Skocz do zawartości
IGNORED

Właśnie są płyty, na które czekamy

pavbaranov

Rekomendowane odpowiedzi

Pomysł tematu nasunął mi się po dzisiejszym nabytku - miał to być wątek o Osjanie, samym w sobie wartym wspomnienia i uwagi. Natomiast zanim jeszcze o nim - dzisiaj w krakowskim MM kupiłem właśnie wznowioną płytę Ossian z 1978 r., pierwotnie wydaną przez Poljazz, a obecnie przez Milo Records pod nr MR 109. Płyta legenda, bo kiedy się ukazała nie była dostępna w powszechnym obrocie, a jedynie dla subskrybentów klubu płytowego PSJ. To ta płyta Osjanu, gdzie gościnnie pojawia się Tomek Stańko. Mimo, że jak sam T.Hołuj stwierdza, płyta obrazuje przejściowy etap, to imo warta jest polecenia.

Skoro zaś nie o samym Osjanie, a o płytach, których wznowień CD łakniemy jak dżdżu, informuję również, że być może w końcu dostępne będą w Polsce nagrania wydane w serii Free America przez Universal France. Są to nagrania jazzowe z przełomu lat 60/70 zrealizowane w Europie, a na płytach pojawili się muzycy, którzy niełatwo wówczas znajdowali miejsce dla siebie gdzie indziej. By nie rozpisywać się nadmiernie jedynie odnośnik, czego możemy się spodziewać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja mam Donna Lee Braxtona. Wydanie - bardzo ładne, jeśli chodzi o jakość techniczną nagrania, to niestety "jakoś";-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To dobry watek, jak mysle;).

Informacja o free america mnie osobiscie bardzo cieszy.

Ze wznowien ktore juz od pewnego czasu sa na rynku, ale ostatnio obnizono o polowe ich ceny: 2 plyty Andrew Hilla: 'Dance with Death' i 'Passing Ships'.

Pozdrawiam.

Fakt, sporo RVG zostało przecenionych. W ten sposób mają cenę zbliżoną do "zachodniej";-) Niestety są co najmniej 2 "niestety". Pierwsze i zasadnicze, to, że nowe płyty EMI nie są niestety CD;-( a CC. Sympatycy muzyki mający zatem np. Primare I-21 mogą się poczuć nieco zawiedzeni po włożeniu płyty do odtwarzacza. Drugie niestety, że nasz ukochany dystrybutor tej wytwórni wie lepiej jakie płyty mogą się sprzedać, a jakich nie należy do Polski sprowadzać. W ten sposób nie mamy np. Cecila Taylora "Conquistador" w polskiej dystrybucji. Aż dziwne, biorąc pod uwagę, że sprowadzili znacznie mniej znanych artystów od Taylora.

Ha! Wlasnie kilka minut temu o mojej rozpaczy z tego powodu, ze te plyty sa Copy Controlled pisalem na HFiM. To jest dla mnie wielki minus :(, chociaz moj odtwarzacz ciagnie je bez problemu (jak na razie... puk puk puk). Kupujac taka plyte czuje sie jednakowoz baaardzo zle:(.

Te plyty Hilla to Connoisseur Series a nie RVG (czyli material wydawany kiedys tylko na winylu, teraz wydany na nowo). RVG od dawna sa w przyjaznej cenie, CS dopiero teraz i to chyba wciaz nie wszystkie.

Pozdrawiam.

Zgadza się, ostatnia obniżka dotyczy CS a nie RVG i jest związana z ich wydaniem w copy controlled.

Tak na marginesie, RVG kupowane w Stanach mają mniej więcej taką samą cenę (Djangos) jak u nas i są bez copy controlled. Poza tym jakoś lepiej brzmią.

Seria "koneserska" to już wydatek bodajże 16 USD. Ale te płyty Andrew Hilla warto byłoby kupić i za 26.

Natomiast nigdy nie spotkałem u nas innych serii wydawniczych typu "rare grooves" (np. Electric Byrd).

Och, dzieki Ci Jarzabek za te njusy, Djangos to moj ulubiony sklep, wiec pewnie wczesniej czy pozniej tam te plyty kupie, jakos nie przyszlo mi do glupiej glowy, ze te wydania USA zupelnie inne niz nasze.

Pozdrawiam serdecznie.

Heh, na Blue Notach ze Stanów jest też zabezpieczenie antypirackie. To taki ładny obrazek wielkości cala kwadratowego na rewersie okładki z napisem FBI Warning, ble, ble, ble.

Czy u nas nie mogłoby być czegoś takiego samego. Np. "Uwaga CBŚ ! Schowaj płytę bo możemy przyjść i ją podmienić na Krzysztofa Krawczyka."

Na djangos jest teraz 20% przecena na nowe i 10% na używane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.