Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Łoj Panie, zaczym ja to złoże ...

Dopiero poskładałem do kupy te od Ciebie głośniki i .... no właśnie nie wiem po co właściwie mi ten Fostex :D

Chyba trochę za dużo góry jeszcze mam ale z tym się pobawie, ale grają naprawde fajnie. Jeszcze jakbym zamiast tego MDT29 miał coś takiego jak np. Accuton ... :)

Piwo jednak swoja drogą możemy wypić :)

Never ending story czyli trzecia wersja filtra do scan speaków 8531 i 9700 .

Pomiary .

Schemat filtra w najblizszych dniach bo mi sie cos SW zbuntował i jak robię schemacik to sie wyłacza bestia .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Jest filterek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

W spadku po wójku dostałem kiedyś sterte gazet o elektronice , akustyce, itp rzeczach i w jednej z nich znalazłem schemat zwrotnicy rysowany odręcznie , nie był to druk Gazetowy tylko jakieś DIY , tak na to patrze i się zastanawiam , jaki to jest typ zwrotnicy , przerysowałem na komputerze i teraz chciałem się podzielić zdobyczą oraz zapytać o jej strukturę !!! Są na schemacie dane elementów prócz cewek ale nie przepisałem ich bo śadze ze to nieistotne nie znając głośników .

Pomózcie w odszyfrowaniu zasady działania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

arturp

Bardzo mi sie niepodoba twoja zwrotnica, naprawde jest tam duzo do zrobienia moim zdaniem. Nie chce napisac zlego slowa ale tragedia!!!!! Zrezygnuj przedewszystkim z tych zle dobranych korektorow, pulapka bedzie dzialac malo efektywnie wiec po co ja dawac, filtracja kopolki masakra, dosc duzy rezystor przed filtrem, bardzo skomplikowana zwrotnica. Nie ma sie co upierac na takie bardzo niskie ciecie, znacznie lepiej jest pokabinowac z dobrociami filtrow, jak juz ma byc nisko to proponuje (o ile ch ampl-czest producenta to prawda) nie pchac sie na sile w 1rz dla wofera. Gdzie to dazenie do minimalizacji??? O jakosci systemu decyduje zawsze najslabsze ogniwo wiec trzeba je dopracowac.

Ps

Alez ja upierdliwy jestem.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Cos mi sie te Twoje pomiary nie podobają.Może arz-tka to nie hi-end ale na 100% takich odchyłek nie ma.

Swego czasu je mierzyłem w tubce i praktycznie od 70Hz do 15 kilo jest znośnie i akceptowalnie.

Jak znajde charki to zapodam.

wczoraj u Magazyniera podłączyliśmy fostexy tak na goło, bez pudła... hehe dźwięczność, średnica.. to było słychać ;) chyba będą z tego ludzie...

jarekt, 26 Lip 2006, 22:38

To juz trzecia wersja . pierwsza była z filtrem 3 rzedu dla niskotonowego . Bardzo czytelna i dynamiczna średnica ale nieco natarczywa. Druga to filtr seryjny - dźwiek bardzo łagodny i delikatny ale nieco ciemny i niezbyt detaliczny. Ta wersja jest czymś miedzy dwoma poprzednimi- moim zdaniem najciekawsza .

...there is no spoon...

borysgo2, 27 Lip 2006, 19:12

Rozumiem ,że masz wątpliwości co do tej zwrotnicy ale tragedia to lekka przesada bo gra bardzo dobrze - IMHO.

Twoja opinia wywodzi sie stad ,że nie znasz tych przetworników i masz inne podejście do filtrowania. Ty akceptujesz 4db górki w charakterystyce SPH165 KEP a ja nie - dla mnie to tragedia.

Pułpaka na 8531 jest uzasadniona i nie jest to tylko oja opinia - sprawdż projekty Gravesena z tym głośnikiem. Filtr 4 rzedu z korektorem impedancji dla 9700 jest 100% uzasadniony poniewaz ten głosnik bardzo trudno poddaje się filtrowaniu . Ten rezystor przed filtrem to zbawienie a nie pomyłka- jest to jedyna wartośc rezystora , która dała równomierna charakterystykę głośnika - co jest kolejnym dowodem na to ,że kształt charakterystyki ( stromośc zboczy ) zależy w takim samym stopniu od zastosowanych cewek i kondensatorów co rezystorów ( ich położenia i wartości )

Filtr dla woofera jest 2 rzędu - skąd ci przyszło do głowy ,że pierwszego? Tego fragmentu nie rozumiem .

Fakt - jestes upierdliwy i często wydajesz radykalne i pochopne decyzje ale w zasadzie mądre - to znaczy oparte na prawidłowych założeniach :D

Pozdrawiam , bez urazy

...there is no spoon...

umberto, 27 Lip 2006, 21:40

Poszukaj tych pomiarów i zamieść . Jestem przekonany ,że z tubą będzie lepiej bo tuba będzie promieniowała w zakresie , którego sam głosnik nie przenosi efektywnie i poniżej 1kHz będa się sumowały .

