Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Można też użyć tamponu z gąbki owiniętej szmatką .

O wiele lepiej nakłada się bejcę.

Ewentualnie nałożenie pistoletem natryskowym bejcy (bądź obficie pędzlem)

I szybkie wycieranie nadmiarów gąbką i szatami.Niestety ta metoda najlepiej sprawdza się

przy płaskich powierzchniach .Przy takich pudełkach istnieje ryzyko nierównomiernego wybarwienia.

stmaniak

Fornir który masz na skrzynkach, to palisander modyfikowany tak dla uściślenia. Bejcował bym go bejcą nitro np. z gamy Sopura, a żeby przekonać się jaki efekt da bejcowanie, to wskazane jest przykleić kawałek forniru na mdf, szlifnąć zabejcować i połozyć na to bezbarwny, tylko taka próbka da Ci odpowiedź co do końcowego efektu.

Mam kolumny oklejone tym samym fornirem (modyfikowany na flizelinie). Bejcowałem bejcą wodną - proszek rozpuszczany w wodzie i wyszło bardzo dobrze. Szlifowałem papierem ściernym do 240 z moczeniem między szlifowaniami. Bejca rozlała się pięknie, nie było żadnych problemów z plamami. Zdjęcia w wątku "jak perfekcyjnie położyć fornir"

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

A ja poprę tezę " o gorszości" bejcy spirytusowej z własnego doświadczenia:

-zbyt szybko wysycha,

-bardzo trudno się ją równomiernie rozprowadza, co może skutkować ciemniejszymi plamami

- trzeba bardzo szybko machać pędzlem...:)

pzdr

Wu

bo to produkt budżetowy :) w terpentynowej masz dodatek oleju ktory ułatwia rozprowadzanie i zwalnia wysychanie aby osiagnac równą warstwe plus podbic słoje

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Witam,

nie chcę zakładać nowego tematu, więc postanawiam zapytać tutaj, urażonych przepraszam.

Mam głośnik do regeneracji z jakiegoś subwoofera JAMO, głośnik ma uszkodzone zawieszenie górne.

Pytanie czy i gdzie mogę znaleźć jakiś zestaw naprawczy, ewentualnie może sam głośnik lub jego zamiennik...

Dziękuję i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20069-0-65281300-1334259595_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dzoni

Łoooo ciup !

Mój nowy nabytek - 2way na scanie i morelu. Z podziękowaniami dla Binganta i Yoshiego za wspaniały rezultat pracy! :-) Cieszy i ucho i oko.

Ukryta Zawartość

post-20900-0-65074800-1334267210_thumb.jpg

post-20900-0-57109700-1334267227_thumb.jpg

post-20900-0-91225800-1334267238_thumb.jpg

post-20900-0-38144300-1334267245_thumb.jpg

post-20900-0-70653800-1334267258_thumb.jpg

post-20900-0-73837500-1334267263_thumb.jpg

post-20900-0-08238300-1334267271_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cos pieknego, co to za tweeter, Morel?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

dzoni napisz do serwisu Jamo. Mają sporo głośników nawet ze starych serii kolumn, więc może i części mają.

[email protected]

Edytowane przez L3VY

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

janiq co to dokąłdnie za fornir i wiesz mzoe gdzie bigant go kupował? Jakis modyfikowany Heban ale dokładnie który??

To jest Heban-Makassar, wybrałem go bo mi się spodobał i się ładnie spasował z kolorem przetworników.

Mój nowy nabytek - 2way na scanie i morelu. Z podziękowaniami dla Binganta i Yoshiego za wspaniały rezultat pracy! :-) Cieszy i ucho i oko.

Masz fajne Zworki :)

Podobają mi się wyglądają zawodowo /naprawdę/ ale moim zdaniem lekko za duże łebki przy midwoferach. Można było się pokusić jeszcze o podfrezowanie pod tunel BR

Niesamowity, ekskluzywny design,... bryły i okleiny, nie jeden dystrybutor chciałby takie projekty, w swoich salonach gościć, ale oni wolą chińską masówkę, co ludziom słuch psują. Jak najbardziej jestem za tym, aby kolumny wykonywać w własnym zakresie, korzystając z doświadczenia,(znajomych, przyjaciół), rzemiosła stolarskiego i akustycznego, satysfakcja będzie o wiele większa,... jak pójść do sklepu, wydać pieniądze i ......Gratulacje, chcemy więcej,.... patrzeć i słuchać, o chęci posiadanie już nie wspomnę.

