowodowane i być może jest to do naprawienia ,przy okazji testu w magazynie "Audio" ampli Panasonica SA-XR700 napisali tam że te słabe parametry S/N /dynamika wynikają z wysoko częstotliwościowych śmieci spowodowanych brakiem zaekranowania cyfrowych końcówek co jest absolutnie konieczne w takich cyfrowych wzmakach ,tak więc myślę że nie powinno być(raczej) większych problemów z samodzielnym dorobieniem ekranowania ,no i wtedy parametry powinne się diametralnie zmienić na korzyść , tak mi się przynajmniej wydaje :-).

cytat

Nie udało się pozbyć

wysoko częstotliwościowych szumów powstałych z pracy końcówki

cyfrowej i stąd niski odstęp S/N, zaledwie 67dB, dynamika wynosi

w związku z tym także niewiele, 87dB.

A co do niskiego współczynnika tłumienia

cytat

Zainstalowane na wyjściu filtry

powodują umiarkowany współczynnik tłumienia o wartości 21.

więc mam pytanie co można zrobić z tymi filtrami usunąć czy też zmienić na inne ?

Osobiście nie posiadam tego ampli ale pytam z czystej ciekawości :)

kubanczyk,24 Mar 2007, 02:54

>Czarny XR57 prezentuje sie calkiem elegancko.

Jak byś mógł to zrób mu parę fotek i wrzuć tutaj bo ciekaw jestem jak się ta wersja black prezentuje na żywo :-)

>Zainstalowane na wyjściu filtry

>powodują umiarkowany współczynnik tłumienia o wartości 21.

Współczynnik 21 nie jest umiarkowaną wartością .... ( pomińmy może wpływ filtrów na chwilę ) tylko to dno - to jest wartość przy 8 Ohm. Popularny NAD 320 BEE ma wartość 33 przy 4 Ohm czyli 66 przy 8 ( ponad 3x więcej ). Ampli Yamaha RX-797 ma przy 4 Ohm wsp. 62 czyli dla 8 Ohm będzie to 124 !! Już jakoś "wygląda" rozsądnie ta wartość na ampli Yamaha RXV-559 i wynosi 38 .... choć jeśli weźmiemy pod uwagę brak bi-amp w tym modelu to taki Pioneer 916 w Bi-amp zagra lepiej ze swoim 32. Z ampli kina jeszcze najlepiej wypada Koda AV-600X ( wsp 45 ).

Testy do pobrania :

Panasonic SA-XR700/Sony STR-DA5200ES

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panasonic SA-XR57

Ukryta Zawartość

Test zestawu Panasonic DVD-S49-SA-XR55+Jamo E6

Ukryta Zawartość

Testy innych sprzętów można pobrać tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki Krak-oN :)

Testy XR700 i XR57 mam przestudiowane wzdłuż i wszerz :) ale wielkie dzieki za ten test zestawu.

To pierwszy polski test z udziałem XR55 jaki czytam.

Zdradze, że niedawno nawet korespondowałem z laborantem z magazynu "Audio", Panem Radkiem Łabanowskim na temat technik pomiarowych i wzmacniaczy PWM.

Troche mi się rozjaśnił temat :)

>Testy innych sprzętów można pobrać tutaj

>

Ukryta Zawartość

Niektore testy niestety nie są dostępne.

Jakby ktoś posiadał nr 08 /2005 byłbym wdzięczny za kontakt.

Ukryta Zawartość

-> mpeg4 ;)

Myślę nad poskładaniem tego ustrojstwa na T-amp ( dwie kości aby można było zrobić bi-amp ) ... tylko pozostaje kwestia wejścia SPDIF ( odbiornik, przetwornik ) . Masz może jakieś pomiary tych kostek wzmacniających ? Jak wygląda sprawa mocowania płytek w obudowach uniwersalnych ? ( tych gotowych ) .... sam nie zrobię ładnej obudowy .... drewnianej nie chcę a odlać z np. aluminium raczej nie mam jak

adym, 27 Mar 2007, 15:45

>Jakby ktoś posiadał nr 08 /2005 byłbym wdzięczny za kontakt.

Ja mam Ja Ja ;)

Kyle,27 Mar 2007, 15:51

>Myślę nad poskładaniem tego ustrojstwa na T-amp ( dwie kości aby można było zrobić bi-amp ) .

Najlepiej będzie założyć w tej sprawie osobny wątek w dziale "DIY" bo prawdopodobnie może być tym tematem zainteresowanych więcej osób ponieważ koszty budowy takiego wzmaka cyfrowego nie są wcale takie wysokie :-)

Ukryta Zawartość

adym,27 Mar 2007, 15:45

>Zdradze, że niedawno nawet korespondowałem z laborantem z magazynu "Audio", Panem Radkiem Łabanowskim na temat technik pomiarowych i wzmacniaczy PWM.

Troche mi się rozjaśnił temat :)

Czyli jakie masz teraz aktualne zdanie o wzmakach PWM po rozmowie z fachowcem ?.

Ukryta Zawartość

>Kyle,27 Mar 2007, 15:51

>>Jakby ktoś posiadał nr 08 /2005 byłbym wdzięczny za kontakt.

>Ja mam Ja Ja ;)

Kyle, a masz go w formie tzn, papierowej czy elektronicznej? Chodzi mi o jeden test, zestawu jbl-a 5.1.

Da się załatwić? :)

>Krak_oN, 27 Mar 2007, 16:25

>Czyli jakie masz teraz aktualne zdanie o wzmakach PWM po rozmowie z fachowcem ?.

Z materiałów, do których dotarłem wcześniej dowiedziałem się, że konstrukcja wzmacniaczy klasy D rozbijała się o trzy poważne problemy:

1. Zasilanie.

Generatory impulsów prostokątnych przy modulacji sygnału akustycznego muszą pracować przy częstotliwościach dochodzących nawet do 1MHz. Aby przełączać moc z taką częstotliwością wymagane jest zastosowanie niezwykle stabilnych źródeł zasilania. Umożliwiają to oczywiście zasilacze impulsowe. Tutaj raczej obecnie nie ma ograniczeń.

2. Zwarta konstrukcja.

Zastosowanie zasilaczy impulsowych nie rozwiązuje jednak wszystkich problemów występujących przy szybkozmiennych przebiegach elektrycznych. Dlatego niezwykle ważna jest konstrukcja fizyczna wzmacniacza. Jakiekolwiek błędy w rozplanowaniu elementów będą wprowadzały pasożytnicze reaktancje (pojemności, indukcyjności) które popsują projekt, nawet jeśli zastosujemy bardzo wysokiej klasy komponenety. Dlatego końcówki powinny mieć zwartą budowę i najlepiej własny zasilacz.

3. Dobieranie odpowiednich filtrów na wyjściach.

Oczywiście, wzmacniacze PWM podobnie jaki i A, AB wprowadzają zniekształcenia nieliniowe (pulsy i wyższe harmoniczne modulatora). Należy zaznaczyć, że zakłócenia występują w górnych zakresie pasma na granicy słyszalnych częstotliwości.

Te zakłócenia należy oddzielić od sygnału użytecznego. Dlatego wymaga to zastosowania filtrów dolnoprzepustowych. I tutaj ponieważ projektant musi zdecydować czy wycina bezpiecznie "całą górę" być może wraz z częścią słyszalnego zakresu sygnału użytecznego czy idzie na kompromis, stosuje filtry wyższego rzędu utrzymując większą liniowość w górnym zakresie narażając się jednak przeniknięcie większej ilości zaburzeń.

W tym pierwszym przypadku otrzymamy świetne wyniki w pomiarach THD+N, SNR jednak pasmo mamy przytłumione w górnej granicy co w sprzętach hifi jest dyskwalifikujące. Taki wzmacniacz to możemy stosować w przemysłowych systemach nagłośnieniowych albo np. w końcówkach mocy subwooferów. I takie były zresztą początki stosowania wzmacniaczy PWM.

Jeśli więc zastosujemy filtry wyższego rzędu niestety mamy w sygnale trochę śmieci, które będzie rzutowało na wyniki pomiarów THD+N i być może SNR także.

Obrazuje to ten obrazek:

Ukryta Zawartość

Przechodząc jeszcze na moment do pomiarów:

Wtrącę fragment listu Pana Radka Łabanowskiego:

"Problem leży głównie w tym, że tak naprawdę nikt nie

zdefiniował ścisłych norm, których trzeba trzymać się w pomiarach takich

urządzeń. Z uwagi na wysokie szumy znajdujące się jednak w wyższych

(niesłyszalnych partiach) oraz zasadę działania wzmacniaczy (szybkie rosnące

i gasnące impulsy) przyjęło się, że można i trzeba stosować filtry

dolnoprzepustowe (oprócz tych w samym wzmacniaczu i aktywnych układach w

sprzęcie pomiarowym). Jednak nikt nie ustalił, raz a dobrze, jakie mają być

te filtry (np. Audio Precision, którego wskazówki bardzo sobie cenię, mówi o

ok. -25dB przy 200kHz). I teraz tak, mamy naprawdę sporą dowolność w

działaniu. Trudno nawet mówić o porównywalności parametrów z różnych

systemów

i laboratoriów (wystarczy, że system pomiarowy kończy lub zmienia precyzję

działania na 60-80, czy nawet 20kHz, co w normalnych warunkach nie jest

dyskwalifikujące). "

Czyli przyjmuje się i owszem zasadę zastosowania dodatkowo filtrów. Zwróćcie jednak uwagę, że zastosowanie filtrów o zbyt wysokim odcięciu puści nam na pomiar szumy wysokoczęstotliwościowe, które mogą zwyczajnie zepsuć nam wynik.

Co do współczynnika tłumienia....hmmm

Na pewno mają na niego wpływ owe filtry na wyjściach. Czy jest tak źle? Ja się zasłaniam cały czas przypadkiem lampowców :)

No i wierzę, że PWM zdominują kiedyś rynek hifi, być może już niedługo :)

Ukryta Zawartość

adym, 27 Mar 2007, 21:23

>>Kyle,27 Mar 2007, 15:51

>>>Jakby ktoś posiadał nr 08 /2005 byłbym wdzięczny za kontakt.

>

>>Ja mam Ja Ja ;)

>

>Kyle, a masz go w formie tzn, papierowej czy elektronicznej? Chodzi mi o jeden test, zestawu jbl-a

>5.1.

>Da się załatwić? :)

Papierowy skubaniec jest ;)) Jest w nim też test Wharfedale - tak po wykresie dB/f to wolałbym Wharfedale Crystal od tych bardzo nieliniowych JBL

Kyle, 27 Mar 2007, 21:44

>Papierowy skubaniec jest ;)) Jest w nim też test Wharfedale - tak po wykresie dB/f to wolałbym

>Wharfedale Crystal od tych bardzo nieliniowych JBL

..ale te JBL to Balboa? ..a może masz skaner? :P :)

adym, 27 Mar 2007, 22:50

>Kyle, 27 Mar 2007, 21:44

>

>>Papierowy skubaniec jest ;)) Jest w nim też test Wharfedale - tak po wykresie dB/f to wolałbym

>>Wharfedale Crystal od tych bardzo nieliniowych JBL

>

>..ale te JBL to Balboa? ..a może masz skaner? :P :)

Tak - Balboa. Wiedziałem że zapytasz o skaner, ale niestety nie mam ...

Kyle, 27 Mar 2007, 23:58

>>..ale te JBL to Balboa? ..a może masz skaner? :P :)

>Tak - Balboa. Wiedziałem że zapytasz o skaner, ale niestety nie mam ...

Szkoda.

Wlasnie ten wykres dB/f mnie ciekawi bo słowne recenzje czytalem np. w "Kino Domowe".

Wiem, że sa nieliniowe, maja wycofana średnice. W recenzjach piszą, że graja skarajami pasma.

Ciekawi mnie jak ta ch-ka wyglada, czy jest zbliżona do tej ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Narysowałem myszką tę charakterystykę Balboa i wyszło mi to dosyć dokładnie. Ten dołek przy 7 k do 72 dB nie jest przesadzony - tak to wygląda. Liniowość tego zestawu to +-12 dB czyli tragicznie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wielkie dzięki za rysunek :)

Widzę, że nieliniowość jest głównie spowodowana "podbitą" górą. Bardziej jednak martwi ten dołek, dziwne troche.

Niewiem jak Crystale ale Diamondy 8.4, ciut droższe wyglądają ciekawiej.

Jakie notki te balboa dostały?

Balboa 4,8 a Wharfedale 4,4 - na notki bym nie patrzył tylko na dowody ;) - Pewnie JBL im zapłacił i musieli ocenić wyżej ... zresztą JBL więcej kosztują.

Ten dół ma szerokość ok 1 khz od ok 6 Khz do 7 khz

Napisałem do webamstera, link juz aktwyny:

Ukryta Zawartość

>Balboa 4,8 a Wharfedale 4,4 - na notki bym nie patrzył tylko na dowody ;) - Pewnie JBL im zapłacił

>i musieli ocenić wyżej ... zresztą JBL więcej kosztują.

Wiesz, no ciekawe jak to jest. W ogóle rzadko zdarza się czytać niepochlebne recki, nawet w Audio.

Ukryta Zawartość

Pojawiła się właśnie na na forum magazynu ''AUDIO'' fachowa wypowiedź redakcji odnośnie parametrów ampli Panasonic SA-XR700 ,w końcu doświadczona w testach redakcja zdecydowała się na kontakt z ludem ;-) +

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i w końcu zagadkę słabych wyników pomiarów wyjaśnia publicznie sam autor.

Wiec skoro na wynik mają wpływ śmieci spoza zakresu akustycznego, to taki wynik jest chyba niewiele wart.

Choć przyznam, żę wynik modelu XR700 to już jest hardcore :) 1.4% THD+N dla 1W, gdy XR57 wykazał jedynie 0.3%.

Jeśli to są aż tak duże częstotliwości to się dziwię że mają problem je odfiltrować od wyraźnie wyższych ( nawet tanim kosztem ). Jest prawdopodobne że to nie są tak do końca wielkie częstotliwości ( co i tak jest wzgl. pojęciem ) - a może trzeba jeszcze poczekać na "postęp" aż wymyślą skuteczny i tani filtr nie przepuszczający tych śmieci.

>Jeśli to są aż tak duże częstotliwości to się dziwię że mają problem je odfiltrować od wyraźnie

>wyższych

Jeśli to są aż tak duże częstotliwości to się dziwię że mają problem je odfiltrować od wyraźnie niższych

W USA można kupić Panasa XR-57 już za $163 ! kiedy sklepy u nas dorosną do takich cen?.

Ukryta Zawartość

Dzisiaj miałem okazję chwilę posłuchać XR-55 black (czarna wersja ma całkiem niezłą prezencję) i stwierdzam że ma dźwięk czysty,wyrównany jest niezła stereofonia i ma dobry odbiór z radia ,słuchałem go na małych monitorkach quadral więc co do basu sie nie wypowiem.

Ukryta Zawartość

• 3 lata później...

Miałem przez pewien czas ampli panasa sa-he40 z cyfrową końcówką mocy. Krótko radzę omijać szerokim łukiem takie wynalazki. Końcówki tak szumiały, że nie dało się wysiedzieć w pokoju. Stary sprzęt kasetowy, to przy tym niebo a ziemia. Dźwięk płaski i suchy wszystko co miałem okazje słuchać było lepsze od tego panasa. Prawdopodobnie był to mój ostatni amplituner ze wzmacniaczem cyfrowym i marki panasonic. Później doczytałem w danych technicznych że S/N jest 65dB, ale było za późno bo sprzęt miałem w domu i szybko go sprzedałem.

Poniżej jest temat o cyfrowych panasonicach :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.