Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

No cóż nie jest to takie proste, dużo lakieru i dużo polerowania. Słoje sklejki niestety lubią "wyłazić" ja malowałem te większa Staffy i przyznam że napsuły mi masę krwi i pochłonęły masę czasu, lakieru, potu, łez itp... dlatego żeby mnie szlag przy tych wszystkich kolumnach nie trafił, to monitory dałem lakiernikowi ....który też się napocił.

p.s. W tym miejscu chcę podziękować klientom za wyrozumiałość.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10226-100008212 1270075012_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Jestem nowy na forum ale chce zadac pytanie.Na dzien dzisiejszy mam sprzet Yamaha wzmacniacz AS2000 +CDs 1000(kupilem ten zestaw z drugiej reki wiec nie zaluje)i dolozylem Kolumny Monitor Audio RX6.Pokoj ok 23m2 slucham glownie rock Queen,U2 ,ale tez Mike oldfield,sting,Norah jones,Dzem,Depehe mode,Alicia Keys,Sade,Phil collins i wiele wiele innych caly przekroj poza techno i disco.Mimo ze bylem w poznaniu na odsluchach Monitora to jednak w domu jest roznica i chce wymienic kolumny.Pytanie czy wedlug Pana kupic np polecane do tej elektroniki Mozarty Grand Vienna Acoustic(tez ich sluchalem i bas super srednica tez ale przestrzen i wysokie mnie nie przekonaly choc moze inaczej byc w domu) oczywiscie z drugiej reki ok 6000PLN za prawie nowe czy lepiej zamowic u kogos obudowy i wykonac DIY np u Pana??

PS.W polaczeniu ktore obecnie posiadam brakuje mi takiego basu jak ma Vienna i niestety Slyszalne SSS czyli przy gorzej nagranych plytach niezbyt milo.Pozdrawiam Lukasz.

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Witam,

czy ktoś z Was moze polecic osobe ktora wykona skrzynki z Warszawy lub okolic. Ktos kto moze potwierdzic jakos wokonywanych skrzynek. Czekam na info bo juz wszystko mam zgromadzone (glosniki, bass reflex ect.) i czeka na wybranie osoby ktora wykona skrzynki. Jesli ktos zna taka osobe a nie chce robic tu reklamy to prosze na moj mail pisac.

Następny skończony projekt. Kolumny do komputera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to głośniki do następnego projektu. Czekam aż mi przyjdą wysokotonowe. Może jutro kupię płytę MDF na obudowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak to wygląda na biurku komputerowym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie fornir ale folia. Miało być szybko i tanio dlatego zdecydowałem się zrezygnować w tym wypadku z forniru który wymaga większego nakładu pracy. Muszę przyznać że zaskoczyła mnie jakość tej folii. Z odległości metra wygląda jak prawdziwe drewno. Wzór do ciemny dąb i do złudzenia przypomina dębinę. W rzeczywistości wygląda o wiele lepiej niż na zdjęciach.

Widze Krzysiek, że wracasz do korzeni, mam na myśli węglowe osiemnastki. Z jakim WT będziesz je robił?

Zastanawiam się co wybrać do tego. Wyszarpałem parkę za cenę jednego. Kto wie czy żeśmy się nawzajem nie licytowali :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te węglowe osiemnastki też kupiłem za cenę jednego. Te twoje to osiemnastka czy piętnastka? A więc wybrać do niego jakąś wysokotonówkę w rozsądnej cenie która będzie do tego dobra nie będzie takie łatwe.

Ja kupiłem 22TAF/G. Próbowałem też 27TBFC/G ale brzmiały mi zbyt metalowo dlatego skończyły w tych głośnikach do komputera. Lubie zdecydowanie coś bardziej neutralnego w brzmieniu.

Te 22TAF/G próbowałem z HDS180EXC i brzmiało dobrze. Być może nawet lepiej niż Vifa XT25tg30 która gra obecnie z tymi Peerleesami.

No ale ty musisz już mierzyć w wyższą klasę.

Zobacz ten temat.

Ukryta Zawartość

Facet robił wstęgi o dużej powierzchni(takie powyżej 200 cm kwadratowych). Człowiek się zna na tym o czym pisze. O ile wiem to jest autorem książki o budowie kolumn po niemiecku.

Być może się do tego kiedyś zabiorę. Koszty za parkę poniżej 100 Euro. Najdroższe są magnesy.

A to zdjęcie 22TAF/G.

post-13669-100006949 1271587430_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

januss73,

o ile wysokotonowy ma nie kosztować majątku, ja bym celował w daytona RS28 lub peerlessa HDS:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Te twoje to osiemnastka czy piętnastka

Ośmioomowe osiemnastki.

>Zobacz ten temat.

>

Ukryta Zawartość

Czy ty mnie aby nie przeceniasz? Nie wchodzi w grę. Trzeba by się narobić a gwarancja efektu żadna.

>o ile wysokotonowy ma nie kosztować majątku, ja bym celował w daytona RS28 lub peerlessa HDS:

Przez przypadek te HDS'y siedzą aktualnie w sprzęcie którego słucham. Nie powiem żebym nie był z nich zadowolony, nie są jednak zbyt łatwe do odfiltrowania. SPL podany przez producenta wygląda na trochę naciągany, dołek w okolicy 6kHz jest sporo większy i szerszy jak pokazany na typhany, chyba, że ja mam takie egzemplarze.

Prawdopodobnie skończy się na tym co sensownego uda się znów upolować.

Ukryta Zawartość

januss73, 18 Kwi 2010, 14:10

>Prawdopodobnie skończy się na tym co sensownego uda się znów upolować.

Oj nie był bym tego taki pewny. Też od dłuższego czasu polowałem i nic nie upolowałem. Nie wiem dlaczego ale na Ebay'u jest coraz mniej głośników wysokotonowych. Szczególnie tych lepszych.

No to Krzyśku zmartwiłeś mnie tym iż 27 seasa jest krzykliwy bo wiekszość go zachwala. Czy 22mm brzmi inaczej? Pisałes także ze Seas brzmi fajnie z Daytonem alu, ale może się coś zmieniło.

Także poluje na podobną konfigurację tylko na 15 Seas/Dayton + coś miłego na wysokie, może jednak szmaciak? Próbowałeś sztuczki z pochyleniem kolumienek jak niektórzy sugerują?

Moim zdaniem 22TAF/G brzmi o wiele lepiej i to chyba nawet lepiej od Vify ale tak naprawdę mogę cokolwiek powiedzieć jak skończę robić kolumny.

Jak na razie to nie mam czasu żeby zamówić MDF na skrzynki. Być może uda mi się w czwartek a w sobotę będę sklejał.

Ale ja bym się na twoim miejscu tym co piszę nie sugerował. Najlepiej posłuchać samemu przed wyborem. Wiem z doświadczenia jak bardzo mogą być rozbieżne gusta.

>jaciomp

Myslę że Krzysiek ma rację abyś się tak mocno nie sugerował jego opisami Seasa.Jestem na długim etapie :) kończenia konstrukcji ze znanym duetem ER18RNX/27TBFCG.W tej chwili mam ja rozebraną ale jakis czas temu z grubsza uruchomiłem tę konstrukcję aby zobaczyć czy ma potencjał.W torze wysokotonowym mam 12uF MKV Siemensa oraz rezystory 3.9R i 10Rw Millsa i strasznie sie dziwię czytając wpis że 27TBFC/G ma krzykliwy charakter.W mojej ocenie góra jest czysta,przejrzysta, na szczęscie nie dosłodzona ale się nigdy nie narzuca.Nawet nie wiem czy nie zwiększyć jej poziom bo czasami wydawało mi się że jest jej trochę za mało.

No właśnie z tym odsłuchem to najgorzej bo przeciez nie zwrócę jak mi sie nie spodoba.

Krzysiek a nie za wielka ta buda pod RS125? Jestem ciekaw jak gra średnica na Daytonach bo zwrotnice ludzie daja skomplikowane i tną ponizej 1,9 więc Seas ma duzo do gadania.

Obudowa ma 9 litrów. Qtc wychodzi przy zatkanym otworze wychodzi 0,66 a więc całkiem normalnie. Próbowałem w 4 litrach i brzmiało trochę jak pudełko po butach. -3dB Przy 50 Hz a więc na takiego kurdupla to godne podziwu i faktycznie brzmi na te 50 Hz. Bas trochę czuć Bass Reflexem ale jeszcze do zaakceptowania. Zresztą z takiego konusa inaczej basu się nie wyciśnie. Miałem Tang Banda W4-1320 projekt z Klang und Ton i tam bas jeszcze bardziej był podbarwiony. Średnie tony brzmią całkiem dobrze. Jednak w porównaniu z Peerlessem nie tak dobrze. Ale myślę że to wina wielkości membrany. Nieźle go trzepie jak się głośniej słucha.

Dołączam zdjęcie z pomiarów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Ten drugi na wykresie to Seas 27tbfc/g a ta dziura przy 4kHz to od obudowy i pod kątem znika.

A ta góra na gdzieś 12kHz???

To nie przypadkiem to co sprawiało, że głośnik był męczący?

ps. Może na koniec tygodnia posłucham jakiś zestawów Krzyśka to zdam relację.

KrzysiekA, 18 Kwi 2010, 12:43

>Te węglowe osiemnastki też kupiłem za cenę jednego. Te twoje to osiemnastka czy piętnastka? A więc

>wybrać do niego jakąś wysokotonówkę w rozsądnej cenie która będzie do tego dobra nie będzie takie

>łatwe.

>Ja kupiłem 22TAF/G. Próbowałem też 27TBFC/G ale brzmiały mi zbyt metalowo dlatego skończyły w tych

>głośnikach do komputera. Lubie zdecydowanie coś bardziej neutralnego w brzmieniu.

A możesz napisać jakie różnice były między filtrami dla obydwu głośników ?

W moich monitorach filtrowanie 27TAFC/G wylądowało na 10ohm + 3,3uF i 0,56mH. Z mniejszym rezystorem (6,8 ohm) było niby dobrze (w moim pomieszczeniu). Jednak przy testach w innym "puściejszym", większym pokoju wyszły braki. Transjenty dawały po uszach. Po stłumieniu kopułki dźwięk się uspokoił. Nabrał gładkości.

Zwrotnice będę robił jeszcze raz za jakieś dwa miesiące. Mam dwa podejrzenia. Pierwsze to takie że zwrotnicę zrobiłem optymalnie do odsłuchów w pokoju a słucham na biurku komputerowym z odległości mniejszej niż jeden metr.

Drugie to takie że ten Dayton dzieliłem niewystarczająco stromo i przebija się rezonans około 12kHz. W pomiarach tego nie widać ale słychać gdy odłączę wysoko-tonowy. Będę musiał albo założyć pułapkę albo ciąć bardziej stromo albo przynajmniej założyć kompensację impedancji na Daytona.

Może jeszcze być tak że jestem fanem kopułek tekstylnych i brzmienie aluminium mi po prostu nie leży.

Monitorki na bazie obudów po Eltaxach Liberty 3+.

Tweeter Peerless V-line (Vifa) D25AG05, woofer Scan-Speak 18W8424.

Obudowy i rurki BR pasują jak ulał, nie trzeba nawet wiercić nowych otworów pod wkręty mocujące głośniki, warto natomiast co najmniej boczne ściany (są trochę cienkie) wykleić matą bitumiczną z filcem i ująć trochę watoliny.

W stosunku do oryginalnych glośników postęp jest dramatyczny.

Ukryta Zawartość

post-3550-100006546 1272025451_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi