Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie w warszawie można kupić Rakoll 25?

Byłem w obi, lerła i paru innych małych sklepach, nigdzie nie ma, albo nigdy nie słyszeli...

ach, zawsze mówiłem, że warszawa to zadupie....

Nie ma czym, ale się pochwale :)

Mniej więcej tak to wygląda.

Zamawiam klej i biore się za robote.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Bo te małe sklepy są dla amatorów. Rakol jest dla profesjonalistów.

Na Zaciszu jest taka mała hurtownia - ulica Krynoliny. Jest około 50 m od ul Radzymińskiej na odcinku od McDonalda do M1 (przy klasztorze jadąc od centrum w prawo.) Sprawdzę telefon i nazwę i dam Ci znać. Może się bowiem okazać że mają tylko w bańkach po 25 litrów.

Ryszard:

Dziękuje bardzo. Zacisze, hmmm daleko.... ale zobaczymy, czasami trzeba się poświęcić :)

Saczek:

Po której stronie? Po prawej jest komora na kopółke (troche za nisko, ale to tylko do zdjęcia...). Lewa strona: skośna przegrda oddziela na dole komore do zasypania balastem. Te kombinacje to komora na zwrotnice, wymyśliłem to u stolarza jak zamawiałem płyty, więc jest troche za duża. Z resztą chwilowo jeszcze nie wiem jakich rozmiarów będą zwrotnice.

Byłem wczoraj na stalowej: fornir to będzie padouk lub mahoń sapeli. Padouk jest 2 razy droższy, jeszcze się zastanawiam..... Fornir będzie tylko olejowany.

Małe pytanko: Jeśli przesune kopółke od osi kolumny (ala ProAci), to czy ma to jakieś skutki fazowe lub inne? Czy odległość między centrami głośników musi być odpowiednia, czy nie ma to znaczenia? Głośniki to M18WH i PL27.

>Małe pytanko: Jeśli przesune kopółke od osi kolumny (ala ProAci), to czy ma to jakieś skutki fazowe

>lub inne? Czy odległość między centrami głośników musi być odpowiednia, czy nie ma to znaczenia?

>Głośniki to M18WH i PL27.

ma będzie trzeba zmienić zwrotkę

PS nie kupuj forniru na Stalowej, widziałeś go? założę się że jest 3 klasy, fałdy, popękany, jak dla mnie towar do dupy. Wolę dołożyć i przejechać sie do innego sklepu, np do Starej Iwicznej...

"fornir to będzie padouk lub mahoń sapeli"

Padouk jest czerwony jak burak a sapeli mdłe i bez wyrazu (zalatuje meblami późny Gierek). Polecam Ci coś lepiej usłojonego np Jatoba, Orzechy, albo Amazakoue. Jak Cię stać piękne są Palisandry (szczególnie Santos) i Teak.

PrzemekElektro, 27 Lut 2006, 00:47

>Ryszard:

>Dziękuje bardzo. Zacisze, hmmm daleko.... ale zobaczymy, czasami trzeba się poświęcić :)

Od Stalowej to już jest nie tak daleko. A jak nie będą mieli małych opakowań, a bardzo Ci zależy to daj znać to ci z któregoś transportu odleje.

jaro4444, 27 Lut 2006, 01:17

>Polecam

>Ci coś lepiej usłojonego np Jatoba, Orzechy, albo Amazakoue. Jak Cię stać piękne są Palisandry

>(szczególnie Santos) i Teak.

A ja bym dorzucił jeszcze Bubinga Pomele (jeśli piszemy o Zagłobie)

Czy jest jakis sposób na wyznaczenie/wyliczenie optymalnego położenia głośników? Np takie ustawienie, żeby potem uprościć zwrotnice :)

Na początek będzie zwrotnica z ostinato, jak skompletuje system pomiarowy to dopiero będe grzebał. Ogólnie pomysł na takie ustawienie podrzycił ten artykuł:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) no i poza tym fajnie wygląda :) Pozostaje jeszcze tylko kwestia głośnika nisko-średniotonowego.

Fornir: ma być łatwy w położeniu, czyli nie może być pofalowany, nie może pękać itd. (będe to robił 1 raz), cena: no jeśli będzie mi się bardzo podobał to powiedzmy do 30zł. Popatrze jeszcze na oferte Zagłoby, może coś innego się jeszcze znajdzie.

