Skocz do zawartości
IGNORED

Projekt monitorków DIY by McGyver

McGyver

Rekomendowane odpowiedzi

> McGyver, czy to jest już ostateczna weresja zwrotnicy? Ostatnio coś podobnego stroiłem (mid-woofer 4 ohm, wysokotonowy 8ohm) i to co pisze _Igod_ o fp 5kHz dla midwoofera też mi się zgadza. Jaka jest czestotliwość podziału dla poszególnych głośników? Bo u mnie przy 1mH i 17uF na gole było 3.5k a przy 4.7uF i 0.33mH na górę bylo 1.8k, dlatego kondensator zmniejszyłem do 2.2uFi dopiero jest 2.5k z przykrą górką koło 3kHz. Mógłbyś mi przy kzaji poradzić, czy lepiej odwinąć z tej cewki parę zwojów czy dołożyć kondensator na dół by to lepiej zgrać? Wiem, że akustycznie to może inaczej wypaść, ale z pomiarów filtrów tak wychodzi.

A procekt ciekawy i myślę, że przyda się Forumowiczom bardzo.

Molibden, 10 Lip 2005, 22:50

>> McGyver, czy to jest już ostateczna weresja zwrotnicy? Ostatnio coś podobnego stroiłem

>(mid-woofer 4 ohm, wysokotonowy 8ohm) i to co pisze _Igod_ o fp 5kHz dla midwoofera też mi się

>zgadza. Jaka jest czestotliwość podziału dla poszególnych głośników?

Dla poszczególnych głośników?? A jakie to są konkretnie głośniki, bo napisałeś tylko że 4 ohm. Nic z tego nie można wywnioskować.

>Bo u mnie przy 1mH i 17uF na

>gole było 3.5k a przy 4.7uF i 0.33mH na górę bylo 1.8k, dlatego kondensator zmniejszyłem do 2.2uFi

>dopiero jest 2.5k z przykrą górką koło 3kHz. Mógłbyś mi przy kzaji poradzić, czy lepiej odwinąć z

>tej cewki parę zwojów czy dołożyć kondensator na dół by to lepiej zgrać? Wiem, że akustycznie to

>może inaczej wypaść, ale z pomiarów filtrów tak wychodzi.

Nie mógłbym doradzić z powodów o których pisałem wyżej. Nie wiem, i nie mogę wiedzieć nawet w przybliżeniu, bo pojęcia nie mam jakie zastosowałeś głośniki. A pomiary samych filtrów są psu na budę, jeżeli nie mierzysz całego, działającego zestawu głośnikowego. Filtr obciążony prawdziwym głośnikiem będzie działał inaczej niż wychodzi z takich pomiarów.

>A procekt ciekawy i myślę, że przyda się Forumowiczom bardzo.

Tak, napisałem "dla poszczególnych głośników" bo czasem się ze względu na charakterystyki głośników rozstraja nieco częstotliwość podziału w gałęzi nisko/wysokotonowej.

Filtry mierzylem oczywiście obciążone głośnikami - nie mierzę całości mikrofonem, tylko napięcia na głośnikach i z tego wyznaczam (w przybliżeniu) jaki jest podział itp. Użyte przetworniki to tylko GD 16/30 i GDW 9/60 Tonsila.

Witam.

Czy posiadając z odzysku d25ag mogę się pokusić o połączenie ich z M18 ,lub XT18 ?

Jeśli może to sensownie zagrać to w którym miejscu najlepiej zrobić podział ?

NO I skąd wyszabrować tanio takie głośniczki (ceny w necie przerażają;)

W razie czego proszę o kontakt : [email protected]

Pozdrawiam

Pietro, midwoofery które wymieniłeś są do tego celu jednymi z najlepszych. Tanio można te głośniki sprowadzić w zbiorowym zamówieniu z Audiocomponents. Niedługo będę takie zamawiał.

>...... zwrotnica wg projektu zawodowego budowniczego

> kolumn (jednego z lepszych w kraju)......

Awaria napisałem tak i wiem co napisałem. Nie wstydze się tego i dalej potrzymuję to. Pozdrawiam.

McGywer a jak taka M18 zachowuje się od dołu w typowych 18-20 metrach kw. ?No i jak z objętością - widzę ,że zaleca się do 30 L max ,a tymczasem wininisd wywalił mi bez namysłu ponad 40 litrów.Co z impulsem przy takiej objętości ?

Pozdr.

Winisd i temu podobne wynalazki nadają się do zabawy dla dzieci. Wifę M18WH najlepiej zaaplikować w 15 litrach, wtedy ma i impuls, i odpowiednią wytrzymałość mocową.

Od zamówień jest wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , i tam pojawią się w swoim czasie informacje o zamówieniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki wielkie McGyver , będę zaglądał na ten link :)

A co do 15 litrów czy to obudowa b-r ?

I jak wygląda wtedy pasmo dla -3dB ?

Proszę , wybaczcie mi marudzenie i głupawe pytania , ale chciałbym się pozbyć moich olbrzymich czarnych pak , które zrobiłem na Tonsilach ( moja 1 w życiu konstrukcja) i sprawić coś ekstra właśnie na Vifach , na które się napaliłem. Właśnie potrzebuję mądrej rady : czy podłogówki , czy podstawkowe , jakie objętości , zwrotnice , podziały,czy trzeba będzie dorobić sub do kompletu M18WH/D25AG

( jeśli tak to czy mogę wykorzystać do tego mojego sędziwego GDN30/80/2) ... no i czy wogóle jest sens inwestować w TAKIE głośniki przy napędzaniu ich Yamahą ( CD i wzmacniacz z numerkami 496 )

Będę bardzo wdzięczny za pomoc w tych tematach bardziej doświadczonym kolegom :)

W razie W ... przypominam maila : pietro4 @wp.pl

Pozdrawiam

Vifa M18WH jest głośnikiem łatwym do napędzenia, Yamaha sobie poradzi. Podłogówki czy monitory? Wolny wybór, ale podłogówki i tak musisz zrobić z przegrodą oddzielającą objętość 15 litrów dla woofera. Suba na razie sobie daruj, a na pewno suba na Tonsilu. Jak usłyszysz jak Vifa gra możesz w ogóle go nie chcieć.

Czemu muszę oddzielać komorę niskotonową M18 od D25 ?

Przecież kopułka D25 jest zamknięta od tyłu.

No i z tym basem ... zadziwiło mnie to McGywer ... czy takie maleństwo 18 centymetrowe będzie grało lepszy bas niż wielgachny 30 centymetrowy potwór w 93 litrach ? :)

Pietro wielkość to nie wszystko :) Liczy się też technika hi hi ;) A swoją drogą Vifa lub SS 18 cm w dobrej paczce potrafią naprawdę zaskoczyć basem i dynamiką. Wiadomo nie jest to trzęsienie ziemi ale naprawdę bywa czasem super!!! Wszystko zależy od powierzchni pomieszczenia, aplikacji i napędu.

jaro4444 , niby tak :)

ale czy to prawda , że tylko w 15 litrach bassrefleksu tak toto zagra ?

i jeszcze jedno czy ta vifa d25ag-05-06 ( dwie pracują w moich dotychczasowych skrzyniach) z aluminiową kopułką będzie ok do takiego zestawienia ?

Pietro zobacz sobie tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam kolegów i dziękuję za porady. (McGyver , jaro444 - ukłony :)

Postudiowałem trochę i już zaczynam mieć jakąś jasność i problem tylko z terminem zakupu M18WH08 08 ,bo chciałbym je w miarę szybko mieć.

Paczki też już powstały , (przynajmniej w corelu na razie ;). Jednak muszę usłyszeć i ten impuls w kilkunastu litrach i to f3 w dwudziestu-kilku , więc rzeczywiście będzie jakiś patent z możliwością zmniejszania obudowy poprzez dokręcanie dodatkowej przegrody.

>jaro4444 pisałeś że będziesz miał M18 a XT18 znasz ... czy już masz jakieś porównanie może ?

np co daje XT ten stożek fazowy ,słyszał ktoś już własnym uchem ?

Poza tym może w wolnych chwilach zaczałbym gromadzić zabawki do zwrotnicy.Może jakieś podpowiedzi ?

Jakie macie doświadczenia - któremu lepiej dać pograć M18 , czy D25AG. Ta aluminiówka ma ładną i równą ch-kę do 2 kHz więc może podział w okolicy 2,5 - 3 kHz ? (czy nie będzie za bardzo drzeć mordy?:)Nie wiem jak ją słychać w takim paśmie , bo u mnie chodzi ucięta na 6,5 kHz;12dB/okt

Za maleńką pomoc w temacie jakiegoś sprawdzonego schemaciku zwrotki będę strrrasznie zobowiązany , no i oczywiście jakaś podpowiedź gdzie kupić dobre komponenty.

Pozdrawiam ...

• 8 miesięcy później...
  • 4 miesiące później...

Aktualizacja

Ponieważ midwooferów Mission ostatnio nie można już kupić, a jak pisałem powyżej Tonsil opracował dla Missiona niemal identyczny głośnik, podaję wartości elementów w gałęzi niskotonowej dla ośmioomowej wersji owego Tonsila z membraną z włókna szklanego typu GTC17/50 jakie ostatnio zakupiłem. W odróżnieniu od Tonsila mają one zawieszenie z bardziej matowej gumy, biel plecionki z włókna szklanego z której wykonana jest membrana ma lekko inny odcień, a nakładka przeciwpyłowa jest wykonana z poliamidu (a w Missionie celulozowa) i wypukła (a w Missionie wklęsła). Średnica zewnętrzna kosza wynosi 178mm (a w Missionie 175mm). Dzięki łagodnemu wyprofilowaniu zewnętrznych krawędzi kosza głośnik ten dobrze się prezentuje nawet w obudowie bez wykonanego podfrezowania. To może być dobra wiadomość dla tych, którzy nie mają dostępu do frezarki, a chcieliby wykonać własnoręcznie kolumny.

cewka 1,4mH

kondensator 6,8uF

Ponieważ gałąź niskotonowa na głośniku ośmioomowym będzie miała o ok. 3dB niższą efektywność NAPIĘCIOWĄ niż w wersji czteroomowej, to aby to wyrównać należy też zwiększyć tłumienie tweetera o owe 3dB.

Jeżeli pominąć efektywność, to rezultaty brzmieniowe uzyskane z wersji na Tonsilu nie odbiegają od tych uzyskanych z Missionem.

hehehe, już widze ten pokoik DIY na tegorocznym AS:

"...Prosze państwa w tej chwili gra wzmacniacz kolegi xxx dostępny za xxxxzł, podpięty do kolumn kolegi xxx za xxxxzł, a wszystko spięte jest kablami produkcji xxx za xxxx. Źródłem jest DAC xxx dostępny od reki za xxxx u xxx.

A ostateczny szlif brzmieniu nadają podkładki/kolce/absorbery xxx za xx "

Mam nadzieję, ze nie tak to ma wygladać?

Co do podkladek/kolców to jeszcze nie zdążyłem dojść do tego punktu programu dowolnego jazdy audiofilskiej;) Nie bede odkrywczy jeżeli powiem, ze róznica brzmieniowa miedzy kolumną postawioną na gumowych podkładkach, a tą samą na kolcach jest zdecydowanie na korzyść tej drugiej. Lepiej zebrany(nie rozmazany) dxwięk, kontrla i zróżnicowanie basu. A jak to jest z segmentami? Przypuszczam, że podobnie, tylko raczej na mniejszą skalę.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.