...there is no spoon...

magazynier ->

mialem projekt wg Kinga do ktorego link podales kilka wpisow wczesniej. Calkiem inna szkola/prezentacja dzwieku, no ale taka kolumna to kompromis - pisalem o tym w watku "towarzytwo fullrange'a". Wkladalem tez do MLTL FE208Sigma - wg mnie wypadlo to gorzej od 206E.

arturp

Jezeli ma byc plasko jak stol to trzeba stosowac udziwniacze w zwrotnicy na to nie ma rady. Wazne ze ci GRA jak trzeba. Fakt nie mialem w/w glosnikow na stole ale chyba bym troche inaczej zrobil filtry (po borysowatemu). Z rezystorami i ich umiejscowieniem to swieta prawda, sam czesto daje je w rozne miejsca.

Ps

Niestety upierdliwy musze byc, chce zmusic ludzi do myslenia.

nikt no moze prawie nikt nie martwi sie odpowiedzia imulsowa filtra... w jakich programach symulujecie takie rzeczy? robilem sobie linkwitza rileya ale musialem troche zmodyfikowac zeby fazowo sie zgralo i jak teraz sprawdzic czy kaszana sie nie zrobi z sygnalu?

uwe

Najprosciej w matlabie, wystarczy ze zapiszesz sobie rownanie elektryczne (U1=x, U2=y), oblozysz transformata laplacea, i wklepiesz tylko, step, pulse badz ltiview i wyswietlisz sobie wszytko co chcesz (ampl-czest, ampl-faz, pole zero map, step, pulse, nyquista, itp itd). Narzedzie potega.

Ukryta Zawartość

Powyzej troche tylko nadmienilem temat ale nikt nie chcial ze mna rozmawiac, pewnie mnie nie lubia.

Ukryta Zawartość

>cyku

Piszesz o komprmisach, wiec czegos brakuje. Góry? Ten projekt jest wyjątkowo prosty do zrealizowania ze zwglądu na prostą i chyba tanią obudowe. Pewnie dlatego mi sie spodobał. Jednak mój fostex to ani sigma jak równie nie fe206 ale fe207 więc, jeśli wierzyć opnią róznych mądrych, najgorszy z powyższych. Ale chce spróbować z szrokopasmowcami ...

Ten projekt Kinga stasznie na diyaudio.com chwalą choć Nelson Pass na temat Fostexa ma nienajlepsze zdanie.

>morris

Jak zbuduje i w miare nieżle zagra, to zapraszam na odsłuch :)

>>borysgo2

te wyniki pzredstawione przez Ciebie w Matlabie są czysto teoretyczne. Podobne można znaleźć w książkach. Wartoby było spróbować zrobić coś na wyższym stopniu zaawansowania, np w Matlab/Simulink. Można tam wrzucić wynik zmierzonego przebiegu SPL i fazy i prawdziwie zasymulować wszystkie przebiegi. Tylko czy warto się w to bawić skoro gotowe programy potrafią to samo i liczą tak samo..?

latwo tobiemowic jak juz tego uzywales;) ile taka instalka zajmuje miejsca:>?? hehe

jakbys mial czlowieku pracy chwile to obllokaj jak to sie miewa, sporo kombinacji ruskich bylo z ta zwrotą filtry z wieksza dobrocia nie chcialy sie zbytnio zgrac ze soba, w tej chwili mam resonance trap ale raczej bede dazyl do pozbycia sie jej, dobrych pare dni juz modeluje zwrote w sw i z tym udalo mi sie uzyskac najlepszy wynik, w kazdym razie czekam na rady, konstruktywne w miare;)

SPL idealny nie jest ale w przeciwienstwie do niektorych bardziej mnie interesuje zgodnosc fazowa i odpowiedz impulsowa niz rowne jak stol pasmo przenoszenia ktore fajnie zniekształca pozatym w pomieszczeniu i tak mam gory i doliny, wykres wygladzony 1/16oktawy

