Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ głośniki znów są dostępne , pozwolę sobie wklecić znany z elektrody , lekko przeze mnie zmodyfikowany projekt dla początkujących:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4871-0-07120400-1363892934_thumb.jpg

post-4871-0-06714500-1363892948_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest projekt czy zdjęcia kolumn, bo bardzo rozumiem?

O ile to drugie to można coś kombinować, to w przypadku tego pierwszego to tylko pozostaje zmiana polaryzacji samego niskotonowca, no bo jak się fazy rozjadą, to chyba nie za bardzo jest czym kombinować ?
Jest czym kobinować. Odsyłam do ostatniej strony AZA24, bo już nie mam siły po raz n-ty tłumaczyć, że fazę da się zmierzyć.

To jeżeli chodzi o projekt to w linku masz scheamt, wystarczy tylko zaprojektowac plytke, zrobic zasilacz i juz.

Edytowane przez tomq88

El sueño de la razón produce monstruos.

To jest projekt czy zdjęcia kolumn, bo bardzo rozumiem?

Jeśli to pytanie do mnie to już precyzuję:

Zdjęcia przedstawiają kolumny mojego wykonania , inspirowane projektem Borysa , trochę zmodyfikowane w stosunku do Jego wersji.

Jeśli już ktoś chce klonować coś z Tonsilu, to polecam Premium- najbardziej chyba udany powszechnie spotykany model, którego "ubogą krewną" jest Siesta.

Ukryta Zawartość

post-7066-0-28652800-1363945522_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez porlick

Jeśli już ktoś chce klonować coś z Tonsilu, to polecam Premium- najbardziej chyba udany powszechnie spotykany model, którego "ubogą krewną" jest Siesta.

Przy konstrukcjach których zdjęcia wkleiłem to model Premium jest ich bardzo ubogim krewnym.

Premium to tak naprawdę to samo co czat , tylko z nieco lepszą wysokotonówką - nawet zwrotnice mają taką samą jak czaty.

co to za woofery,skad takie Tonsile wziąć? Ale piekne kosze:)

co to za woofery,skad takie Tonsile wziąć? Ale piekne kosze:)

Przez jakiś czas te woferki można było zdobyć na rynku wtórnym.Obecnie znów są dostępne w sklepie firmowym z informacją , że wznowiono produkcję.

Tonsil 13/50/9. W układzie MTM występuje w wersji 12om.

zgadza się - to dokładnie te głośniki - u mnie w wersji bez ekranu- co wiąże się z nieco lepszym zejściem na basie.

Przez jakiś czas te woferki można było zdobyć na rynku wtórnym.Obecnie znów są dostępne w sklepie firmowym z informacją , że wznowiono produkcję.

Jasne, tyle że nie masz pewności, że to ten gdn... Polityka firmy jest tak zakręcona, że nie wiadomo już kto do czego ma prawa i jakie ma plany głośników - tym samym czy dzisiejszy wyrób jest tym, czego się oczekiwało kilka lat wcześniej.

Jest tyle fajnych głośników w tej cenie, że na tonsila bym nie patrzył już, bo powtarzalności nie ma żadnej...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Jasne, tyle że nie masz pewności, że to ten gdn... Polityka firmy jest tak zakręcona, że nie wiadomo już kto do czego ma prawa i jakie ma plany głośników - tym samym czy dzisiejszy wyrób jest tym, czego się oczekiwało kilka lat wcześniej.

Jest tyle fajnych głośników w tej cenie, że na tonsila bym nie patrzył już, bo powtarzalności nie ma żadnej...

Nie wiem , nie miałem nawet w ręku tych z nowej produkcji więc nie oceniam.U mnie są oryginalne z Pro-Tonsila.

Z tą zwrotnicą to pojechałeś . W monitorkach zgodzę się że jest taka sama zwrotnica, ale nie w kolumnach frontowych, a tu właśnie o nich mowa.

Na GDN 13/50/9 powstały kolumny TONSIL EXCELLENCE .

TONSIL cz@t powstały już w oparciu o wersje rozwojową tego głośnika GDN 13/50/9/1 a jako wysokotonowy został użyty GDWk o 19 mm kopułce .

Ostatnie wydanie zestawów głośnikowych na wspomnianym GDN 13/50/9/1 to TONSIL PREMIUM.

W PREMIUM została użyta lepsza wysokotonółwka i zmieniona zwrotnica co zaowocowało dużą poprawą.

Kupiłem ostatnio w "sklep tonsil" kilka sztuk GDN 13/40/2 i nie jestem usatysfakcjonowany.

Posiadam również ten głośnik z produkcji PRO-TONSIL i gołym okiem widać że zawieszeni górne jest inaczej profilowane , nabiegunnik ma inne wymiary .

Membrana jaku była bardziej gładka . Nie chce mi się ich mierzyć , ale takie gołym okiem widoczne różnice , nie pozostają bez znaczenia na parametry i odsłuch.

Z tą zwrotnicą to pojechałeś . W monitorkach zgodzę się że jest taka sama zwrotnica, ale nie w kolumnach frontowych, a tu właśnie o nich mowa.

TONSIL cz@t powstały już w oparciu o wersje rozwojową tego głośnika GDN 13/50/9/1 a jako wysokotonowy został użyty GDWk o 19 mm kopułce .

Ostatnie wydanie zestawów głośnikowych na wspomnianym GDN 13/50/9/1 to TONSIL PREMIUM.

W PREMIUM została użyta lepsza wysokotonółwka i zmieniona zwrotnica co zaowocowało dużą poprawą.

Zwrotnica między czatami a premium różni sie tylko wartością rezystora w torze wysokotonowym.

A kopółka w premium to GDWK 10/80/19.

Wiem dokładnie o czym piszę bo z obiema konstrukcjami miałem do czynienia.

Aha , no i to że w symbolu kopółki jest liczba 19 to nie znaczy że ma ona średnicę 19mm , bo wynosi ona 25 mm.

Ukryta Zawartość

post-4871-0-19251300-1363958878_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kopułki Pedros, kopułki pls. ;)

sorry... masz rację - rzadko robię ortografy ale ten mnie prześladuje od dawna .

Nie zmienia to jednak faktu , że informacje dotyczące tego głośnika wysokotonowego ;) są prawdziwe.

Edytowane przez Pedros

W cz@t-ach jest GDWK 8/50/3 i membrana ma 19 mm .

W Premium jest GDWK 10/80/19 i tam jest membrana 25 mm.

Mam cały zestaw PREMIUM z subwooferem ACTIV 250 .

Mam też 4 monitorki i centralkę CZ@T .

Nie napisałem że w Premium jest 19 mm kopułka ani też że GDWK 10/80/19 ma 19 mm kopułkę.

Edytowane przez toopcool

W cz@t-ach jest GDWK 8/50/3 i membrana ma 19 mm .

W Premium jest GDWK 10/80/19 i tam jest membrana 25 mm.

Mam cały zestaw PREMIUM z subwooferem ACTIV 250 .

Mam też 4 monitorki i centralkę CZ@T .

Nie napisałem że w Premium jest 19 mm kopułka ani też że GDWK 10/80/19 ma 19 mm kopułkę.

Tym razem w pełni się z Tobą zgadzam :)

I nie twierdzę , że napisałeś iż w Premium jest 19 mm kopułka - to ja napisałem , że GDWK 10/80/19 ma kopułkę 25 mm na wypadek , gdyby ktoś nie znający tego głośnika pomyślał inaczej na podstawie symbolu.

Zgadzam się z Tobą w jeszcze jednej kwestii : gdybym miał wybierać pomiędzy Premium i Siestami to wybrałbym te pierwsze - Siesty są dla mnie zbyt krzykliwe , ale to już kwestia gustu.

Żeby natomiast nawiązać do tematu wątku (bo nie jest on po to , żebyśmy sobie pogaduchy o tonsilach robili) to dodam , że jeśli ktoś chce zacząć swoją zabawę z diy , a nie ma talentu stolarskiego lub narzędzi i miejsca do wykonania prac stolarskich , to można kupić gotowe obudowy od Premium , za w miarę rozsądne pieniądze i pokombinować z innym wysokotonowym niż w oryginale , bo ma on standardowy wymiar 104 mm.

