Skocz do zawartości
IGNORED

Zakładka TUBES ??

Marcin (g)

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Witam. Jezeli sa w kilku zakladkach to moze warto aby pojawila sie tylko ta jedna wlasnie dla nich.Lampy maja piekna przeszlosc i jak sie wydaje ciekawa przyszlosc we wszelkich mozliwych konfiguracjach.

• 1 miesiąc później...

Odświeżam wątek.

W związku z coraz większą ilością tematów "lampowych" (coraz ciekawszych :-) ), moze jednak Miłosciwie Panujący Lukar dałby się uprosić o zakładkę Tubes (choćby niewielką)?

Może głosowanie?

Moja propozycja jest krotka. Dywagacje czy warto czy nie sa bez sensu...

Wpisujmy sie krotko:

Jestem za zakladka "Lampy". Kropka.

Lukar, mam nadzieje podejmie wlasciwa decyzje w zaleznosci od ilosci zainteresowanych.

Jestem przeciw zakladce "Lampy".

Do rozwazenia jest dla mnie zmiana nazwy zakladki "Analog" (notabene, bzdurna nazwa jak dla mnie) na np. "Retro" czy "Oldschool" i ewentualne dobrowolne przeniesienie tam dyskusji na tematy baniek.

Nazwa "Stereo" zreszta tez jest nie bardzo (jako forum do dyskusji o sprzecie do odtwarzania muzyki), ale tu zachowalbym ja ze wzgledow tradycjonalistycznych.

Zgadzam sie z przedmowca, lepszym rozwiazaniem byloby polaczenie ze soba zakladek ANALOG i tej, ktora chcecie "stworzyc", niz kolejne rozdzielenie.

Ciekawe, czy dojdzie do pomyslu rozszczepu DIY na diy-kolumny, diy-wzmacniacze lampowe, diy-trazystorowe oraz diy-tuning :)

Pozdrawiam.

Mozliwy zastuj vide ANALOG do tego byc moze "jakas tam nieatrakcyjnosc":). Nie wszyscy lubia, nie wszystkich stac.

Wydaje mi sie, ze o gramofonach pisywalo sie czesciej jak nie bylo osobnej zakladki, do tego zauwazylem spadek zainteresowania tym sprzetem jak to mialo miejsce chodzby od mniej-wiecej roku i wczesniej.

Z lampami tez sie tak moze stac(?)

To, ze chyba jestem oponentem nie znaczy, ze jestem calkowicie przeciw. Napisalem, ze lepszym pomyslem jest to by "wspomogly" nieco gramofony. Zauwaz, ze powstaly watki o szpulowcach w zakladce STEREO. Prawdopodobnie dlatego, ze wiaze sie to z wieksza ogladalnoscia i prawdopodobna liczba zagladniec do tego watka.

Nie rozumiem podpinania "lampolubnych" pod analog.

Faktem jest ze uzytkownicy tej zakladki pisza bardzo malo.

IMO temat lamp pojawialby sie czesciej, z reszta tak naprawde "robta co chceta".

Wielu sie przenioslo na konkurencyjne forum... nawet tematy blizniacze sie pojawiaja:)))

W nowym wątku o lampach "Brzmienie lamp różnych producentów" dowiedziałem się o tej propozycji.

Minęło trochę czasu od chwili założenia tego wątku, o na forum na temat lampowego czaru brzybyło sporo wątków i jak widać wielu nowych jej wielbicieli....

Może teraz uda się przekonać Lukara...

Jestem za tym aby powstała zakładka LAMPY.

Witam

Skoro całkiem dobrze funkcjonują osobne strony o tematyce lampowej (np. trioda.pl) to pewnie i na naszym ukochanym forum taka zakładka miałaby powodzenie. Jestem za !!. Z pewnością pojawią się nowi forumowicze, pomocni w temacie lamp i układów lampowych. Pozdrawiam.

