Skocz do zawartości
IGNORED

DOŁĄCZENIE WZMACNIACZA DO AMPLITUNERA AV

sittek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Jestem początkującym audiolubem.W zestawie posiadam Yamaha RX V795A Surround Sound AV Receiver oraz odtwarzacz DVD 510.Słyszę to na Avancach Omega 503 i okazyjnie do kina domowego wooferze Pioneera 80S.Jak na razie jestem zadowolony z kina domowego (filmy są naprawde realistyczne,obraz OK).Słucham tez dużo muzyki...no i pojawia się temat o który mi chodzi.Najprościej byłoby zakupic sobie sprzęt do audio i byłobyok,ale pomimo tego że pieniądze na ziemi leża to ja jakoś nie mam szczescia,vide totolotek.Dlatego tez interesuje mnie pewna opcja:

-dołączyć pod wyjścia pre-amp jakis ciekawy wzmacniacz

no i teraz parę pytań (najlepiej do fachowców co z nie jednego głośnika słuchali):

-czy podłączenie pod ten wzmacniacz AV innego podobnej klasy,np.NAD 320BEE, Rotel RA-02,Cambridge Audio 500 coś pomoże i zmieni?-jak najlepiej je spiąć?(av z amplifierem)

-czy lepiej w tej sytuacji,kosztem kombinowania z wzmacniaczem dokupic osobno źródło w cenie ok.2000 zł,(JAKI???????-ROTEL,NAD,CAMBRIDGE,)gdyż jak słysze w domu i z innych opinii 795a to dobry wzmacniacz?niestety nie mam mozliwości posłuchania w sklepach tego co chcę.a wiadomo w domu inaczej brzmi niz w niejednym sklepie,nie wspominając o pokojach odsłuchowych.Jakie źródło by sie do tego nadawało (słucham wszystko poza muzyka poważną i jazzem)

-aha,dźwię jaki bym sobie życzył powinien być dynamiczny,dużo niskich ale nie dudniących,czysty-przyjemny:)

dzięki za uwagą i czekam na odpowiedzi jak wietnamczyk na ryż

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Aby stereo w Twpoim przypadku mialo sens musisz dolozyc lepsze CD i dolozyc wzmacniacz.

Jezeli nie chcesz za duzow inwestowac po prostu kup oddzielny zestaw i podlacz do swoich zestawow przez pasywny przelacznik kolumn.

Wersja bardziej rozbudowana z koncowkami mocy zapietymi jednoczesnie na pre z AV i odzielnym przedwzmacniaczu sterowanym z odzielnego zrodla do stereo wyjdzie juz sporo drozej.

dzięki.odpowiedziałeś szybciej niż w careffoure podmieniają ceny:)

tylko trchę wytłumaczenia potrzebuję(jestem początkujący:

- co to jest pasywny przelacznik kolumn???

-czy zestawNAD C 320BEE + 521BEE jest dobry?

a może ca azur 340C oraz A??

a tego drugiego wątku pomimo tego że czytam i czytam nie qmam :))

jeśli masz czas to prosze prościej:)może i innym się przyda:)

Cześć. Przechodziłem chyba bardzo podobną drogę do Twojej, więc pokuszę się o zabranie głosu:). Też kiedyś miałem 510-tkę połączoną koaksjalnie ze wzmacniaczem DSP-A5 (to mniej więcej "wagowy" odpowiednik 750-tki, tylko starszej generacji. W kinie działało to świetnie, w stereo też nienajgorzej,ale... wiadomo:) Zacząłęm "poprawiać" od lepszego źródła - Cambridge D300-SE - wynik: Dźwięk z cyfrowego połączenia odtwarzacza dvd z przetwornikiem we wzmacniaczu AV był po prostu lepszy. Nie wierząc we własne uszy podpinałem jeszcze kilka innych odtwarzaczy cd z przedziału cenowego do 2000 zł i wynik za każdym razem był ten sam. Zacząłem więc kombinować z dodatkowymi wzmacniaczami. Jednym z pierwszych był właśnie 320BEE. O ile zmiana brzmienia samego dźwięku była niewątpliwa, to co jego jakości miałem poważne obiekcje. Dźwięk stał się może bardziej efektowny (dogrzana średnica, większa przestrzeń), ale mniej naturalny, a bas - dla mnie osobiście katastrofa - pogrubiony,jednostajny,zero zróżnicowania, takie wiejskie bum, bum (a miałem to wszystko wtedy podpięte do Paradigmów, które dobrze ustawione naprawdę potrafią bardzo dobrze kontrolować bas). Znacznie lepiej wypadł Rotel 1060, ale to to była niestety wyższa półka cenowa. Dodatkowo połączenie z integrą stereo stwarza konieczność połączenia wyjścia pre-out we wzm AV z wejściem liniowym integry i odkręcenie potencjometru w nim na maksa, po to żeby można było oglądać film sterując głośnością całego systemu potencjometrem Yamahy. W stereo jest wtedy na pewno lepiej (bo masz wtedy odrębny system), ale w kinie dźwięk przechodzi przez dwa potecjometry, co wzmaga poziom szumów, a dodatkowo odkręcenie potecjometru do oporu może się przypadkowo nieszczęśliwie skończyć, jak o nim zapomnisz (albo ktoś z rodziny dajmy na to:)) i zechce posłuchać muzyki przelączając źródło pokrętłem na cd, bez uprzedniego ściszenia. Złotym środkiem okazała się dla mnie końcówka mocy Rotela RB-03. Po prostu podłączyłem ją do wyjścia pre-out i ... życie stało się prostsze i piękniejsze:)... Aż do momentu kiedy wywaliłem wszystko w cholerę:) i zostawiłem sobie sam system stereo i odtwarzacz dvd. Gdybyś chciał więcej informacji pisz na maila (adres "w o mnie") chętnie podzielę się doświadczeniami. W każym razie doradzałbym Ci albo dokupienie dobrej końcówki mocy, albo dodatkowego kompletu integra + cd, bo dokupienie samego cd będzie póki co zbędnym wydatkiem. Pozdrawiam i życzę udanych eksperymentów.

Naim: DAC/TP XPS + Hi-Line + NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 + NAC A5 + Lipinski L-707 + Target Audio MR70B + (transport CA CXC)

A ja z innej beczki. W tym systemie najsłabszym ogniwem nie jest amplituner. RXV795 jest bardzo dobrym amplitunerem, sprawdza się również w stereo.

Wąskim gardłem tego systemu są kolumny. Avance Omega charakteryzują się zamulonym, mało precyzyjnym dźwiękiem, z basem podbitym, rozmazanym i bez kontroli. Wymiana kolumn na lepsze przyniesie poprawę. Najlepiej celować w kolumny używane za ok. 2000zł lub... DIY.

Dopiero po wymianie kolumn będzie sens rozważać dodanie do systemu stereofonicznego wzmacniacza lub końcówki mocy. Z Avancami "na końcu" efekty dodania nawet bardzo dobrego wzmacniacza będą mocno dyskusyjne, bo kolumny nie będą potrafiły pokazać co potrafi.

"Zacząłęm "poprawiać" od lepszego źródła - Cambridge D300-SE - wynik: Dźwięk z cyfrowego połączenia odtwarzacza dvd z przetwornikiem we wzmacniaczu AV był po prostu lepszy. Nie wierząc we własne uszy podpinałem jeszcze kilka innych odtwarzaczy cd z przedziału cenowego do 2000 zł i wynik za każdym razem był ten sam."

Potwierdzam w 100%,

Minimalne różnice wychodziły dopiero przy CD za ok 3500 zł (w moim zestawieniu Yamaha AV 596 + DVD Samsung)

Podstawa to kolumny, poprzeczkę zawieś na minimum 4000 ~ 5000 zł za nowe, poszukaj używanych za 50% ceny

tak jak mówi McGyver

a potem czeka cie zabawa odsłuchami: wzmacniacze, CDki, ... miłej zabawy ;)

hey.

mam pytanie do fachowej braci(siorek)

czy jest jakas różnica jesli chcemy podłączyć do wyjścia pre-out AV w nadzieji poprawy dźwieku:

1.koncówke mocy np Rotel RB-03

2.przedwzmacniacz np Rotel RC-03

3.wzmacniacz zintegrowany np Rotel RA-03

oraz uwaga,drugi trudny wyraz (zagadnienie):

czy w Yamaha RX-V-795a istnieje cos takiego jak pure direct,łączenie przez zworki i jak to się robi i o co chodzi??

• 2 tygodnie później...

hello

W końcu udało mi sie podłączyć do Yamahy RXV 795a końcówkę mocy Rotel RB 850.

Teraz oficjalna nota.

TO ZADZIAŁAŁO SUPER.

Poczułem(usłyszałem) jakbym przesiadł się z wieży Sanyo np.na Yamahę,która tak lubię>(lubiłem)

Dzwięk oderwał się od kolumn (avance omega 503).Dopiero teraz usłyszałem,że są to bardzo dobre klocki.

Do tej pory nie miały na czym poszaleć.Dynamika,przejrzystośc,impulsowość,równowaga,przestrzeń

i ani kawałka niewyraźnego dzwięku.Do tej pory bas był mocny,ale czasami zaczynało dudnić.

Z rotelem-nie miało prawa.Było czysto i ładnie.Słuchałem kilka godzin i nic mnie nie męczyło (poza sąsiadem

który walił w ścianę:))

A co najciekawsze po włączeniu trybu surround(na chwilę>w celach naukowych),dźwięk był jeszcze

lepszy,dynamiczniejszy i bardziej czysty.Subwoofer w takim przypadku nie ma racji bytu,a od czasu do

czasu podłączałem go aby sobie dogodzić.

Teraz przymierzam sie do rotela RB-03>może ma ktoś w ofercie sprzedaży????????

Zbieram szmaty,wybieram kotu z miski,i czekam aż będe miał na stałe końcówkę.

no..

• 2 tygodnie później...

podłączyłem Rotela RB-03.Z szacunkiem,ale teraz dopiero dżwiek jest mięsisty,dynamiczny,szczegółowy i po prostu przyjemny.Avance odżyły i wcale nie sa wąskim gardłem.Sa jak najbardziej na miejscu i graja pięknie.W całym pasmie,nie męczą uszu.Reasumujac:podłączenie końcówki spowodowało że dźwiek jest dużo lepszy.

Efekt.Wywaliłem subwoofer.A ja słucham starych nagran i odkrywam je na nowo

aha.jakim interkonentem je podłączyć,aby efekt był jeszcze przyjemniejszy i znaczniejszy??

na początku spiąłem je zwykłym kablem-no name i dżwięk był dynamiczny,ale w basie była porażka-dudnił.jak podłączyłem jakims kabelkiem o nazwie stright wire dźwięk w całym pasmie jest sprężysty,dynaminzcy i czysty.Czy można podączyć cos firmowego,niezbyt drogiego aby efekt był jeszcze lepszy??

• 1 rok później...

Witam

Odświeżąm troszke temat ale kto pyta nie błądzi.

Stoję przed tym samym probelemem co sitek. Obecnie mam H/K 235. Słucham sporo ok 70% stereo ale nie chcę rezygnowac z kina. Chciałbym również w miarę możliwości zgrać system pod względem brzmieniowym jak i stylistycznym. Jaki rozwiązanie przyjąć.

1. Dokupić końcówkę - jaką (mam na to ok 1000zł)

2.Sprzedać H/K kupić tańszego ampa z pre-out i lepszą końcówkę (droższą niż 1000) - podobno stopień wzmocnienia ampa tez ma znaczenie i nie powinno brac się najtańszej psiary byle by miała pre-out - prawda to warto sprzedawać teho h/k??

3.Kupić integrę ale to chyba nie najlepsze wyjście bo jest problem z podwójnym wzmocnieniem

Niestety przedwzmacniacze w amplitunerach w tym przedziale cenowym pozostawiaja wiele do zyczenia, w konfiguracji jak w o mnie rożnica w stereo jest wyraźna. Prakrycznie kazdy aspekt dzwięku zostaje zubożony czy raczej zdegradowany. Polecam wyporzyczyć jakis wzmak z wejsciami bezposrednio na koncowke i samemu sie przekonac.

witam Placka.

przez kilka miesięcy po podłączeniu koncowki mocy do wzmaka bylem zadowolony.

od razu dodam,ze wczesniej rb-03 rotela spiąlem z ampli yamahy rxv 795a.

dzwięk był po prostu wspaniały>czytaj zdecydowanie na lepsze poprawił się w stosunku do

konfiguracji samego ampli. i to w stereo i w kinie domowym.naprawdę woofer stał się zbyteczny

(wcześniej miałem ale sprzedałem).mam niespokojna duszę,więc postanowiłem pokombinować.

sprzedałem starą yamahę,a w zamian zakupilem nowy ampli rxv-657 yamahy.

no i co.....

niby większa moc,lepsze,nowocześniejsze komponenty,ale.....dźwięk już nie ten sam.

niestety za wszystko sie płaci.stara yamaha warta była w cenie zakupu ok.3.500 pln

nowa kosztowała połowę mniej. no i tę połowę mniej grała.

oczywiście w porównaniu z samą yamahą,nawet nową było zdecydowanie lepiej.

dużo większa dynamika,większy bas,czuło sie tę końcówkę rotela w tle....ale jakby stała

dużo dalej.w między czasie zanim zakupiłem yamahę miałem małą przygodę z denonem av,cenowo

na poziomie nowej yamahy,ok.1700 pln.w konfiguracji avance 503,denon 1903 końcówki w ogóle

nie było słychać.tak więc konfiguracje sprzętu są bardzo wazne (avance są 4 omowe).

następnym doświadczeniem było odsłuchanie rotela ra-850.był kapitalny,mięsko i bardzo ładny dźwięk.

film odtworzony z dvd był zdecydowanie lepszy niż z av(sic!).a że nie na 5 kanałach.naprawdę,przy dynamice rotela nie było zastrzezeń.

wnioski.

teraz szukam integry rotela (najlepiej ra-955),albo ra-1062..koniecznie z pilotem bo jestem leniwy

chętni do zbytu proszę o kontakt

dzięks za uwagę

Witam

Przechodziłem tak jak Wy Panowie przez ten koszmar. Najpierw kino, a później zaczyna brakować starego dobrego stereo. Najgorsze jest to, że człowiek zadaje sobie pytanie: jak to jest, że wydałem tyle kasy i to nie gra?. A odpowiedź jest prosta: kupując ampli AV płacimy za te wszystkie znaczki na nim : DD 5,1 (6,1 itd), DTS i inne bajery, a niestety z normalnym wzmakiem stereo ma niewiele wspólnego.

Ja mam Yamahę RXV 657 z pre out, i zaczęłem od Technicsa SU VX 500. No i słuchałem: poprawa była, ale nie taka jaką bym sobie życzył. Oczywiście źródłem dla płyt CD było DVD szajsunga HD 850 (podobno bije na głowę tańsze modele odtwarzaczy CD). Ale ten stan rzeczy dlugo nie potrwał. Okazujnie kupiłem wzmaka Q Audio i to był dopiero szok. Jest tylko jedno ale:

1. Do stereo uzywam zwykłego CD Philips 614 (na TDA 1543) tani i dobry dźwięk (około 50 zł, bez przeróbek), w moim systemie ten CD lepiej się sprawuje niż DVD szjsunga. Oczywiście CD jest podpięte (Profigoldem PGA 3000) bezpośrednio do wzmacnniacza, bo Yamaha jako przedwzmacniacz mocno degradowała dźwięk. Trudno trza wsawać z fotela, w celu regulacji głośności, ale różnica w dźwięku jest spektakularna.

2. W Kinie domowym DVD (w tym momencie Panasior S52) jest podpięte zwykłym optykiem z Reall cabla do ampli, no a później same fronty z prer out ampli do wzmaka i jest gicior.

Wniosek: (powtarzam, w moim systemie) lepiej nie podłączać przez ampli, zainwestować w CD ( choćby jakieś z allegro) i słuchać muzy w ten sposób. Krótszy tor- chyba lepiej?

Tak czy siak moim zdaniem warto poeksperymentować.

Tak na koniec, nie uważam się za specjalistę w dziedzinie audio, a to co opisałem opieram na moich spostrzeżeniach. Żeby nie było :)

Pozdrawiam:

Slavo

wielokrotnie dyskutowany temat

mialem ten sam problem

obecnie nie mam kina w ogole

moze kupie jakas piredziawke za 2000pln do kina

ale stereo jest i tak fajniejsze

pozdrawiam

Sitek

napisałeś :

teraz szukam integry rotela (najlepiej ra-955),albo ra-1062..koniecznie z pilotem bo jestem leniwy

tzn że cały czas będzie to służyło jako końcówka w konfiguracji z ampl.??

nie ampli yamahy tez sprzedaję.zostawiam samą integrę.

robiłem próby w konfiguracji z ampli i bez i sama integra

pije na głowę,a jest w cenie ampli (np. ra-850.)

ogólnie nie ma się co kopac.albo av albo stereo,chyba że

zakupi się coś duzo droższego

Sitek

Ale jedna rzecz.

Mianowice to że czasami jednak oglądne sobie film, wprawdzie to 15-20% czasu ale jednak - i radia słucham codziennie. Co wtedy ??

Kupujesz samą integrę bez końcówki oddzielnej ??

Faktycznie. Wiele osób przechodziło taką droge. Wiedzieliśmy że chcemy słuchac muzyki ale zaczynaliśmy od KD. Potem jest próba poprawy i w końcu stwierdzenie że stereo jest lepsze od KD. No ale czasami Kd się przydaje. Ja tez pzreszedłem taką ścieżke i dzisiaj wiem że kompromisu nie ma. Też byłem zachwycony jak dokupiłem końcówke mocy i podłaczyłem gniazdem preamp w AVR napewno było duzo lepiej. Prawdziwa poprawa jakosci pojawiła się gdy rozdzieliłem systemy. Niestety niedogodnosc jest taka ze musze przepinać IC. Reasumujac sa trzy wyjscia: albo dobre stereo ( rozwiązanie stosunkowo niedrogie) albo KD ( jednak w stereo zawsze będzie niedosyt) albo dwa oddzielne systemy.

Witam,

Panowie jednego nie zauważyliście. 795 ma wyjście nie preamp tylko amp przez dzielnik na rezystorach. Wiem bo też taki posiadam. Przeprowadziłem próbę z EC1 i d..a. znaczny poziom szumu jaki się pojawił spowodował, że szybko zorganizowalem schemat 795 i wyszło szydło z worka...

Nie wiem jak jest w innych amplitunerach czy wzmacniaczach AV.

Pozdrawiam

wstach1

w jednym ze swopich wpisów (wyszukiwarka!) pisałem o takim ustrojstwie Ushera, które umożliwia zachowanie wzmaka 2.0 i dołożenie dodatkowych kanałów do 6.1 - to jest dobre rozwiązanie gdy kogos nie stać na wypasiony wzmak wielokanałowy zapewniający dobre stero i dobre kino....

po latach męczarni postanowiłem zakupic integrę.

jesli kogoś stac na dwa osobne systemy: kd i stereo to gratuluję sukcesu finansowego

jednakże kosztuje to bardzo dużo.

wzmak wielokanałowy np. rotela jest zapewne dobrym rozwiązaniem, ale to też więcej kosztuje niż integra.

słuchałem (oglądałem) na rotelu ra-850 spiętym z dvd denona 1600 pare filmów

naprawde,jeśli ktos nie jest zapalonym filmowcem to dźwięk od czasu do czasu

z integry w kinie domowym tez go zadowoli.

..ta dynamika i ten wykop basu.....i wszystko słychac szczegółowo,co daje wrażenie wielokanałówki

a że dźwięk nie śmiga za uszami...to co?a może smiga.denon 1600 ma coś takiego że daje wrażenie że śmiga:)

do tej pory naoglądałem się filmów w kd,z wooferem

i szczerze to mnie juz nie bawi.jest to efektowne,ale..

choć jest to moje subiektywne zdanie.

integra to jest to.

jak ktoś lubi słuchac radia to zakupuje tuner,używka w okolicy 500 pln

nowy ok.1000. i ponoc dźwięk dużo lepszy nić w av,bo tam radio to raptem jeden scalak.

w ogóle amplituner to taka poskładana "Biedronka"

Wg mnie warto inwestować w integre a jesli chodzi o KD poszukac ampli starego uznanego z SH ja tak zrobiłem i satysfakcje mam. Pojawiaja sie yamahy 800, 1200, 1300 za nieraz naprawde okazyjne pieniadze takze onkyo i denony lub nady.Integrujac ze wzmakiem, fakt przelącznania IC zostaje, mozna juz calkiem niezly jesli chodzi o przestrzeń, detal, wieloplanowość a także potęge dzwięk uzyskać. Mimo wszystko ja zostałem przy 5 głośnikach bo lubie tak oglądać filmy i nadal niemało satysfakcji mi to sprawia a kino NADa mi si spodobało i to bardzo i polecam jako niezłą perspektywe na tle japońszczyzny, jedyną bolączką mojego starego 751 jest brak menadżera basu, wyposażenie choć uproszczone dla mnie wystarczające.

No i Sitek mnie zagiął .

Napisałeś :

1.

"jeśli ktos nie jest zapalonym filmowcem to dźwięk od czasu do czasu

z integry w kinie domowym tez go zadowoli" - jest to dość odwazna opinia ale jako że jesteś posiadaczem KD i jego stałym użytkownikiem. Nie uwazasz że końcówka ze ampl takim jak yamaszka jaką posiasz nie było wystarczającym rozwiązaniem?? - sam posiadam H/K 235 i chciałem dokupić rb03

2."ta dynamika i ten wykop basu.....i wszystko słychac szczegółowo,co daje wrażenie wielokanałówki" - tak tylko co z subem - pójdzie w odstawkę??

Placek jak dołączysz końcówke napewno bedzie poprawa i to do stwierdzenie w 5 min, ale jak do tej koncowki zastosujesz preamp stereo np dedykowany rotela będzi jesze lepiej. Rotele chodza teraz w naprawde okazyjnych cenach jak za 1kz trafisz to bierz.

Al3x rotela końcówkę za 1kzł ?? rb03 to nówka chodzi po 2kzł a uzywek nie widziałem.

Na ebay-u w UK sa po 200 funciaków ale zabije mnie koszt transportu:(

placek.

sprzedałem suba i włosów z tego powodu sobie

nie wyrywam.miałem suba pioneera za 1500 złotych

i do oddałem w "dobre ręce".

gdy podłączyłem rb-03 miska mi się cieszyła jak słuchałem muzyki

(tak tak-na ampli też może cieszyć),a jak oglądałem filmy

to tez mi przesuwało widelce na stole,może mniej niz sub

ale jakoś tak czyściej i ładniej.

a jak wiesz,kolejnym etapem jest pa pa ampli i zakup integry.

wiesz...nawet w kinie dd mnie już tak nie cieszy jak 10 lat temu

a w domu tym bardziej.

• 4 tygodnie później...

Panowie nie chce zaśmiecać forum nowym tematem ale po AS nabrałem przekonania że czas na zmiany.

Teraz wiem że moje stereo pochodzące z H/K 235 jest zdecydowanie niewystarczające.

Nie chcę zostawiac za sobą kina (sittek jeste mi zbyt ciężko bez kina) więc amp musi zostac ale wszelkie inne ruchy są możliwe włacznie z wymianą ampl.

to co wywsnioskowałem :

1. dorzucić końcówkę - myślę nad rotelem rb-1050 lub rb-1070 z drugiej ręki lub z UK

2. wywalić amplit i kupic inny tańszy slim który będzie miał wyjście preout a wtedy końcówka może byc jeszce lepsza

3. kupić integrę i do niej procesor ale tu warunek żeby to jakoś grało stylistycznie ze sobą

4.kupic bardzo dobry amplituner np rx-v1600 albo innego denona do 4000zł

prosze poredźcie mi czy taka wymiana będzie korzystna i który wariant jest najsensowniejszy.

prosze poradźcie mi również na jakie klocki zwrócić uwagę....

pozdrawiam

• 2 miesiące później...

Chciałbym trochę odświezyc wątek.

A więc rozmawiałem z kilkoma osobami które doradzały mi kupno amplitunera za umiarkowaną kasę nawet z 2-giej reki a do niego tradycyjną integrę ale z możłiwością zastosowania jej jako końcówki. Podobno preampy w amplitunerach są koszmarne i sama końcówka niewiele podziała jeśłi sygnał poda jej ampl.

Prosze zaproponujcie wzmacniacze które będa miały mozliwośc grana jako końcówki. W 1500AE to się nazywa chyba "source direct" ??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.