Skocz do zawartości
IGNORED

Cyfrowy tuner SAT godny ucha audiofila

pranar

Rekomendowane odpowiedzi

Na rynku pojawia się wiele nowych urządzeń, z których korzystają również audiofile. Ja na przykład oprócz słuchania muzyki mam bzika na punkcie zgrywania z TV Sat na komputer koncertów jazzowych i późniejszego ich przerabiania na DVD lub DivX. Moje dotychczasowe źródło zgrywania, stary analogowy jeszcze odbiornik, ledwo dyszy, noszę się więc z zamiarem zakupu cyfrowego tunera. Jeżeli moglibyście wskazać na dobrej jakości, o nieprzeciętnych walorach brzmieniowych tuner TV sat, byłbym wdzięczny niezmiernie.

https://www.audiostereo.pl/topic/18923-cyfrowy-tuner-sat-godny-ucha-audiofila/

Może warto zainteresować się ofertą duńskiej firmy Force (www.force.tv)? Od kilku lat używam odbiornika D-Master 1122S, wprawdzie nie podłączałem go do wzmacniacza, ale nawet w połączeniu z TV dźwięk jest całkiem znośny. Wnętrze urządzenia sprawia dobre wrażenie, użyto m.in. kondensatorów Panasonic FC ;-). Nie wiem tylko, czy produkcja nowych modeli nie została przeniesiona np do Chin.

Myślę, że dobrym rozwiązaniem byłoby połączenie tunera z wyjściem SPDIF z zewnętrznym przetwornikiem...

Ciekawi mnie czy w/w tuner jest jeszcze dostępny w sprzedaży i jaki jest koszt jego zakupu. Mógłbyś napisać trochę obszerniej o wspomnianym przez Ciebie połączeniu, ewentualnie wskaż miejsce, gdzie mógłbym dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat. Dzięki.

Panowie tak sobie myślę - jak jest komp to tylko to polecam - Technisat SkyStar 2 PCI

cena -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

opisik -

Ukryta Zawartość

proszę przeszukać polski net - są na ten temat wszelkie informacje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->pranar

Ten model ma już kilka lat i został zastąpiony nowymi, zresztą akurat nie posiada wyjścia cyfrowego. Niestety nie wiem, kto je teraz sprowadza do Polski, swój kupowałem u jednego ze sprzedawców TV-Sat na warszawskim Wolumenie. Natomiast spdif to typowe wyjście cyfrowe (elektryczne, cinch), takie jak mamy w wielu odtwarzaczach CD. Wiele odbiorników sat jest w nie wyposażone, więc można próbować podłączyć do tego jakiś niedrogi audiofilski przetwornik. Niestety nie miałem możliwości przeprowadzić takich eksperymentów. Zdaje się, że są też tunery wyposażone w kartę sieciową umożliwiającą przesłanie nagrania bezpośrednio do komputera (Dreambox?).

Karta Technisat SkyStar 2, o której wspominał Dead Dog, to rzeczywiście bardzo fajne urządzenie (ostatnio korzystam z niej nawet częściej niż z Force'a), to chyba rzeczywiście najlepsze rozwiązanie jeśli chodzi o przenoszenie materiału AV na dysk PC czy na płytki.

Niestety pliki MPEG nagrywane w programach sypu ProgDVB nie są w 100% zgodne z formatem DVD w związku z tym konieczne jest odpowiednie ich przekonwertowanie.

------

Przy okazji mam pytanie do posiadaczy karty SS2:

Jakiego programu najlepiej używać do przeróbki plików mpeg z progdvb czy skyview, tak aby były powrawnie odtwarzane przez stacjonarne odtwarzacze DVD? Nero Vision Express zawiesza mi się w połowie pracy...

Witam i w temacie cyfrowego tunera dodam swoje....

Otóż u mnie cyfra+ na tunerze Pioneer 1330 jest podłączona do specjalnie w tym celu zmontowanego GeinClona oraz przełanczanych ( normalnie podłączonych do lampy) M.A. monitor 3 MkII. Ten zastaw na kilku stacjach spisuje sie znakomicie i jakość dźwięku czasami jest bardzo dobra. Mówie o stacjach radiowych choć i np. takie MEZZO też potrafi zachwycić. Jednym słowem w/g mnie warto łączyć nawet taką cyfrę+ ( Pioneer ) z jakimś sensownym wzmacniaczem i zestawem głośników i to raczej tranzystorowym ze względu na wielogodzinny odbiór. Można sie spodziewać, że lepsze tunery cyfrowe ( nokia, humax, czy może nawet Ferguson - tak tylko przyposzczam) mogą zagrać jeszcze ciekawiej. Podłączenie ich do zewnętrznego konwertera przyniesie kolejną poprawę. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.