Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy m2 - dźwięk wyostrzony i płytki!

barteck

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono fachowców. Mam Tannoy'e m2 podłączone do ampli Pioneer sx-304RDS. Ampli mam już od dłuższego czasu, jednak Tannoy'e to nowy nabytek. Szczerze mówiąc jestem troszkę zawiedziony efektem - oczywiście co do szczegółowości i przejrzystości m2 nie mam wątpliwości, ale dźwięk niestety ani trochę nie jest ciepły, jest raczej pozbawiony głębi. Zależy mi właśnie na ciepłym, głębokim i łagodnym brzmieniu, a póki co mam swego rodzaju sterylne brzdąkanie. Proszę o dobrą fachową poradę - do ampli raczej się nie przywiązałem więc chętnie zamienię go na coś odpowiedniejszego - jeżeli to w ampli tkwi problem (bo o Tannoy'ach już tyle dobrego słyszałem, że...)

Problem w ampli.....

poczytaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki zyzio! Każda pomoc jest dla mnie zbawienna. Jestem człowiekiem raczej słyszącym - okazuje się nawet, że słyszę duzo więcej niż inni słuchający muzyki :) Dlatego chciałbym mieć sprzęt, który mnie zaspokoi. Gdyby tak jeszcze ktoś powiedział czy jestem w stanie nabyć odpowiedni wzmak do m2 w cenie do 600 zł (oczywiście używany)? Obczytałem forum na wszystkie strony i sam nie wiem jaki wzmak dałby ciepły, nie krzykliwy i głęboki dźwięk z moimi Tannoyami. Dodam, że mam pokoik 19m2 i słucham raczej spokojnej muzy (trochę rocka, trochę popu, trochę metalballads, trochę elekktronicznej). Za poradę z góry dziekuje.

Pierwsza sprawa ze ten amplituner nie jest idealnym kompanem tannoyek. Druga sprawa że jeśli przesiadłeś sie z jakichś mułowatych głośników to pierwsze wrażenie będzie nieco przejaskrawionej góry i średnicy. W tym wypadku masz do czynienia chyba z jednym i drugim.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Hmm, dziwne - Tannoy M2 i "klinika dzwieku"? Moze je ktos podtuningowal ;-)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście moje poprzednie przeżycia oparte były głównie o wzmak Phillipsa serii 900 i wyżej wym. ampli w połączeniu z raczej słabymi kolumnami - Altony z niskotonowcami Quadralla i Magnaty 800. Może i mogłem tym nagłośnić szczelnie całą chatę, ale po godzinie słuchania już miałem nerwicę. Teraz raczej zależy mi na finezyjnym i jednocześnie ciepłym niemęczącym dźwięku, a poprzez Tannoye m2 podobno można do tego dojść. Odrazu podejrzewałem, że ten Pioneer pasuje do m2 jak pięść do nocha, bo odsłuch tego zestawu przeczy przynajmniej połowie pozytywnych opinii na temat m2.

Dzięki za cenne rady. Jak narazie zorientowałem się że NAD 310 będzie słusznym wyborem - poszperam, popytam to może znajdę. Tak przy okazji - trochę już chodzę za wzmakiem, a właściwie zbieram informacje ażeby wybrać najlepiej i natrafiłem na coś takiego Accuphase 250 - czy to by pasowało do m2???

Bede sie upieral, ze sroka orlat nie urodzi, a Accu nie zamieni M2 w Micro Utopie. Pewnie ze bedzie lepiej, ale nie czuje sensu zmian na tym kierunku. Po prostu Tobie, Twojej muzyce albo pokojowi nie pasuja M2, IMHO.

Uważasz MariuszJ, że m2 mogą być nieodpowiednie na 19m2??? Podobno m1 dałyby radę przy odpowiednim ustawieniu (oczywiście nie wypełnią dzwiekiem calego pokoju, ale...). A co do Accu 250 to chciałbym się dowiedzieć czy za 800zl opłaca się go kupić?

=> barteck

Najlepiej pójdź drogą audiofilla i podłącz do M2 lampowca za 12 kzł - będziesz drugi :)

To tak pół żartem pół serio :) a serio w 19 m powinny dać radę, a moze akustyka do kitu ?

M2 u mnie graly w 20m2. Rozstaw po szerokosci pokoju (szeroka baza, mocne dogiecie), daleko od tylu i bokow - jak to mowia - "po angielsku". Przestrzen dobra, barwa dobra, brak basu - mialem zakusy grac z subem i nawet zrobilem, calkiem udane, takie eksperymenta. Zmienilem je na B&W 602 i bardziej mi sie podobalo (choc ustawienie zmienilem na niemieckie). Masa dzwieku 602 byla, jak dla mnie, glownym powodem zmiany.

Sluchalem kiedys, ja mnie skleroza nie odmozdzyla, Accu E205. Nic nie pamietam, procz tego ze to byl dol oferty Accu.

Dokładnie pokoik ma wymiary 5.5x3.5 i w tej chwili kolumienki stoją przy dłóższej ścianie w odległości ok. 3m od siebie i mniej więcej w równej odległości ode mnie (trójkącik). Rewelacji jak już pisałem nie ma, no ale już wiem że Pioneer szałowy nie jest, więc nadzieja jest w innym wzmaku. Jestem skłonny kupić NADa 310, bo trochę dobrego o min słyszałem.

Jesli to ten Accuphase jest sprawny i nie grzebany, to warto go brać. NAD przy nim to tranzystorowe radyjko.

