Skocz do zawartości
IGNORED

Czy SONY CDP-X707Es to CDP-X77es?

emesze2

Rekomendowane odpowiedzi

nie bój sie kręć śruby i czuj jakby to było pierwszy raz ...miałem takiego przed 707 es śliczny fortepianowe- boki.

dobry jako transport ...i śliczny jest zakochać sie można..oczywiście po rozkręceniu bardziej...sama miedż jak złoto lśni...

krell69 lepiej daj sobie spokoj ze sprzedaza 707 szkoda go ja juz nawet wadie w domu miałem i krela kav280cd klocki za wiele tysiecy złotych nawet z drugiej reki ostatnio miałem theta daca za 6kzł z 2 reki ..niestety NIE POWALIŁ MNIE NA NOGI po właczeniu mojego sony 707 skontestowałem ze.. o rany przeciez to tu tez słychac tylko nie zwracałem na to uwagi..zaczynaja sie poprostu subtelnosci nie ma juz wielkiego przełomu czy czegos takiego...a juz całkiemnie usprawiedliwia to ceny o 3 tys wyzszej..co ze pisze z tyłu made in usa....transport w 707 i tak jak na obecne czasy to skonczony hi-end co rusz od kogos z forum trafia do mnie jakis cedek i jak zajrze do srodka i słysze ze gosc pół roku temu dał za to np 2100zł to pusty smiech mnie ogarnia...a gosc mi pisze w mailu ze no bo w hi-fi muzyce pisało ,że....

ko lo tej laseczki figurki jest staruszek preamp procesor cyfrowy 1000ES ma w sobie kompresor ,expander 99-cio pozycyjny equalizer różne efekty czasowe pogłosu itd...taki koń trojański chyba 30 w jednym zwarte wykorzystuje go przez petlę magnetofonowa do masteringu audio sporadycznie...

Piotrek608

Z Thetą nie mogłeś usłyszeć nic lepszego bo używałeś pewnie 707 jako źródła. A ten DAC gra dpiero ze znacznie ilepszymi źródłami.

Sony w serii ES produkował źródła pod symbolami CDP-R. Ostatni był chyba w 1994r , CDP-R10 za jedyne 1.200.000 jenów, czyli równowartośc sześciu 707. !!!

W tym roku takie CDP-R pojawiło się na chwilę na Allegro za jedyne 6 kzł i natychmiast zniknęło.

Na stronie "robaczkowej" są rozbierane fotki CDP-R3- warto popatrzeć. Napęd podobny do 707.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zupełnie nie wiem skąd mi się ten "stożek" w adresie pojawił ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

AAAAaa to fakt do thety jako naped podpiałem swojego 707 nie przeczę.

No ten CDP-R3 SZOOOOOKK!!! ale piekna rzecz wymiekam i zrobiona jak bajka daki pulse laser kss151 fajna maszynka i te fajne rezystorki wszedzie nawet op ampy jak na tamte czasy wypas..z zreszto wstawiałem OPA2604 w miejsce AD712 u mnie i roznica była...in minus zrobiło sie zyletycznie..zauwazyłem ze jak sony stosuje w swych klockach zwykłe ne5532 to one sa jakies inne w sklepach czy katalogach takich ne nie mozna dostać niby sa to teksasa ale chyba jakiegos lepszego..wstawiałem ne5532 philipsa i miałem wrazenie ze..szumia

wiesz może masz rację może nie bedę sprzedawał tego 707 bo mam klientów i jak pytali o laser ile jeszcze pochodzi to odpowiedziałem że dam na niego gwarancję 2 lata lecz to za mało było teraz żądają rejkojmi chyba też na dwa lata ...kurcze nie wiem bo jak sie stanie cos z tym 707 jakiś feler to co ja zrobie będę musiał oddać 3000zł ..oj czarno to widzę i chyba aby spać spokojnie zrezygnuje ze sprzedaży gwarancyjnej ..bo nie jestem jakis sklep przecież ..

krell69

Bardzo słusznie -ja też bym nie sprzedawał.

O laser się nie martw. Można go bez kłopotu kupić. Nie wiem jaka jest wytrzymałość tych laserów, ale w moim 555ESD śmiga już 18 lat i przecztałby nawet płytę chodnikową gdyby była nagrana. :-)))

Zobaczcie jak licytują staruszka CDP X7ESD. na ebay.de. Te klocki z literką D nadają się również na transporty.Z tyłu mają przełącznik odłączjący całą część analogową od sygnału cyfrowego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Laser pochodzi a pochodzi w moim sonym ma juz 8 lat od daty jak go szkopisko kupił w sklepie (moja 707 stała troche zanim znalazła nabywce) do dzis czyta wsio bez zajakniecia owszem mam na zapasie w razie godziny W jeden Kss272a ale raczej nie szykuje sie abym w najblizszym okresie 5 lat miał go wymienic...z tego co pamietam z materiałow reklamowych z lat 90 sony gwarantowało ze 15-20 lat to minimum...

jak to jest na tym ebay jak sie kupuje od kogos za granicą ...np takiego cdp-x7Es z Niemiec za te 500euro? czy koszty przesyłki 18,5 kg sa duże? czy taki Niemiec może odmówić wysłania sprzetu za granicę jak sie jest zarejestrowanym i wygrywa aukcję na ebay?

Oczywiście, że może odmówić jeżeli umieścił wcześniej informację o wysyłce tylko na terenie Niemiec. Dlatego warto wcześniej zapytać sprzedającego, czy istnieje możliwość wysyłki do Polski i ile to będzie kosztowało. Niestety 18 euro to raczej koszt wysyłki na terenie Niemiec.

w listopadzie 2004 sciagałem wzmaka sony model TAF-808ES czyli 26 kilo zywej wagi z kartonem (sam wzmak wazy 24,5) i zapłaciłem 32 euro z berlina do wrocławia firma kurierska DPD czyli nasz masterlink ale nie kupowałem przez ebya tylko zalatwiel mi to znajomy.

