Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

>ganzz_gut

No co ty. Jak bym miał taki sprzęt w domu to mój garaż musiał by byc większy od samego domu :) Kolumienki robiłem w pracy. W czasie przerw i czasami zostawałem po pracy godzinkę jak ktoś z biura zostawał.

>Ptyś

Jestem stolarzem. Mebelki, które mam w domu to łatwizna w porównaniu z metoda wykonania moich kolumienek ale i tak bardziej opłacało mi się kupić gotowe niż zrobić samemu.

>>krakus75

To nie fair!! Z takim parkiem maszynowym nie można tego nazywać DIY ;)

DIY to frezarka, wiertarka i papier ścierny na klocku po nocach w garażu, piwnicy albo w pokoju :)

Teraz jak widzę jakie miałeś możliwości to mi się już tak nie podobają ;)

Patrząc że cały efekt rozpraszania fal w środku bierze w łeb przez uzyskanie typowego trapezu (płaskie płaszczyzny-zeszlifowanie wklęsłości bocznych ścianek)uważam produkt za koncepcyjnie nie udany. Moim zdaniem to ze coś z zewnątrz ładnie wygląda to nie znaczy że w środku jest ok i przeniesie się to na dźwięk. Mając profesjonalny park poszło się na skróty :(

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>rafaell.s.cable

Zastosowanie trapezu teoretycznie jest lepsze od prostokąta z uwagi na mniejszą skłonność do powstawania fal stojących. Wygięte boki od wewnątrz ma oryginalny Sonus Faber, ale oni do ich budowy używają wyginanych klepek z litego drzewa. A tu nawet wyrafinowany park maszynowy krakusa75 nie pomoże.

>krakus75

Pytałem o te boczki bo sam planuję coś podobnego...

Na ogół stosuje się sklejkę wygiętą na wzdłużnej wrędze albo wręgi poprzeczne a'la konstrukcja skrzydła (patrz link wcześniej) Widziałem też mdf frezowany frezarką na długim wahadle, ale takie cuda jak u Ciebie pierwszy raz widzę...

Ten laminat zrobiłeś z pilśni?

Kleiłeś wikolem ?

Formy do prasy były przygotowane specjalnie pod ten projekt czy miałeś takie gotowe i tylko je przy okazji wykorzystałeś ?

[email protected]

13 Maj 2010, 11:11

Muszę się z Tobą zgodzić...mając dostęp do takiego sprzętu można pokusić się o prawdziwy Hi-end w środku jak i na zewnątrz skrzynek.Nie przepadam za stylem włoskiego producenta ale ogólnie ładne paczki...gratuluję!

Widzę panowie, że próbujecie się do czegoś przyczepić ale nie bardzo macie do czego.

>eMKa76

Z całego tego parku maszyn to jedynie z prasy i czyszczarki bębnowej skorzystałem. Poza tym była frezarka, wiertarka, metrowej długości papier na klocku, garaż i zarywanie nocek. Oprócz tego pot z czoła i rzucanie elementami i ścianę. D.I.Y. znaczy Do It Yourself. A ja właśnie to wszystko wykonałem samemu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17178-100004397 1273778160_thumb.jpg

post-17178-100004398 1273778160_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>[email protected]

Na skróty? Produkt koncepcyjnie nie udany?

Stary z takimi tekstami to ty musisz udać się do samego Sonusa.

Zanim zdecydowałem się ta tą konstrukcję kilka miesięcy grzebałem na necie chcąc dowiedzieć się jak najwięcej o linii Domus. A potem projekty na kompie, żeby dobrać idealne proporcje.

Jak to dobrze opisał "bsw" nieudaną koncepcyjnie konstrukcja jest prostokąt ponieważ wytwarzają się wewnątrz obudowy fale stojące co eliminowane jest przez ukośne umieszczenie ścianki dzielącej głośnik wysoko tonowy od średnio-nisko tonowego. W mojej konstrukcji podobnie jak w Concerto Domus ścianki boczne są ukośne co pomaga poprawnie rozproszyć się falom. Jeżeli poszedłem na skróty to poszedłem za najlepszymi czyli samym Sonusem Faber.

Na foto masz dowód. Kolumna serii Domus (dokładnie Concertino Domus) bez boczków. Na tą konstrukcję nie da się przykleić wypukłych od środka boczków. Osobiście zastanawiam się jak Sonus to robi, że nie ma przedmuchów przez obudowę. Ja dałem pełne ścianki boczne i na nie dopiero wypukłe boczki

Ukryta Zawartość

post-17178-100004394 1273779142_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>bsw,

>Servantess

Panowie mylicie dwie konstrukcje.

Cremona wykonana jest z litego drewna i rzeczywiście ma wygięte boczki od środka.

Mając taki park maszyn jestem w stanie to zrobić.

(Na foto macie próbkę moich możliwości 1- w trakcie, 2- po lakierowaniu.)

Posunę się dalej. Bez takiego parku maszyn też da się to zrobić. Na zdjęciach z netu sam Sonus Faber używa ścisków na drewnianych kobyłkach co pewnie każdy z was ma to w domu. Kwestia tylko sklejenia deszczułek ze sobą przed wygięciem i odpowiedniej formy na której będzie to wyginane.

Concerto Domus posiada obudowę o przekroju trapezu z przykręcanymi od środka boczkami płaskimi od wewnątrz i zaokrąglonymi na zewnątrz.

Uwierzcie mi tu nie było skrótów, niedociągnięć czy oszczędzania. Jak na zewnątrz tak i w środku. Musieli byście je zobaczyć to byście uwierzyli.

>bsw

Zdaję sobie sprawę z innych materiałów. Pracując już kilka lat w zawodzie poznałem ich charakterystykę. Do audio zbytnio się nie nadają. Im więcej masz pustych przestrzeni w warstwach materiałów tym więcej rzeczy możne się nie udać. Podczas drgań mogą oderwać się krople kleju które nie luźno zawisły w szczelinach i powstanie ci grzechotka dla dzieci. Zmniejsza się klejona powierzchnia, Wkręty nie trzymają się zbyt dobrze w takim materiale i takie tam...

Ja użyłem MDF-u o grubości 2mm. Skleiłem go wikolem w specjalnie do tego projektu przygotowanej formie.

P.S. Jak będziesz coś podobnego robił i w podobny sposób to nie sugeruj się fotkami mojej formy

To jest jedyna rzecz do której moglibyście się przyczepić bo ma wadę konstrukcyjną. Dlatego był

pot z czoła i rzucanie elementami o ścianę.

Ukryta Zawartość

post-17178-100004389 1273781106_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> krakus75

No piękne to biureczko - gdzie można takie kupić?

Wracając do tematu - wlasnie kombinuję jak zrobić te boczki. Pomysł z wręgami nie podoba mi się. Klejenie i wygianie mdf też nie wchodzi w grę - nie dysponuję ani prasą ani czyszarką.

Myślalem o wyfrezowaniu tego z MDF - później bym wyszpachlował i ofornirował. Do frezowania zbudowałbym sobie przyrząd z wahadłem - rysunek odręczny poniżej.

Co sądzisz jako fachowiec o takim rozwiązaniu ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>> krakus75

Absolutnie się do niczego nie przyczepiam!! Wszystko bardzo mi się podoba i po prostu zazdroszczę takiego zaplecza! Nie chciałem umniejszać Twojego wkładu! To było z przymrużeniem oka przecież.

Brawo! W wakacje pokażę swoje kolumny.

>ophium

Z Pitagorasa:

(30/2)^2 + (r-1.5)^2 = r^2

Po zastosowaniu wzoru skróconego mnożenia:

(30/2)^2 + r^2 - 2*1.5*r +(1.5)^2 = r^2

Po uproszczeniu i przekształceniu:

r = ((30/2)^2 +(1.5)^2)/(2*1.5) = 75.75

Matematyka - mogę na niej polegać :-)

75 cm to promień łuku plus jakieś 25 cm na zamocowanie frezarki to ok 1m ramienia - chyba akceptowalnie

Planowałem 2 cm wybrzuszenia a wtedy r = 57.25

>bsw

Biureczko? Takie jest tylko jedno, jedyne zrobione na specjalne zamówienie z rysunków projektanta.

Nawet nie pytaj ile kosztowało.

