Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny - Wasze konstrukcje DIY

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To sa wyroby dobrej jakosci.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

Artur miał, z allegro chyba, ok 2cm długości są, nie przysżły mi z akkusa wtedy i mi je "pożyczył", zamienię je na te z Akkusa, sa super, dwa rozmiary, na woofer sa dłuższe i szersze i w sumie nie tak drogie po 1,5zł/szt i 1,8zł/szt chyba

a takie? - na wolumenie są po 6zł / sztuka. grube i masywne - powinny pasować do twoich avalonów

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ian, 10 Maj 2007, 19:19

>a takie? - na wolumenie są po 6zł / sztuka. grube i masywne - powinny pasować do twoich avalonów

czyli rozumiem że bez problemu to mozna kupic mjej więcej gdzie na wolumenie

Ukryta Zawartość

zobacz w okolicach stanowiska 180 i 47

Ukryta Zawartość

moje:) moge sprzedac, chetnie z nudow zrobie nowy projekt:)

Ukryta Zawartość

post-14539-100002133 1178825352_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

100cm wys, 40cm głeb, i 25cm szer... pochył taki ze 7cm między dolną krawędzią a górną jęsli chodzi o pion ;) wstępny litraż dla woofera to 40L, bas musi być ;D, lepiej jak jest za dużo niz za mało.. zawsze można komore zmniejszyć.. oddzielna komora dla 12M.. głośnik wysokotonowy jest w zakmnietej komórce.... komora woofera i średniaka BR..

narysowałem techniczny rysunek dla Zybla, prawie się zgadzał z prawdziwym zwymiarowaniem, musze przrysować i zamieszczę tu, po prostu podczas projektowania wyszło na to ze zrobiliśmy głębszą o 5cm budę.. i już nie chciało mi się tego rysować...

ketzer, 10 Maj 2007, 22:02

>Matthew kolumny boskie :)

>moglbys podac ich wymiary? w jakiej wielkosci pomieszczeniu beda graly?

Rysunek repliki -clona obudów Avalona do 20 cm głośnika basowego znajduje się tutaj;

Ukryta Zawartość

- robi na nim cały świat DIY, ja też wg. niego wykonuje obudowy, wprowadzając czasem nieduże korekty, jeśli zachodzi taka potrzeba. Polecam jeszcze te adresy;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-4056-100002081 1178882371_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>henrykpiątek

Hmm... Forma obudow (ksztalt) bardziej mi sie podoba od konstrukcji Matthew. Kolorystyka juz jednak niekoniecznie, ale to kwestia gustu i fornir mozna naturalnie dobrac... :)

No i jest tu miejsce na przyzwoity 20cm basowiec - moze to zagrac naprawde niezle...

Pozdrawiam,

Lete

hej!!

wlasnie moj przyjaciel niedawno mowil ze robil u Cibei odsluchy monacorow... i postanowilem zmontowac takie cuda ...

wyslzo bardzo fajnei !!! jednak glosniki mam podlaczone bezposrednio pod wzmacniacz.. nie potzrebuje zwrotnicy .. tej ktora jest w projekcie . .w sumie co ona daje jka zmienia dzwiek ??

na jednej stronce jeszcze jest pokazane doczepienie magnesow do glosnika .. jka to wplynie na dzwiek??

obecnie jestem na etapie robienia gaiclona .. czekam na wszytkie czesci .. trafo juz mam :]

pozdrawiam .. dorzuce fotki moich glosnikow...

a jeszcze jedno ... na razie w nich w ramach wygluszenia ma mtandetna gabke . .czy w poznaniu dostane cos lepszego do wygluszenia ??a jka tak to gdzie .. no i za cene taka dla studenta ...

pozdrawiam !!

w glosnikach na bokach jeszcze brak forniru boki chce ciemniejsze i czekam na fajny fornir:]

Ukryta Zawartość

post-12438-100002075 1178886820_thumb.jpg

post-12438-100002076 1178886820_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wiadomosc do AHAI :] zapomnialem dodac :] pozdrawiam :] lub ogolnei do ludzi z poznania ..

bardzo polecam monacory graja rewelacyjnei !!! napraawde :]

lete, 10 Maj 2007, 09:48

>O to, to... Wlasnie to mnie zaciekawilo, gdyz dotychczas nie slyszalem np. przyzwoitego

>"pociagniecia" smyczka na kopulce tekstylnej (nie ma tej... hmm... leciutko "metalicznej"

>zadziornosci, ktora jest slyszana w przypadku smyczkow 'live'

Moje odczucia są diametralnie odmienne. Nigdy będąc w filharmoni nie usłyszałem metalicznej zadziorności smyczków! Mimo, iż zadarzało mi się siedzieć w pierwszym rzędzie, 5m od wykonawcy! Wprost przeciwnie - zaskakiwała mnie zawsze aksamitność i delikatność ich brzmienia. Może masz na myśli skrzypce elektryczne, bo tutaj sprawa wygląda już inaczej?

W takim razie co powiesz o takich instrumentach jak saksofon czy trąbka?

Prawdziwsza jest ich barwa z kopułek/membran twardych. Miękkie jednak troszkę ugrzeczniają przekaz.

p.s. Powyższy wpis oparty na własnych doświadczeniach.

z tą zadziornością kopułek twardych to trzeba uważać bo moze to przejść w ostrość a to już męczy.. ja jednak wolę jak sprzęt nie przeszkadza w odbiorze muzyki, próbuje tak zestroić wszysko by można było słuchać gooodzinami ;)

DooH,

wytłumiona jest jak na razie gąbką falista na ściankach i watą odrazu za wooferem nad przegrodą z dziurami..

dolna komorea na razie bez wytłumienia..

w tyg bede dokładnie wytłumiał, matą bitumiczną jeszcze, oraz komorę średniaka też.. porobie fotki..

pepe

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1169 / 44 / 0

11 Maj 2007, 16:49

lete, 10 Maj 2007, 09:48

>O to, to... Wlasnie to mnie zaciekawilo, gdyz dotychczas nie slyszalem np. przyzwoitego

>"pociagniecia" smyczka na kopulce tekstylnej (nie ma tej... hmm... leciutko "metalicznej"

>zadziornosci, ktora jest slyszana w przypadku smyczkow 'live'

Moje odczucia są diametralnie odmienne. Nigdy będąc w filharmoni nie usłyszałem metalicznej zadziorności smyczków! Mimo, iż zadarzało mi się siedzieć w pierwszym rzędzie, 5m od wykonawcy! Wprost przeciwnie - zaskakiwała mnie zawsze aksamitność i delikatność ich brzmienia. Może masz na myśli skrzypce elektryczne, bo tutaj sprawa wygląda już inaczej?

Zgadzam sie .Zadnej metalicznosci takze na zywo nie słyszałem.Chocby nawet przy wizycie w szkole muzycznej.

Ostatnie moje zdezenie ze skrzypcami miało miejsce w tramwaju nr 1 w WaWie.Brudny Pan grał ładnie i brzmienie nie było metaliczne.Moze to zalezy od kondycji tego co on naciaga na te swoje skrzypce.Nowa struna od gitary basowej potrafi brzmiec metalicznie nieraz tylko jakies 2-3 godziny na ten przykład.na to wszystko składaja sie pot i naskórek z palców grajacego.I mazidła jakie stosuje sie na takowe struny.

Grundig High Fidelity

marko3T, 11 Maj 2007, 20:23

>W takim razie co powiesz o takich instrumentach jak saksofon czy trąbka?

>Prawdziwsza jest ich barwa z kopułek/membran twardych. Miękkie jednak troszkę ugrzeczniają przekaz.

W moich kolumnach jest Revelator Scan-Speaka i w moim odczuciu to jedna z najlepszych kopułek jakie słyszałem. W odrużnieniu od innych kopułek tekstylnych gra bardzo detalicznie i braku zadziorności nie można jej zarzucić. Wydaje mi się nawet, że instrumenty dęte takie jak saksofon i trąbka wypadają bliżej naturalnego wzorca niż skrzypce, których brzmienie oddane jest z nieco zbyt dużą agresją i śladem owej "metaliczności". Tu jednak należałoby mówić o brzmieniu mojego systemu, a nie brzmieniu kopółki, która sama od siebie nie wyda przecież ani jednego dźwięku...

pepe

Miałem kilka kolumn opartych na kopułce scana o której piszesz(zakładam że masz na myśli 9700) i zgadzam się jest to znakomity tweeter.

Porównywałem w moim systemie aplikacje z aluminiowym seasem i jednak saks czy trąbka bardziej mnie przekonują na nim.

Skrzypce co prawda miały-mają nieco "cieńsze struny". To wszystko były moje kolumny więc nie był to odsłuch chwilowy- przypadkowy , a oparty na długim męczeniu materii:-)

Słuchałem też tweetera Accutona i dla mnie on podnosi poprzeczkę jeszcze wyżej ,chociaż jest bezlitosny dla słabych płyt.

Pzdr.

marko3T, 13 Maj 2007, 10:07

>pepe

>

>Miałem kilka kolumn opartych na kopułce scana o której piszesz(zakładam że masz na myśli 9700) i

>zgadzam się jest to znakomity tweeter.

> Porównywałem w moim systemie aplikacje z aluminiowym seasem i jednak saks czy trąbka bardziej mnie

>przekonują na nim.

> Skrzypce co prawda miały-mają nieco "cieńsze struny". To wszystko były moje kolumny więc nie był

>to odsłuch chwilowy- przypadkowy , a oparty na długim męczeniu materii:-)

>Słuchałem też tweetera Accutona i dla mnie on podnosi poprzeczkę jeszcze wyżej ,chociaż jest

>bezlitosny dla słabych płyt.

Mój tweeter współpracuje z węglową osiemnastką jest więc to dedykowany dla dużych średniotonowców 9900. Nie zmienia to jednak zasadniczo powyższych rozważań. Sam miałem ostatnio okazję słuchać berylowego Focala i diamentowego B&W. Zupełnie inna ich aplikacja oraz nieznane mi pomieszczenie odsłuchowe oraz sprzęt toważyszący utrudniały mi jednak możliwość obiektywnej oceny i porównań z Revelatorem.

Pomiary głosników Matthew .

Nie pokryły sie pomiary w zakresie odtwarzanym przez woofer poniewaz suma trzech przetworników i sam woofer były mierzone przy innych bramkach . Tweter jest lekko uwypuklony ale komisja uznała ,że tak gra lepiej ;p

Nie będę się rozwodził na temat ,, jak to gra " ale krótko - naturalność we wszystkich aspektach ( przestrzeń , barwy , detale itd ) jest uderzająca. Najlepsze wokale jakie miałem w domu .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi