Skocz do zawartości
IGNORED

sławni muzycy- audiofile

markowski

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jest to sprawdzona inf. ale wydaje mi się, że gdzieś słyszałem, że Mark Knopfler słucha na czymś porządnym.

Widziałem też w jakimś zachodnim periodyku audio Nautiliusy u jakiegoś czarnoskórego rapera - ponoć sławnego, ale nie znam się na tym gatunku.

Nic więcej nie przychodzi mi do głowy.

Znam dwie śpiewaczki - jedna operowa, druga jest solistką w chórze Ak. Ekonom. pod kierownictwem Marka Gandeckiego. Sprzęt, który posiadają jest godny pożałowania. Tą drugą panią goszczę czasem u siebie i zapuszczam sprzęt grający. Mówi mi wtedy co jest nie tak (dotyczy głównie wokali).

To fajny sposób mieć kogoś takiego jak się tuninguje sprzęty. Nie owija w bawełnę i jak coś nie pasuje, to pewnie nie pasuje. Zabiera ze sobą często swoje nagrania (byłem w czasie nagrywania jednego z koncertów) i porównujemy wrażenia. Niestety tak jak na żywo nie udało się nigdy odtworzyć :(

Co ciekawe mimo, że z ciekawością przygląda się mojej pasji, to jakoś mam wrażenie, że ją to raczej bawi niż wciąga.

rekin

Przeciez to jasne ze nie ma takigo sprzetu co by oddal granie na zywo. Koncerty, nagrania to nie tylko sama muzyka ale calosc przezyc temu towarzyszaca. Scena, sala, ludzie, emocje itd... Dazenie do osiagniecia takiego dzwieku jak na zywo jest troche nierealne. Mozna doazyc do maxymalnego podobienstwa ale jak ktos czesto chodzi na reczitale, do teatru na musicale, na koncerty w filharmoni to mysle ze wie iz w domu sie takej atmosfery nie odtworzy nigdy. Dlatego usmiechnalem sie jak napisales ze nie udalo sie zagrac sprzetem u ciebie tak jak na zywo:)

Pozdrawiam

>mlody2

Nie ma co się uśmiechać. Tyle to i ja wiem, że się nie da. Natomiast samo dążenie do uzyskania takiego dźwięku to przecież nic złego i dążenie jest realnym procesem, który realizuję. No, a że cel jest nieosiągalny lub trudny do osiągnięcia, to znana sprawa nie tylko w tym względzie.

Również biegam po różnych koncetach i wydaję kasę na bilety zamiast dokładać do nowego IC, czy innego sprzęta, więc nie jest ze mną tak źle i nie czuję się oderwany od rzeczywistości. W domciu możemy sobie zafundować innego typu atmosferę - dymek z cygara i dobry trunek w szklaneczce również jest nie do pogardzenia:)

Pozdrawiam

jak czytam niektóre wpisy to mi sie tylko uśmiech poszerza :)

ktoś napisał czy lda muzyka nie jest istotne jak nagrana jest jego płyta.

oczywiście że JEST, nawet bardzo istotne.

Ale tutaj na forum bardzo często używa się zagmatwanych i niejednoznacznych pojęć i potem jaja wychodzą.

Ale jak wielu z was wie narazie mam wieże.....i poza lekkimi podbarwieniami i brakiem góry to da sie słuchać, a przyzwoity system sobie kombinuję a i pokoj w drodze.

A czy gra zestaw za 8000 czy za 800000 naprawdę nie ma znaczenia.

przynajmniej dla mnie :]

Barwa fortepianu i tak zostanie oddana nawet na wieży za 1000, bo barwę ma INSTRUMENT i to jak dobrze

została ona uchwycona zależy od nagrania a nie od systemu.

Zbyt dużą wagę przywiązujecie tutaj do roli systemów odtwarzających, w takich wypadkach są istotniejsze kwestie.

>kapeli

Zgadzam sie z Tobą całkowicie.Jeśli jestem zadowolony z brzmienia tego co mam to nie jest ważne czy to NAD czy tonsil ma podobas się mnie, to jest ważne.Do idealnej jakosci mozna dązyć ale jak ją osiągniemy przestaje być ideałem.

Zastanawia mnie jeszcze taka kwestja;skrzypek siedzi w orkiestrze po lewej? stronie, w trakcie grania on jest w środku a nie w pierwszym czy jedenastym rzędzie.Przeciez słyszy inaczej niż jak siedzi w domu PRZED sprzętem.

Więc w domu słyszy zawsze inaczej niz w pracy,następnie w pracy chce zagrac jak słyszał w domu, a wdomu to nagranie znowu słyszy inaczej ,można oszaleć.

Pozdrawiam

-> nowy40

Chyba marzeniem każdego instrumentalisty (akustycznego) jest, aby kiedyś było możliwe posłuchanie tego, jak się gra, ale żeby brzmiało to dokładnie jak dla publiczności. Na razie nie ma takiej możliwości i raczej nigdy nie będzie. Dlatego ja np. nie mam bladego pojęcia, jak ja i mój instrument brzmimy na jakiejś sali w którymś rzędzie. Na szczęście jest tak, że przeważnie przy uchu brzmi gorzej niż na sali :)...

Wiadomo, że instrument 'przy uchu' brzmi zawsze inaczej, niż na sali. I różnica jest naprawdę ogromna. Z tegoż powodu grając nie staramy się, aby brzmieć, jak na słyszanym nagraniu, czy wręcz nawet jak inny muzyk na żywo. Po prostu nie jest to możliwe.

Pozdrawiam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• 1 rok później...
  • 7 miesięcy później...

wojciech iwaszczukiewicz, 13 Gru 2007, 21:52

>Moim zdaniem muzycy nie są audiofilami.To się najczęściej wyklucza.

Dziwne, ale chyba prawdziwe!

Jestem Europejczykiem.

>Dziwne, ale chyba prawdziwe!

no wiecie koledzy, wytłumaczenie jest proste, nie ma się czemu dziwić

muzycy mają z reguły bardzo dobry słuch i są wrażliwi na muzykę

jak może im się podobać to "coś"? :-))

>It is no wonder that musicians have found it hard to take audio seriously (Heifetz called high fidelity and

>stereo "high phooey and hystereo")

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.