Kiedy zaczynałem robić moje kolumny też zastanawiałem się nad tym rozwiązaniem. Zrezygnowałem z niego ponieważ prowadnica, na której suwa się frezarka musi być zrobiona z bardzo solidnego materiału. Frezarka waży kilka kilogramów i jak ustawisz ją na środku ramienia prowadzącego ramię może się wygiąć i profilowany element będzie miał inny kształt niż na jego końcach. Są inne rozwiązania. Najprostszym rozwiązaniem jest to z linku, który sam wkleiłeś powyżej:

Ukryta Zawartość

Innym rozwiązaniem jest umieszczenie frezarki na stałe na wahadle i przesuwać profilowany element wzdłuż pod wahadłem. Zachowasz w ten sposób identyczny profil na całej długości elementu

post-17178-100004268 1273870415_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>bsw

Ten pomysł z linku, który wkleiłem przed chwilą jest najlepszy tylko musisz zrobić żebrowanie trochę gęściej albo nawet całkowitą tą płaszczyznę wypełnić wycinkami okręgu. Wtedy tylko trochę szpachli lub jedna warstwa giętego MDF i masz gotowe. Również na tym rozwiązaniem myślałem ale jak policzyłem ile wycinków koła potrzebne jest żeby to wykonać to mi sie odechciało. Na parę metrowej wysokości kolumn potrzebujesz wyfrezować 160 wycinków koła z 25mm MDF albo 223 wycinki gdybyś użył 18mm płyty MDF. To jest cały dzień ślęczenia nad frezarą przy odpowiednio zrobionym wzorniku.

krakus75, 13 Maj 2010, 22:05

Bez takiego parku maszyn też da się to zrobić. Na zdjęciach z netu sam Sonus Faber

>używa ścisków na drewnianych kobyłkach co pewnie każdy z was ma to w domu. Kwestia tylko sklejenia

>deszczułek ze sobą przed wygięciem i odpowiedniej formy na której będzie to wyginane.

I ja się przyłączam do słów kolegi krakusa że można z dużym powodzeniem samodzielnie zbudować takie obudowy jak Sonusowe''pudła'',a nawet zdecydowanie bardziej skomplikowane.

Gdybym posiadał inne urządzenia/maszyny,oprócz wiertarki,dłuta,młotka,tarnika,pilników,malutkiej praski oraz matryc własnego projektu i wykonania,to pewnie też bym ich użył.

Ktoś napisał wyżej iż to już nie DIY bo używał kolega krakus dość bogatego''parku''maszynowego do zbudowania obudów.Ze swojej perspektywy mógłbym napisać że nie ma mowy o DIY gdy budowniczy kupi głośniki dla budowanych''skrzyń'',jednak nie przesadzajmy.Same kupione głośniki nie są w takim przypadku DIY, ale jako cały zestaw traktować należy jak DIY.

Krakus

Nawiązując do wkładu pracy ręcznej.

Nie należy pokazywać na forum nic więcej jak zbudowane gotowe zestawy,a tym bardziej pod żadnym pozorem bardziej niestandardowych urządzeń jak prasy,matryce i tego typu urządzenia zbudowane przez samego siebie.Pózniej jest jak jest z komentarzami...

Panowie! Bo zrobi się jak zawsze! Ja napisałem, że to już nie DIY i napisałem to z PRZYMRUŻENIEM OKA!! Z czego się wytłumaczyłem bo najwyraźniej nie wszyscy to dostrzegli! Oczywiście, że to DIY bo krakus75 zrobił to sam! A że miał do dyspozycji super warunki - cóż tylko pozazdrościć. Tez bym wykorzystał jakbym miał.

>>krakus75 - zajebiste kolumny! I piękne DIY!!

>areczek

Pewnie masz racje z tymi fotkami. Pewnie mnie poniosło.Zdjęcia dodawałem po to aby inni mogli wyciągnąć z tego jakąś naukę, żeby mogli zobaczyć, że tą samą rzecz można zrobić na kilka sposobów.

Firma w której pracuję działa właśnie w taki sposób. Dostajemy projekty od architektów (czyli tych co nie wiedzą jak rzeczy są ze sobą połączone) i siadamy wszyscy debatując jak to zrobić. Każda rzecz wychodząca z naszych rąk to DIY. Biurko, którego zdjęcie wkleiłem powyżej robione było na jednorazowej formie w kształcie bębna i warstwy MDF-u zaciśnięte były pasami do zabezpieczania ładunku w samochodach. Zdjęcia i forum są po to aby inni zdecydowali jaką opcję wybrać w zależności od ich możliwości bez potrzeby uczenia się na własnych błędach i marnowania materiału co przenosi się na końcowy koszt produktu.

O! ja jestem architektem i mam takie samo zdanie o tych, którzy robią ;) Czasem trzeba palcem na budowie pokazać bo rysunki nie wystarczą.

A pokazałbyś fotki maskownic od środka? Jak są zrobione dokładnie?

