Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam wielka prosbe jak by ktoś z Was pomógł mi wybrac najlepszą zwrotnicę do takiego zestawu: 18w8531+d2608/913 , a może macie propozycje całkiem innej zwrotnicy. Nie moge nigdzie znaleźć projektu na tych głosnikach - nie wiem dlaczego - czyżby one nie grały fajnie ze soba ..?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez janosikx
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Musisz iść do wróżki, bo tylko ona na podstawie schematu powie Ci, jaka będzie wypadkowa charaktersytyka filtrów, głośników i obudowy. Że synchronizacji fazowej nie wspomnę. Zmierz SPL=f(f), |Z|=f(f) i różnicę czasów dolotu głośników w docelowej obudowie, a wszystko bedzie jasne.

Musisz iść do wróżki, bo tylko ona na podstawie schematu powie Ci, jaka będzie wypadkowa charaktersytyka filtrów, głośników i obudowy. Że synchronizacji fazowej nie wspomnę. Zmierz SPL=f(f), |Z|=f(f) i różnicę czasów dolotu głośników w docelowej obudowie, a wszystko bedzie jasne.

to to wiem

niestety nie mam mozliwości by wykonac te pomiary, szukam kogos kto by mi pomógł

zastanawiam się jeszcze na zestawem usherów 8955+8948A+9950 może tu ktos przetarł szlaki?

Ja używałem podobnej konfiguracji V3 Akkusa:

8955

8945-P

T-9950

Cała paczka to ok 95l wew. pojemności minus wydzielona komora gł. średniotonowy

Ja używałem podobnej konfiguracji V3 Akkusa:

8955

8945-P

T-9950

Cała paczka to ok 95l wew. pojemności minus wydzielona komora gł. średniotonowy

Dlaczego się jej pozbyłes?

Czy jest cos fajniejszego za podobne pieniadze?

Janosikx

Teraz gram na trochę innej konfiguracji:

2xAC200

PHL 1210

AC G3N

Gra podobnie ale wyraźnie lepiej są "pozszywane" głosniki, brzmienie jest bardziej zrównoważone, no i wole wstęgi smile.gif

Ale V3 też grały naprawde dobrze, ich kolejny właściciel był z nich bardzo zadowolony...

Może ktoś przerabiał temat-miał stycznośc z głośnikami V4 akkusa. Są one na głośnikach 8945A+8948A+9950.

Czy mają one jedną komorę? Czy głosniki pracuja na jeden BR? Jaka jest objetość obudowy? Jakieś namiary na zwrotnicę?

Z gfóry dziękuję

Prawie gotowe - zostało ostateczne dostrojenie/wytłumienie/regulacja BR oraz jakieś cokoły...

Obudowa c.a. 18l, głośniki usher 8945a+9930, wg. projektu D'Appolito.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-10771-037556900 1284053162_thumb.jpgpost-10771-015857700 1284053269_thumb.jpgpost-10771-048484800 1284053291_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiepskie rozmieszczenie cewek. Przede wszystkim środkowej.

Fak... nie ta fota... to pierwsza wersja zwrotki, potem sprawdziłem u Gravesena i środkowa przestawiłem o 90stopni.

Prawie gotowe - zostało ostateczne dostrojenie/wytłumienie/regulacja BR oraz jakieś cokoły...

Obudowa c.a. 18l, głośniki usher 8945a+9930, wg. projektu D'Appolito.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-10771-037556900 1284053162_thumb.jpgpost-10771-015857700 1284053269_thumb.jpgpost-10771-048484800 1284053291_thumb.jpg

robiłem podobna konstrukcję Vb=26l

z róznych forum Vb=19-22l

Wobec powyzszego nasuwa mi sie pytanie odnosnie zejscia NT.

U mnie było słabiutko

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

robiłem podobna konstrukcję Vb=26l

z róznych forum Vb=19-22l

Wobec powyzszego nasuwa mi sie pytanie odnosnie zejscia NT.

U mnie było słabiutko

Ten głośnik raczej nadaje się do mniejszych/średnich obudów - jak go symulowałem i konsultowałem z innymi 'konstruktorami' z forum to te 18-20l i 40hz to maks - zwiększanie obudowy nic dobrego nie daje. Słuchowo BR o średnicy 6cm i długości 20cm daje najlepszy efekt - wg. symulacji to jakieś 44hz. Na ilość basu nie narzekam - precyzyjny i kulturalny ;)

Do dzisaj ich nic nie może wykopać))

Ukryta Zawartość

post-7534-014899300 1284313754_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Właśnie ukończone. Wygrzewają się.

Ukryta Zawartość

post-26273-079813900 1285707030_thumb.jpg

post-26273-015814600 1285707056_thumb.jpg

post-26273-069315100 1285707068_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po wielu latach ;) ukończyłem konstrukcję! Żadne tam wielkie halo, wkład wynalazczy niewielki ale satysfakcja ogromna. Jest to Seas L18 + 27 TBFC ze zwrotnicą Zapha bez żadnych modyfikacji, obudowa w wersji podłogowej z pojemnością ciut przydużą jakieś 18,6 l netto strojenie ok 37 -40 Hz. Wewnątrz dwie skośne przegrody robiące komorę wysokotonowca i komorę balastową na dole (7kg piasku). Skosy zgodnie z sugestiami z forum w różne strony dla uzyskania jak największego kąta między górną i dolną ścianką - eliminacja fal stojących. Do tego przegroda usztywniająca gdzieś w połowie (ale celowo nie dokładnie w połowie). Graty z Polinku, w środku maty bitumiczne po całości, do tego filc typu car-audio :) 1,5cm nie wszędzie żeby nie przesadzić i w górnej części dodatkowo biała włóknina z Polinku. Komora wysokotonowca też wytłumiona.

Przy wymyślaniu obudowy cennymi uwagami pomógł mi misiomor (dziękuję) a obudowę po długim namyśle czy robić ją samemu zleciłem jednak znanemu na forum wykonawcy - Marko3T (również dziękuję).

Przewody wewnątrz to własna twórczość przez duże tfu czyli... albo nie będę pisał bo mnie zaraz wyśmiejecie. Powiem tylko, że "multi solid core" ;)

Fornir czereśnia amerykańska. Wkręty zwykłe najzwyklejsze tylko te do 27TBFC pomalowałem czarnym sprayem -wyszło wyśmienicie i chyba te pozostałe też prysnę. Wkręcanie oczywiście przez folię lub szmatkę żeby nie porysować.

Fotki robocze poniżej.

Ukryta Zawartość

post-1380-040303900 1285753900_thumb.jpg

post-1380-080960000 1285753912_thumb.jpg

post-1380-040361400 1285753927_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rotor

Jak grają? no więc z jednej strony nie powinienem być zaskoczony, jedynie bas jest inaczej strojony bo wcześniej miałem te same zabawki włożone w mniejszą skrzynkę. A jednak, przyszedł kolega na chwilę, w domu ma tannoye m2, przywykł do aksamitnej góry, posłuchał ze dwie minuty i mówi: "czy aby nie grają zanadto szczegółowo?" No i mam zagwozdkę. Faktycznie słychać wszystkie szmery, blachy perkusji wydają się nieco podkreślone ale może to jeszcze wynik szoku po tannoyach ;) To są w sumie dobre kolumny ale górę mają bardzo delikatną i wszystko inne wydaje się przy nich rozjaśnione. Bas w moich kolumienkach jest z kolei umiarkowany nie buczy nie hula po pokoju, jest bardzo czytelny, łatwo się śledzi "melodię" gitary basowej, gra z umiarem w miarę równo tzn na różnych tonach odzywa się z tą samą głośnością, przy czym schodzi dosyć nisko. W fabrycznych BR przeważnie gdzieś jest górka akcentująca gitarę basowa w muzyce rozrywkowej. Nie można jednak powiedzieć że basu brakuje, bo w nagraniach z mocniejszą podstawą basową jest odpowiednie łupnięcie. Bas w ogóle silnie zależy od pomieszczenia i miejsca siedzenia, gdy z fotela przejdę na wersalkę bliżej tylnej ściany to basik jest już b.wyraźnie podkreślony. Średnie tony ładne, naturalne, nie jakieś krzykliwe, nie wycofane, blisko optimum. Co do przestrzenności to nie wypowiem się - za mało mam doświadczenia, za mało wykonałem porównań różnych sprzętów no i mój pokój raczej nie daje odpowiednich warunków na pełne wykorzystanie możliwości sprzętu w tym względzie.

Edytowane przez Rotor

>Rotor

Ciekaw jestem czy próbowałeś zmieniać kondensator w filtrze wysokotonowego

tak jak to proponuje Zaph, żeby regulować głębokość "dołka" w okolicach 3 kHz?

Powinno to skutkować zmianą głębokości sceny dźwiękowej. Korci mnie,

żeby samemu je zrobić i popróbować jak taka prosta korekta charakterystyki

może oszukać ucho... ;-)

A jednak, przyszedł kolega na chwilę, w domu ma tannoye m2, przywykł do aksamitnej góry, posłuchał ze dwie minuty i mówi: "czy aby nie grają zanadto szczegółowo?" No i mam zagwozdkę. Faktycznie słychać wszystkie szmery, blachy perkusji wydają się nieco podkreślone ale może to jeszcze wynik szoku po tannoyach ;) To są w sumie dobre kolumny ale górę mają bardzo delikatną i wszystko inne wydaje się przy nich rozjaśnione.

Obawiam się że to może być wina Seasów. Miłem 27TBFC/G i je sprzedałem z tego powodu. Tego typu brzmienie musi trafić w gust. Bardzo szczegółowe, bardzo dobrze brzmi blacha która bardzo ładnie rozsypuje się w przestrzenie, bardzo dobra przestrzeń ale niestety wszystko brzmi na jedno kopytu. Nie różnicują dobrze barwy. Dla mnie za charakterystyczne. Raczej upiększa i koloryzuje niż oddaje wiernie. Ale wiem że są ludzie którzy są takim brzmieniem zachwyceni więc bym się na twoim miejscu nie przejmował. Ważne że się tobie podoba.

Obawiam się że to może być wina Seasów. Miłem 27TBFC/G i je sprzedałem z tego powodu. Tego typu brzmienie musi trafić w gust. Bardzo szczegółowe, bardzo dobrze brzmi blacha która bardzo ładnie rozsypuje się w przestrzenie, bardzo dobra przestrzeń ale niestety wszystko brzmi na jedno kopytu. Nie różnicują dobrze barwy. Dla mnie za charakterystyczne. Raczej upiększa i koloryzuje niż oddaje wiernie. Ale wiem że są ludzie którzy są takim brzmieniem zachwyceni więc bym się na twoim miejscu nie przejmował. Ważne że się tobie podoba.

Dziwne, bo ja mam 27tbfc/g w aplikacji misiomora (też z l18) i co jak co, ale uważam, że to jeden z lepiej brzmiących gwizdków (w swoim przedziale cenowym, oczywiście), na pewno lepszy niż tekstylne czy papierowe kopułki, np. usher 9930 (który obecnie gra u mnie w drugiej parze kolumn). Wszelkie blachy, dęciaki, smyki brzmią b. naturalnie, dzwięcznie i wyraźnie, jednocześnie wcale nie są natarczywe... Może po kiepskiej kopułce przychodzi szok ile może być słychać, ale zapewniam, że po pewnym czasie można docenić ich klasę.

Dziwne, bo ja mam 27tbfc/g w aplikacji misiomora (też z l18) i co jak co, ale uważam, że to jeden z lepiej brzmiących gwizdków (w swoim przedziale cenowym, oczywiście), na pewno lepszy niż tekstylne czy papierowe kopułki, np. usher 9930 (który obecnie gra u mnie w drugiej parze kolumn). Wszelkie blachy, dęciaki, smyki brzmią b. naturalnie, dzwięcznie i wyraźnie, jednocześnie wcale nie są natarczywe... Może po kiepskiej kopułce przychodzi szok ile może być słychać, ale zapewniam, że po pewnym czasie można docenić ich klasę.

27tbfc szeleści i nie ma kultury - i wcale nie jest to jeden z lepszych "gwizdków" chyba że bierze się pod uwagę że kosztuje 120 zł ... Jedynym wyjściem jest zastosowanie jakiś teflonowych kondów albo olejakow w filtrze - to go ukulturalni, ale dalej będzie sykał - ten typ tak ma.

Sam mam D25AG i to jest jeden z najlepszych gwizdków, a mimo tego po założeniu teflonów do zwrotnicy zaczął grac jeszcze bardziej gładko i aksamitnie. Polecam spróbować.

A to że wszystko słychać - należało się tego po aluminiakach spodziewać :)

I zapomniałem dodać - ładna konstrukcja i ładny fornirek :)

Nie bez powodu produkują wysoko-tonowce które kosztują kilka razy drożej od tego Seasa. W tej cenie niestety nie ma głośników idealnych. Jeżeli komuś ten głośnik trafi w gusta to wierzę że będzie się podobał bo naprawdę ma wiele zalet. Niestety słychać że to aluminium i nie mam wcale na myśli jakiejś ostrości. Ja preferuję jednak kopułki tekstylne.

A co sądzicie o 27tdfc ? Porównywał może ktoś 27tbfc/g z 27tdfc?

Edytowane przez kondrax

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

A co sądzicie o 27tdfc ? Porównywał może ktoś 27tbfc/g z 27tdfc?

Ja miałem 27tbfc/g i 22TAF/G. Być może kogoś interesuje porównanie.

Myślę że jeżeli ktoś lubi 27tbfc/g to 22tafg nie będzie mu się już tak podobał. 22tbfc/g jest o wiele bardziej neutralny i bardziej szczegółowy ale nie ma tego czegoś co ma 27tbfc/g i co od razu rzuca się na uszy.

27tbfc/g jest bardzo łatwy do zaaplikowania.

Prawie przy każdej zwrotnicy bardzo dobrze integruje się głośnikiem niskośrednio-tonowym i małe zmiany w zwrotnicy nie psują ogólnego efektu ale zmieniają jedynie ilość wysokich tonów ewentualnie wyższego środka. 22tafg są już bardziej upierdliwe. I jeszcze jedno co mi się nasunęło to to że oba głośniki nie pasują ani do 18w8545 ani też do HDS180EXC.

Przynajmniej mi nie pasowały. Za to 27tbfc/g pasuje jak ulał do daytona RS125-8.

post-13669-100000018%201278262288.jpg

post-13669-100007299%201271171456.jpg

Edytowane przez KrzysiekA
  • Pokaż nowe odpowiedzi