Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

antoś, kilka lat sie bawiłem tymi glośnikami i o ile 9900 dość ładnie gra np. z pojedynczym kondem 3,9uF, to już 8545K gorzej. Wiem, wiem...Amati :)

Możesz spróbować dać 1,5-2,2mH + pulapka 0,47mH+4,7uF(rezonans ok 3KHz) i "jakoś' gra.

Wiadomo, ze do GC im prostsze filtry tym scalaczek sie mniej napracuje...

Poza tym masz japę w spl ok 6KHz spowodowaną odbiciem od krawędzi 9900 (tak 3-4dB)

Jaka tam masz zwrotkę teraz?

Pozdrawiam

sorki, że się "mundrzę", ale mam te głośniki(luzem na pólce:)) i jestem ciekaw co smacznego można z nich jeszcze wycisnąć.

Pozdrawiam

To jest coś takiego: jedna cewka na dole i jeden kondensator na górze.

Próbowałem trzech innych zwrotek ale w pomiarach mikrofonowych wychodziły tragicznie co i tez było słychać.

Konieczna by była zupełnie nowa obudowa z przesunięciem wysokotonówki do krawędzi.

Z tych wszystkich ta gra najlepiej, bas też schodzi niżej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

yolaos, antoś ma 2,7uF;) Więc przy 3,9 źdxiebko więcej:)

aleś sie napalił...ten głośnik jest wg. mnie przereklamowany :)...chociaż co by nie mówić bardzo dobry: dźwieczny i nie męczy...no to w sumie może nie jest przereklamowany?:))

Bo co ja w koncu słuchalem...Raven R1 podoba mi się bardziej, ale też 2xdroższy...

A taki badziewny seas 27TBFC/G też w sumie fajnie brzmi i za niewielką kasę do tego...przynajmniej mi sie podoba...

o, jakie ładne talerze...Junior Wells:)

Pozdrawiam

antoś, spoko, wygląda dobrze.

Tą korekcje imp. dla 9900 masz załączoną?

yolaos, smętne dane producenta:) :

Ukryta Zawartość

W pomiarach poniżej 2KHz wypadł lepiej od Skanów, a w całym paśmie rządzi 2-ga harmoniczna.

Glośnik pomimo metaliczności jest przyjemny w odbiorze i łączac go z np MCA15 na rzadko której zwrotce "wogóle nie gra".

Tu masz test:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w projekcie jest 2,7mikro ..dołozyłem jesze 0,47 :-) (wima)

W zasadzie moge powiedzieć że znudziły mi się Scany i robię to raczej dla zabawy.

Będe budował Twonki na Fostexach ....tzw normalne głośniki coraz mniej mnie kręcą...potrzebuję coś bardziej przyjaznego pod GC i grającego barwniej.

Mimo metalicznosci kiedy trzeba ma sie rozumieć:) Nie "produkuje" nalotu na dźwieku...chyba, zeby się uprzeć ?;)

Pozdrawiam

PS. Za tą kasę (120/szt) nie mam najmniejszych wyrzutów sumienia, że namawiam:)

Antoś , mam to samo :)

Skany leza na póleczce i ziewają;)

Tyle, ze u mnie Fostex raczej odpada, może jakiś Jordan, albo coś innego w ten deseń, tak by cale pasmo, może z wyjątkiem basu pokryl 1 driver...a i tak takiej petardy jak z Rahdeko pewnie nie będzie(ech, zebyś uslyszał, to zapomnisz o Fostexie momentalnie)

No, ale teraz w sumie dłubie 3way na Seasie....ale priorytrty coraz jasniejsze: lekkie membrany(membrana 22cm woofera waży mniej niż 8545K), 90dB i 8 ohm...

Pozdrawiam

yolaos, 91,5dB to on(9900) ma na osi, zobacz jak poza osią spada mu spl...

Tak, ze calkowita wypromieniowywana moc z niego nie da sie odczuc jako 91,5dB :)

...chyba, ze nie drgniesz z osi odsłuchu :)

Pozdrawiam

Seas jest dobitniejszy, co do rezonansu itp masz na pomiarach w linku jaki wrzucilem.

Wyglada na to, że rezonans Seasa zmierzyli przy...550Hz:)

Lancaster

Jordana nie słyszałem, natomiast Fostexy grały z moim GC i byłem w szoku ....fakt grał też Lektor IV którego napewno nie kupię w tym wcieleniu;-)

Mimo wszystko muszę mieć coś o wyzszej skteczności niż Seas. 90 db to jeszcze ciągle za mało do GC...lubie głośno i zdarza się że słychać czasem delikatne zniekształcenia

Pozdrawiam

Antoś, ostatnio byliśmy na odsłuchu, gdzie jako referencja grał gramofon "Verdier Platine z SME 3012 i Ortofon SPU" - dane z "o mnie":).

