Skocz do zawartości
IGNORED

Operation Indicator w Luxman L-210...

Qlfon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam chyba problem z moim Luxmanem. Mianowicie: Na froncie jest przezroczysty kawalek tworzywa, ktory wedlug mnie jest wskaznikiem tego, ze wzmak jest wlaczony. Niestety u mnie nie dziala:( Kupowalem Luxa w Niemcowni przez eBay no i nie dopytalem o to...Mea culpa, wiem ale pojawia sie pytanie: czy gdzies i ew. za ile mozna doprowadzic to do stanu swiatlosci? Jesli jest to mozliwe w ramach DIY to prosze dajcie znaci co i jak... No chyba ze to cos nie jest od swiecenia....

Pozdrawiam! Qlfon

https://www.audiostereo.pl/topic/19641-operation-indicator-w-luxman-l-210/

Swieci sie, wstaw normalna diode soczewkowa, jak mialem to tez mialem spalona zaroweczke. Zielona dioda ladnie wyglada, sam wstawialem. Nie sadze zebys tam nie mial napiecia na kablekach w razie czego sprawdz czy cos gdzies nie jest uszkodzone z miernikiem pomierz. Ale wg mnie to banal i chodzi i zarowczke/diode.

• 6 lat później...

Witam,

Ja również mam ten wzmacniacz i też ze spaloną diodą/żaróweczką. Od 2 godzin wydzwaniam po różnych sklepach i nikt nie ma takiego "czegoś". Otóż ja mam tam napięcie 25v i nie wiem co tam wlutować? przecież normalna dioda led się od razu spali, chyba że jakąś diodę od TIRa ;PP. Mógłbym prosić o link co tam się lutuje? albo o nazwę. I polecenie dobrego sklepu elektronicznego we wrocławiu!

Dzięki wielkie!

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam,

Ja również mam ten wzmacniacz i też ze spaloną diodą/żaróweczką. Od 2 godzin wydzwaniam po różnych sklepach i nikt nie ma takiego "czegoś". Otóż ja mam tam napięcie 25v i nie wiem co tam wlutować? przecież normalna dioda led się od razu spali, chyba że jakąś diodę od TIRa ;PP. ...

Przecież "normalną" diodę LED, podłącza się do układu przez rezystor szeregowy.

Google zdechło czy "wrocław" nie istnieje?

GM

dzięki za profesjonalną radę. Widać, że fachowiec z Ciebie - można by rzec - mistrz złotego śrubokręta...

Otóż jak by ktoś szukał jakiejś diody (ponieważ oryginalne żarówki są niemalże nieosiągalne) to trzeba po prostu wlutować małą diodę 12v.

Przecież "normalną" diodę LED, podłącza się do układu przez rezystor szeregowy.

Google zdechło czy "wrocław" nie istnieje?

polecam również użycie google do zdefiniowania "normalna dioda led", bo definicja jest nieostra.

A żeby Cię zaspokoić, to wlutowałem dzisiaj również rezystor 1k. Po wlutowaniu jego nawet dioda led 3v (bo wiesz takie też też istnieją i są normalne) nie świeciła. Dlatego uważam, że oszukał mnie miernik by Tesco za 8zł i działa bez rezystora dioda led 12v.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.