• 1 miesiąc później...

Witam

Tak sobie czytam i próbowałem poszukac takich cacek w necie, ale niestety mało tego strasznie. Czy moglibyscie mi doradzić jakis odtwarzacz sony z tej klasy, który obecnie jest na allegro ??

Witam

Tak sobie czytam i próbowałem poszukac takich cacek w necie, ale niestety mało tego strasznie. Czy moglibyscie mi doradzić jakis odtwarzacz sony z tej klasy, który obecnie jest na allegro ??

Zerknij na ten odtwarzacz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No tak ale za kilka stówek więcej mógłbym nabyć coś podobnego jak w temacie. Dokładnie o 500 złotych więcej wiec ten odpada. Chętnie kupiłbym 707 w dobrym stanie. JEst na allegro obecnie 555 ale trochę drogo bo za 3000.

• 2 miesiące później...

Wlasnie trafil sie taki na eBay amerykanskim,co ciekawe nie byl to padniety laser,ktory to jest jeszcze do nabycia.

Ukryta Zawartość

Ciekawi mnie to czy Sony olalo swoich klientow z wczesnych lat 90-tych,bo jezeli facet wysyla sprzet do glownego

serwisu Sony w Stanach,gdzie zlokalizowano usterke( nie wiadomo czy trafnie)ale z powodu braku czesci nic nie zrobiono,no to tylko siasc i plakac albo wystawic nieszczesnika na licytacje na eBay.Ciekawi mnie ten serwis Sony ,tez z tego powodu ,gdyz nabylem wlasnie Sony CDP X555ES z ktorego jestem zadowolony i poprzednik Denon DCD 1520 zostal odstawiony na bocznice( wcale nie byl taki zly).Wracajac do Sony CDP X707ES dzieki takim usterkom, dla osob ktore znaja sie na tym i wiedza gdzie mozna jeszcze dostac czesci, jest to napewno okazja.I moje pytanie do znawcow, czy zeczywiscie moga byc problemy z czesciami do tego CD.Do konca licytacji zostalo niespelna 3 dni.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Przepraszam że się wtrącam ale widze paru sonymaniaków ;) i dlatego mam prosbę.Wpadł mi ostatnio cdek Sony CDP791.Nie mam do niego dokumentacji i z tego co się zoriemtowałem jest bardzo podobny do CDP-11ES.Na pokładzie ma

CXD2552Q

CXD2500AQ

CXD2557M

CXD1244S

CXA1372Q

KSS240

Mam pytanie , czy da się z tego wycisnąć coś konkretnego przeróbkami czy raczej dać sobie spkój.

A może ma ktoś kawałek dokumentacji do tego odtwarzac ?

z góry dziękuje i pozdrawiam

Sony707 tez sie psuje nie ma rzeczy niemozliwych..mam kolege który z okazjii wyjazdu do GB zlecił mi sprzedaz swojej 707 wiec chcac mu pomoc sprzedałem ją .

U nowego własciciela pograła okolo 2 tygodni i uległa uszkodzeniu jak sie okazało wysechły dwa małe kondki w sekcjii silnika bsl...ja byłem na 100 procent przekonany ze to klocek nie do zarabania...a tu jednak ..co sie strachu najadałem...klocek nie moj kasa nie moja a wtopiłem ja..

Andrzejas ja bym sie tam podjął jego naprawy cos nie wierze w ten serwis tyle ze kloc wazy az 17 kilo i koszt przesylki i przelewu bylby koszmarny...ale w PL klocek chodzi po 3 tys zł.

LeszekB Znam klocka nie jest taki stary..troszke jest szpiczasty w brzmieniu ale ma ładna serdnice i o to sie mozna zaczepic wymienic op ampy, kilkanascie kondów rezystorów i napewno bedzie lepiej dodac kawał blachy na spod ma solidna mechanikę moze to nie Es ale zawsze:):)

Piotrek608, 3 Paź 2005, 19:15

>Andrzejas ja bym sie tam podjął jego naprawy cos nie wierze w ten serwis tyle ze kloc wazy az 17

>kilo i koszt przesylki i przelewu bylby koszmarny...ale w PL klocek chodzi po 3 tys zł.

Z przesylka nie byloby problemu, obecnie siedze w Chicago (koszt sprawdzilem z Iowa -UPS $19).

Jeszcze nie nacieszylem sie CDP-X555ES,mam go tydzien-kupiony na eBay za $185.

Wracajac do CDP-X707ES z tego co facet napisal jest w nim nowy laser. Silnik i jakas czesc w servo do wymiany.

A new optical, laser assembly, from Sony, was installed but that did not resolve the problem. The player was shipped to Sony's main service center in California. They said that it needed a new motor assembly and a part on the servo board but they said the parts were no longer available. Many parts in this Sony X707ES, including the mechanism control and the optical block and base were used by Accuphase in their famous DP-65 CD player. If you own an Accuphase PD-65 then this player would be nice to own to have some spare parts, including the brand new laser assembly!

Mysle za silnik na internecie by sie gdzies znalazlo,ale z servo bylyby problemy. Mechanika tak,ale o elektronice nie mam zielonego pojecia,nie znam tez w Chicagowku zadnej zlotej raczki od elektroniki.

Co Piotrek sadzisz,czy moga byc problemy z tym servem??? Zostalo malo czasu cena z obecnej($28) napewno skoczy do okolo $200 a jak znajdzie sie dwoch napalencow to moze byc i wiecej.

Jest jeszcze jedno wyjscie ...kupic Accuphase DP-65 na czesci ;-) Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.