Skocz do zawartości
IGNORED

Czy SONY CDP-X707Es to CDP-X77es?

emesze2

Rekomendowane odpowiedzi

To ze bedzie lepiej to wiem :)Mówiąc szczerze to chciałem wywalic opampy i zastosować output of DAC wzorem D1 Passa ( output CDX2552 na to pozwala).Oczywiście dorobic porządne zasilanie , zegar... tylko czy jest sens w tym klocku robić tak duże przeróbki?Być moze ktos juz przez ten model (lub podobny) przeszedł.

Wiem na pewno że CDP791 jest jakąś uboższą wersją CDP-X111ES.Masz moze kawałek schematu do tych modeli ?

Pozdrawiam

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa jasne padł silnik bezszczotkowy bsl nic nowego tak tego juz nie idzie dostac ale raczej nie padł mechanicznie tylko klękła w nim albo któras kość smd albo hallotron fakt identyczne serwo jest stosowane w cdp-x559es, 779es, 505es, ja wiem ze laser is not problem mam nawet dwa...z tym ze ten silnik da sie naprawic ewentualnie wymienic któras z kosci no chyba ze przykleili je na klej cyjanopamowy do druku bo w xa7es z tym sie spotkałem...czekaj 3000zł to rownowartosc 700$ no to za 200$ opłaca sie to kupic a w razie jakbym nie dał rady tego naprawic to jestem honorowy gosc i oddam ci te 200$ plus koszt DHLu

Jasne:)

Z twojego opisu wynika ze jest to ta sama elktronika co w wyzszym modelu CDp991 tyle ze nie ma regulowanego wyjscia RCA.

Kolega robił ostry upgread 991 i wyszło znakomicie a nie wstawial do srodka takich cudó jak ty planujesz tylko zwykłe opy AD825x2 na mostkach od rekina wymienil duzo kondów na panasłoniki FC wstawił kilkanascie MKP 680Nf/50V Wimy i wymienil bande rezystorów wyjsciowych na rohmy 1%50ppm zwykłe metalizowane gra mu to cudo genialnie ..obecnie wymienił trafolka na 50W toroidek robiony na zamowienie i planuje dobudowanie bufora wyjsciowego na osobnej płytce ma tam byc Opa 604 drajwujacy BUF634 chce to zapiąć na katowniczkach do bocznej scianki aby sie solidnie trymało.

Ojej ale ja namotałem &-)..wynik ogolnego pozytywnego głebokiego zakrecenia który powoduje budowa kolejnego foruma i gajklona na raz....

Pierwszy wpis jest dla mojego 707es maniaka AndrzejaS

Drugi wpis jest dla mojego sony upgreadera LeszkaB:):)

Dzięki Piotrku.Tylko CDP791 ma dwa wyjścia ( w tym jedno regulowane).Ale faktycznie modeli jest tyle że mozna się zakręcić :)W każdym razie z DACa CXD2552 i filtru na CXD1244 da się sporo wycisnąć ???

Jak decyzja w sprawie Hyperionów ? :)

Dokładnie te kosci sa bardzo wypasne i warto w nie zainwestowac w sama wymiane komponentów tez bo temu cd dobrze zrobi....co do wyjscia regulowanego jestem w szoku poztywnym ze tam tez dali potencjometr..to warto wykorzystac dac lepsze okablowanie moze buforek wyjsciowy..suma sumarum klocek ten ma wielki potencjał warto go wycisnac jak dobrze to zrobisz zagra lepiej jak stelmach ( z całym szacunkiem dla tego daca)

Hyperionkow nie kupiłem bo zaoferowano mi Phonary P20S w znakomitej cenie i gupio bylo by nie kupic ..no tez sie obawailem tego co by sie dzialo w moim 15 m kszkowatym pokoju przy hyperionach.Ale to znakoomite kolumny i goraco je rekomenduje i mpodejrzewam ze jestes zadowolony:):):)

Hmm, z wyjscia regulowanego chciałem zrezygnować aby droga była jak najkrótsza.Regulacje chciałem zostawic wzmacniaczowi ew preampowi .

Z hipci jestem bardzo zadowolony, poszedłem nawet dalej i .... jak to u nas bywa... zacząłem je jeszcze udoskonalać ;)

Pozdrawiam

Eee Panie Leszku tak czytam sobie te wpisy szkoda wyjscia regulowanego ma ono mały wpływ na rca tzw FIXED niekiedy moze ci sie trafic jakas fajna koncóweczka łatwo bedzie podpiąć...:)

gonzo ma racje po co wyrzucac cos co nic nie przeszkadza z zasady jest pociagniete osobnymi nitkami i na głowne wyjscie rca nie szkodzi ale wrto by bylo dac lepsze gniazdka rca bo to sony troszke szkodowało.

• 1 rok później...

>jedo! proponujesz wiec zebym zostal przy 559 a z 779 dal sobie spokoj gdyz roznica w odsluchu nie

>bedzie warta ryzyka z wydaniem kasy?

Różnica w odsłuchu będzie duża na korzyść 779 i 707 ale miałem na myśli, że te klocki są znacznie droższe od 559 i istnieje duże ryzyko, że posłuchasz pół roku i... śmietnik. Mali skośni przyjaciele nie chcą sprzedać patentu na produkcję tego lasera no i mamy problem.

Poniżej lista klocków z KSS-272A:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Jedo

Ukryta Zawartość

K.A.T

jezeli jesteś zainteresowany tym soniaczem 779 to jest na ebay.de w szampanie i z drewnianymi boczkami....cena hhmm mysle że też nie z kosmosu ( widziałem droższe na allegro)...pzodrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

>JEDO! A JAKI LASER MAM W 559 SKORO NA STRONIE Z TWOJEGO LINKU SONY CDP-X559 NIE JEST WOGOLE UJETY?

KSS-272A a poniżej następne ułatwienie... :)

Ukryta Zawartość

Aha - model 559 ( nazwa europejska ) to bodajże japoński 555 ESA - chyba...

Pozdrawiam

Jedo

Ukryta Zawartość

No i nie jest tak jak pisal "jedo": K.A.T. - lepiej posłuchaj rady Piotrka608. Ja o swojego 779 dbam lepiej niż o żonę.... Bo o następną łatwiej niż o KSS-272A :)

2 godziny szukania w Necie i laser za kilka dni bedzie w moich rekach.Nówka, oryginał i nie z zadnej aukcji.

1 x Laser pickup Sony KSS272A Eur. 120.-

Packing & postage Eur. 20.-

VAT 25 % Eur. 35.-

Total price Eur. 175.-

I wcale nie twierdzę, że musimy zacząć dbać o żony.... :-)

> K.A.T., 12 Lip 2007, 12:40

Czy mógłbyś podzielić się informacją o miejscu, gdzie można nabyć taki laser?

Zawsze chciałem sobie kupić 707es ale wizja awarii lasera mnie odstraszała skutecznie...

Dzięki z góry i pozdrawiam

• 8 miesięcy później...

pytanko: jaki siedzi laser w cdp x77es? jakie sa koszty ew wymiany lasera gdyby padl?:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.