Skocz do zawartości
IGNORED

Właściwe napięcie... ?

Prospero

Rekomendowane odpowiedzi

W swoim wzmacniaczu mam na tylnej ścianie selektor napięcia. Do wyboru są cztery położenia - 110V, 120V, 220V, 240V. Kiedy go kupiłem selektor był w położeniu 240V. Zastanawiam się jednak czy to położenie jest właściwe? Może ktoś miał doświadczenie z podobnym selektorem we wzmacniaczu? Wiem, że w ramach dostosowywania sieci do unijnych norm napięcie w polskich gniazdach zostało zwiększone, ale wiem też, że wiele urządzeń dedykowanych do 220V nie zareagowało na tą zmianę w jakiś "wypalający" sposób;) Ten zapis 220V zawiera bowiem tolerancję po to chyba są urządzenia zwane stabilizatorami napięcia. Z młodości pamiętam, że czarno biały telewizor Alladym potrzebował osobnego stabilizatora bo w przeciwnym wypadku po prostu nie działał. Teraz wszystkie urządzenia mają stabilizację. Kusi mnie by spróbować zmienić położenie selektora na 220V. Zastanawiam się czy to nie będzie miało przypadkiem wpływu na dźwięk? Wyprzedzając ewentualne złośliwości;) przyznaję z pokorą, że opieram się jedynie na podjerzeniach i właśnie dlatego pytam. Nie czuje się w najmniejszym stopniu fachowcem od wszelkich AC czy innych DC.

https://www.audiostereo.pl/topic/18586-w%C5%82a%C5%9Bciwe-napi%C4%99cie/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.