No to mnie Azus zmartwiłeś, bo w sztuce stolarskiej z wyższej półki zwraca sie uwage na szczegóły i przy takim fornirze jak ten modyfikowany pasiak, wzór słoju, paski powinny przechodzić przez front na szerokie skosy ten górny i dolny. Może to złudzenie, ale na jednej skrzynce krawedź skosu nie przechodzi na krawędź bryły, ale po za tym OK.

Hmm..:-) Jak będziesz fornirował skrzynki(ze skosami)takim pasiakiem to pamiętaj żeby wzór "słoju" przechodził płynnie z płaszczyzny na skos chodzi o to żeby to wyglądało jak połozony jeden liśc, a nie doklejony kawałek na żywca, wiesz już o co mi chodzi. Oczywiście wymaga to więcej zachodu i pilnowania się przy robocie.

marko3T rozumiem. Najlepiej to chyba zagiac fornir na skosy o ile on sam na to pozwala? Czyli juz wiem gdzie popełniłem błąd oklejając moje ala klony WLMa. Zagiałem fornir z góry, na przedni skos i na przednia sciankę, zapominając o bocznych skosach.

marko ma rację. Trzeba sobie zdawać soawę, że stosowanie takich typów fornirów wyjątkowo wzorzystych wymaga sztuki fornirowania w ten sposób, by nie było widać, że to niezależne "nalepki".

Człowiek, robił kolumny, może pierwszy raz, a ty już się czepiasz, nikt nie jest doskonały, a ja jestem za wspieraniem, i doradzaniem, a że jesteś zmartwiony...? , to tylko robisz przykrość janiq, człowiek może się bardzo napracował, i na pewno osiągnął sukces, a ty swoim wpisem chcesz zniechęcać innych, wystarczyło napisać, że tobie się nie podobają z zaznaczeniem, że masz inny gust, i wszyscy byli by wyrozumiali, może konstruktorowi tak podobał się położony liść,... a nie, że rysunek się nie zgadza.

Nie odpowiadaj...bo tylko krytyka, i jak komuś się uda wykonać, to tylko krytyka.

Marko tu nikt nie pisze o wyższej półce...

Edytowane przez Azus

Zmartwiony jestem że Ty tego nie zauważyłeś. A jeżeli wspomniałeś o kunszcie stolarskim to gustu już tutaj nie mieszaj I dodam że mój wpis nie miał charakteru zniechęcającego raczej była to wskazówka.

Jeżeli jednak uraziłem właściciela kolumn to serdecznie przepraszam, nie miałem zamiaru.

Marko, nie jestem nauczycielem, ja tylko mogę sugerować, a bierz pod uwagę, że technika zespalania rysunku, tz słojów drewna wiąże się z kosztami. Jeśli masz okleinę o pewnej dł.,może nie wystarczyć, tak aby zespolić rysunek, i trzeba dokupić dodatkowe 2 liście, może to było powodem wykonania wieńca górnego kolumny, pomyśl i nie krytykuj.

Edytowane przez Azus

Jeżeli jednak uraziłem właściciela kolumn to serdecznie przepraszam, nie miałem zamiaru.

Mnie absolutnie nie uraziłeś - wręcz przeciwnie każda uwaga krytyczna - cenna - dla wszystkich planujących zrobić kolumny i po to jest też ten wątek m. in. Natomiast mnie osobiście nic nie przeszkadza w tym fornirze i sposobie jego położenia, nawet bym tego nie zauważył co powiedziałeś :-)

Azus

Jak używasz takich przetworników to raczej już pasuje mówić o wyższej półce. Co wiąże się również z dopracowaniem każdego innego szczegółu, chociażby konstrukcji budy-wiadomo, wykończenie daje nam efekt wizualny-ale fajnie jak i on jest przemyślany i zrobiony z kunsztem. Ogólnie gratuluje zestawu.

Edytowane przez Servantess

Ale się uczepiliście tej okleiny .Jeszcze trochę i wmówicie mu że ma to znaczenie akustyczne.

Kolumny prezentują się bardzo efektownie .

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi