Skocz do zawartości
IGNORED

technics sc-eh500+ subwoofer

kozi

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Mam problem mam zestaw technicsa sc-eh500 i postanowilem ze zloze do niego suba. Wpadl mi w rece glosnik sony xplod xs-l830 za malutkie pieniadze wiec postanowilem ze moze go wykozystam. tak tez zrobilem i powstal moj subwoofer. Nie mogłem nigdzie znalezc do niego jakich kolwiek parametrow ale wiem ze sony zamyka go w skrzyni ok13 litrow( moja ma troszka wiecej kolo 18). Nie dawalem do niego zadnego wzmacniacza wykozystalem ze wzmak tego zestawu ma oddzielne wyjscia niskotonowe do glosnikow. Wiec zwarlem jeden kanal(drugi lepiej gra) a do drugiego podlaczylem sub. srednie i wysokie dalej sa odtwarzane przez orginalne glosniki. Sub gra bardzo ladnie tylko martwie sie o wzmacniacz bo jest tzm strasznie dziwnie z oporem rozwiazane wiem ze orginalne glosniki maja po 6 omow ale ile przypada na dol a ile na gor nie mam pojecia. Ten sony ma 4 omy. Podpowiedzcie cos czy dobrze zrobilem w co watpie i jak nie to dajcie jakas rade moze na inny sub za jakies 300zl dzieki

https://www.audiostereo.pl/topic/19450-technics-sc-eh500-subwoofer/

A po co ci sub do tego technicsa? O ile sie nie myle to jest taka mini wieza z mocnym kopem na basie.Moj kumpel ja mial i basu tam bylo naprawde duzo nawet z tych 13 cm glosnikow. Wieza ma na pewno zabezpieczenia przeciazeniowe wiec raczej nic jej nie bedzie ale osobiscie uwazam ze lepiej zagra to na oryginalnych glosnickach jakie sa zastosowane w tej wiezy. Tak naprawde to zastosowanie osobno na niskie osobno na wysokie to nie jest osobny wzmacniacz jak mozna wywnioskowac tylko zastosowano tam zwrotnice we wzmacniaczu.Jesli chodzi o twe pytanie. Wiezy razczej nie spalisz, ale posluchaj czy to lepiej gra niz na oryginalnych glosnikach.Sam osobiscie kombinowalem nie raz z glosnikami ale na dluzsza mete to nie przynosi efektu.A z basem tak nie szalej bo szkoda sluchu.Chociaz rozumiem cie bo sam kiedys mialem wieze sony podlaczona do altusow i do tego aktywny subwoofer ktory jest u mnie do dzis ale juz dawno go nie wlaczalem.

Rozumiem i dzieki za odpowiedz mi raczej nie chodzi o glosnosc itd zeby po prostu sasiedzi slyszeli raczej zalezy mi na glebi. Udalo sie to osiagnac i jestem w miare zadowolony ale nie odzucam wariantu ze wkrotce wroce do w pelni orginalnego zestawu. Jeszcze jedno pytanie co do zwierania tego drugiego kanalu niskotonowego jak to dziala i jak wtedy opor sie rozklada? Aha jeszcze jedno glosniki niskotonowe w orginale maja 11omow przynajmniej tak mi wyszlo jak mierzylem(sprzet do pomiarow ojciec kiedys kupil nie wiem skad wiec moze nie jest za dokladny). Szczerze mowiac to chcialbym zmienic juz ta wieze na jakis lepszy sprzet.

Nie znam sie na elektronice tak dokladnie wiec nie powiem ci jak to jest dokladnie z tym oporem. Jesli wierza sie nie wylanzca i nie przegrzewa to nie martw sie na zapas. Jesli chodzi o zmiane. Kumpel mial to samo co ty. ja mialem mini wieze sony i zawsze razem z kumlem zgodnie uwarzalismy ze trechnics jest lepszy. Mial mocniejszy i glebszy bas oraz ostrzejsze soprany. Wydawal sie lepszy( a sluchalismy wtedy techno). Po jednej z imprez glosniki troche sie przyjaraly i kumpel chciale je zmienic. Kolumnyu od Mc Gywrea graja swietnie ale nie z tym technicsem. Okazalo sie ze sony pobilo tym razem technicsa. o c mi chodzi? Jesli chcesz zmienic ten sprzet to sprzedaj cala wieze i nie kombinuj z glosnikami, to nie ma sensu. Sam w swojej sony kombinowalem z sopranami. Wydalem na to sporo kasy bo nieraz spalilem te cykacze. dzis mam calkiem inny sprzet i jak to podliczylem to wyszlo na to ze trza bylo od razu zmieniac na calkiem cos innego a nie uczyc sie na swoich bledach ladujac bezsensownie kase w cos co i tak cie nie zadowoli. Jesli chodzi o glebie basu, to z tej wierzy tego nie wycisnies. jak wrzucisz se plytke testowa to okaze sie ze wierza podbija bas dopiero od 25 hz podczas gdy inne wysylaja juz sygnal przy 5 hz. Jakbys chia ja sprzedac to mysle ze 600 zl dostaniesz. to starczy ci na fajny wzmak i jakis cd. na kolumny musisz jeszcze odlozyc chociaz z 1000 zl i wtedy docenisz dzwiek z calkiem innej strony. Nie bedziesz myslal o basie a przekonasz sie co to jest scena muzyczna i przestrzennosc grania. Milego poszukiwania.

No ałasnei myslamem o zmianie calej wiezy na cos lepszego. Jeszcze raz podkrese ze nei chodzi mi wyłacznei o bas rownie wazne znaczenie maja dla mnei soprany(bardzo je cenie). Bede szukal kupca na tego technicsa i kupie cos co zagra ladnei i czysto w kazdej czestotliwosci bo liczy sie dla mnei wszystko. Coz pozstalo mi tylko zbierac kase i do roboty:). A pojecie nie mialem ze ta wieza podbija dopiero od 25hz troche slabo jak na sprzet szanowanej firmy jaka jest technics ale coz czasem nas zaskakuja. Dziekuje ze porade.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.