Ryszard: zobacze jeszcze jak to wygląda w tym sklepie, do którego linka podał Frank, ale to jutro, bo teraz wychodze i nie mam już czasu.

Ukryta Zawartość

tak Alpierd....

ale sami musicie przyznać że prezentuje się okazale...może poza tym kolorem membrany (nieznosze wyblakłej żółci)

Swoją droga ciekawe czy to jest prawdziwy korektor fazy...

No i żeby to jeszcze to grało tak jak wygląda, albo jeszcze lepiej.. :/

>>>>>PrzemekElektro

Jeśli szukasz łatwego do położenia forniru to bierz padouk, kładzie się go bajecznie na klej kontaktowy, bez docisku i wychodzi miodzio:), co do stalowej...hmmm tylko tam byłem, więc porównania nie mam, ale powiem Ci że obsługa mnie delikatnie wkur***- mówiłem Panu XXX że chce najszerszy jaki mają...dostałem 28cm które jak się póżniej okazało miało miejscami 24???No a najśmieszniejsze było to że jak kolejny raz tam byłem bo mi zabrakło to się okazało (byłem na tym zapleczu) że mają padouk 40cm szeroki!!!Normalnie myślałem że pozabijam bo zakładki musiałem robić (boki 30cm)

Jeśli chodzi o gust to mi się ta okleina bardzo podoba (choć jest wiele ciekawszych), a i olejowanie naprawdę świetna sprawa...niestety moja cyfrówka poszła na tamten świat więc nie mogę ci pokazać...ale jak byś chciał wpadnij to sam ocenisz:)

Jak to jest w końcu z tym rozmieszczaniem głośników? Mam się tym martwić tymi przesunięciami fazowymi, czy po prostu dać jak wyjdzie i potem kombinować? Da się to wogóle jakoś wyznaczyć?

Z tego co widze, to raczej nie za bardzo.. aj....

Pgwave:

Mi też się podoba, tylko ta cena - na Stalowej 27zł metr....

Ja mam ścianke 27cm, fornir musze mieć taki, żeby starczyło bez łączenia.

Ile tego oleju schodzi? On jest chyba dosyć wydajny?

>>>>PrzemekElektro

Mi się także ta cena nie podoba, gdybym wiedział wcześniej to by nas taniej wyszło jak byśmy razem całą paczkę wzieli (ale 20m:)))) musisz popytać obeznanych w temacie, bo zawsze weś poprawkę że nie każdy fornir mają i że czasem dojazd gdzieś dalej więcej wyniesie niż ewentualna różnica!!!..olej jest rzeczywiście wydajny - możmy się umówić że Ci odsprzedam połowe, kupiłem większy bo mi się jakoś to lepiej kalkulowało;P

No właśnie tyle mam:P - jego wydajność to 4-16m z litra...więc możesz nawet dwa razy przeciągnąć... efekt jest naprawdę ciekawy - uzyskujesz soczystą barwę i to co ja nazywam głębią:) uwydatniają się słoje!A padouku mi też trochę zostało....

Jakby coś to pisz na priva, to się jakoś dogadamy żeby wątku nie zaśmiecać:)

Pgwave, 27 Lut 2006, 22:11

na Stalowej jak za Gierka , potwierdzam . Ja za nimi chodze do magazynu i wybieram z nimi .Inaczej zawsze jakieś burchle mi wciskali ;/ Ale paduok maja pierwsza klasa - jak przypilnujesz. Ja znalazłem liście o szer 48 cm płaskie jak stół.

...there is no spoon...

A jak jest z jego długościa? koleś powiedział, że ma 3 metry - ja potrzebuje 3.05 metra, wtedy uda się to zrobić bez większych odpadów.

p.s.

kupiłem Rakoll - wyprawa 2,5 godziny, ale chyba warto było :)

no trochę bardziej wykończone

A teraz UWE300?

Ukryta Zawartość

post-10639-100005712 1170286540_thumb.jpg

post-10639-100005713 1170286538_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze wasz ulubiony lakier fortepianowy

Ukryta Zawartość

post-10639-100005710 1170286542_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kurcze właśnie jestem na etapie projektowania obudów ale takiego czegoś to bym się nie podjął...

Możesz napisać coś więcej ? jak zrobiłeś takie półokrągłe boki ala Amati ?

• Pokaż nowe odpowiedzi