Jako źródło CD gral kosztujący 500euro Docet Lector - lepszy zdaniem właściciela wszystkich klocków o ktorych pisze w tym poście od Wadii(ok 30 Kzł) z systemu w sypialni:)

Fakt, ze dźwięk z CD byl słabszy od gramofonu o 2 klasy, ale chyba nie masz wątpliwości, ze CD o którym wspomnialeś nie wyglądałby w tym względzie przy Verdier nic lepiej ?:)

Wiec spoko, zyczę Tobie Verdiera - szczerze:)

A 2Kzł na Doceta to pewnie masz w śwince skarbonce;)

Ukryta Zawartość

Na wyjściu lampy...

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

McGyver, 11 Cze 2005, 17:14 A oto jeszcze nowszy wyrób, o ciekawym, beczkowatym kształcie obudów:

> McGywer ------>Czy mógłbyś podać coś bliżej na temat tejże konstrukcji,pytam ponieważ mam takie skrzynki,chwilowo zapełnione powietrzem a chciałbym coś ładnego i ładnie grającego wcisnąć - ewentualnie jakaś sugestia może ......... :)

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Gelson, do tych skrzynek pasują tweetery o średnicy 104mm (Vifa, Seas, może nawet Scan-Speak). Gorzej z wooferami, frez ma 184mm. W kolumnach o których piszesz zastosowałem woofery NMB, niestety już się ich nie da kupić. Obejrzyj sobie jeszcze kolumny "Vector" na takich samych obudowach, tyle że w czarnym kolorze, których zdjęcie zamieściłem tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tej wersji zastosowałem Vify TC18. Wymaga to trochę kombinacji z dostosowaniem podfrezowań, ale można sobie poradzić.

Napisz jaki budżet przewidujesz na głośniki, to będę mógł coś zasugerować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

c/a do 800 pln,ale pewnie gdyby efekt miał byc spektakularny to i może coś wyskrobię więcej ze świnki :)

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

wiesz jak to jest - księgowa(czytaj żona) na każdy taki wydatek patrzy jak na zło konieczne,chociaż póżniej miło jest usiąść w fotelu i posłuchać sobie czegoś przyjemnego,no ale póki co .......

• 1 miesiąc później...

pare stron wczesniej pisales ze starasz sie zestroich SS 9700 i 18W8531... Udalo Ci sie? Mam takie glosniki i zastanawiam sie nad malym monitorem (18l) lub 2 mozliwosc to zastosowac 2x18W 12M i 7000... Nie wiem tylko gdzie mozna znalezc schemat zwrotnicy do takiego cuda... Dla takiego zestawu tylko na jednym 18W8... juz znalazlem :)

pare stron wczesniej pisales ze starasz sie zestroic SS 9700 i 18W8531... Udalo Ci sie? Mam takie glosniki i zastanawiam sie nad malym monitorem (18l) lub 2 mozliwosc to zastosowac 2x18W 12M i 7000... Nie wiem tylko gdzie mozna znalezc schemat zwrotnicy do takiego cuda... Dla takiego zestawu tylko na jednym 18W8... juz znalazlem :)

moja wypowiedz dotyczy:

arturp, 4 Gru 2006, 07:01

>Może się komuś przyda.

>Zwrotnica opracowana dla znajomego z forum . Scan Speak Revelator 18W8531 i Scan Speak Revelator

>9900 . Woofer pracuje w obudowie 30 litrowej z br skierowanym do przodu . Bas schodzi tak nisko ,że

>niewiele wzmacniaczy jest w stanie go kontrolować , do tego jest masywny i szybki , z wykopem .

>Średnica bardzo czytelna i dynamiczna . Góra najwyższej jakości - detaliczna , gładka i bardzo

Nie wiem czemu sie nie pojawila :(

Ku przestrodze załączam maila otrzymanego po moim przypomnieniu, że nie zrealizowane zostało zamówienie na 2 głośniki w Visatonie. Wcześniej nie było żadnego powiadomienia o przyjęciu zamówienia, oczywiście żadnej informacji, że nie ma na stanie, itp. Po prostu trzeba się dowiadywać i prosić Jaśnie Państwo. Dodam, że cena też się zmieniła na wyższą.

"Szanowny Panie,

Głośniki BG 20 będą w sprzedaży po 05.3.07 - zamówienie zostało usunięte z

systemu.

Prosimy o przesłanie ponownego zamówienia.

Pozdrawiamy;

VISATON Polska"

Dla podniesienia tematu.

Taki sobie monitorek (tzn. skrzynka) obudowa OZ z mdf 25mm jedno wzmocnienie , którego nie widać na zdjęciu.

Zdjęcie oczywiście kiepskie , ale to sie zmieni.

Ukryta Zawartość

post-10226-100006783 1173460626_thumb.jpg

post-10226-100006784 1173460625_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>marko3T

Ładne! Co to za fornir?

Czy zdjęcia przedstawiaja widok powierzchni po wykonczeniu czy też coś jeszcze będzie robione, co będzie miało wpływ na wyglad powierzchni?

• Pokaż nowe odpowiedzi