Pzdr.

Ale po co wogole kopiowac Tonsile?

?👈

Ale po co wogole kopiowac Tonsile?

Oj nie mówię o ich kopiowaniu tylko wykorzystaniu obudowy premium i niezłych woferów do konstrukcji z lepszą wysokotonówką.Nikt zresztą do niczego nie zmusza.To tylko propozycja , która może zagrać lepiej niż sporo innych kolumn w cenie 1000-2000 zł.

Przedstawiam kolejny projekt.

Scan Speak D2905-970000

Scan Speak Illuminator 18WU-8741T00

Ukryta Zawartość

Obudowy wykonał marko3t. Rewelacyjne wykonanie!

Zwrotnica by Luszti z diyaudio.pl

1%5B6%5D.jpg

3%5B3%5D.jpg

4%5B4%5D.jpg

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Ładniutkie :)

Mam jakiś sentyment do klasycznych skrzynek i zawsze robią na mnie wrażenie - szczególnie gdy są tak ładnie wykonane.

Możesz napisać coś o kosztach?

O kosztach nie ma co pisać. Głośniki ogólnodostępne, a to za ile kto zrobi całość jest indywidualna. Pomiary trzeba wykonać, zapłacić za nie, skrzynki można zrobić we własnym zakresie albo je zamówić. Ja poszedłem po całości i nie wyszły mało. Nie mniej efekt końcowy w pełni zadowalający i to jest najważniejsze.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

O kosztach nie ma co pisać. Głośniki ogólnodostępne, a to za ile kto zrobi całość jest indywidualna. Pomiary trzeba wykonać, zapłacić za nie, skrzynki można zrobić we własnym zakresie albo je zamówić. Ja poszedłem po całości i nie wyszły mało. Nie mniej efekt końcowy w pełni zadowalający i to jest najważniejsze.

No ok. Głosniki rzeczywiście można sobie sprawdzić ile kosztują.Napisz więc może trochę o rodzaju wytłumienia , zwrotnicach...

Może też parę słów o dżwięku?

Szkoda, że podfrezowania nie ma pod tabliczną z terminalami. Tabliczka z allu? Plastik w takiej konstrukcji nie wypada...

Obudowy oczywiście bardzo ładne, dla fanów klasycznej urody. Osobiście wolę pochylenia, pasiaste forniry i takie tam;)

Napisz więc może trochę o rodzaju wytłumienia , zwrotnicach...

Może też parę słów o dżwięku?

Można dyskutować,ale zawsze ta rozmowa prowadzi do jednego - indywidualnych preferencji. Najlepiej byłoby podjechać i posłuchać. No ale spróbuję... Zgranie fazowe maksymalnie dopasowane, więc i scena szeroka. Zestaw gra równomiernie, bez specjalnej możliwości wyodrębnienia danego głośnika na częstotliwościach w okolicach podziału. Na tym aspekcie najbardziej mi zależało. Do tego lekkość przekazu i detaliczność, której nie dają tańsze zestawy..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Wykonałeś już parę konstrukcji, sporo na dość tanich STX ach jak byś porównał je dźwiękowo do tych na illuminatorach?

Czy cena przedkłada się na jakość.. w tym przypadku chodzi mi o dźwięk.

Pomiarów niestety nie wkleję, bo nie jestem autorem zwrotki i nie mam przy sobie plików. Co do terminali... Może i nie pasują wszystkim, ja na nie nie patrzą, a audiofilskiej filozofii terminalom nie będę przypisywał:) Pasowały mi te, więc są.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Pomiar to jeszcze nie schemat... ale jak tam sobie chcesz. Są w polinku ładne terminale zakręcane w obudowie i byłaby klasa.

Domyślam się, że o strojeniu BR i wytłumienie również nie chcesz się wypowiadać?

• Pokaż nowe odpowiedzi