Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

>>>A tak w ogóle to jak się stroi MB? Klei się do tego jakąś masę czy robi się pojemność obudowy i nie ma żadnego pola manewru, chyba że worki z piaskiem?<<<

Membrana bierna daje nam spore pole manewru-masa membrany biernej to tak jak masa powietrza w porcie bas-reflexu. Jeśli dodamy do niej dodatkowe obciążenie to tak jak byśmy wydłużali rurex.Możemy wiec stroić za pomocą MB stosunkowo małe obudowy do takich częstotliwości w których rurex po prostu by się nie zmieścił fizycznie.

...może to wyglądać tak-węglowa 18WO dociążona 12g śrubą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Father_PiO, 16 Cze 2010, 00:44

>Bassoholik777 15 Cze 2010, 22:27

>Nie wiem nad czym Ty się zastanawiasz, rezonanse jesionowej dechy zaczną się przy kilkuset Hz,

>głośnik będzie tam już ostro odfiltrowany. Do tego każdy wieniec (odp. sztywny) akustycznie rozbija

>dechę, do której jest przylepiony/przykołkowany/przy wkrętowany na dwie mniejsze, przesuwając

>rezonanse jeszcze w górę - taka jest zresztą główna idea ich stosowania, przesuwa się mody w górę,

>gdzie można je już skutecznie pokonać wytłumieniem, bitumem, itp.

Lub korkiem, pisałem o takim rozwiązaniu w temacie

Ukryta Zawartość

ps.dobrze by było aby tego typu problemy omawiać w jednym wątku a teraz mamy co najmniej w pięciu.

Ukryta Zawartość

Jakoś mi się nie widzą te żelastwa :). W głośniku chodzi o to, żeby cała membrana poruszała się że tak powiem równolegle (jak naj mniej fal stojących) a jak się uhaczy kawał żelastwa w okolicy cewki podczas gdy powietrze prze równomiernie na całą membranę to cała membrana musi falować czy tam się odkształcać, co niesie za sobą duże zniekształcenia. Chyba zostanę przy BR.

Wiadomo że istotne jest Vas i Qms membrany i bez odpowiedniej wartości nie uzyska się wystarczająco nisko schodzącego basu. Zastanawiam się jak bardzo istotne jest Rms membrany.

januss73, 4 Lip 2010, 23:20

>Jakoś mi się nie widzą te żelastwa :). W głośniku chodzi o to, żeby cała membrana poruszała się że

>tak powiem równolegle (jak naj mniej fal stojących) a jak się uhaczy kawał żelastwa w okolicy cewki

>podczas gdy powietrze prze równomiernie na całą membranę to cała membrana musi falować czy tam się

>odkształcać, co niesie za sobą duże zniekształcenia. Chyba zostanę przy BR.

Membrana działa tylko w okolicach rezonansu a fale stojące w membranie powstają w okolicach 500 Hz i powyżej. To akurat nie jest problem.

W moim przypadku bas brzmi przyciężkawo jakby pochodził z głośnika przynajmniej 30 cm. Może jest to wina właśnie tych ciężarków. W końcu membrana ma dużo niższy rezonans niż głośnik.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

henrykpiątek 4 Lip 2010, 23:04

Skuteczność korka jest słaba, nie nadaje się na klasyczny materiał do wyklejania wnętrza obudowy, jak filc czy gąbka, bo nieskutecznie pochłania fale stojące, co wyraźnie widać na pomiarach. Za to nadaje się do sandwichów i na uszczelki/amortyzatory pod kosze głośników.

januss73, 4 Lip 2010, 23:20

>Jakoś mi się nie widzą te żelastwa :). W głośniku chodzi o to, żeby cała membrana poruszała się że

>tak powiem równolegle (jak naj mniej fal stojących) a jak się uhaczy kawał żelastwa w okolicy cewki

>podczas gdy powietrze prze równomiernie na całą membranę to cała membrana musi falować czy tam się

>odkształcać, co niesie za sobą duże zniekształcenia. Chyba zostanę przy BR.

Siły działające na membranę powodowane bezwładnością obciążenia zamocowanego w miejscu, gdzie zwykle jest wklejona cewka, są analogiczne do sił wywołanych przez cewkę, więc argument o falowaniu membrany odpada.

Problem może być innej natury: cewka głośnika tyle nie waży, więc dochodzi statyczne obciążenie układu membrana-resory. Wymagane jest dobre wyważenie "geometryczne" tego układu, by nie powstały siły, które naciągają całość, odkształcając z czasem i powodując odchyłkę osi membrany od osi głośnika. Im większe dociążenie, a co za tym idzie niższe strojenie rezonansu, tym bardziej nasila się ten problem.

Troels Gravesen - problemy wynikające ze stosowania membrany pasywnej w jego konstrukcji pod nazwą TJL .

>>Initially I listened to the version with a passive radiator:

Having been listening to semi-dipoles for almost a year it took me some time to adjust to the sound of a conventional construction again. The upper midrange and treble was superb, but the bass was not as deep as I remember from the 2.5 clones. And something was seriously wrong about the lower midrange. Transients appeared dull and constrained. Vocals had a peculiar sound as not being properly "liberated" from the construction. After listening for two weeks the time was ripe to introduce a vented version and the PR was substituted with a 72 (ID) x 200 mm vent placed where the PR had been. Then all of a sudden these W18 drivers came to life.

The bass turned out a lot deeper and transients improved considerably. And best of all, vocals regained naturalness not heard before from this construction. Very strange indeed, quite a large number of - mostly high-end - loudspeakers utilises passive radiators with reported good results. Not here, this passive radiator simply killed the liveliness of the speaker and did serious damage to the naturalness of vocals. After this I'd be more than hesitant to again trying a passive radiator*. I have to add that several tunings were tested with the PR adding more and more weight to the membrane. None of these tunings appeared to increase the overall performance.<<

...there is no spoon...

Po tym co wkleił arturp coraz poważniej zastanawiam się nad załataniem otworu membrany i wsadzeniem rury BR. Znam dobrze tego Scan Speaka i tak gumowego basu nie ma na pewno. A tak w ogóle to chyba zrobię nową obudowę. Zrobiem tak szeroką żeby mi się membrana na tył zmieściła. Nie wygląda to dobrze.

KrzysiekA, 4 Lip 2010, 18:51

>Nowy wytwór kolumno podobny. Nie oklejone bo przewiduję wymianę wysokotonowego tylko nie wiem na

>co. Już wiem że aluminium nie jest w moim guście.

A co nie tak z tym aluminium ? Może trzeba głośnik jeszcze trochę stłumić, nie zważając na wyniki pomiarów. Z moich obserwacji z 27TAFC/G wynika, że głośnik wymaga dość mocnego tłumienia. Inaczej potrafi zagrać ostro. Szczególnie gry akustyka pokoju nie domaga.

Słyszę że to aluminium. Generalnie brzmi ładnie tylko że nie do końca naturalnie. Wiem że wielu ludziom się podoba. Przedostatni kolumienki na Daytonie i Seasie 27tafcg zdążyłem już sprzedać znajomemu który jest w niebo wzięty i chce je kopiować. Nie wiem czy grałem na nich miesiąc. Ja nie mogłem się przyzwyczaić do specyficznego brzmienia aluminium.

Mam pytanie do fachowców w dziedzinie DIY .

Czy zwiększenie wytłumienia (wszystkie ścianki + wypełniony sródek po brzegi wełna owczą ) w obudowie zamkniętej skrzyni 86litrów subwoofera zwiększa jeszcze objętość obudowy .Niż np. same scianki skrzyni bez wypełniana srodka za głośnikiem Mam tam dużo miejsca i zastanawiam sie czy jak włożę jeszcze trochę owczej wełny to jaki to może mieć wpływ na brzmienie z teoretycznego punktu widzenia .Wiem że różnice bedą niewielkie w przypadku zamkniętej obudowie ale co mówi teoria i prawa

Czy np . wpychając więcej wełny czyli po brzegi do skrzyni obniże pasmo przenoszenie ?

Jakie parametry akustyczne mogą sie zmienić ?

Obudowę zaprojektowałem nieco większą niż miało być

Czy lepiej będzie jeżeli wypełnię jedynie scianki obudowy .Słyszałem że maksymalnie wypełnienie zwiększa litraż wymagany .

proszę o poradę.

Gość cadam

(Konto usunięte)

Wytłumienie powiększa akustycznie objętość obudowy przez co obniża się Qtc głośnika, ale częstotliwość rezonansowa maleje w dużo mniejszym stopniu niż dobroć.

Woper1, 16 Lip 2010, 09:27

>bingant jeśli możesz zdradzić jaki jest koszt budowy takich głośników ? Czy zajmujesz się robieniem

>na zamówienie lub sprzedażą ?

O to samo zapytam :) Będę wdzięczny za odpowiedź.

• Pokaż nowe odpowiedzi