Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz słuchawkowy

mruczas

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

To mój pierwszy post na tym forum, chciałbym więc wszystkich pozdrowić.

Zamierzam kupić wzamcniacz słuchawkowy. Ze względów ekonomicznych nie mogę sobie pozwolić na sprzęt firmowy. W internecie znalazlem taką oto ofertę jednego ze sklepów elektronicznych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Warto coś takiego kupić? czy lepiej trzymać się z daleka od takich "wynalazków"?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam Marcin

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/19642-wzmacniacz-s%C5%82uchawkowy/

A czy juz przeszukales to forum? O wzmacniaczach sluchawkowych napisano to morze tekstu, na pewno znajdziesz informacje interesujace.

Nie podales istotnych informacji: do czego chcesz podlaczyc, jakich sluchawek uzywasz/uzyjesz itp.

Moim zdaniem takie cos jak z linku to zawracanie glowy - po prostu uzyj wyjscia sluchawkowego. Chyba ze nie masz takiego, no to wtedy jest problem.

>mruczas

Taki wzmacniacz słuchawkowy jak ten z AVT nie bedzie lepszy niż ten w CD czy wzmacniaczu. Lepiej zainteresuj sie jakims bardziej ambitnym wzmakiem tranzystorowym lub lampowym, jeżeli masz jakies dobre słuchawki.

Mam sluchawki senneheiser 515 i podłączam je do mini wieży Sony(model RG444s) oraz komputera.

Czytałem posty odnośnie wzamcnaczy słuchawkowych. Dużo się dowiedziałem. Ceny pedstawowych modeli oscylują w granicach 600 - 900 złotych. To dla mnie jest bariera. I tak się zastanawiam czy nie ma jakejś tanszej altrnatywy.?

Ze wzmacniaczem słuchawkowym jest analogicznie jak z normalnym wzmacniaczem i głosnikami. Nie masz co liczyć na "napędzenie" jakichkolwiek słuchawek przez dziurkę od CD czy wzmacniacza który zawiera mały scalaczek operacyjny.. . Popytaj na forum, jest wiele różnych konstrukcji w różnych budżetach (piotrek608, paradox) lub bedziesz sie musiał chwilowo pogodzić z tym co masz. Ja mam wzmaka Paradoxa w wersji wypas ale z tego co wiem to dostosowywuje swoje wersje wzmacniaczy do portfela nabywcy.

Wzmak Forum 608 jest juz nie "produkowany" pozostaje paradox sorry bedzie we wrzesniu tylko jedna sztuka ekstra dla chetnego ale cena kosomos az 810zł....raczej nie sa to budzetowe pieniazki za wzmaka sluchakowego

mruczas

ze swojej strony mogę polecić Ci wzmak holdegrona mam i uważam że gra naprawdę fajnie, jest na allegro za 329 zł, jak skontaktujesz się bezpośrednio:

Ukryta Zawartość

to pewnie trochę taniej kupisz. A co do jakości to przesadą jest może porównywanie go do konstrukcji za 1500 zł (jak twierdzi producent) ale jest to klasa porównywalna do Pro Jecta za ok. 700 zł (może troszkę gorsza detaliczność ale za to lepszy bas).

Ponieważ myśle teraz o lampowcu jak byś był zainteresowany to napisz, mogę Ci go odsprzedać w dobrej cenie (adres jest w "o mnie")

Ukryta Zawartość

proponuję AVT471

kupujesz płytkę z opisem bez elementów. Te kupujesz możliwie najwyższej jakości, zamiast JRC dajesz OPA2106 i masz za 100-140zł + dzień lutowania sprzęt wysokiej według mnie jakości. I napędza bez zająknięcia 600ohmowe słuchawki

• 4 miesiące później...

Dawno mnie na forum nie byl ;)

A wiec... Przyszedl TEN dzien w ktorym pora kupic sluchawki no i z wiadomych przyczyn zagladam TU :) Ustalilem gorna granice na 500 zl (mysle ze jak kupie dzis to starcza na lata) tylko ze... Pojecia nie mam czy warto wchodzic w taki interes nie majac wzmacniacza sluchawkowego...

Kupic raczej bede musial a podpiete beda pod PIANOCRAFTa E300... Duzo pisania mam na komputerze wiec pewnie i tak najwiecej sluchac bede mp3 - stad tez pytanie czy warto myslec o sluchawkach klasy np SENNHEISER HD 555 wiedzac ze beda podpiete pod mini-wierze ???

Na DIY sie nie znam wiec sam raczej niczego nie stworze dlatego licze sie z faktem ze taki wzmacniacz to wydatek od 700zl.

Bartku, moim zdaniem do e400 warto podlaczyc hd555. Takie sluchawki beda sluzyc Ci przez lata a na allegro bywaja ponizej 400zl z polskimi papierami. Ewentualnie beyerdynamic dt231 galactic- tansze.

Gniazdko w pianocrafcie nie radzi sobie ze sluchawkami wysokoimpedencyjnymi, z kolei male sennheisery px200(chyba 32ohm) graja dobrze. Najwazniejsza kwestia w takim wypadku jest niska impedencja.

Nastepnym razem nie pisz mini wieza, jezeli masz pianocrafta:D

Pianocraft ma ogromny potencjal, aby go odkryc wystarczy niewielka modyfikacja monitorow.

eMiL >>> Widziałem te "modyfikacje" i jak dla mnie (na "grzebaniu" to się raczej nie znam ;) to troszke zabawy z tym bylo :) Wszystko robione bylo samemu ??? I jak efekty ??? Kiedyś miałem zamiar sprzedac kolumny i podlaczyc monitory PARADIGM 3 v.3 lub np B&W 601 i sprawdzic czy wzmacniacz podola zadaniu... Niestety nie mialem wtedy mozliwosci do przeprowadzenia takich testow wiec i efektow nie znam... A teraz pieniazki przeznaczyc musze na sluchawki i (jednak tez) wzmacniacz DIY.

Niestety Wawy nie znam zbyt dobrze ale moze ktos moglby mi polecic jakis ciekawy sklep w ktorym moglbym przesluchac sluchawki w lepszych warunkach niz MM ???

Z forumowych "tworcow" waretych polecenia kojarze (z postow): paradoxa i holdegrona - kto jeszcze zajmuje sie czyms takim ???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.