Skocz do zawartości
IGNORED

Sony CDP-X707ES czy DAC A. Stelmacha ?

rogus

Rekomendowane odpowiedzi

-> Walery, 23 Cze 2005, 14:54

>Pytanie czy nie lepiej wydać planowane 1,5kzł na odtwarzacz i wewnętrzny przetwornik, po odjęciu

>ceny przetwornika zostaje jakieś 900zł na platformę dla tego DACa, z takimi pieniędzmi można coś

>b.sensownego już kupić z second handu.

Już o tym myślałem. Może jeszcze się nad tym głębiej zastanowię. Na pierwszy rzut oka do takiego rozwiązania zniechęciło mnie uprzedzenie do kupowania używanego CD jako podstawy całej zabawy. W końcu CD to dosyć skomplikowana maszyneria, zwłaszcza od strony mechnicznej, laser może być na wykończeniu, nigdy nie wiadomo kto i jak urządzenie wcześniej katował, itp. itd...

A patrząc w przyszłość, to może jednak zewnętrzny DAC daje większą elastyczność? Sam nie wiem.

Z drugiej strony myślałem nad poczekaniem jeszcze kilka miesięcy na uzbieranie dutków i zakup np. nowego CD :)

Szkoda czasu ,pieniędzy i stresu na kupowanie nowych CD-ków które mogą okazać się dużo gorsze od tych starszych co wiadomo, że są co super grają...Laser to chyba nie problem teraz może z kilkoma wyjatkami.są dostepne a co sie psuje w CD ?przedewszystkim laser i kondziorki wysychają w servo to jest chyba nie problem-lutownica w ręke i po bólu.a ile jeszcze można pokombinować i ulepszyć np wstawiając DAC A.STELMACHA>>..

Mówie to ze swojego doświadczenia kiedy kupiłem urzywanego Parasounda 2000-transport...porównywałem ten transport z Grundigiem 9000 i napewno bym tego parasounda nie kupił jakby nie kosztował pond 10 razy taniej ...bo kupiłem go okazyjnie za 40zł na "śmietniku bazarowym".....może ktoś z forumowiczów chciałby tego 9000 ode mnie ? jak nie za kasę to jakaś zamianka....ten 707 też bym pchnął..żona mnie ściga za dużo gratów w domu....

Nie słuchałem go u siebie. Ale od razu można poznać, że siedzi w nim Crystal. Czyli generalnie dźwięk jak w opisach powyżej. Gra jak CD za kilka tysięcy ale od CEC 51 XZ nie był lepszy:)

Znam oba typy dźwięku opisanego w zależności od scalaka. Oba są interesujące i bardzo różne. Ale z moich doświadczeń wynika, że im lepsze zasilanie i przesył sygnału (dobre sieciówki plus IC) te dwa charaktery zbliżają sie do siebie (z TDA jest więcej detalu, Crystal bardziej się zaokrągla:)) Z tym, że moim zdaniem Crystal jest bardziej prawdziwy (daje więcej informacji i jest muzykalny) a TDA pozostaje jednak w jakimś sensie "zamglony".

Wniosek jest taki.

Audiofilskie płyty, w tym przede wszystkim jazz i rozrywkę (bliski plan, realizacja żyleta) gram u siebie na DPA (filozofia dźwięku TDA) a klasykę (nagrania lekko oddalone) na Gamucie. Przy czym jazzu można słuchać na Gamucie bez problemu, ale DPA klasykę gra bardzo niedobrze (zbyt zaokrąglony dźwięk i oddalona scena).

Natomist na słuchawkach DPA gra klasykę rewelacyjne (muzyka nie gra w głowie:))

I bądź tu mądry. Dlatego już jakiś czas temu doszedłem, że trzeba mieć dwa CD jeśli się słucha tak różnie zrealizowanych nagrań bo kluczem jest sposób prezentacji sceny na płycie.

