Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

EMIL

Jak zobaczyłem DXT to pomyślałem o Tobie i byłem prawie pewny, że napiszesz. Intryguje Cię ten głośnik? Ja też o nim myślałem, ale nie było okazji posłuchać.

Pzdr

hehe, zostałem rozszyfrowany;) intryguje mnie - to prawda.

Dla mnie najfajniejszy jest projekt Marka Krawca na ER18 i DXT. Przy zadbaniu o jakość konda w szeregu góra na 100% będzie grać jak w drogich konstrukcjach Harpii (też pierwszy rząd + korektory impedancji). To się może podobać!

Ps. DXT ze względu na swoje kontrolowane rozpraszanie jest świetny do łączenia z 18cm wooferami. To chyba pierwszy tak dobrze opracowany i pomierzony mini-waveguide. Szkoda tylko, że seas nie ma zamiaru opracować większego do łączenia z 8 calowymi wooferami na bazie papieru lub z 18stką alu/magnez.

Edytowane przez EMiL

To poczekamy, może Marek się wypowie na jego temat? Zamieniłbyś za Dynaudio?

hehe, no właśnie po modzie bym nie zamienił. Natomiast przed modyfikacją myślę, że dobre konstrukcje DIY na seasach dzielnie by powalczyły.

Przede wszystkim metalowe seasy grają zupełnie zupełnie inaczej od esoteca, zwłaszcza od esoteca filtrowanego dobrym kondem;) Magia, po prostu magia.

Skoro są modyfikowane to wrzuć jakieś foto i napisz jakiego kondensatora użyłeś, że jest aż taka zmiana.

Clarity Cap SA, w tym konkretnym przypadku 10u.

Kabelki to solid core 6N o różnym przekroju dla woofera i tweeter, rezystory w torze - superes. Na dniach cewka powietrzna z drutu 1,8mm zmieni rdzeniową.

O różnicach brzmieniowych napisałem w klubie dynaudio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez EMiL

Ok, poczytam. Dlaczego akurat te kondensatory? Z jakiegoś konkretnego powodu?

Clarity Cap pasują do dynaudio, na tnt audio jest opis brzmienia po wymianie w dynaudio contour mkp na clarity cap SA, całkowicie zgadzam się z wnioskami.

Ponadto Clarity Cap SA nie są jeszcze pioruńsko drogie (potrzebowałem aż 10uF!) a to bez wątpienia dopracowany i solidny produkt.

To ja się podłączę pod temat z pytaniem troszkę ogólnym:

Jakie kondesatory polecilibyście do Seasów?

pzdr

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

To ja się podłączę pod temat z pytaniem troszkę ogólnym:

Jakie kondesatory polecilibyście do Seasów?

pzdr

Polecam SCRy. Porównywalne do Mundorfów i znacznie tańsze.

Emil

Nie wiem czy czytałeś wątek o cewkach na sąsiednim forum. Ale takie umiejscowienie cewki nie pomaga jej trzymać wartości które się wylicza. Z powietrzną może być jeszcze gorzej z racji bliskości kondensatora i kabli. Osobiście oddalił bym od siebie elementy i dodatkowo zmierzył ile tak naprawdę ma mH cewka w tym umiejscowieniu obecnym. Wtedy bym zamawiał taką która będzie miała tą sama ilość mH i umieścił ją dużo dalej...

Emil

Nie wiem czy czytałeś wątek o cewkach na sąsiednim forum. Ale takie umiejscowienie cewki nie pomaga jej trzymać wartości które się wylicza. Z powietrzną może być jeszcze gorzej z racji bliskości kondensatora i kabli. Osobiście oddalił bym od siebie elementy i dodatkowo zmierzył ile tak naprawdę ma mH cewka w tym umiejscowieniu obecnym. Wtedy bym zamawiał taką która będzie miała tą sama ilość mH i umieścił ją dużo dalej...

Czytałem wątek na AH, sam go założyłem;)

Cewka powietrzna będzie ustawiona prawidłowo a nie tak jak obecnie "problematic".

U Troelsa w pomiarach obie cewki są połączone szeregowo i to jest trochę inna sytuacja niż u mnie. Nie wydaje mi się, aby kolesie z dynaudio odwalili taką kaszanę i oryginalna indukcyjność cewki zmieniała się w tej zwrotnicy... Będzie dobrze;)

Panowie, robię docelowe obudowy do JBL, jakiej firmy okablowanie polecacie, do tego projektu na hornach.jaka grubość na bass i na driver.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy jesteście w stanie mi polecić jakiegoś stolarza z małopolski (okolice Krakowa lub Krakowa) który wykona paczki do SUB tak że tak powiem dobrze tj ładnie :)

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Czy jesteście w stanie mi polecić jakiegoś stolarza z małopolski (okolice Krakowa lub Krakowa) który wykona paczki do SUB tak że tak powiem dobrze tj ładnie :)

http://www.audiostereo.pl/kolumny-wasze-konstrukcje-diy_18821.html/page__st__4900__p__2289068#entry2289068

Jakieś namiary na Pana Henryka :) mail czy nick czy cuś ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wszystko high-end co się świeci......

Marko,

słuchałeś tej konstrukcji na U18RNX i DXT? Zestaw głośników bardzo fajny, zwrotka to pewnie ta ze stronki Seasa?

Niestety nie słuchałem, głośniki miałem tylko do przymiarki(u Seasa różnie bywa), ale możesz zapytać tutaj, szkoda że link do zdjęć nie działa. Zwrotnica ze strony Seasa.

Ukryta Zawartość

p.s. zdjęcie poglądowe;-)

post-10226-0-87437800-1318367463_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marko3T
  • 4 tygodnie później...
  • Administratorzy

Informujemy, iż w dniu dzisiejszym oddajemy do użytku nowy dział Galerie użytkowników.

Zapraszamy do dawania zdjęć!

http://www.audiostereo.pl/gallery/album/13-wasze-konstrukcje-diy/

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:

https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

• Administratorzy

dolphin123: myśleliśmy o tym. Zapraszamy do dyskusji na:

http://www.audiostereo.pl/galerie-uzytkownikow_87510.html

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:

https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

• 2 tygodnie później...

Witam,

Przyszedł czas na moje pierwsze DIY. Projekt Witolda Albeckiego z www.audioarena.pl

Pozdrawiam,Konrad

DSC_8129_1.jpg

DSC_8133_1.jpg

Edytowane przez KonradRak

Witam. Moje wprawki sprzed lat kilku, dla tych którzy nie mieli okazji zobaczyć ;-) . Proszę zwrócić uwagę na rozmach "domków" jak na tego gatunku "ptaszki". :-)

Ukryta Zawartość

post-38795-0-90647600-1321963558_thumb.jpg

post-38795-0-86714500-1321963573_thumb.jpg

post-38795-0-62117600-1321963588_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Moje wprawki sprzed lat kilku, dla tych którzy nie mieli okazji zobaczyć ;-) . Proszę zwrócić uwagę na rozmach "domków" jak na tego gatunku "ptaszki". :-)

'Duzie domki' :)

A co w nich mieszka?

Niskie i średniaki - TVM, wysokie - Tonsil. Podłogówki i tak duszą się trochę w tej chwili w pomieszczeniu 16m2. Cóż może doczekają się upgrade'u. Tylko co w zamian? Z wysokimi nie problem coś dopasować. Średnie i niskie tu raczej mniej możliwości, zastanawiam się co z półki wyżej by się nadało co by nie frezować za bardzo, etc.

• Pokaż nowe odpowiedzi