Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktoś mierzył M18WH08 ??

jarekt

Rekomendowane odpowiedzi

McGyver 15 dm3 po odjęciu pojemności magnesu i tunelu bassrefleksu? Czyli brutto ok 15,5 dm3? Pewnie nie będzie mi się chciało ekperymentować po wklejeniu przegrody, bo przed przyklejeniem przedniej ściany mam zamiar wyłożyć środek wytłumieniem (pasta tłumiąca + 4 mm filcu technicznego) Watą lateksową będę uzupełniał w miarę potrzeb.

Witajcie!

Więc ruszam ostatecznie z kolejną konstrukcją na Vifa M18WH i Seasie KT28F. Wzorowana na klonach ProAca. W stosunku do tego co przedstawiłem powyżej zmiany mają się tak:

- wysokość 1000 mm,

- szerokość 210 mm,

- głębokość 280 mm,

- pojemność komory woofera ok 16 dm3,

- całość MDF 25 mm,

- konstrukcja nie będzie budżetowa jak moje ostanie "dzieło" na Heco. To ma być coś ekstra dla mnie ;) Wykończenie - okleina z palisandru.

Realację z tworzenia będę zdawał na bieżąco.

Pozdrawiam

--->jaro4444

Zanim Wystarujesz,Rozważ objętość 25 l z przegrodą zmiejszającą .

I zainstalowanie br. na dnie(jak w nowych Pro Ac).Da Ci to rozciągnięcie basu,nie możliwe w 16l.

Oraz możliwość prawie dowolnego ustawienia.

Wytrzymałością mocową się nie martw(chyba ,że Grasz dla sąsiadów).

U mnie przez 5 lat ,M18WH w wiekszej objętości nic się nie stało.

Dzięki Salmo za uwagę ale w takim rozwiązaniu są następujące problemy:

- nawet przy 25 l musiałbym zastosować przegrodę bo cała paczka ma dużo więcej - więc basrefleks minimum długi na ok 30 cm, przy 25 dm musiałby mieć pewnie ok 75-80 mm. Po co mi taka rura?

- mam monitory na Vifie XT18. Gra ona w ok 15 dm3. Robi to super, czegoś takiego właśnie oczekuję od M18WH.

- kolumny robię tak, że będą miały odkręcane podstawy. Jak coś to mogę odkręcić podstawę, wyciąć w przegrodzie skośniej otwór kształu stadionu albo np kilka otworów Fi 60 (6 szt) i wkleić kolejną przegrodę niżej. Więc nic nie stoi na przeszkodzie.

Ale naprawdę dzięki za poradę. Dziś zamówiłem MDF (odbiór w sobotę) i okleinę odbieram dziś lub jutro. Tak więc same paczki powstaną szybko. Dziś odbiorę też może pożądne Heco 18 cm z Mythosów. Mam je zamiar przetestować w tej samej paczce i porównać z M18WH. Więc zajęć na wakacje mi nie zabraknie :)

Zawiozłem dziś okleinę do stolarza, pogadałem o szczegółach wykonania i paczki będą na przyszłą niedzielę. Wykończone będą okleiną jotoba a nie palisander bo jest 3 razy tańsza a równie ładna. Mam jedno pytanie czy ktoś mi powie ile tak naprawdę ma kosz od M18WH średnicy? Podawane jest 180 oraz 180,5 mm. Głośników nie mam a paczki będą lada dzień frezowane. Proszę o pomoc.

Przy okazji polecam dwie hurtownie:

- okleiny Zagłoba w Babicach Starych

- MDF Mimar na Modlińskiej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jaro to jest okleina?? czy fornir?? podaj grubośc jak możesz i w której hurtowni kupiłeś(Zagłoba?? mówiłes że tam są obłogi 2-3mm prawie jak deszczółki).

Druga sprawa to faktura bo widzę tu coś a'la panele tzn klepka...

Placek nie było ładnego obłogu więc wybrałem dobrą, równą i szeroką okleinę. Placek, okleina jest już u Tomka. To super gość :)

A na zdjęciu powyżej jest parkiet z jatoby. Kupowałem okleinę w Zagłobie.

Placek tak wyglądają deski z tego drewna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jaro4444

Daj ukośną przegrodę,odzielającą tweeter od wofera na stałe.

I drugą z otworem(z opcją zamknięcia) dla 16 l(ja bym dał min18l).

M18 jak się "dotrze" to ...

• 2 tygodnie później...

Oto moja wersja ProAca 2,5 ;) Jeszcze jest przed lakierem, ale w środę najpóźniej będzie gotowa. Ależ się cieszę ;)

Ukryta Zawartość

post-5574-100005439 1170271536_thumb.JPG

post-5574-100005440 1170271534_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sizaru czytaj wyżej...

A teraz koledzy zacząłem kolejne DIY. Będzie to największy i najważniejszy mój projekt na wiele lat. Na razie rozwalam zamiast tworzyć :) Zobaczymy co z tego wyjdzie. Trzymajcie kciuki za mnie bo mi brak już sił :( Ale muszę by moje "ProAc" miały gdzie grać :)

Nastałem się w korkach, nadźwigałem tych pacernych cholerników, postawiłem w domu i tak mi się gęba cieszy :D

Wyszły super!!!!

Mają odkręcane podstawy więc dostęp do zwrotek i do ewentualnego powiększenia pojemności jest swobodny.

Co Wy na to koledzy?

Ukryta Zawartość

post-5574-100005324 1170271719_thumb.JPG

post-5574-100005325 1170271717_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do swobodnego dostępu do "zwrotek"odniosłem się do tego wpisu.

jaro4444, 15 Lip 2005, 18:15

>Mają odkręcane podstawy więc dostęp do zwrotek i do ewentualnego powiększenia pojemności jest

>swobodny.

>Co Wy na to koledzy?

Wystarczy więc odkręcić terminal i mieć dostęp do zwrotek jeśli zrobisz je wprost na zaciskach. A jak wykonasz je na dużej płytce zawsze możesz je włożyć od dołu. Kolumnę wystarczy położyć na plecach i wykręcić 4 konfirmaty . Podobnie jest jeśli wpadnę na pomysł powiększania pojemności to wystarczy wyciąć otwotnicą 4 otwory w przegrodzie i niżej wkleić kolejną..... Tyle o możliwościach modyfikacji.

Śmierdzą lakierem ale cieszą moje oczy i mam nadzieję, że z M18WH + Seas KT28F + zwrotki Made by McGyver zagrają tak jak wyglądają...

Henryk przeca napisałem, że jesteś dla mnie jednym z ludzi z tego forum, którego zawsze posłucham, bo Twoje dzieła świadczą o wiedzy i umiejętnościach. Dlatego komplement z Twoich ust dla mnie jest szczególnie cenny. Houk

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.