Skocz do zawartości
IGNORED

Soultrane z Mobile Fidelity - warto ?

cynamon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam ochotę przetestować coś z aktualnej dostępnej produkcji Mobile Fidelity.

Mój wybór padł na John Coltrane "Soultrane" - cena ok PLN 120,- w Club CD.

Niestety jest to zakup czysto w ciemno - nie znam ani tej płyty Coltrane'a ani nie słuchałem niczego z MF.

Ceny z tej wytwórni są przyznam - dość zaporowe. Moje pytanie brzmi czy rzeczywiście warto i czy akurat Soultrane jest dobrym wyborem ograniczając się do jazzu.

Pzdr,

https://www.audiostereo.pl/topic/18817-soultrane-z-mobile-fidelity-warto/

A nie lepiej z JVC XRCD?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Soultrane jest przyjemną, ale stanowczo nie należącą nawet do pierwszej dziesiętki osiagnięć tego Artysty płytą Coltrane'a".

Jakew-Może byś sprecyzował w/g kogo?

Masz na myśli białą czy czarną krytykę ?

A w zasadzie to kto tą pierwszą dziesiątkę ustala,istnieje jakaś komisja?

Hm, owszem, trudno powiedzieć kto nie zmieścił Solutrane w pierwszej dziesiątce płyt wielkiego Trane'a.

Jestem trochę Coltranologiem - słuchałem ponad 50 płyt - coś więc wiem na ten temat.

Solutrane została nagrana bodaj w 1958, między Blue Trane - pierwszą wybitną płytą solową Trane'a (ale nie należąca jeszcze do pierwszej 10 Jego osiagnięć) a Giant Steps - bardzo wybitną plytą Trane'a, z całą pewnością należącą do 10. Na Soltrane gra Red Graland, b. przyjemny pianista, to jest jakaś cecha wyróżniająca tej płyty. Może masz rację że biali krytycy zbytnio chwalili eksperymentalne nagrania Coltrane'a z ostatnich lat jego kariery - Miles uważa nawet, że był to spisek przeciw jazzowi - biali krytycy chwalili niezrozumiałe nagrania by czarni muzycy dalej brnęli w awangarde dzięki czemu coraz mniej ludzi słuchało jazzu itd. Osobiście cenię nagrania Trane'a z i mainstreamowego i z awangardowego okresu twórczości. Soultrane nie należy nawet do najlepszych "łatwejszych" płyt Coltrane'a.

Jakew-Nie zrozumiałeś mnie.

Uważam,że w przypadku Trane robienie klasyfikacji jest pozbawione sensu.

Red G. to wybitna postać,podobnie jak P.Chambers na basie.

Zresztą sprowokowałeś mnie i dziś będzie na talerzu tylko J.C.

pzdr

Garland, tak. A Chambers to Mr. P.C - tytuł jednego z b. znanych utworow Coltrane'a.

Tak jest, nie ma co gadać, trzeba słuchać. Ja z ponad 50 płyt Trane'a zdołałem odcedzić sobie coś koło 25 (niektóre w zespole Milesa) żeby częściej spędzac czas ze szczytowymi osiągnięciami. Kiedyś mam nadzieję zejść do 10 he, he. Pozdr

Niedużo tych pozycji:

Ukryta Zawartość

Ale katalog jest interesujący.

Ukryta Zawartość

cynamon

Za 120 zeta możesz kupić kilka wybitnych płyt Trane'a , znacznie ciekawszych od Soultrane. W zależności od okresu grania JC, który Ciebie zainteresuje, może to być choćby kultowa A Love Supreme, miła Ballads, koncertowy zestaw Live At Village Vanguard, odważna Stellar Regions czy choćby odjechana Instellar Space.

Lub każda inna dowolna płyta Impulse! bądź Atlantic Records. To dużo lepsza propozycja IMHO, niż wybulenie 120 zeta na średnią płytę Trane'a dla audiopatów.

Pzdr

broy,

Dzięki wielkie, na taką opinię czekałem ... nadaremnie, bo wczoraj zamówiłem już wspomnianego ś r e d n i a k a.

Spójrzmy na to z optymistycznym spokojem: może to jednak wyjdzie mi na zdrowie i tą łągodną drogą pchnie mocniej w odmęty muzyki niezapomnianego Johna C? Kto wie...

Ech, audiopatia wiele ma objawów... :-)))

Pozdr,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.