Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

ja jeszcze nie moge ochłonąć ..

jak na razie to jazgot ale.. dobrze wróży.. nie sądziłem ze odrazu tak zagra, ja na proacki musiałem czekać z tydzień by coś się pokazało..

niechce się rozpisywać, głośniki, okablowanie musi się ułożyć.. ale jak zostanie przestrzeń a nabierze ogłady to.. uch

Zybel, chyba walnąłeś budy życia ;) Gamuty to pikuś ;D Dzięki wielke Tobie jak i Arturowi co z wrodzoną swoją cierpliwością i małymi docinkami sprowadzał mnie na ziemie potym jak wkładałem głowe do komory woofera i robiłem WOOOO !!! hehe

Pozdr

Maciek

7 rano - odsłuch ,, na spokojnie "

- troche za duzo średnicy i góry ( 1-2 dB trzeba stłumić ) przez co lekko sucho ( z drugiej strony to przeciez leci z amplitunera do kina domowego używanego do pomiarów ;p )

- bas jeszcze nie taki jak z moich 8531 po roku grania ( ale chyba 40 litrów to za duzo )

A na plusy

- tweeter jest z minuty na minutę lepszy i jest to jeden z najlepszych wysokotonowych kopułek jakie słyszałem

- ta przestrzen jest niebywała , dawno nie słyszałem takiego porządku , rozmieszczenia i głębi sceny

- detale - tu wszystko jest podane jak na tacy ale bez prostackiej natarczywości tanich przetworników

No ale widzę ,że sie powtarzam z wcześniejszym wpisem więc lece bo się ,,spaźniam" do pracy

PS

Co to hobby robi z ludzi .

Trzeba było widziec Maćka jak klęcząc na kolanach udawał sowę wyjąc do otworu woofera :D

...there is no spoon...

czy ta słaba jakość grania w zależności od łośności to nie wina może cewek? wiem ze Magazynier miał taką przypadłość z wczesniejszymi głośnikami, wymienił cewki na taśmowe i problem znikł..

Słabe cewki ? Na średnicy pracują 0,1mH z drutu 1,4 mm i taśmowe 0,47mH . Raczej kondensatory sa słabe . Jantzeny, Manty i jakieś żółte cuda .

...there is no spoon...

A to mój ostatnie wynalazek. To takie semi-diy bo obodów sam nie robiłem - ale cały projekt jest mój więc chyba się łapie do zakładki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

matthew - widziałem te twoje paczki na warsztacie u zybla jeszcze w trakcie budowy i wiem że są super. osobiście nie jestem specjalnie fanatykiem bryły a'la avalon ale wykonanie 1 klasa.

tak się odpoczywa w długi weekend zostało tylko szpachlowanie i malowanie i boczne deski o fornirować bubingą

Ukryta Zawartość

post-15501-100002841 1178127072_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

poszukaj tematu zdaje sie ze pod tytulem 'co z tym fornirem' albo bardzo podobny...

tam jest wszystko. jaki klej jak kleic jak dociskac jak suszyc jak doginac zeby nie pekal itp.

Vifa i Usher w Mahoniu piramidzie

Ukryta Zawartość

post-11515-100002264 1178659554_thumb.jpg

post-11515-100002265 1178659554_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

czy zestawienie przetworników jest dobre?...czy dobrze zagrają ze wzm. 2x40W w pokoju 24m2?

a może ktoś takie słuchał, robił ?

ile może kosztować wykonanie takiej obudowy?

Gość

(Konto usunięte)

Czy jesteście zadowoleni z gry waszych klonów, czy grają tak, że nie ma sie do czego przyczepić a może jest to tak, że albo się uda albo i nie ...?

Że, okazuje się jak gra, dopiero po podłączeniu zestawu - i oczywistym wygrzaniu - czyli, tak jak w każdym przypadku doboru kolumn, czy to nowych, czy klonów, czy używanych. Podłączasz i dopiero wtedy słyszysz.

Vifa D25AG + Vifa M18WH

Obudowy po Eltax Liberty 5+. Wszystko inne jest skonstruowane od nowa: przetworniki, zwrotnica, okablowanie wewnetrzne, zlocone terminale, wytlumienie.

Charakterystyka brzmienia:

Dzwiek bez podbarwien, neutralny, wysoce detaliczny, scena bardzo precyzyjna.

Bas:

Szybki, z dobrym natarciem, ale jednoczesnie - kiedy trzeba - jednoczesnie przyjemnie "miekki" i... jazzowy.

Wysokie tony:

Bardzo przyjemne, "perliste", aksamitne i lagodne (bez krzykliwosci i natarczywosci), ze znakomita precyzja lokalizacji zrodel pozornych i swietna barwa vocali, duza szczegolowosc i wysoka jakosc brzmienia wszelakich "przeszkadzajek" w tle nagrania.

Srednica:

Nie jest ani ocieplona, ani chlodna - powiedzialbym, ze po prostu reprodukcja rzeczywista.

Generalnie zestawy bardzo przejrzyste, zrownowazone, wrazliwe na jakosc pozostalych elementow toru.

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam takie pytanie jaki w końcowej fazie użyłeś ten br (średnica) i na ile strojony HZ bo wiem ze kombinowałaś kilkanaście razy?

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

arturp -> Poniewaz dostepne na rynku terminale albo byly zbyt pospolite albo zbyt drogie wiec sladem wielu drogich producentow kolumn postanowilem wykonac cos indywidualnego. Wykorzystalem do tego blache aluminowa o gr 5mm oraz wypolerowalem ja. Jeszcze mi pozostalo zrobic otwory pod sruby z łbem imbusowym.

zoltar7 ->Poniewaz jestem na etapie konczenia szkrzyn wiec dopiero rozgladam sie za przykladowymi schematami. Ale jak na razie nie spotkoalem sie z gotwym schematem zwrotnicy do takiej konfiguracji glosnikow.Mam kilka schematow ale w innych koniguracjach np. VifaPl18 z Scanem9300 albo Usher9950 z usherem8945. W najblizszym czasie porobie pomiary oraz bede myslal nad jakims sensownym polaczeniu tych glosnikow.

• Pokaż nowe odpowiedzi