Skocz do zawartości
IGNORED

Ramie z regulacja VTA on the fly.

70Marcin

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos uzywa moze takiego rozwiazania ? Ciekaw jestem jak sie sprawdza to rozwiazanie. Moj system jest bardzo wrazliwy na ustawienie VTA i mozliwosc plynnej regulacji, podczas odtwarzania bylaby bardzo mile widziana :).

Prosze o opinie i sugestie jakiej marki szukac.

https://www.audiostereo.pl/topic/18524-ramie-z-regulacja-vta-on-the-fly/
  • Redaktorzy

Znam jedno takie ramię, nazwa chwilowo wyleciała mi z głowy, robił to Herb Papier w zabitym deskami zakątku Marylandu :-), potem jego warsztat kupił ktoś z Azji. Ramię nadal jest produkowane w kolejnej już wersji, ale jest bardzo drogie. Jak to szło, nie Transfiguration tylko... no... o! Triplanar. Triplanar się to nazywa. Cena kilka tysięcy dolarów, w EU zapewne tyle samo w euro. Nie wiem czy ktoś to w Polsce sprzedaje, wątpię. Ramię wygląda jak przedwojenny mikroskop - brąz, czarny lakier, pokrętła. Podobno pierwszorzędne. Czy ktoś zna inne ramię z regulacją VTA w locie?

w tej chwili być może firma przytoczona przez jozwe jest jedyna która robi taki bajer, ale w siedemdziesiątych i osiemdziesiątych latach to była normalna rzecz, wszystkie wyższe modele MICRO SEIKI to mają(MA 202,MA 505,MAX i chyba MA 303) ,inne japońskie firmy też to stosowały ,ale typów ramion teraz nie przytocze.Jest to duża wygoda przy ustawianiu i to wszystko,łatwiej wychwycić różnice jakie daje dobrze ustawione VTA.

jedno z ramion mojego patefonu to Micro Seiki MA505. Konstrukcja tego ramienia umozliwia zmiane VTA "on the Fly". Raz poprawnie ustawiony VTA calkiem wystarczy. Obcja ta stwarza poczucie dodatkowej kontroli, w praktyce nie jest to tak istotne. Mozna zyc nie majac tej mozliwosci. Oddam ja za dobra wkladke.

Hmm, troche sie obawialem, ze prawie nikt z Forumowiczow nie uzywa takiego rozwiazania... U mnie roznice w VTA sa slyszalne przy zmianach nawet w okolicach 1 mm, a regulacja tegoz jest na tyle malo komfortowa w obecnym rozwiazaniu, ze wole juz zamulonej plyty posluchac niz tym sie bawic.

Czy wzmiankowana Micro Seiko jeszcze istnieje ? Czy tylko druga, badz czwarta reka pozostala ?

Ramiona Mikro Seki mozna znalesc na E-bay lub Audiogonie z niewiadomo z ktorej reki. Sa dostepme, ale trzeba troch poszperac. 505 jest dobrym kompromisem miedzy cena a jakoscia. Mozna regulowac VTA i sile od/do- srodkowa on the fly. Tyle spraw mozna regulowac, ze az sie nie chce sluchac muzyki. Zaspakaja wszystkie potrzeby analne :).

Z pierwszej ręki to np Grahamy.

According to Graham, the main pivot enclosure has been redesigned, and now employs tungsten instead of the previously used aluminum alloy material. The arm's VTA adjustment set-up offers two calibrations a vertical indicator for the relative height and a vernier scale on the adjusting knob which allows fine-tuning the VTA in increments of 0.0005 inches to the vertical reference. This method allows adjusting the VTA during play without having to worry about damage.

Pod

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Zgadza sie, ale Micro Seiki robi to za 20% tego co kosztuje Graham. A za roznice w cenie mozna sobie kupic wiele minut darmowych rozmow w ERA i zapisac sie na lekcje skandynawskich tancow ludowych.

A tak na serio: mozliwosc regulacji VTA jest nietrywialna, ale dla LP o tej samej grubosci, raz ustawiona, powinna byc OK. Oczywiscie w kazdej plytotece znajduja sie plyty o roznej grubosci, wiec przyjazna zmiana VTA moze byc istotna. Zauwazylem, ze w praktyce nie slysze roznic przed i po dyskretnych zmianach, wiec dlatego zmieniam kat bardzo sporadycznie.

• 6 miesięcy później...

A propos taka wkładka jest wystawiona na Allegro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest na ebay ustrojstwo, które robi tą regulację z paru ramion

Ukryta Zawartość

post-622-100008848 1170281759_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nawet już się do niego przymierzałrm :) Ponieważ jednak podstawa ramienia u mnie to centymetrowej grubości płat aluminium to montaż nie jest tak prosty jak opisuje producent - wymaga powiększenia otworu gniazda ramienia...

dobrze że Micro Seiki już nie istnieje bo by się ci "wynalazcy" nie wypłacili w procesach sądowych za swoje "patenty".Za 150 $ jak się dobrze pochodzi to można kupić całe dobre ramie a nie jakiegoś angielskiego szita robionego w piwnicy ,któremu rzadne regulacje nie pomogą żeby zagrał.

Mi nie chodzi o regulację ramienia dla regulacji. Moja wkładka wymaga bardzo dokładnego ustawienia VTA, co nawet producent podkreśla w instrukcji podając dokładne kąty, ale je zmierzyć fizycznie, z dokładnością do 1 stopnia na gramofonie i czym, to ja pojęcia nie mam :)))

Można pokusić się o przeróbke ramienia fonomastera na reg VTA.Pierwszą operacją jest likwidacja obsady ręcznej windy tlumika opuszczania .Przenosząc go na blachę podstawu . Mając w ten sposób "ujemny" VTA zyskujemy duży wzglenie zakres regulacji. Następny etap to wykonanie prowadnicy wewnętrznej w postacji pionowej suwnicy wewnątrz obsady na stałe skontrowanej z płytą podstawy, Dopiero właściwą regulację VTA uzyskujemy kręcąc nagwintowanym wewnętrznie pierścieniem umieszczonym również gwintowanej drobno zwojnymgwintem na tuleii -obsadzie lożysk pionowych ramienia.Ramię sie nie obraca , a jedynie podnosi.

czyli rozumiem to tak, że tak kręcę wysokością żeby uzyskąc właściwe brzmienie podczas odtwarzania- zmieniajac kąt pochylenia igły do płyty ?- no ale poprzednik napisał że firma propnuje określony kąt ( który tylko może się zmieniac z grubościa plyty) albo nadal czegoś nie rozumiem.

Firma proponuje określony kąt i owszem, jednak płyty różnią się znacząco grubością, a ta wkłądka jest na bardzo wrażliwa. Najprościej będzie wymienić wkładkę na mniej upierdliwą :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.