PS. Ale zakup jeszcze jednego DAC spowodowałby, że miałbym pięć różnych możliwości odtwarzania:)

jaro4444 - to może ja coś w międzyczasie wrzucę o cd9000. Napęd cdm2, filtr 7220p/a, przetwornik 1541, dość porządne trafo, płytki dzielone na stopnie co jest b. dużą zaletą, obudowa metalowa (jednak to nie odlew aluminiowy). W wersji oryginalnej dźwięk ładny ale jak dla mnie za "miękki", chociaż na pewno będzie dużo osób lubiących taki charakter. Zmiana na filtr 7220p/b oraz dobierany przetwornik z literką A przyniosły dla mnie porządany dźwięk (no może jeszcze trochę lepsze blokowanie było potrzebne). Z zainteresowanymi mogę wymienić się na serwisówki, bo mam od tego cedeka.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Widzę dyskusja się rozwija;-)

Małe sprostowanko - napisałem że podłączenie CEC51XZ po moim cedeku napawa mnie optymizmem co wcale nie znaczy że zagrał lepiej mój. Tym bardziej że CEC lubi się trochę rozgrzać;-)

Jak napisałem wcześniej za małe doświadczenie żeby autorytatywnie się wypowiadać, arkowi67, "staremu wyjadaczowi" jest niewątpilwie łatwiej coś oceniać.

Natomiast nie doświadczyłem olbrzymiej przepaści jakościowej między CECem a Sony, nie poczułem się jak uderzony obuchem, co biorąc pod uwagę różnice w cenie obu klocków ma pełne prawo nastrajać mnie optymistycznie;-)

Rambo dzięki. Pytałem, bo widziałem ostatnio na Wolumenie takiego CD za 200 zł. Fakt, porysowany ale sprawny. Pytam też dlatego bo na temat całej tej serii Grundiga słyszałem bardzo pozytywne opinie, nawet polowałem na wzmak A-9000 swojego czasu. Tylko jak żona zobaczyła go w naturze to kategorycznie nie chciała tego brzydala w domu ;)

Nie wiem ile w tym prawdy, ale ponoć wzmaki i CD pomagał robić Grundigowi Marantz. Czy to prawada jest Rambo?

Tyle mogę powiedzieć, że Grundig swego czasu bardzo ściśle współpracował z Philipsem i podzespoły jak i rozwiązania pochodzą z tej ostatniej fabryki. To z kolei rodzi podobne rozwiązania do marantzów. Wydaje mi się, że układ jak i podział na stopnie cd9000 jest podobny do cd65 Marantza.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• 1 miesiąc później...
  • 1 miesiąc później...
  • 4 miesiące później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

calkiem tanio tylko gosc pisze ze laser albo do wymiany albo do czyszczenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Laser KSS-272A 489zł wymiana 250zł Sosnowiec Można kupić sam laser ale wtedy nie dają gwarancji na niego ,czyste draństwo. W taki sposób mogą się pozbyć się wszystkich uszkodzonych laserów i powiedzieć że jest uszkodzony bo nie wkładał go Autortzowany Serwis SONY.

• 4 tygodnie później...

Mam !!! Mam u siebie Sony 707 ES, dzięki uprzejmości forumowicza Jedo, na kilka dni. Duże, ciężkie bydle z tego Sony 707, piękne. Rewelacyjne źródło. Dzisiaj porównywany był z Nos Daciem Petera Daniela. Wyjście cyffowe Sony 707 + Nos Dac kontra sam 707 ES. Hmm, nie wiem co napisać, Sony jakby spokojniejszy, z lepszym basem. Nos Dac w mojej konfiguracji chyba przegrał, piszę chyba gdyż ocenianie klocków po 3 godzinach odsłuchu to nie jest najlepszy pomysł. Jutro wpadnie do mnie Magazynier ze swoim modyfikowanym transportem CDM 4/19 i wspólnie, na trzeźwo ;-) postaramy się ocenić co lepsze. W każdym bądź razie 17 kg Sony jak najbardziej oddaje to jak gra, chociaż nie do końca, w końcu nie gra tylko potężnie i dynamiczne, w nastrojowych nagraniach tworzy klimat i magię, w symfonice natomiast słychać potęgę orkiestry. Piotrek dopiero teraz doskonale rozumiem Twój zachwyt na tym źródłem. Sam fakt, że nie jest gorszy od Nos Daca Petera już o czymś świadczy, czy lepszy, tak na 100 % napiszę za kilka dni. W każdym bądź razie bardzo dobre źródło i gdybym kupił go wtedy, za 3 tys. zł, nie miałbym czego żałować.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.