Ukryta Zawartość

post-7698-100008414 1170297277_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

saczek

Tak oczywiscie to teoria to co zamiescilem, ale idzie uslyszec pewne roznice wynikajace z zlego doboru elementow, czesto ludzie pisza "niewlasciwa aplikacja", duzo nad tym zastanawiac sie nie trzeba. Simulink to tylko taki prostszy jezyk, to samo mozna zrobic w trybie tekstowym z ktorego przewaznie korzystam. Jezeli bede mial dosc dokladny model glosnika to jestem w stanie rozpoznac elementy z zwrotnicy bez rozbierania kolumny :P ale to juz taka zabawa. W matlabie mozna sobie zrobic wszystko czego sie chce tylko trzeba wiedziec jak. Jezeli chodzi o badanie wlasciwosci filtrow to zajmowalem sie tym pare lat temu na rzeczywistych ukladach. Bralem filtr, puszczalem przez niego szum z skladowa stala (rozna skladowa), rejestrowalem U2 i wyznaczalem wartosci elementow i model filtru, jak juz mam model filtru to moge sobie robic z nim co chce. Wieksze rozbierznosci miedzy teoria a praktyka (pomiarem) wlasciwosci filtru wynikaja z tolerancji wykonania el biernych niz z zlego opisu matematycznego. Jezeli by dokladnie pomierzyc wartosci elementow to mozna spokojnie bawic sie modelem wyznaczonym z rownan elektrycznych. Czesto jednak znacznie odbiega sie od wzorcow w celu uzyskania okreslonej charakterystyki ampl-czest, co nie uwazam za zmierzanie w dobrym kierunku. Jakas waskopasmowa gorka nie jest przeciez odczuwalna, czlowiek slyszy dziwiek oktawami wiec jezeli beda wystepowaly male gorki w przebiegu to nie ma sie zbytnio czym przejmowac.

uwe300, 28 Lip 2006, 23:28

Albo cos przegapiłem albo nie podałeś jakie przetworniki zastosowałeś w tym projekcie , do którego pokazałeś zwrotnicę.

PS

Panowie, jeden stawia na wykres płaski jak stół , inny zgodność fazową , kolejny odpowiedź impulsowa itd a znamy takich , którzy stawiaja wyłącznie na to co mozna usłyszeć. Ja się godzę na to ,że są inne sposoby patrzenia tą samą sprawę ... mój punkt widzenia nie musi byc najlepszy. Od razu jestem mniej nerwowy a dzięki odmienności podejścia i waszym wpisom - szersze horyzonty ;p

Pozdrawiam

...there is no spoon...

oto moje glosniczki do nowego projektu,za tydzien przyjada jeszcze dwie identyczne 18nastki zeby wspomoc sekcje niskotonowa kolumny beda 4ohmowe 2drozne zwrotka 1rzedu bez zbednego kombinowania w przypadku tej klasy glosnikow mozna jedynie zepsuc a nie poprawic obudowa bedzie miala objetosc 80l br nie znalazlem jeszcze stolarza chce zeby to wygladalo naprawde wyjatkowo bo jak sam robie obudowy to przewaznie wygladaja jak glosniki wmontowane do skrzynek po winie pozdrowienia

Ukryta Zawartość

post-12803-100008395 1170297305_thumb.jpg

post-12803-100008396 1170297303_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

A to będzie ciekawe bo 1 rząd z tym wooferem jest trudno zrobić . Obudowa 80 litrów - bas będzie nisko ale gdzie impuls ? Drugi woofer na sekcje niskotonową - czyli układ 2,5 drożny . To musisz miec duże pomieszczenie bo ta 18 gra potężnym basem. Czasem zbyt potężnym. A jak dodasz drugi to co wyjdzie ?

Daj znać co wyszło bo moje doświadczenia z tym wooferem dają mi przekonanie ,że trzeba robić odwrotnie niz planujesz ale nie twierdzę ,że mam rację.

...there is no spoon...

stefan5000,

Ty się może jeszcze zastanów nad tą objętością , bo tak jak napisał wcześniej arturp bedziesz miał problem z impulsem. 80 litrów to za dużo wtopisz kase w głośniki i obudowe i okaże się ,że nie da się tego słuchać dostaniesz przeciągły mulasty i mało zróżnicowany bas. Pewnie pojawią się też inne problemy np. z wytrzymałością.

buduje na 2woofers dla zblizenia efektywnosci z wysokotonowym mam obudowe probna gdzie moge zmniejszac objetosc zrobilem kiedys taka wiec beda experymenty do osiagniecia porzadanego efektu z audiofilizmu chyba juz wyroslem wazniejsze dla mnie jest w tej chwili odwzorowanie dzwieku na zywo czyli prawidlowa barwa duzo chodze na koncerty male i durze i wiekszosc kolumn jakie slyszalem nie przypominaja zywego dzwieku ciekaw jestem waszych opini

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

Życze powodzenia chociaż wątpię czy uda się w stu procentach, chyba raczej nie . Zbyt dużo jest czynników degradujących jakość dźwięku. Słuchany na żywo taki jazzband , a słuchany na kolumienkach w domu to raczej dwie różne rzeczy zrozumiała to pewna francuska firma i nazwała serie drogich kolumn "Utopia" bardzo trafnie.

Można się zbilżyć do ideału , ale tylko zbliżyć.

• Pokaż nowe odpowiedzi