Jeszcze słowo na temat jak ludzie postrzegają DIY. Są tacy dla których DIY to zakup gotowego zestawu głośników ze zwrotnicą (co ja oczywiście zrobiłem) do tego dokupienie odpowiedniej obudowy wykonywanej przez tą samą firmę co zestaw głośników i jedynie poskręcanie tego wszystkiego w jedną całość (jak to robi MADISOUND). Czy to DIY? Musimy zrozumieć pewne rzeczy. Niektórzy są elektronikami a inni nimi nie są. Ktoś kto potrafi zaprojektować i zbudować pięknie grający wzmacniacz nie koniecznie potrafi równie ładnie zaprojektować i wykonać do niego obudowę. Tacy ludzie szukają pomocy u fachowców, którzy to potrafią zrobić. Ale nadal ich końcowym efektem prac będzie wzmacniacz DIY. Zawsze będzie to działało w taki właśnie sposób. Ostatnio chciałem pobawić się w elektronika. Kupiłem sobie potencjometr drabinkowy za 250 zł w celu zbudowania przedwzmacniacza pasywnego i podczas pierwszej próby podłączenia potencjometr został uszkodzony. I tyle było z mojej elektroniki DIY :)

>eMKa76

"O! ja jestem architektem i mam takie samo zdanie o tych, którzy robią ;) Czasem trzeba palcem na budowie pokazać bo rysunki nie wystarczą."

Rozumiem ciebie doskonale. Są architekci i ... architekci. Sam pracuję z takimi stolarzami "fuchowcami", że pożal się Boże. Mam tylko nadzieję, że nie jesteś jednym z tych architektów co chcą aby wszystko było wykonane z jednego elementu, żeby nie było widać połączeń i różnorodności w strukturze materiału. Jakby elementy z których wykonuje się produkt były nieskończenie duże i powstawały w skutek wykrawania potężnych monolitów. Tak właśnie wygląda rzeczywistość z mojego punktu widzenia.

Ukryta Zawartość

post-17178-100004148 1273964681_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

krakus75, 16 Maj 2010, 01:04

>Jeszcze słowo na temat jak ludzie postrzegają DIY. Są tacy dla których DIY to zakup gotowego

>zestawu głośników ze zwrotnicą (co ja oczywiście zrobiłem) do tego dokupienie odpowiedniej obudowy

>wykonywanej przez tą samą firmę co zestaw głośników i jedynie poskręcanie tego wszystkiego w jedną

>całość (jak to robi MADISOUND). Czy to DIY?

Dobre pytanie. Wg mnie nie, a jeśli tak to ja mam DIY-PC'eta :)

Jam mam też DIY PCeta. Ale czy w tym coś złego?

Tylko że strony typu DIY PC nie istnieją a strony typu DIY audio jak najbardziej i to sporo.

Jeżeli składanie kolumn z zamówionych gotowych elementów będzie w dalszym ciągu tańsze od fabrycznych wyrobów to uważam że to ma jak najbardziej sens.

Robiłem n.p. subwoofer i kupiłem do niego gotowy moduł wzmacniacza.

Oczywiście mogłem go zrobić samemu tylko że budował jego trwała by kilka razy dłużej niż czas który potrzebuje na zarobienie na niego.

Tak prawdę powiedziawszy skrzynki do kolumn też bym zamawiał i nie robię tego z powodu wysokich kosztów.

Dla mnie najciekawsze w DIY jest projekt a składanie tego do kupy to upierdliwa konieczność. Nie miał bym nic przeciwko gdyby ktoś robił to za mnie.

krakus75, 16 Maj 2010, 01:04

Mam tylko nadzieję, że nie jesteś jednym z tych architektów co chcą

>aby wszystko było wykonane z jednego elementu, żeby nie było widać połączeń i różnorodności w

>strukturze materiału. Jakby elementy z których wykonuje się produkt były nieskończenie duże i

>powstawały w skutek wykrawania potężnych monolitów.

Bo ich wywalono z rzeźby i załapali się na architekturze ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Każdą rzecz którą wykonuje się samemu nazywamy DIY.Złożenie dwóch elementów w jeden produkt też określa się jako DIY.

Tyle że im większa ilość części oraz ich większa złożoność została wytworzona własnoręcznie,tym bardziej można mówić o konkretnym DIY.

• 3 tygodnie później...

Mam pytanie do praktyków.

Potrzebuję w kawałku/ściance ze sklejki ściąć całą jedną krawędź pod kątem

60 stopni a drugą 30 stopi. Są na to jakieś domowe metody bez użycia profesjonalnej frezarki dolno-wrzecionowej?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi