Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

>Jeszcze tylko wykonczeniowka. Dzwiek z tub to jest to i nie trzeba drenowac kieszeni na

>przetworniki.

Ale na tubę trzeba. Za 350 złoty to już można niezłą wysokotonówkę kupić.

Ta obudowa jest zbyt droga w seryjnej produkcji - tutaj stozek byl toczony w calosci. Martwia mnie nozki bo w Polsce ciezko dostac retro. Mocowanie drivera na sruby do kolnierza MDF a sama tuba do stozka na trzpieniu ktorego jeszcze nie ma na zdjeciu. Calosc planuje malowac bezowym softcoatingiem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gratuluję Ci Jacek pięknego projektu!

Obserwując Twoje dokonania tu i na Audiohobby mam nadzieję, że zbudujesz coś na miarę Klipschorna.

Życzę dalszej wytrwałości przy projektowaniu i budowie tub.

Ps. piszę się na Klipschorn made in Poland :)

Jak wygląda tego typu konstrukcja akustycznie? Nie było by zasadniej nie przykrywać tego głośnika tym pierścieniem z MDF? Podejrzewam że taka przystawka przed głośnikiem nie pozostaje bez wpływu na promieniowanie dźwięku i może powodować rezonanse. Dyfrakcja fali na takiej krawędzi musi być spora. Ale być może jest to działanie celowe.

Czy mierzyłeś te głośniki?

Jak trudno z czegoś takiego uzyskać w miarę wyrównaną charakterystykę?

Co do samych wrażeń wizualnych to muszę przyznać że projekt naprawdę odważny.

Poruszasz się trochę na pograniczu kiczu i myślę że ostateczny efekt będzie zależał dużo od wykończenia.

Ja bym w swoim mieszkaniu czegoś takiego nie postawił ale myślę że przy twoich retro meblach będzie się pewnie sprawdzał.

Dyfrakcja nie jestem problemem (fala powyzej 30cm) a raczej rozmiar glosnika. 15" w tej pozycji ciagnie ledwo do 500Hz a nie mam drivera ktory schodzi w te rejony. Tzn. D1300-Ti od biedy pociagnie ale D800Ti juz nie. Moznaby sprobowac z Radianami. Wieksza tuba raczej odpada optycznie. Bez cyfrowej zwrotnicy lepiej nie podchodzic. Charakterystyki wkrotce. Design jest niewatpliwie kontrowersyjny ale z drugiej strony nie widzialem niczego podobnego wczesniej mimo ze forma jest prosta?

Klipshornow raczej nie planuje ale juz "Avantgardy" czy "Fergusony" powinny sie wkrotce pojawic.

Kontrowersyjny bym nie powiedział. Raczej odważny. Można się pośliznąć na wykończeniu. Mysi siedzieć w 100 procentach.

Będziesz robił zwrotnicę cyfrową?

Ile kosztuje taka przyjemność?

>jzgaja

>15" w tej pozycji ciagnie ledwo do 500Hz a nie mam drivera ktory schodzi w te rejony.

Jeżeli to miały by być z aktualnej produkcji to GPA 902 (klon Alteca) i BMS 4592 (ten jest koaksialny i zejdzie spokojnie do 400). Niestety obydwa potężnie kosztują. Jeżeli w grę wchodził by system 3way to Atlas PD-5VH zejdzie spokojnie nawet do 300 ale pociągnie tylko do 5800-6000. Z kolei Avantgarde używa Comunity M200, podobno jeden z najlepszych driverów z bardzo małymi THD ale tu niestety będzie tylko 400 Hz - 4000Hz

Miał ktoś może styczność z taką konstrukcją, robię poważne przymiarki także proszę o informację

Ukryta Zawartość

post-9957-100009158 1269112351_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie Prośba.Znajdzie się we Wrocławiu dobry konstruktor który zajrzy do moich Eposów m12?Mają jakieś słabe okablowanie wewnętrzne,może jakies inne by zastosować?Pod wpływem dzwięku niskich częstotliwości,się rozlutowały.Polutowałem ten kabelek,ale dalej cos nie halo

Nie śmiej się z chłopaka. Nie każdy musi być uzdolniony technicznie. Moja żona nie potrafi n.p. otworzyć puszki otwieraczem czym doprowadza mnie do szału. Jak tylko słyszę z kuchni przekleństwa to wiem że żona próbuje otworzyć jakąś puszkę. Potrafi tak kląć przez pół godziny bo wstydzi się przyjść do mnie i poprosić żebym otworzył. Moja wina bo się z niej śmiałem.

To nie wstyd czegoś nie wiedzieć albo nie umieć. Wstyd czegoś nie umieć i się do tego nie przyznać. A największa siara to śmiać się z kogoś bo ktoś czegoś nie wie.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Znacznie większą siarą jest nie chodzić na fizykę w podstawówce i publicznie się do tego przyznać. Zresztą nieważne, nie ma sensu się kłócić o pierdoły.

sylwek, niestety, najlepszy konstruktor na forum, pogromca ProAc'a i innych smokow, juz nie zajmuje sie kolumnami :(

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

foxbat, 24 Mar 2010, 14:10

>sylwek, niestety, najlepszy konstruktor na forum, pogromca ProAc'a i innych smokow, juz nie zajmuje

>sie kolumnami :(

Kto to,senicz może???

Moja kolejna konstrukcja na przetwornikach firmy STX, tym razem konstrukcja 2,5 way na AWXach.

Ukryta Zawartość

post-23645-100008738 1269538791_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bingant

piękne, jestem Twoim fanem. Spróbuj z lepszymi przetwornikami... nie tylko oko zbieleje ale szczęka i portki opadną. Trzymam kciuki za dalsze sukcesy

bingant, 25 Mar 2010, 18:39

>Moja kolejna konstrukcja na przetwornikach firmy STX, tym razem konstrukcja 2,5 way na AWXach.

a masz może fotki z okresu jak je robiłeś?

myślę że wszyscy by chętnie takowe zobaczyli :)

bo są wow zaje i w ogole. pełen szacun.

• Pokaż nowe odpowiedzi