Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph5 - końcowe uwagi - proszę o pomoc

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Matt: jak takie problemy to nie uzywaj zasilacza składajacego sie z trafa i kondensatorów. Uzyj zasilacza symetrycznego z ograniczneiem pradowym!!!. Jak bedzie cos nie tak to nie uszkodzi Ci tranzystorów stopnia koncowego i zabezpieczy cały układ. a jak bedzie wszystko ok wmiare to dopiero podepniesz zwykły zasilacz.

hehe no to sie zaczelo, bardzo wspolczuje, jak nie masz wiedzy to ciezko cos naprawic, ja alephem sie bawilem ponad pol roku, czasami rozne rzeczy sie psuly, poczawszy od upalonych rezystorow, przebitych tranzystorow, spalonych zenerek, teoretycznie alles sie pitoli po ruszeniu czegokolwiek

no cholera jeden kanał działa ale drugi na MAXA nie, no nie mam za wiellkiej wiedzy, staram się... ale z pomoca forumowiczów, jurka1, jar1'a ;) może dam radę... niech mnie nakierunkują

Fourierek, nie mam takowego zasilacza, muszę działać na tym co mam

>>>>Matthew, 21 Mar 2006, 08:49

Ja kupiłem 8 radiatorków (190mm*100mm*50mm) takich dosyć popularnych niestety nie czernionych, ale z uwagi na atrakcyjną cenę (150zł) się skusiłem - czyli wyszło podobnie;). Co do kondensatorów to narazie nie szalałem, trochę sceptycznię podchodzę do "markowych" podzespołów a napewno nie przy zasilaniu - postawiłem na budrzetowe rozwiązanie i optymalne patametry, tak kupiłem 16*10 000uF 50V 105C Jamicona(nie bijcie) a te małe osiowe to manty 4,7uF. Na płytki wżuce panasonici i zobaczymy co z tego wszystkiego wyniknie, narazie czekam na płytki od foksika;))). Docelowo chciałem zrobić układ aktywny (tri amping) ale niestety pomysł ten powoli umiera...Aleph X na bass, Aleph 5 średnica, Lampka OTL na triodach góra...Narazie to chce zrobić taki zestawik jak Ty masz - Aleph5 i 1.7 a potem zobaczymy...

>.Matt

Weż omomierez i zmierz rezystancję miedzy radiatorem (w jakims jego czystym nie izolowanym miejscu - tam gdzi jest dojście do czystego aluminium) a drenem każdego mosfeta (metalowa część mosfeta widoczna od góry). To po to, aby sie upewnić, że nie masz zwarcia przez złe mocowanie tranzystorów.

ok na dodatniej gałęzi między plusem a nużkami "prawymi" ;) jest ok 50 kOhm na każdym mosfecie

na ujemnej po ok 160 kOhm ale mam rozłączone zailanie od tego kanału...

Ale, chyba nie ma przebicia, jesli nie masz zwarcia.

Sprawdź kabelki podłaczające część napieciową do płytek z tranzystorami mocy. Upewnij się, że są dokładnie tak samo jak w drugim kanale.

Wygląda, że sam stopień prądowy nie powinien byc przyczyną tak duże prądu. Szukabym teraz w żródle prądowym, ustalającym prąd stopnia końcowego na tranzystorze, u Ciebie ZTX . Jesli połaczenia kabelkami są OK.

Matthew, 21 Mar 2006, 20:53

>między nóżkami nie ma przebić... w każdą stronę sprawdziłem

czym sprawdzałeś i jak. Przebicia to tylko jeden problem.

jar1, 21 Mar 2006, 21:00

>Tak z ciekawości sie pytasz?..czy...

tak z ciekawości się pytam, ale miałem to podłączone... ale mogło coś nie kontaktowac ale... nie sądzę, grzało sie po obu stronach..

ee nie chce wiedzieć i nie będe sprawdzał ;) albo wiedzieć chcę tylko że nie będę sprawdzał ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.