Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukuje monitorów...

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

tak ...ushery ...te 708 są cudowne i genialnie rozwiazane bo także tył maja pochylony co jeszcze bardziej wpływa na rozproszenie fal stojacych. To jest to, ale Twoje monitory jaro są równe świetne :)

Dzięki wovo. Właśnie wzorowałem się na Usherach optycznie. A pochylona tyły mają też te Sonus Fabery. Dla mnie osobiście to mistrzowie rzemiosła w drewnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To ja dorzucę swoje ;)

Ukryta Zawartość

post-34-100006468 1170269963_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja swoje:

Ukryta Zawartość

post-4056-100006464 1170269970_thumb.jpg

post-4056-100006465 1170269969_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzięki wielgachne :) códowne skrzyneczki ... nurtuje mnie tylko jak Wy do cholery robicie podfrezowania pod kwadratowe kosze głośników ?? :> normalnie niemam pojęcia. Jedyne co mi nachodzi do głowy to to że frezujecie okrąg a niepotrzebne wypełniacie szpachlą.

=>Wovo

W przypadku tych koszy kwadratowo - okrągłych osobiście posiadam kopiał zrobiony na numerycznej obrabiarce. Dzięki niemu mam możliwość wykonania podfrezowania pod koszt tego właśnie woofera na frezarce-kopiarce ;)

Wrzucam dodatkowo fotkę tych skrzynek w fazie prac - nieoklejone. Widać brak jakiejkolwiek zabawy ze szpachlą oraz wypełnianiem. Widoczna jest również komora dla wysokotonowca ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>wovo

nurtuje mnie tylko jak Wy do cholery robicie podfrezowania pod kwadratowe kosze głośników ??

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ja odrysowałem głośnik, następnie wyfrezowałem zgrubnie frezarką górnowrzecionową. Dokładniej frezowałem Dremelkiem z taką lejkowatą przystawką (dla ustawienie głębokości frezowania), a na koniec Dremelek i końcówka z papierem ściernym i ostatnie angstremy ręcznie papierem ściernym :)

Końcowe dopasowywanie głośnika poprzez szlifowanie papierem ściernym pozwala uzyskać angstremową dokładność ;-)

Sporo roboty, ale efekt wart włożonej pracy.

Wrzucam zdjęcia tylnych ścianek tych dwóch monitorów :)

Ukryta Zawartość

post-34-100006448 1170269998_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CASKP mając sam pewne doświadczenie z taką robotą to gratuluję Ci rezultatu. Mam jednak pewne pytanie. Próbowałeś może dawać na krawędziach przedniej ściany frez o R=12-15 mm? Skrzynka wyglądałaby lżej i nie była by tak kanciasta...

Poza tym wykonawczo to pierwsza liga!

no to teraz jestem przerażony i zdruzgotany :( Niemam dostępu tdo takich narzędzi :( od biedy frez pod kopółe Vify D27TG jest okrągły i z nim by sobie jakośporadził o tyle GDN13/40jest "kwadratowy" i faktycznie głupio by wygladał przykręcony napowierzchniowo...

Mam doła przez was :P ja niechce jakiśkanciatych okilejonych pudełek ...wiem że przetworniki nie są tego warte ale mam 19 lat, nie pracuje i to jest na razie mój max poza tym chciałbym siezabrać za elektronike audio(teraz powstaje końcówka mocy dual mono) a te monitory mają być jako sprzęt odsłuchowy. Dobrze odsłuchane takie monitorki pokażą wszystko co sprzęt daje od siebie.

Tylko teraz zwątpiłem....

Natomiast ten pomysł z komorą dla wysokotonowca rozwiązany w ten sposób jaki jest ukazany na fotce jest bardzi ciekawy, bardzo pomysłowy i wg. mnie bardzo dobry. Gratulacje. A co to tych monitorków bez terminali ...cód miód i orzeszki...właśnie cośtkaiego chce zrbić że zaciski wychodziły by wprost z pudła, a zwrotnica byłaby na tylnej ściance wprost za głośnikm nisko-średniotonowym. Dobrze przykręcona, przyklejone elementy i obłożona wytłumieniem nie powinna "grać". Pozdrawiam

Chciałbym znać jeszcze koszt zrobienia takiego pudełka z 22mm MDF z podwójną przednią ścianą. Z góry dziękuje za odpowiedź.

Ideałem wovo jest umiesczenie zwrotnicy w osobnej komorze tak jak wysokotonówki, by uniknąć mikrofonowania elementów zwrotnicy. Można uzyskać taką komorę np. wklejając przegrodę pod kątem z tyłu kolunmy na jej dole.

Inna uwaga przaktyczna to lepiej odkręcać parę razy terminal z tyłu niż głośnik z przodu by korygować zwrotkę (a na pewno będziesz robił to kilka razy ;) ). Takie terminale przewiercane przez ścianę możesz dać jak masz na 100% sprawdzone ustwienie zwrotnicy.

Odnośnie cen to wiem, że na Stalowej chyba w Warszawie za gotowe otwory na wymiar frezer bierze 100 zł za dwie takie kolumny.

=> andrea

Jesli chodzi o tweeterki to faktycznie na zdjęciach troszkę odstawały ;) Po odpowiednim ułożeniu się skóry pod płytą czołową oraz ponownym dokręceniu tweeterów problem znika .

-> CASKP: może jestem skrzywiony ale mógłbyś się jeszcze przyłożyć do doboru drewna (układ słojów, kolor klepek).

Moi starzy przepracowali wiele lat w drewnie. Ojciec dodatkowo robił z niego różne cuda i cudeńka (egzotyczne materiały, perfekcyjne wykonanie i oryginalne pomysły). Zaraził mnie tym swoim "bezkomprpomisowym"podejściem i spojrzeniem, dlatego jestem aż tak wymagający ;)

Jak coś jest DIY i ma być z założenia świetne, to wyobrażam sobie perfekcję [a nie klepki drewna (kolor) jak lecą] i wtedy "mucha nie siada".

Zwróć uwagę na starych mistrzów. Jest jeszcze i inny powód dlaczego tak robią ale nie zamierzam zdradzać. /Kto wie, ten wie ;)/

Ogólnie jakość wykonanych przez Ciebie standowców robi wrażenie, co ilustrują fotki.

Pozdr.

CASKP

Wygląda mi na to że w tych monitorach z podwójnymi zaciskami masz rurki basrefleksu o dosyć małeś średnicy (poniże fi 4cm?) -ja nigdzie takich nie mogłem znaleźć. Gdzie je kupiłeś i za ile no i oczywiście czy rzeczywiście są małe?

• Redaktorzy

andrea29 - też to zauważyłem, ale ja mam skrzywienie zawodowe ;-) A łączenie przekrojów stycznego i promieniowego na jednej ściance kolumny jest mocno dyskusyjne.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Fr@ntz, 8 Cze 2005, 14:11

>andrea29 - też to zauważyłem, ale ja mam skrzywienie zawodowe ;-) A łączenie przekrojów stycznego i

>promieniowego na jednej ściance kolumny jest mocno dyskusyjne.

Mam pytanie. W czym z tego powodu pojawia się problem ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.