Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Już w wątku Różne kostki... zamieściłem informację o sprzedaży swojego Alepha to ponieważ to jest mój wątek ;) zamieszczam też tu..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jak ktoś zainteresowany to zapraszam do licytacji.

Pozdrawiam

Maciek

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

kup sobie lepiej zwykle metalizowane o tolerancji 1% a one maja 0,6W.

te o ktorych pewnie piszesz to najzwyklejsze węglowe a to najgorsza opcja sterowanie tranzystorow tymi wlasnie rezystorami.

• 2 tygodnie później...

A ja dalej działam . Teraz poraz pozkręcać obudowę :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

• 5 tygodni później...

co zrobiłem nie tak?

złożyłem a30

gra jakby nie mógł się wysterować, lecz gdy wyłaczam końcówkę w momencie gdy zanika napięcie przez chwilkę zaczyna grać normalnie

pomocy;)

jaką wartość powinien mieć r8?

nie pamietam dokladnie ale chyba ma inne wyprowadzenia niz ztx, no ale bez przesady aby slepo wierzyc i nie sprawdzic jakie jest wyprowadzenie nozek.

ale zebys nie musial marnowac czas na pierdoly to ci link podsylam:)

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Uwaga , na pierwszej wersji unwersalnej płytki Foksika był o ile dobrze pamiętam błąd i trzeba było w jednym miejscu rozciąć ścieżki - temat był wałkowany więc napewno trzeba się cofnąć do wiosny ubiegłego roku jeżeli będzie proble to jutro zrobie zdjęcie tego miejsca na dobrej płytce (proszę o info czy się wyjaśniło czy robić foty - życzę sukcesu!!

jak juz pisałem wzmacniacz gra, płytka ma przeciętą ścieżke, gra tak jakby pracowały tranzystory tylko z jednej strony, gdy wyłaczam lub wlaczam to chwilke (1s)jest ok i znowu zaczyna dziwnie grac dzwiek trzeszczacy ucina go,

jeśli jej jeszcze nie skladales do konca to postaraj sie nie wzorowac na juz odpalonej aby nie powielic bledu ktoru prawdopodobnie zobijes w tej pierwszej. przyjrzyj sie dokladnie jeszcze raz schematowi i przeanalizuj kazdy element z osobna czy faktycznie jest tak połączony jak na schemacie (szczegolnie polaryzacja kondensatorow oraz sprawdz dokladnie czy dobrze masz wlutowane tranzystory)

powodzenia.

kiku1, 21 Sty 2009, 11:29

Tak sobie patrze na twoje zdjecie i cos mi sie wydaje bo nie widze tego za dobrze ale masz raczej zle wlutowany kondensator C7 (1nF) tzn. masz go dobrze wlutowanego wedlug oznaczenia na pcb ale to jest wlasnie drugi bug na tej pcb o czym pisalem jakis czas temu w tym watku.

jesli tam jest wlutowany (zaslania go C9 na twoim zdjeciu) to wylutuj go i wlutuj w miejsce R27J.

to moze byc przyczyna twoich problemow ;)

pzdr

vuy

jest jeszcze jedna metoda (zajmie ci okolo 30 min moze mniej) troche pracochlonna ale dosc skuteczna. analizuj element po elemencie. zacznij od rezystorow itd. przypatrz sie z czym polaczony jest pierwszy rezystor na plytce i porownaj to ze schematem, tak zrob z drugim i kolejnym. przy kondensatorach sprawdz dokladnosc polaryzacji dodatkowo, ale nie z tym co namalowane jest na pcb ale z tym gdzie dany biegun kondensatora powinien byc polaczony na schemacie. przy trzanzystorach sciagnij sobie datascheet`y i na tej podstawie sprawdz wyprowadzenie nozek i prawidlosc ich polaczen z innymi elementami. z twojej wypowiedzi wynika ze zrobiles ten blad na jednej i drugiej plytce. schemat na pewno jest poprawny, wiec blad musi tkwic na pcb i polaczeniu elementow. teraz pytanie czy nie uszkodziles ktoregos z tranzystorow tym bledem i tym ktory poprawiles juz (zle wlutowany kondensator)

OK ;)

to jesli to nie ten kondensator (ale i tak powinien byc w dobrym miejscu;) to pomierz jakie masz napiecia zaraz po zasilaczu bo to jest wysoce pradowy wzmacniacz i tu nie ma miejsca na kompromisy;)

jakiej mocy masz trafo i ile napiecia masz na kondensatorach po prostowniku? (oczywiscie pod obciazeniem wzmacniaczem)jaka wersje budujesz A5 czy A3/30?

jak masz poprowadzona mase? i czy aby kabelki zasilania i masy nie sa przydlugie i przycienkie? ;)

pamietaj ze ten uklad pobiera w sposob ciagly pradzik w AMPERACH ;)wiec mozesz miec spadki napiec nawet na przydlugich i przycienkich kabelkach;)

Problemem takze moga byc MOS-y mocy ktorych uzywasz bo uklad byl projektowany pod IRFP240 i mozesz miec inne spadki napiec na zlaczach twoich MOS-ow (nie mam teraz czasu aby sprawdzic roznice m-dzy IRFP140 a 240) ale tu tez moze tkwic przyczyna problemow bo jak piszesz ''odtyka'' ci na moment wzmacniacz jak go wylaczasz wiec w tym czasie nastepuja zmiany polaryzacji tranzystorow podczas opadania napiecia na ukladzie zasilania i na ulamek sekundy uklad moze byc dobrze spolaryzowany.

pzdr

vuy

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.