Także trochę zdziwiłem się odnajdując ten wątek na bocznicy...

Może ktoś wyjaśnić, co mają nowe reguły do tego że ten wątek jest na bocznicy?

W tej chwili nie mam czasu aby się z nim zapoznawać.

pozdr

Marcin (g)

>Bywały nieraz wątki nt. brzmienia i trwałości lamp różnych producentów, zamówień grupowych lamp, etc, etc... Byłoby miło mieć takie rzeczy w jednym miejscu. >Podobnie, w oczywisty sposób wylądowałyby tu np. wysokoefektywne głośniki. Oczywiście, zawsze jest wyszukiwarka. Tylko że przecież równie dobrze można >skompresować np. stereo i kd, i również powołać się na wyszukiwarkę... TUBES chyba byłoby całkiem na miejscu - chyba "lampiarzy" nie jest aż tak mało. >Przecież nie mówię, że powinny powstać zakładki 300B, 2A3, EL34 itd. ;) A łączenie analogu z lampą jest uzasadnione chyba tylko ze względów historycznych - >obecnie jedno i drugie funkcjonuje sobie odrębnie, na własnych prawach.

Dobrze mowisz Marcin!

Hmmm... Ja łatwo widać, wątek założyłem już dość dawno temu, na bocznicy, bo wydawało mi się, że takie tematy tu się powinno dyskutować (strasznie wkurzają mnie ludzie zakładający wątki w stereo tylko po to, by wątek został szybciej zauważony). Zmiana zasad wpisywania się na bocznicy to niedawny wynalazek... po prostu reaktywacja tego wątku i zmiany zasad nieszczęśliwie się ze sobą zbiegły.

Hmmm... Jak łatwo widać, wątek założyłem już dość dawno temu, na bocznicy, bo wydawało mi się, że takie tematy tu się powinno dyskutować (strasznie wkurzają mnie ludzie zakładający wątki w stereo tylko po to, by wątek został szybciej zauważony). Zmiana zasad wpisywania się na bocznicy to niedawny wynalazek... po prostu reaktywacja tego wątku i zmiany zasad nieszczęśliwie się ze sobą zbiegły.

Ja równiez popieram postulat stworzenia zakładki "lampy". Jako świeżo upieczony posiadacz wzmacniacza lampwego* jestem zainteresowany tematyką lampową - utworzenie osobnej zakładki ułatiwło by życie ;-) Nie musi ona wszak żyć tak intensywnie, jak "stereo", ale pewne uporządkowanie wiedzy nt. lamp byłoby bardzo dobrym rozwiązniem ;-D

* mehehe... od dziś po południu słucham na Amplifonie WL25 ;-D

gutten, 15 Sty 2006, 01:17

>A kto by tam zaglądał do zakładki o tej przedpotopowej technice. Zresztą lampiarze, podobie jak

>zwolennicy gramofonów, to już bardzo wiekowi ludzie. Nie wszyscy potrafią korzystać z internetu...

A to ciekawe skąd masz gutten te dane?

Z głowy czyli z niczego. Tak jakby technika tranzystorowa to była jakaś nowość jak tegosezonowy krem - rewelacja na zmarszczki. A krem jest starszy niż raszpla, która się nim smaruje bo ma ponad 50 lat.

Popieram ideę utworzenia nowej zakładki ale na Boga - niech ona nie nazywa się TUBES, niech ona się nazywa zwyczajnie - LAMPY !

To co zowią różą, pod inną nazwą równie by pachniało...

TUBES zaproponowałem, bo wpadło mi do głowy, że na dowolnym anglojęzycznym forum poświęconym audio to właśnie słowo kojarzy się wybitnie jednoznacznie. Po zastanowieniu stwierdzam, że na polskojęzycznym forum poświęconym audio słowo LAMPY również nikomu raczej nie skojarzy się z lampką nocną albo ogrodową... ;)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.