To pewnie taki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

W takim pokoju spokojnie powinny kolumienki dać sobie radę.Tym bardziej jeśli nie lubisz bardzo głośnego łomotu.Prawdą jednak jest to,że kolumienki a szczególnie monitory potrzebuja dobrze przygotowanego pokoju.Ja swoje M1 miałem w trzech pokojach i tylko w jednym i o dziwo największym grają najlepiej.W 10m2 porażka, dudnienie, brzęczące szyby itd.W 15m2 słabiutko wytłumionym brak basu, płasko, wogóle tragedia.Dopiero w pokoju gdzie mam podwójna wykładzinę, tapeta,dość miękkie i grube kasetony,dużo miękkich pochłaniaczy, rozpraszacze, zaczeło to grać.Zresztą nie tylko tannoye ale wiele innych kolumn w tym pokoju bardzo dobrze sie czuje. Druga sprawa to odpowiedni wzmak.Ja swoich słuchałem na Strusie 140,MF A2,MF11, creek 4330MKII ,Rotel i wiele innych w różnej cenie.Na koniec została lampka w SE 12wat i tak jest jak na razie do tej pory(no chyba,że uda mi się zakupić bardzo tanio Altec 19)).Osobiście uważam,że creeczek bardzo dobrze będzie pasował do tannoya zresztą mam do niego jakąś słabość)), później coś z Musiacal Fidelity.Ale jak jest okazja tanio kupić creeka to szczerze polecam.Oczywiscie najpierw odsłuchy.No i może kabelki trochę lepsze choć nie wiem na jakich obecnie słuchasz.Wzmak jaki opisywałeś nie słcuchałem i nie wypowiadam się na jego temat.Życze udanej zabawy w poszukiwaniu-dzwięku:))

pozdr

=>audiofill

Narazie kabelki nie powinny być chyba zmartwieniem - z mojego Pioneera i tak cudów nie będzie. Ale tak dla porządku podam, że obecnie stosuję Cordial CLS 225-651 2x2,5. Nie wiem czy jestem prawidłowo uświadomiony, ale samymi kablami wiele zwojować się nie da.

Bede nudny jak flaki z olejem.

Graja kolumny z pokojem odsluchowym. Reszta to niuanse do szlifowania, kiedy osiagniemy satysfakcjonujacy efekt z tym pierwszym. Wyjatki: cos jest ewidentnie zle/uszkodzone lub uzywamy ekstremalnych dla sprzetu poziomow glosnosci (w dol i w gore).

Ergo: zmien M2 lub zrozum je.

Tak sie sklada ze u mnie tez po zmianie Alton+20m2->M1+12m2 powstaly podobne Twoim problemy. Wybralem wariant 2. Nie zaluje.

Ja bym proponowal kabelek Jantzena a do srodka sonic ast 200

To sprawia ze dzwiek ktory mam napewno nie jest wyostrzony

Czy jest plytki ? To zalezy od poziomu glosnosci, pomieszczenia, rozmieszczenia, standow, wzmacniacza :)

Jedynie co mi brakuje to talerze w perkusji no ale ten typ tak ma :)

Dziękuję za wszystkie cenne rady - przydadzą się napewno, a właściwie już się po trosze przydały - potwierdziły się moje wcześniejsze podejrzenia, że ten Pioneer pasuje do Tannoy ma jak pięść do nocha. Teraz z kolei życie pisze mi nową łamigłówkę - mogę kupić z drugiej ręki Denona PMA 880R i nie mam pojęcia czy z Tannoyami się nie pożrą, a jak się pożrą to czy dadzą efekt lepszy czy gorszy niż Pioneer+Tannoy? No cóż, może ktoś poruszał już ten wątek - przejrzę forum i może będę mądrzejszy...

Mercury nie grają wyostrzonym dźwiękiem.Kolumny te mają ogólny charakter raczej ciepły i miękki.Być może wzmak jest za słaby.Kiedyś miałem elektrokompanieta który zagrał w opłakany sposób na tannoyach-brak ciężaru, basu. podejrzewam ,że był poprostu uszkodzony problem ten był poruszany na forum. napewno musisz zmienić wzmak, na jaki to nie wiem.Kabelków cordiala nie znam także nie wiem jak grają.Kiedyś słuchałem tannoya z creekiem 4330mkII i rotel 961 kabelki Vandehula, głośnikowego nie pamiętam i naprawdę brzmienie powalało nie jeden droższy zestaw. Tannoy to kolumna grzeczna, kulturalna, nigdzie się nie potrzebnie nie spieszy.Gra raczej, że tak powiem tyłem.Wokół instrumentów jest dużo powietrza, długie wybrzmienia instrumentów-bardzo dobrze wypada muzyka akustyczna, jazzowa, gdzie jest masa prawdziwych instrumentów.Barwa na tą cenę bardzo dobra, słychac wyraźnie rezonans pudła.U mnie za głośnikowy kabel służy kimber 4tc, który według wielu poprostu nie ma basu i jest płaski.O dziwo wielu słuchających tannoya M1 była zaszokowana tym, iż z tak małej kolumienki może być naprawdę duże cisnienie akustyczne i bardzo duzy ciężar jak na takie gabaryty.Bardzo wazny jest wzmak jaki podepniesz do kolumienek.Nie bagatelizowałbym roli kabelków nie chodzi mi o cenę lecz odpowiednie dobranie do zestawu.Cena kabli to nie wszystko-wtajemniczeni wiedza o co mi chodzi.

pozdr

To że Tanoye Tak grają a nie inaczej wynika z podstawowoego parametru przetworników. czy to pojedynczych czy połączonych w tzw zestaw głosnikowy. Porównac wystarczy brzmienie kolumn o Skuteczności 91-92 dB a Tanoyii które deklarują ok 87-89 dB(dokładnie nie pamiętam .)To czy kolumna b,edzie dynamiczna czy ciapciakowata choć szczegółowa może i z tego wynikać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.